holomex holomex komentáře u knih

☰ menu

Případ jantarové komnaty Případ jantarové komnaty Ludvík Souček

Jako teenager jsem hodně hltal Součkovy Otazníky nad hroby. Ale vlastně nic jiného z jeho tvorby jsem nezkusil. Tak jsem to po letech napravil. Téma Jantarové komnaty je pro mě přitažlivé, nicméně tady o komnatě téměř nic nebylo. Na druhé straně tu bylo hodně UFO a otrlý nacista za každým bukem. Ve výsledku i po letech celkem čtivá detektivní fikce. Jen jsem se musel smát, jak si tam českoslovenští redaktoři a výzkumníci volně cestují po kapitalistické cizině, což jistě muselo čtenáře zavřeného za železnou oponou nesmírně těšit. Ale jak říkám, je to fikce:)

25.06.2023 2 z 5


Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le Mark Manson

Normální cash grab. Ryzí účelový průmyslový produkt. Sepiš nějakou rádoby moudře znějící vatu, dej tomu provokativní název, vono se to bude prodávat.

22.04.2023 1 z 5


Válka bohů Válka bohů Hartwig Hausdorf

Knížka mně přijde povrchní, jakoby šitá horkou jehlou. Po nadějném úvodu je to jen výčet. Bohužel ty historické události nebo záhadná místa jsou obvykle popsány bez hlubšího vhledu. Což může být způsobeno nedostatkem informací, nebo taky přístupem autora. Fakt ho podezřívám, že tady šel jednoduchou cestou: sestav kompilát, dej tomu dobrej název, on si to zase někdo koupí. Čekal bych možná méně událostí a víc hloubky. Čekal bych spoustu ilustrací, nákresů, fotografií...Ta obrazová příloha, která je tady, je fakt srandovní. No, ještě že jsem knihu koupil ve výprodeji za nízkou cenu, takže aspoň nejsem naštvanej:)

20.04.2023 1 z 5


Cesta časem na starých mapách - Historie světa očima kartografie Cesta časem na starých mapách - Historie světa očima kartografie Kevin J. Brown

Název knížky vlastně všechno dobře vystihuje. Už mapy samy o sobě jsou fascinující. Díky průvodním textům si člověk uvědomí, že se na kartografii může dívat také jako na svého druhu zprávu o vývoji světa. V krátkých doprovodných textech jsou vyzdviženy dobové okolnosti, vývoj poznání, osobnost a přístup kartografa (pokud je znám), dozvíte se i detaily (třeba, že daná mapa byla vytvořena na telecí kůži). Kochat se a poznávat se s touto knihou dá opravdu dlouho. Navíc je krásně provedená a je jí kus:)

15.04.2023 5 z 5


Svobodné zednářství Svobodné zednářství W. Kirk MacNulty

Obrazově velice krásná kniha. Není na jednorázové přečtení, spíše na takové to opakované listování, kochání se obrázky a postupné nasávání informací o tajemných zednářích. Praktickým nedostatkem pro mě je, že je zvoleno dost malé písmo a blbě se mi to čte, zvláště některé popisky kurzivou na podtisku.

15.04.2023 3 z 5


Winterbergova poslední cesta Winterbergova poslední cesta Jaroslav Rudiš

Byl to boj. Některé pasáže považuji za velmi jiskrné. Jsou tu dobře vyjádřené myšlenky o životě, mládí, stáří, smrti..., u kterých se člověk musí zastavit, protože potřebuje chvilku, aby jejich sílu plně vstřebal. Bylo tu pár momentů snad až s nádechem geniality. Vyhovuje mi i spousta historických informací. Například vyprávění o libereckém krematoriu mě zaujalo tak, že jsem se tam jel podívat. I celkový koncept knihy se mi líbí. Co mě ale unavuje, jsou ty repetitivní pasáže. Chápu, že to je autorův záměr, třeba to pěkně zdůrazní, jak je Winterberg protivnej, když dlouho mluví. Ale IMHO to přehnal. Když máte za sebou 100 vět (teď taky přeháním, ale jen trochu:), které všechny začínají "Vyprávěl, že....", tak už míníte vyletět z kůže a vodletět raketou na měsíc nebo prostě daleko. Tenhle styl způsobil, že ke konci už jsem fakt nemohl a těšil jsem se, až bude hotovo. Nakonec jsem knihu dokázal dorazit. A vlastně je mi líto, že její krásu a komplexnost musím shodit kvůli stylu, který mě ubíjel.

15.04.2023 3 z 5


111 míst v Brně, která musíte vidět 111 míst v Brně, která musíte vidět Stanislav Biler

Brno je město mého srdce, část mého rodu odtud pochází a prožil jsem tam mnoho hezkého. I proto jsem si s chutí prolistoval tuto knihu. Něco jsem přeskočil, něco se zájmem přečetl, bylo to pro mě příjemné. V knihovně ji mít nemusím, ale oproti Destrukci aspoň Bilera tentokrát nestrhám.

15.04.2023 3 z 5


Super jednoduše: Bez masa Super jednoduše: Bez masa Zdeněk Pohlreich

Opět výborně. Jakkoli se mi po prvním prolistování zdálo, že tam vlastně nic moc není, opak je pravdou. Už jsme s manželkou za krátkou dobu vyzkoušeli řadu receptů a chystáme se na další. Knížka nejen pro potěchu oka (protože je opět graficky příkladná), ale i pro hojné praktické využití.

13.12.2022 5 z 5


Středomořská kuchařka Středomořská kuchařka Susie Theodorou

Je tu spousta podnětných tipů, jak upravit konkrétní suroviny. Samozřejmě mnohé z nich u nás nejsou tak běžně dostupné, jako kdybychom bydleli třeba v Řecku nebo v Itálii. Každopádně autorka neopovrhuje ani třeba konzervovanými rybami nebo luštěninami, takže rozhodně to není kniha jen na prohlížení, ale dá se prakticky využít. Pro mě osobně je cenná i v tom, že podává výklad "filozofie" středomořské stravy jako nezbytné součásti zdravého a radostného života. Myslím, že jíst středomořsky může být pro nás velmi přínosné. Třeba i pro zhubnutí, což jsem si osobně minimálně dvakrát s úspěchem vyzkoušel. (pak na to vždycky zapomenu, začnu se ládovat průmyslově a... momentálně utíkám ke středomořské kuchařce jako spáse potřetí, doufám, že zase úspěšně:) Ještě ke grafické stránce knihy. Je celá taková světlá, což působí velmi hezky a stylově, bohužel to sebou nese i tenký tisk písmen, která i když celkem velká, se obtížněji čtou.

27.09.2022 4 z 5


Umina verze Umina verze Emil Hakl (p)

Hakla jsem vždycky měl rád, ale tahle mi nesedla. A ještě nevím proč. Až na to přijdu, tak to sem napíšu.

27.07.2022 2 z 5


1793 1793 Niklas Natt och Dag

Takhle. Napsaný je to dobře. Ale je to natolik úchylný, že se přes to nedokážu přenést.

27.07.2022 2 z 5


Azincourt Azincourt Bernard Cornwell

četl jsem knihu již před docela dlouhou dobou, ještě dřív, než jsem si tady zařídil profil. A její hodnocení sem dodávám proto, že mi jednoduše pořád leží v hlavě. Fakt se mi vracejí některé momenty a dojmy. Pro mě velice poutavě vylíčená "kariéra" lučištníka, různé okolnosti a události doby a jakoby mimochodem také technické detaily zbraní i jejich ovládání. A samozřejmě, což já miluju, četba člověka mnohokrát přinutí, aby hledal detaily o některých místech, lidech, událostech...Paráda. Pět nedávám jen proto, že některé beletristické prvky mě úplně nenadchly. Ale možná jsem až moc přísnej. Jednoznačně doporučuji.

27.07.2022 4 z 5


Boží bojovníci Boží bojovníci Andrzej Sapkowski

Další nápaditý a zábavný gejzír. Snad ještě lepší než úvodní Narrenturm. uvažoval jsem zas o čtyřech hvězdách, ale pak jsem si řekl, že bych knize křivdil. Co chtít v daném ranku lepšího...takže plný kotel

27.07.2022 5 z 5


Destrukce Destrukce Stanislav Biler

Odnesl jsem si dva základní dojmy. Že nemám chuť na maso, protože je to zdechlina. A že kniha je bohužel taková intošská slátanina. Přiznávám jí pár jiskrných momentu, ale převládaly ve mně pocity předvídatelnosti a rozpačitosti.

29.04.2022 2 z 5


Čtvrtá zeď Čtvrtá zeď Sorj Chalandon

Panebože, já toho Chalandona znám. On je schopnej vás kolébat a uspávat a najednou do vás z ničeho nic navalit takovej těžkej kalibr syrovosti a surovosti, že musíte nechat čtení a jít to rozdejchat. Na rozdíl od různých severských detektivek tady pro mě to násilí není samoúčelné a navíc vychází z událostí, které se opravdu staly. Je celkem zjevné, pro koho více plane Chalandonovo srdce, přesto se snaží sekat na všechny strany. Ostatně, jak rozhodovat o vině tam, kde si řežou hlavy navzájem od nepaměti. A jak tu spirálu násilí zastavit? To už odbočuji. Dílo se točí kolem divadelní hry, což mě zpočátku moc nesedělo, ale na postupně se tato spojnice autorovi povedla dobře využít a v závěru pak až excelentně. V Libanonu jsem byl jen jednou, a zřejmě už se tam nikdy nepodívám - škoda. Ale i tak jsem chuť a vůni té země nasál a zanechala ve mě velké dojmy. Takže i některá místa z knihy osobně znám, což je samozřejmě vždycky příspěvek k hlubšímu prožití četby. Abych to shrnul. Za mě těžká četba jazykově i emocionálně, ale rozhodně absulotorium.

23.04.2022 5 z 5


Ďáblův sad Ďáblův sad Alain Gerber

Knížku jsem si koupil už dávno ve výprodeji. Zaujal mě obal i anotace (nejmenovaná diktátorská latinskoamerická země). A pak v průběhu let jsem podnikl několik pokusů ji přečíst. Ale nezadařilo se. Až teď jsem si ji zařadil do čtenářské výzvy (v kategorii "knihy, které nikdo nehodnotí":), protože přece není možný, abych neudolal knížku se 130 stranami. No, byl to boj. Snad nikdy se mi žádná knížka nečetla takhle blbě a těžko - i když mě zajímalo, jak to bude dál. Je to asi jazykem, stylem, nevím jestli i překladem. Autor je nějaký jazzman, tak to možná poskládal moc složitě.:) Nemůžu říct, že kniha je nekvalitní, ale pro mě znamenala jednoznačně zklamání.

23.04.2022 2 z 5


M+B+M: Mašín, Balabán, Morávek M+B+M: Mašín, Balabán, Morávek Dalibor Vácha

Z četby mám mnoho dojmů, takže budu možná roztěkaný. Ha, přesně takový, jako je ta kniha. Je psaná hodně úsečným stylem (já jsem si ho nazval Novákovským, protože mi připomíná styl knihy Zatim dobrý). Krátké, úsporné, jakoby střílené věty přinášejí v některých pasážích naprosto strhující dravý proud. Skvěle fungují třeba v závěru knihy (kde je mimochodem skvěle začleněn i dojemný Mašínův dopis dětem). Ale v jiných chvílích způsobují, že se ztrácíte. Fakt se mi stávalo, že nevim, kde jsem, kdo to je, proč to je... Do značné míry to ale může být způsobeno faktem, že jsem knihu vlastně nečetl, ale poslouchal. A při poslechu, bez vizuální kontroly se já osobně ztrácím snáz. Mimochodem audiokniha byla načtena p. Matáskem velice dobře.
Další postřehy: Cloumala mnou zloba vůči těm okupantskejm dobytkům (dobytek je v knize docela často a vhodně používané slovo). Chovám neskonalý obdiv k odbojářům. A to nejen těm "elitním", ale (hlavně) k té spoustě docela obyčejných bezejmenných rodin, které podstupovaly absolutní riziko. A často taky zaplatily absolutní cenu. Ta dusná atmosféra z knihy vyzařuje dobře, na čtenáře působí intenzivně. No a ještě jeden úkol teď pro mě vyvstal. Obejít někdy při výletu do Prahy pár těch míst, která byla v příběhu důležitá, třeba v Nuslích. A třeba někam položit kytičku. Prostě to tak teď po přečtení téhle knihy cítím.

23.04.2022 4 z 5


Čekárny mého života Čekárny mého života Lenka Reinerová

Soubor střípků a myšlenek ze života. Většina mě příliš neoslovila, ale oceňuji, že se autorce v závěru v poslední čekárně podařil udělat jakýsi spojovací oblouk, který přecejen dal pojetí celého dílka jakýsi smysl. (Chci tu ještě speciálně podotknout, že autorku i knihu jsem poznal a přečetl díky Databázi knih, protože je zde ke stažení zdarma. Takže jsem ji hned zařadil do čtenářské výzvy. Číst něco, po čem bych jinak nesáhl, mi přijde jako ryzí naplnění výzvy.)

16.04.2022 2 z 5


Narrenturm Narrenturm Andrzej Sapkowski

Ze začátku jsem byl úplně nadšen. Říkal jsem si: "tak tohle je úkaz!". Pak jsem se asi unavil, nebo tomu kleslo tempo, kdo ví, a málem jsem knihu odložil. Naštěstí jsem ale krizi překonal a knížku pak už bez potíží dorazil. Přátelé, čtenáři - toto je gejzír. Kombinace fantazie, magie, faktů i bohapustých výmyslů, jemného i přímočarého humoru, lechtivosti, krutosti, napětí. Pro českého čtenáře navíc zatraktivněná tím, že se točí kolem husitství. Pro mě osobně je také inspirující v tom, že ve mě vzbudila zájem o dovzdělání. Pořád hledám: fakt existoval tenhle chlap? Je tohle místo vymyšlené? Týjo, tam se musím podívat...Doporučuji a vrhám se na druhý díl.

21.03.2022 4 z 5


To nejlepší z blogu 2015-2020 To nejlepší z blogu 2015-2020 Marian Kechlibar

Pro mě je to ve svém ranku Kniha roku 2021.

21.03.2022 5 z 5