Hledam94 Hledam94 komentáře u knih

☰ menu

Maryla Maryla Alois Jirásek

Posloucháno jako rozhlasová hra, která byla dobře zpracovaná.
Vlastní příběh je bohužel prostinký a na naše poměry poměrně cudný.

08.04.2024 3 z 5


Milujte královnu Milujte královnu Anton Hykisch

Posloucháno jako audiokniha a líbilo se mi to. Ocenuji hlavně více úhlů pohledu na situaci (nejen Marie Terezie, ale i Fridricha Viléma pruského) a polidštění historických osobností a situací.

03.04.2024 4 z 5


Dost dobře nenormální Dost dobře nenormální Denise Linke

Posloucháno jako audiokniha. Kromě toho, co bylo zmíněno v komentářích oceňuji i značnou otevřenost autorky (píše i o intimnostech, penězích atd.), překlad některých metafor do češtiny (kdy vysvětlovala, že jim těžko rozumí).

Mrzí mi jedině, že nebylo doplněno nějaké poučení o reáliích života a školství v Německu, o jejich řešení inkluze dětí, vysvětlení rozdílů mezi gymnáziem, základkou, reálkou atd.

Diagnózu nemám, ale v řadě rysů jsem se poznal.

21.02.2024 5 z 5


Pochodeň Pochodeň Miloš Václav Kratochvíl

Z nouze jsem vytáhl tento román z domácí knihovničky a dojem tomu bohužel odpovídá. Kniha se zabývá kostnickým koncilem a Husovými osudy.

Autor uvádí na scénu několik lidí z různých společenských skupin, kteří se okolo koncilu účastnili nebo se kolem něj pohybovali. Jan Hus je pouze jedním z nich, i když má v knize nejvíce prostoru. Příběhy jsou bohužel značně útržkovité, jen málo postav zaznamená nějaký posun či zajímavý zvrat v osudu. Některé mi přišly dost nepravděpodobné a neživotné, vyloženě jako symboly nebo karikatury (např. prostitutka). Ani Jan Hus nezažívá nějaké vnitřní dilema nebo pochybnosti.

Vyzněním kniha bohužel nepřekračuje dobu svého vzniku, Husovo učení je vnímáno hlavně v rovině sociální, nikoliv náboženské, o podávání podobojí padne pouze několik vět. Není vysvětlena transsubstanciace, tedy že chléb a víno se při mši změní v ústech v tělo Kristovo a krev Kristovu, jak se tehdy věřilo. Velká pozornost se klade na sociální rozdíly (které jsou značně vyhrocené), na hromadění majetku církví (které bylo asi vnímáno daleko přijatelněji než dnes) atd. Také předjímání budoucího vývoje (husitských válek) a zmírnění sociálních rozdílů mi přišlo neseriózní. Nevím, zda války přinesly něco dobrého chudým lidem.

Zázrak to nebyl, tomu odpovídá i hodnocení.

16.02.2024 2 z 5


Veliké theatrum Veliké theatrum Václav Kaplický

Kniha mě oslovila, i když Táborská republika se mi líbila více. Oceňuji přístup "padni komu padni" i zajímavé postavy, které se člověk snaží pochopit a které je těžké soudit. - hlavně bratry Fruweinovy a knížete Lichtenštejna. Je škoda, že kniha nepopisuje podrobněji rozdíly mezi jednotlivými vírami - katolíky, luterány a českými bratry. Mě jako nevěřícímu trochu splývají.

16.11.2023 3 z 5


Život alchymistův Život alchymistův Václav Kaplický

Souhlasím s dalšími zde uvedenými recenzemi, kniha pro mě je zklamáním, hlavně svojí útržkovitostí a jednoznačností postav. Barvitý námět a pochybujícího Kellyho s Johankou obklopuje jen šeď.

10.11.2023 2 z 5


Román o Doubravce České a Měškovi Polském Román o Doubravce České a Měškovi Polském Nina Bonhardová

Četba tohoto románu byla pro mě spíše zklamáním.
Autorka vychází z historického poznání i z dohadů a pověstí, to není špatně, zvláště v období, u kterého toho nevíme dost. Identita Kristiána a Vladivoje je ve skutečnosti nejasná.
Postavy mi zvláště ze začátku připadaly takové neživotné, spíš tlampače určitých názorů a nositelé postojů než skuteční lidé. Ve druhé části se to vylepšilo a hlavně Doubravka a Jordán jsou skuteční lidé, kteří se vyvíjejí, mění, váhají atd.
Překvapil mě velký důraz kladený na sex, ale bez explicitních popisů. Stejně tak mě překvapil velký důraz kladený na vzdělání, spousta hrdinů uměla číst a psát; znalosti Pagána i Jordána byly značně rozsáhlé (včetně antiky a předkřesťanských dob nebo Indie). Pochybuji, že tomu tak bylo ve skutečnosti.

10.10.2023 2 z 5


Šachová novela Šachová novela Stefan Zweig

(SPOILER) Posloucháno jako výborná rozhlasová hra, zde již zmíněná.
Námět je veskrze originální - nedostatek podnětů.
Nevím, jak bych v situaci hlavního hrdiny reagoval.

29.09.2023 5 z 5


Královský vozataj Královský vozataj Vladimír Neff

Jak už napsali jiní, tento díl je asi z celé pentalogie nejslabší. Nejslabší mezi úžasnými knihami.
K tomu, co není zmíněno v předchozích komentářích:
S ohledem na dobu vydání oceňuji celkem plasticky vykreslený vztah starého Vaculíka a nejmladšího Nedobyla. Oba jsou nedokonalí, oba chybují, každý stojí na jiné politické straně (Nedobyl kapitalista, Vaculík proletář), ale dovedou jeden na druhém najít pozitiva.
Oceňuji i názory starého Šnajberka na SSSR, které vycházejí z jeho vlastních zkušeností a jsou poměrně tvrdé a otevřené. Narozdíl od Cyrilovy manželky, která je poměrně naivní.

24.09.2023 3 z 5


Císařské fialky Císařské fialky Vladimír Neff

(SPOILER) Oceňuji hlavně autorův styl vyprávění, které má určitý odstup od "hrdinů" a s ironií popisuje jejich poklesky.
Za všechny zmiňuji dvě scény.
Když Born potká Hanu, ta mu přijde velice krásná a diví se, že ještě není vdaná. Zcela vážně uvažuje, že má dřevěnou nohu nebo nějaký podobný hendikep, který to vysvětluje.
Opět Born se po několika letech setkává se svým "skoro" tchánem Nedobylem a v první chvíli ho považuje za kočího, protože tak vypadá a chová se.
Těším se na další díly.

22.08.2023


V horách šílenství V horách šílenství Howard Phillips Lovecraft

Titulní povídka nebo novela poslouchána jako audiokniha v ČRo. Nejsem velkým fanouškem sci-fi a byl jsem zvědavý hlavně na formu prehistorické civilizace. Ta mě velmi překvapila. Příběh mi připomínal trochu Julese Verna pro dospělé, ale jazyk a styl vyprávění je výborný. Nedávám plný počet, ale byl jsem spokojen a mile rozrušen.

22.08.2023 3 z 5


Nesmrtelnost Nesmrtelnost Milan Kundera

Přečteno na střední škole k maturitě a teď posloucháno jako audiokniha od ČRo (jako jedna z mála není krácená; zde by to ani nešlo). Po deseti letech jsem řadu bodů vnímal trochu jinak a v budoucnu budu vnímat zase jinak. Hlavně jsem byl ochuzen o překvapení a paradoxy, které jsem si pamatoval z četby.

09.08.2023 5 z 5


Člověk má dělat to, nač má sílu Člověk má dělat to, nač má sílu Pavel Kosatík

Posloucháno jako audiokniha.
Oceňuji velkou empatii vůči všem zúčastněným, citlivý jazykový projev spisovatele a pro mě řadu nových a nečekaných poznatků.

28.07.2023 5 z 5


Sňatky z rozumu Sňatky z rozumu Vladimír Neff

(SPOILER) Miluji oba seriály vzniklé podle pentalogie a dobral jsem se konečně i ke knihám. Souhlasím s řadou komentářů a sám bych přidal dva postřehy.

Vždy jsem měl pro Martina Nedobyla docela slabost, pro jeho praktičnost a tah na branku. Překvapilo mě, ale i jak přezíravý a tvrdý byl vůči rodičům, když je neplánoval zajistit na stáří. A zasáhnout musela paní Valentina.

Překvapilo mě, jak rozporně se autor dívá na Pecoldovu účast na Žižkaperku. S ohledem na rok napsnání (1957) musím tento autorův přístup velmi ocenit.

Zasloužených pět hvězd a těším se na další díly.

24.07.2023 5 z 5


První stopa První stopa Markéta Peggy Marvanová

Velká gratulace za úžasný sportovní nebo cestovatelský výkon. Text se mi nezdál úplně dokonalý a čtení občas trochu drhlo, ale vážím si autenticity. V knize je ale pár pasáží, které jsem si doopravdy zamiloval - například v úvodu první setkání s Alexem.
V narážce na komentář Pajaroh, přechody mi blízké nejsou, ale knihu jsem si užil.

24.07.2023 4 z 5


Stín kapradiny Stín kapradiny Josef Čapek

Posloucháno jako audiokniha. Příběh je ze své podstaty smutný, ale oslovila mě značná empatie vůči hlavním postavám, kouzelné líčení přírody a především neotřelé téma.

Přináší mi to nový pohled na Josefa Čapka hlavně v tom, jak dovedl (nejspíš) vybočit z nějakých očekávání a psát o kontroverzních tématech (podobný námět by byl nejspíš kontroverzní i dnes).

03.07.2023 4 z 5


Trieste Centrale Trieste Centrale Jaroslav Rudiš

Výborný přívažek k Winterbergovi, navíc v krásné grafické úpravě.

30.06.2023 5 z 5


Rádce velkých rádžů Rádce velkých rádžů Alexej Pludek

Jak už bylo zmíněno, výborný historický román o v Čechách málo známé zemi a málo známém období. Srovnával jsem se Starověkou Indií Dušana Zbavitele a autor má velký smysl pro realismus. Oceňuji některé nejednoznačné postavy (hlavně Čánakju) a nezvyklou atmosféru příběhu plnou náboženského důrazu a přehrad mezi jednotlivými vrstvami společnosti. Naštěstí se v knize neobjevily nějaké narážky na komunistickou ideologii a tak je román živý i dnes. Autor má zvláštní sloh, který se čte trochu hůře, ale nevadil mi.

Lepší než nepřítel z Atlantidy a Faraonova písaře jsem nečetl.

29.06.2023 5 z 5


Bílý tesák Bílý tesák Jack London

Posloucháno jako rozhlasová hra. Ta i předloha jsou výborné, zvláště, když zohledníme, že jde o nejstarší zachovanou hru ČRo z roku 1937.

29.06.2023 4 z 5


Tajemný hrad v Karpatech Tajemný hrad v Karpatech Jules Verne

(SPOILER) Přečteno v dětství, teď připomenuto jako rozhlasová hra.
Jula Verna si vážím, ale tato kniha patří mezi ty slabší a málo nápadité. I rozboru Ondřeje Neffa prokazuje, že objevy zde uvedené nejsou nijak převratné. Postavy takové podivné, zajímavý byl tak pouze Nik Dek a baron Gorc.
Jedna z mála zfilmovaných knih, kde se mi film Oldřicha Lipského líbil mnohem více.
Rozhlasové zpracování hodnotím také dobře, ale vytvořit podle špatné předlohy dobrou adaptaci je obtížné a povedlo se spíš Oldřichu Lipskému.

09.06.2023 1 z 5