Román o Doubravce České a Měškovi Polském

Román o Doubravce České a Měškovi Polském https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59959/bmid_roman-o-doubravce-ceske-a-meskovi-p-dMf-59959.jpg 4 13 2

Příběh z časů, v nichž báseň a legenda se snoubí s historií. Kníže Měšek přijímá v desátém století křesťanství a vstupuje do rodiny centralizovaných feudálních evropských států.

Přidat komentář

Hledam94
10.10.2023 2 z 5

Četba tohoto románu byla pro mě spíše zklamáním.
Autorka vychází z historického poznání i z dohadů a pověstí, to není špatně, zvláště v období, u kterého toho nevíme dost. Identita Kristiána a Vladivoje je ve skutečnosti nejasná.
Postavy mi zvláště ze začátku připadaly takové neživotné, spíš tlampače určitých názorů a nositelé postojů než skuteční lidé. Ve druhé části se to vylepšilo a hlavně Doubravka a Jordán jsou skuteční lidé, kteří se vyvíjejí, mění, váhají atd.
Překvapil mě velký důraz kladený na sex, ale bez explicitních popisů. Stejně tak mě překvapil velký důraz kladený na vzdělání, spousta hrdinů uměla číst a psát; znalosti Pagána i Jordána byly značně rozsáhlé (včetně antiky a předkřesťanských dob nebo Indie). Pochybuji, že tomu tak bylo ve skutečnosti.

shenandoah
22.01.2013 4 z 5

Největším kladem knihy je popis pronikání křesťanství do Polska a jeho soupeření s pohanstvím. Křesťanství z toho zrovna moc "křesťansky" nevychází. Samotná kniha se četla dobře a zájemcům o dějiny raného středověku ve střední Evropě ji doporučuji.