Atomové návyky

James Clear

„Malé změny, velké výsledky“ je motto mezinárodního bestselleru, který se stále drží na vrcholu žebříčků. (Protože funguje.) James Clear, jehož blog čte měsíčně milion čtenářů, vás naučí dosáhnout cílů pomocí drobných každodenních kroků – jak sám říká, stačí 1% změna každý den. Drobné, „atomární” krůčky mají v dlouhodobém horizontu obrovský vliv na dosažení všeho, co si zamanete změnit. Atomové návyky jsou malou a základní částí vaší proměny, současně mohou být obrovskou silou schopnou změnit vše, na čem vám bude záležet. V této praktické knize najdete konkrétní postupy lehce aplikovatelné v každodenním životě. James Clear striktně vychází z ověřených poznatků psychologie, biologie a neurověd. Jestli vám to tedy s novoročním předsevzetím letos tak úplně nevyšlo, nic si nevyčítejte, možná jste na to jen šli zbytečně ve velkých dávkách a bez pochopení zákonitostí. Březen bude novým startem! Naučíte se, jak: * se soustředit na to, že budete každý den o 1 % lepší (ne na vzdálený cíl) * odstranit zlozvyky a udržet si správné návyky * vyhnout se obvyklým chybám * překonat nedostatek motivace a slabou vůli * vybudovat své sebevědomí * udělat si čas na nové návyky * přizpůsobit své prostředí k dosažení cílů * dělat malé jednoduché změny s velkým konečným efektem * se vrátit zpět do správných kolejí, pokud na chvíli sejdete z cesty * jak tohle všechno zvládnout v praxi každodenního života Prodáno přes 1 milion výtisků Wall Street Journal bestseller USA Today bestseller Publisher's Weekly bestseller... celý text

Literatura světová Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: ekniha 2020 , Jan Melvil
Originální název: Atomic habits, 2018

Komentáře knihy Atomové návyky

Talita1
12.12.2025

Táto motivačná kniha sa zameriava na získanie nových dobrých návykov a postupnom odstranení tých zlých. Jednotlivé kapitoly obsahujú aj príklady z praxe, kedy to zafungovalo. Číta sa to dobre, je to určené pre širšie masy a určite si z toho každý niečo odnesie. Niektoré pasáže sú repetitívne, opakujú veci z predošlých kapitol. Fajn kniha.

LadyWalsh
13.11.2025

Když jde o proměnu života s lehkostí kočky na baletní špičce, tahle pecka rozumí maličkostem líp než babička svým receptům na štěstí, a přitom nikdy neztratí šarm ani jiskru zdravého rozumu. Místo že by vás drtily gigantické životní plány jako kámen na zahradním jezírku, servíruje kouzelný koktejl drobných triků, které se chytí jak klíště a přetvoří vás k nepoznání. Pokud jste někdy věřili, že velké změny vyžadují velké převraty, připravte se na pořádnou lekci z jemné alchymie každodenních detailů, které si vás pomalu, ale jistě omotají kolem prstu jako šikovná pavučina. Výsledkem je moudrost zabalená do pohodové čtivosti, která vás nenechá odložit knihu dřív než po posledním přečteném slovíčku, protože kdo by odolal takhle elegantnímu receptu na osobní upgrade? Celkově jde o zážitek, který vás přinutí přehodnotit, co všechno jste si mysleli, že už víte, a pak vám to s úsměvem na rtech zboří, abyste mohli začít stavět lepší verzi sebe sama, aniž byste ztratili smysl pro humor. Jestli máte rády, když se špetka psychologie míchá s kapkou zdravého selského rozumu a vše podává s takovým šarmem, že by to mohlo vyhrát Miss Návyků, tady si přijdete na své. A že tohle není žádná líbivá pohádka, ale realita podaná s nadhledem a lehkostí, je právě tím nejlepším kořením celého receptu.

kalz
04.11.2025

Skvělá kniha se spoustu užitečných tipů. Jen je teď všechny dostat do praxe a začít používat... :-)

crazyslunicko
20.10.2025

Myslím si, že by to měla být skvělá povinná četba na středních a vysokých školách. Obsahuje vše potřebné. Je to klasická motivační kniha, která by se dala zkrátit na polovinu, ale určitě si v ní každý najde své kouzlo. Ve zkratce máme dělat to, co nás baví.

MisaDud
17.10.2025

Vše bylo psáno už níže, tady prostě platí, pokud se sebou chcete něco dělat touto knihou, byste měli začít.

BikePacker
16.10.2025

Čekal jsem další „zázračnou motivační kuchařku“, která mi slíbí, že změním život během víkendu. Jenže ne. James Clear jde naštěstí úplně jinou cestou. Žádné přehnané sliby, žádná motivační klišé. Místo toho říká věci, které dávají smysl i v běžném životě: Začněte maličkostí + Dělejte ji každý den + Buďte trpěliví. Zní to jednoduše, že? Možná až moc. Ale právě v tom je to kouzlo. Kniha totiž ukazuje, že drobné změny, které děláte pravidelně, se časem sčítají. Něco jako složené úročení u investic. A výsledky, které přinesou, vás mohou překvapit. Clear nenastavuje žádnou laťku, kterou byste museli přeskočit. Nepřikazuje vám stát se dokonalými lidmi. Naopak připomíná, že každý z nás má jinou startovní čáru, jiné možnosti a tempo. A že jediný člověk, se kterým má smysl se srovnávat, jste vy včera. Kniha se čte lehce. Text má spád, je doplněný o přehledné tabulky a ilustrace, které pomáhají pochopit jednotlivé principy. Za mě dobrý.

Boruvka.cerna
23.09.2025 audiokniha

Nečekala jsem od knihy moc, ale velmi mě překvapila. Posloucháno jako audiokniha.
Hodně příkladů, vše srozumitelné. Jediné co mi scházelo byly ty tabulky, obrázky, že se musí na web a není to nějak přístupné v aplikaci s audioknihou.
Doporučuji každému, kdo chce něco změnit k lepšímu. Určitě se ke knize vrátím.

Jamra
08.09.2025

Takový must read v seberozvojovych knihách. Pojmenováva to, co možná už podvědomě víme, ale dokud to někdo neřekne nahlas tak tomu lidé nemusejí věřit nebo se podle toho chovat. Pro někoho, kdo absolutně neví a má problémy se sebereflexi, prokrastinaci atp. to bude větší pecka.

*posloucháno jako audiokniha

Locika 28
06.08.2025

Naprosto peckovní kniha..hodně mě poučila a hlavně otevřela oči a mysl, jak můžu dělat cokoliv lépe a mít návyky dle vlastních potřeb..určitě se budu ke knize ráda vracet a doporučovat ostatním..

Predator3313
11.07.2025

Při čtení jsem si říkal, že to není zase taková pecka, jak to vypadalo podle recenzí a jak knihu všichni doporučují.
Ano, je v ní hodně dobrých nápadů a myšlenek.
Nicméně člověk, který se o tyto věci trochu zajímá, při čtení nenatrefí na nic extra zásadního.
Nicméně po dočtení jsem si řekl: Ano, opravdu to pro mě bylo přínosné a jsem rád, že jsem ji četl.
Možná mi nedala žádný extra jiný náhled na problematiku, ale minimálně pojmenovala a dobře popsala to, co jsem již dělal.
A když nic jiného, ted se mi budou tyto myšlenky lépe šířit mezi známé a rodinu.
Takže doporučuji knihu pro všechny, kdo chce zlepšit svůj život.

verka5083
30.06.2025

Kniha Atomové návyky od Jamese Cleara mě opravdu nadchla. Je napsaná srozumitelně, čtivě a hlavně prakticky. Nenajdete v ní žádné složité teorie, ale jasné a užitečné rady, které můžete rovnou začít používat v běžném životě.

Mnohé věci jsem už předtím dělala, ale nevěděla jsem, proč vlastně fungují. Díky knize jsem pochopila, co dělám dobře, a co můžu zlepšit. Třeba jsem si začala zapisovat různé maličkosti z každého dne a hodně mi to pomáhá. Najednou si víc všímám pozitivních věcí a celkově mám lepší pocit ze svého dne.

Líbí se mi, že autor neříká, že se musíme úplně změnit ze dne na den. Naopak ukazuje, že i malá změna každý den může časem vést k velkým výsledkům. A to je něco, co člověk opravdu zvládne.

Knihu bych doporučila každému, kdo má chuť zlepšit svůj život. Ať už jde o zdraví, práci, vztahy nebo jen celkovou pohodu. Je to jedna z těch knih, ke které se určitě budu vracet.

Elea
25.06.2025

Už jsem četla lepší knihy o osobním rozvoji, tady mám spíš dojem, že řadu informací jsem už četla v jiných knihách, jen jsou trochu přeformulované. Dost mi také vadilo opakované odkazování na webové stránky.

Kačka_knihomol
08.06.2025

Tématům osobního rozvoje, vnitřní spokojenosti a obecně zdravého životního stylu se věnuji hodně (a ráda) a tuto knihu považuji za "bibli" v této oblasti, ke které se pravidelně vracím. Samozřejmě váš život nezmění přečtení knihy, ale to, co si z ní odnesete a aplikujete do vlastního života. Žádná kniha není všespásná :-) Nicméně tato je plná skvělých hlubokých myšlenek, tipů... a zbytek dřiny už zůstává na nás samotných.

"Je pozoruhodné, co všechno člověk dokáže, pokud nepoleví."

m2056
05.05.2025

Moje první kniha na téma seberozvoje bohužel mě to tolik nechytlo první řadě musí člověk sám chtít se zlepšit to kniha neudělá je spousta knih a každá je stejná ten impuls musí dát sám člověk kniha vás může jen trochu nasměrovat.

Kackap
27.04.2025

Z oblasti seberozvojové literatury jsem toho zatím mnoho nečetla, protože kvalitě většinou moc nevěřím. Tady jsem byla příjemně překvapená. Pravda, žádné převratné informace to asi ve skutečnosti nejsou. Ale je super si připomenout i to, co už vlastně tak nějak tušíme, a trochu více se na to zaměřit. Pár tipů zkouším zavést do praxe a třeba jednou, pomalu ale jistě, se někam posunu. To, že autor nepředkládá žádné instantní řešení na gigantický úspěch, ale spíše nabízí co nejsnazší cestu, jak pokroku dosáhnout dlouhodobě, je mi na knize sympatické.

tlllk
22.04.2025 audiokniha

Súkromne máme podobné knihy v škatuľke „kuchárky šťastia“ a siaham po nich iba sporadicky. Ale tentoraz mi to dávalo hlavu a pätu, a myslím, že niečo z toho skúsim pretaviť do bežného života. Navyše tam bolo zopár fun-faktov, s ktorými zažiarite medzi kamarátmi...

Potolu
19.04.2025

Jo, kniha potěší... Je čtivá, plná tipů a rad, jak začít do svého života vnášet ty správné návyky. Není to žádný wow, ale myslím, že to wow začíná právě ve chvíli, kdy si nějaký návyk začněte vnášet do života a zjistíte, jak moc vám vlastně povedl... :-D

PietroGrencik
09.04.2025

Mal som ju len požičanú, ale túto knihu sa oplatí kúpiť si do vlastnej knižnice, a pravidelne si to osviežovať. Odporúčam

Bigadam
01.04.2025

Moc nic jsem neočekával, a tudíž jsem nebyl ani zklamaný. Kniha je dobrá a záleží na každém, co si kdo odnese. Důležité je vytrvat a je jasné, že jeden klik je lepší než žádný.

DrCocktail
20.03.2025

Další kvalitní přírůstek ke knihám týkajících se osobnostního rozvoje. Věřím, že po praktikování rad z knihy se projeví přínosné výsledky.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi