Narrenturm přehled
Husitská trilogie série
1. díl >
Tuzemskému čtenáři již dobře známému zaklínači Geraltovi vytvořil jeho autor Andrzej Sapkowski celý fantastický svět, hrdinu své nové trilogie naopak nechává prožívat dobrodružství ve světě našem, v zemi, kde se od nepaměti stýkaly vlivy a střetávaly zájmy české, polské a německé. Píše se rok 1425, husitským Čechám jde o přežití, a tak vzdorují celému křesťanskému světu. V té době mladý slezský šlechtic Reinmar z Bělavy zvaný Reynevan projeví zvláštní nadání, jak si proti sobě poštvat spoustu nepřátel a jde mu o přežití.Jenže ouha! Reinmar z Bělavy není Geralt z Rivie.Není vycvičený zaklínač, ale jen dobrý medik a o poznání nešikovnější čaroděj. Doba však nepřeje studiu na Karlově universitě se nepřednáší, ale sváří o pravdu kalicha. Ještě méně přeje doba magii - svatá inkvizice je bdělá a neúprosná.Není mistr meče, pouze úspěšný záletník, zato však prachšpatný bojovník. První vlastnost ho dostane do ohrožení života, ta druhá jej v nové situaci dává všanc pronásledovatelům.A protože je Reynevan navíc velmi mladý, a tím pádem velmi naivní, jeho nebezpečné dobrodružství by záhy skončilo tragicky. Naštěstí se však má možnost poučit o tom, že "přátelství je věc veliká a krásná" a amor vincit omnia. Nicméně vyhráno zdaleka nemá, mstitelé se nevzdávají a ani ptáci nejsou tím, čím se zdají být...... celý text
Originální název: Narrenturm, 2002
Co říkají o knize uživatelé?
Kniha "Narrenturm" od Andrzeje Sapkowského se odehrává v období husitských válek. Příběh sleduje mladého medika Reinmara, který se dostává do nebezpečných situací. Jeho dobrodružství je protkáno historií, magií a filozofickými úvahami. Čtenáři oceňují autorovu schopnost kombinovat napětí s humorem a realistickým ztvárněním středověku. Hlavní postava, ač naivní, si získává sympatie díky svým eskapádám a interakcím s ostatními postavami. Kniha je plná zajímavých postav a událostí, které obohacují celkový zážitek z čtení. Více v komentářích.
Komu by se kniha Narrenturm mohla líbit?
- Fanoušci historické literatury
- Čtenáři, kteří mají rádi fantasy prvky
- Milovníci dobrodružných příběhů
- Ti, kdo ocení komplexní postavy
- Čtenáři hledající humor v příběhu
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Narrenturm. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 167 komentářůSouvisející novinky - Narrenturm (2)
Knižní novinky (25. týden)
20.06.2021
Knižní novinky (34. týden)
18.08.2019
„Rozhlédni se vůkol. Kostel, krčma, hampejz. A mezi nimi hromada hoven. Zdaž to není paralela lidského života?“
„Potíž je v tom, že jsme moc přemýšleli.“
všech 3 citátů najdete u autoraOcenění knihy (2)
2004 -
Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu
(Neanglo-americký překlad: Stanislav Komárek za překlad Andrzej Sapkowski – Narrenturm (Leonardo))
2004 -
Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu
(Fantasy)
Kniha Narrenturm v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 26x |
| v Přečtených | 1 479x |
| ve Čtenářské výzvě | 75x |
| v Doporučených | 123x |
| v Mé knihovně | 505x |
| v Chystám se číst | 387x |
| v Chci si koupit | 105x |
| v dalších seznamech | 12x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Andrzej Sapkowski také napsal(a)
| 1999 | Poslední přání |
| 2019 | Zaklínač – komplet 8 knih |
| 2005 | Narrenturm |
| 2000 | Meč osudu |
| 2015 | Bouřková sezóna |

85 %
78 %

Táto kniha, ako aj celá Husitská trilógia, mi v poličke ležala dlho. Veľmi dlho. Nebudem preháňať, ak to budeme rátať na roky. Nemôžem povedať, že by som sa jej vyslovene vyhýbal, ale stále mi niečo v hlave šepkalo: "Máš mnoho ďalších kníh, prečítaj si najprv tie a na Husitskú trilógiu si urobíš čas neskôr. Navyše, čo ak sa ti nebude páčiť a pokazí ti obraz Sapka ako spisovateľa, ktorý napísal úžasného Zaklínača?" Asi takto teda prebiehalo moje obchádzanie tejto knihy v posledných 2-3 rokoch.
A aby som sa hneď na začiatku zbavil toho najdôležitejšieho - Narrenturm nie je ako Zaklínač. Ani nie je tak dobrý ako Zaklínač. Ale zároveň mi vôbec nepokazil obraz o tom, že Sapkowski vie napísať dobrú knihu. Knihou sa vinie atmosféra pripomínajúca tú zaklínačskú, ale tá súvisí s tým, že sa odohráva v stredoveku a že ju má na svedomí autor Zaklínača - a je to poznať. Tam ale podobnosť končí. Zaklínač je, dá sa povedať, pure fantasy a Husitská trilógia je fantasy odohrávajúce sa v skutočných historických reáliách strednej Európy. Hustiské vojny sú o niečom inom než vojna Nilfgaardu proti severu. Mágia tu funguje inak. Nemáme tu síce Cirkev Večného Ohňa ani Rád Planúcej Ruže, ale inkvizícia tu šlape naplno a ľudia horia na hraniciach. Áno, aj tu cestuje hlavný hrdina so spoločníkmi, ale ani jeden z nich nie je ako Marigold, Zoltan, Yarpen, či Regis. A keď už sme pri hlavnej postave Reynevana... tak ten je dôvodom, prečo nedávam 5*. Ten chlapík ma vytáčal od začiatku do konca, aký je to idiot. Ten si Narrenturm zaslúžil jednoznačne a nie kvôli heréze. Dúfam, že sa v druhej knihe jeho správanie trochu zmení, inak to fakt asi nedám. Latinské termíny a výroky, ktoré sú v komentároch často prepierané... no, čo s nimi? Mne nevadili, keďže som latinčinu študoval, ale chápem, že to tak nemá každý a bolo jej ozaj trošku priveľa.
Za mňa to nie je najlepšia Sapkowskeho kniha. Ani zďaleka. Ale nie je ani zlá. Uvidíme, čo mi ponúknu Boží bojovníci.