Hoxer Hoxer komentáře u knih

☰ menu

Nastavení mysli Nastavení mysli Carol Dweck

Opravdu jedna z nejhorších seberozvojových, které jsem kdy četl. 300 stránek o jedné jediné myšlence. Finální obrázek v knize krásně všechno ukazuje a předešlých 300 stránek je úplně k ničemu. Celá kniha jsou prakticky jen příběhy lidí a teoreticky bylo popsáno max 5 stránek v celé knize. Nikomu tuto knihu nedoporučuji, opravdu jsou na trhu neporovnatelně lepší kousky.

23.02.2024 1 z 5


Pět jazyků lásky Pět jazyků lásky Gary Chapman

Naprosto povinná četba pro prakticky všechny lidi. Přečtením si člověk uvědomí, jak působit na ostatní a hlavně na drahé polovičky a třeba i děti. První polovina knížky topová, druhá polovina s obecnými radami malinko slabší. Je krásné pozorovat na svém okolí, kdo jaký jazyk má.

23.11.2023 4 z 5


Atomové návyky Atomové návyky James Clear

První polovina knížky suprová, získal jsem mnoho zajímavých tipů, jak se každým dnem zlepšovat. Druhá půlka se mi již četla hůře, přišlo mi, že místy jsou kapitoly psány na sílu. Doporučuji čtenářům, kteří mají rádi osobní rozvoj.

19.10.2023 4 z 5


Fake Fake Robert T. Kiyosaki

Kniha Fake ani zdaleka nedosahuje kvalit jiných autorovo knih. Ovšem rozhodně není špatná. Přináší nový vhled na svět aktiv a jejich zachování. Některé části knihy jsou dokola opakovány a jeden a ten samý graf byl v knížce snad 8-krát. Pasáž o falešných učitelích je vhodná pro začátečníky, ale zase falešné peníze a aktiva zase pro pokročilé, takže úplně nevím, komu má být kniha primárně určena. Zajímavé čtivo, ale rozhodně najdeme lepší.

30.09.2023 3 z 5


Jak získávat přátele a působit na lidi Jak získávat přátele a působit na lidi Dale Carnegie

Nanejvýš praktická příručka pro zvednutí osobní laťky každého člověka. Komunikace a vyjednávání jsou základem každé činnosti a dají se použít v hodně situacích. Styl vyprávění mi sedl trošku méně - styl příběhů ze životů studentů kurzů mi přišel horší, než kdyby autor popisoval techniky více teoreticky a dal vždy jen jeden dva příklady z praxe. Taky nebylo moc fajn, že některé příklady byly už mega staré a neaktuální. Naopak moc se mi líbil úvod knihy a jednotlivá shrnutí hlavních myšlenek. Celkově určitě knížka, kterou by si měl každý v životě přečíst. Nebude litovat.

19.08.2023 4 z 5


Byznys pro 21. století Byznys pro 21. století Robert T. Kiyosaki

Kniha je velmi dobře napsaná, jednoduchá, čtivá, výstižná a není tak opakující se jako jiné autorovy bestsellery. Kniha je velmi dobře logicky členěna, kdy v první sekci autor dává obecný obraz a nastavuje mindset, druhá sekce je hlavní pasáží knížky a třetí dává myšlenku síťového marketingu do praktické aplikace. Při čtení jsem si uvědomil, jak je síťový marketing opravdu mocný nástroj pro vytváření osobního bohatství a pro zlepšování kvality života lidí kolem vás.

10.08.2023 4 z 5


Průvodce pro pasivní investování: Od Rozbitého prasátka Průvodce pro pasivní investování: Od Rozbitého prasátka Jakub Dvořák

Tato knížka je v češtině tím nejlepším, co lze přečíst na začátku kariéry pasivního investora. V knize je detailně rozepsaná mentalita takového investora, filozofie pasivního investování, výhody, nevýhody, teoretické technické informace a také postup pro využití v praxi, dokonce i s příklady. Líbilo se mi, že autor nevnucuje ten či onen názor, ale podává co možná nejvíce objektivní rozbor a nechá na čtenáři, ať se rozhodne podle své vůle.

09.08.2023


Bohatý táta, chudý táta - Co bohatí učí svoje děti a chudí a střední vrstvy ne Bohatý táta, chudý táta - Co bohatí učí svoje děti a chudí a střední vrstvy ne Robert T. Kiyosaki

Naprostá klasika a jedna z prvním knih, kterou by si měl přečíst každý, kdo se zajímá o finanční gramotnost a o to, jak uspět v kapitalismu. Kniha je primárně určená pro amerického čtenáře, ale hodně se z ní brát informací i pro Čechy. Speciálně první polovina knihy mi přišla neskutečně poutavá a myšlení Bohatého táty mě obohatilo o nejednu zajímavou poučku. Druhá polovina byla malinko slabší, hodně se zde hovoří o psychologii úspěšných a nastavení mysli. S touto knihou určitě po povinné četby!

08.08.2023 4 z 5


Zatmění Zatmění Jo Nesbø

(SPOILER) Naprosto fenomenální pokračování příběhů nyní již kriminalisty na volné noze Harryho Holea. Nesbo opět nezklamal a naservíroval příběh plný napětí, temných událostí, zvratů a neočekávaných událostí. Mistrovsky napsané a čtivostí a příběhem se řadí k nejlepším knihám ze série. A, jak už je zvykem u Holeovek, klasicky jsem až do poslední chvíle nevěděl, kdo se za jménem Prim skrývá. Opravdu masterpiece.

08.08.2023 5 z 5


Odpověď Odpověď Allan Pease

Jedna z prvních knih, který by si měl každý nadšenec osobního rozvoje přečíst. Autor pojednává nejprve teoreticky a poté i na příkladech, jak se dá využít a naprogramovat vlastní mozek k vytváření cestiček k cílům, kterých chce člověk dosáhnout.

25.07.2023 5 z 5


První miliarda je nejtěžší! První miliarda je nejtěžší! Honza Z Inizia (p)

Užíval jsem si četbu knížky od začátku až do posledního slova. Honza všechny návody a postupy podrobně popsal a prezentoval v knížce spoustu praktických rad a ukázek. Jeho tipy určitě budu implementovat ve svém, aktuálně se rozjíždějícím, byznysu. Běžnému, obyčejně smýšlejícímu člověku, asi nebudou rady k ničemu, ale člověku co má v hlavě plán na podnikání a při četbě si promýšlí, jak obecné rady lze aplikovat na jeho případ, dává to poté knížce nový rozměr, který jsem prožíval během čtení pořád. Fakt pecka!

01.12.2022 5 z 5


Andělíčkářka Andělíčkářka Camilla Läckberg

Výborně napsaná knížka, která se zprvu velmi pomalu rozjíždí, ale zato posledních 100 stránek uteklo hned. V první polovině knihy mi přišla spíše zajímavá dějová linie okolo Dagmar. Ale postupně se příběh pětice generací děvčat (Helga, Dagmar, Laura, Inez, Ebba) rozzuzluje a zapadá do současné doby. Finální drama bylo peckózní. Avšak slabší mi zase přišel motiv původního vraha z roku 1976. Určitě výborná krimi kniha skvěle rozvíjející příběh našeho hrdiny Patrika.

21.11.2022 4 z 5


Orlické vraždy: Akce Přehrada očima vyšetřovatele Orlické vraždy: Akce Přehrada očima vyšetřovatele Aleš Pivoda

Velice dobře a zajímavě napsaná kniha. Je zde velký rozdíl naproti klasickým detektivkám v tom, že pachatele známe od začátku a příběh je vyprávěn také z jejich úhlu pohledu. Vůbec jsem neměl o těchto činech ponětí a jsem moc rád, že jsem s nimi byl seznámen. Rozhodně knihu doporučuji čtenářům, kteří mají rádi netradičně pojatý styl detektivních příběhů podle skutečných událostí. Ve vyprávění mi pouze chyběla podrobněji popsaná část, kde policie přišla na kloub pachatelům a začínali prohledávat přehradu.

15.08.2022 4 z 5


Kazatel Kazatel Camilla Läckberg

(SPOILER) První čtvrtina knihy pro mě velmi nepřehledná a zmatečná. Ztrácel jsem se v postavách (což je u severských krimi celkem zvykem) a tempo nebylo nejrychlejší. Od přibližně poloviny knihy jsem však byl pohlcen dějem a pociťoval jsem při čtení velké napětí. To vyvrcholilo na konci knihy, kterou jsem přečetl jedním dechem. Opravdu velmi poutavě napsáno a finální rozzuzlení byla také pecka. Trojice vrahů odstartovaná fanatickým dědečkem Ephraimem měla fakt šmrnc. Přestože duchovní tématika mě moc netankuje, tak v knize mě zase až tolik nevadila, jelikož jí tam bylo tak akorát přiměřeně. Kazatel byl mojí první zkušeností s paní Camillou Läckberg a určitě zkusím i její další knihy ze série.

10.08.2022 5 z 5


Pět Pět Ursula Poznanski

Detektivka měla opravdu povedenou zápletku a byla poutavě napsaná. Sám se v oblasti geocachingu pohybuji a musím uznat, že přesnost skrýší a hádanek byly věrohodné. Pachatel měl rozumný motiv a většina dílků nakonec pěkně zapadla do sebe. Určitě doporučuji všem milovníkům detektivek a lovení pokladů.

31.10.2021 5 z 5


Vztahy a mýty Vztahy a mýty Jan Vojtko

Kniha Vztahy a mýty mě přilákala hlavně díky velmi osobitému stylu Honzových řečnických přednášek. Musím uznat, že jsem ho úplně viděl, jak text z knihy říká svými slovy. Obsahově mi knížka přišla dost průměrná, nic extra nového jsem se nenaučil. A to nejsem v tomto oboru zrovna profesionál. Rozhodně ale knížka neurazí a je to fajn počteníčko na dva večery akorát. Některé kapitoly byly super, některé zase o dost horší a pro mě nudné. Ale chápu, že každý jsme jiný a baví nás něco jiného. Dost se mi líbilo využití čiře hovorových pojmů v psaném slově, dost to oživuje knížku. Celkově hodnotím 4/6, knížka neurazila, ani nějak extra nepotěšila.

16.08.2021 3 z 5


Království Království Jo Nesbø

(SPOILER) Tak to je paráda! Jedna z nejlepších Nesbových knih podle mě. Svou kvalitou se může rovnat topovým knihám ze série Harry Hole. Vyprávění příběhu z pohledu samotného vraha je velice zajímavý nápad, který jsem ještě nikdy v knize nenašel. Nesbo opravdu mistrně vykresluje postavy příběhu, jako obvykle snad žádná není čistě dobrá bez stinných stránek. Velice se mi libilo retrospektivní vyprávění, které postupně odhaluje rodinu Opgardových. Druhou polovinu knihy jsem přečetl prakticky na jeden nádech, byla opravdu velmi poutavá. Závěr taky skvělý, i když jsem to moc takhle nečekal. Nejlepší část byla podle mě výslech Kriposu na statku Opgardových ohledně vraždy Willumsena a pak vyřízení Dána. Fakt špičková kniha, doporučuju všem příznivcům kvalitní severské krimi a Jo Nesba.

17.07.2021 5 z 5


Pravidla pro šťastnou lásku Pravidla pro šťastnou lásku Pierre Franckh

Knížka je hezky a přehledně napsaná, ale žádné extra nové poznatky jsem si z ní neodnesl. Líbily se mi zvýrazněné hlavní moudra, ke kterým se dá rychle vracet.

15.06.2021 3 z 5


Pilulka pravdy pro ztracené duše Pilulka pravdy pro ztracené duše Miloš Ouhrabka

Druhá kniha autora skvěle doplňuje knihu první a zaměřuje se na oblast, která mi právě v první knize chyběla - dynamiku vztahů. Celou první část knihy jsem přečetl prakticky na "jedno nadechnutí". Nabité poznatky a vědomosti se určitě vyplatí si osvojit, pochopit a v nějaké formě je praktikovat ve vlastním životě. Druhá půlka knihy už mě svojí tématikou tolik netáhla, ale věřím, že pro jiné lidi může být zajímavá (až na poslední kapitolu, u které jsem se vyloženě nudil). Celkový dojem z knížky mi ale nezkazila a hodnotím maximem hvězdiček.

26.05.2021 5 z 5


Návod na ženy aneb průvodce moderního muže po nevyzpytatelném světě žen Návod na ženy aneb průvodce moderního muže po nevyzpytatelném světě žen Erik Hutter

Jako mladý muž zajímající se čerstvě o tuto tématiku musím knížku maximálně doporučit všem mužům, a v některých případech i ženám, kteří neznají a nerespektují ženskou přirozenost a jejich cyklické chování. Osobně trošku lituji, že jsem se touto problematikou nezačal zabývat dříve. Usnadnilo by mi to školní léta i soužití doma s mými samičkami. Kniha je psána věčně, logicky členěna. Hodně jí pomohlo, že autory jsou žena i muž, navíc v tomto směru velmi zdatní. Oba jsou lektory a zabývající se cykličností. Je vidět, že v knížce jsou popsány oba pohledy na tak proměnlivé chování žen. Velmi oceňuji bodové shrnutí každé kapitolky, čtenář se pak může lehce ke knize vrátit a oživit si znalosti. Jediné co mi na knize chybělo byla stručná kapitolka zabývající se ženami po přechodu. Celkově hodnotím 5 hvězdičkami a věřím, že třeba i díky této knize nebude toto téma nadále natolik tabuizované jako doposud. Povinná četba pro každého muže, čím dřív přečtěte, tím lépe pro vás!

24.04.2021 5 z 5