Narrenturm přehled

Andrzej Sapkowski

Husitská trilogie série

1. díl >

Tuzemskému čtenáři již dobře známému zaklínači Geraltovi vytvořil jeho autor Andrzej Sapkowski celý fantastický svět, hrdinu své nové trilogie naopak nechává prožívat dobrodružství ve světě našem, v zemi, kde se od nepaměti stýkaly vlivy a střetávaly zájmy české, polské a německé. Píše se rok 1425, husitským Čechám jde o přežití, a tak vzdorují celému křesťanskému světu. V té době mladý slezský šlechtic Reinmar z Bělavy zvaný Reynevan projeví zvláštní nadání, jak si proti sobě poštvat spoustu nepřátel a jde mu o přežití.Jenže ouha! Reinmar z Bělavy není Geralt z Rivie.Není vycvičený zaklínač, ale jen dobrý medik a o poznání nešikovnější čaroděj. Doba však nepřeje studiu na Karlově universitě se nepřednáší, ale sváří o pravdu kalicha. Ještě méně přeje doba magii - svatá inkvizice je bdělá a neúprosná.Není mistr meče, pouze úspěšný záletník, zato však prachšpatný bojovník. První vlastnost ho dostane do ohrožení života, ta druhá jej v nové situaci dává všanc pronásledovatelům.A protože je Reynevan navíc velmi mladý, a tím pádem velmi naivní, jeho nebezpečné dobrodružství by záhy skončilo tragicky. Naštěstí se však má možnost poučit o tom, že "přátelství je věc veliká a krásná" a amor vincit omnia. Nicméně vyhráno zdaleka nemá, mstitelé se nevzdávají a ani ptáci nejsou tím, čím se zdají být...... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2003 , Leonardo
Originální název: Narrenturm, 2002

Co říkají o knize uživatelé?

Kniha "Narrenturm" od Andrzeje Sapkowského se odehrává v období husitských válek. Příběh sleduje mladého medika Reinmara, který se dostává do nebezpečných situací. Jeho dobrodružství je protkáno historií, magií a filozofickými úvahami. Čtenáři oceňují autorovu schopnost kombinovat napětí s humorem a realistickým ztvárněním středověku. Hlavní postava, ač naivní, si získává sympatie díky svým eskapádám a interakcím s ostatními postavami. Kniha je plná zajímavých postav a událostí, které obohacují celkový zážitek z čtení. Více v komentářích.

Komu by se kniha Narrenturm mohla líbit?

• Fanoušci historické literatury
  • Čtenáři, kteří mají rádi fantasy prvky
  • Milovníci dobrodružných příběhů
  • Ti, kdo ocení komplexní postavy
  • Čtenáři hledající humor v příběhu

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Narrenturm. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

DarthSoren
11.01.2026

Táto kniha, ako aj celá Husitská trilógia, mi v poličke ležala dlho. Veľmi dlho. Nebudem preháňať, ak to budeme rátať na roky. Nemôžem povedať, že by som sa jej vyslovene vyhýbal, ale stále mi niečo v hlave šepkalo: "Máš mnoho ďalších kníh, prečítaj si najprv tie a na Husitskú trilógiu si urobíš čas neskôr. Navyše, čo ak sa ti nebude páčiť a pokazí ti obraz Sapka ako spisovateľa, ktorý napísal úžasného Zaklínača?" Asi takto teda prebiehalo moje obchádzanie tejto knihy v posledných 2-3 rokoch.
A aby som sa hneď na začiatku zbavil toho najdôležitejšieho - Narrenturm nie je ako Zaklínač. Ani nie je tak dobrý ako Zaklínač. Ale zároveň mi vôbec nepokazil obraz o tom, že Sapkowski vie napísať dobrú knihu. Knihou sa vinie atmosféra pripomínajúca tú zaklínačskú, ale tá súvisí s tým, že sa odohráva v stredoveku a že ju má na svedomí autor Zaklínača - a je to poznať. Tam ale podobnosť končí. Zaklínač je, dá sa povedať, pure fantasy a Husitská trilógia je fantasy odohrávajúce sa v skutočných historických reáliách strednej Európy. Hustiské vojny sú o niečom inom než vojna Nilfgaardu proti severu. Mágia tu funguje inak. Nemáme tu síce Cirkev Večného Ohňa ani Rád Planúcej Ruže, ale inkvizícia tu šlape naplno a ľudia horia na hraniciach. Áno, aj tu cestuje hlavný hrdina so spoločníkmi, ale ani jeden z nich nie je ako Marigold, Zoltan, Yarpen, či Regis. A keď už sme pri hlavnej postave Reynevana... tak ten je dôvodom, prečo nedávam 5*. Ten chlapík ma vytáčal od začiatku do konca, aký je to idiot. Ten si Narrenturm zaslúžil jednoznačne a nie kvôli heréze. Dúfam, že sa v druhej knihe jeho správanie trochu zmení, inak to fakt asi nedám. Latinské termíny a výroky, ktoré sú v komentároch často prepierané... no, čo s nimi? Mne nevadili, keďže som latinčinu študoval, ale chápem, že to tak nemá každý a bolo jej ozaj trošku priveľa.
Za mňa to nie je najlepšia Sapkowskeho kniha. Ani zďaleka. Ale nie je ani zlá. Uvidíme, čo mi ponúknu Boží bojovníci.

všech 167 komentářů

Související novinky - Narrenturm (2)

Knižní novinky (25. týden)

20.06.2021

Knižní novinky (34. týden)

18.08.2019

Rozhlédni se vůkol. Kostel, krčma, hampejz. A mezi nimi hromada hoven. Zdaž to není paralela lidského života?

Potíž je v tom, že jsme moc přemýšleli.

všech 3 citátů najdete u autora

Ocenění knihy (2)

2004 - Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu (Neanglo-americký překlad: Stanislav Komárek za překlad Andrzej Sapkowski – Narrenturm (Leonardo))
2004 - Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu (Fantasy)

Kniha Narrenturm v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených1 479x
v Mé knihovně505x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi