Rádce velkých rádžů

Rádce velkých rádžů https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38501/bmid_radce-velkych-radzu-Qpq-38501.jpg 4 31 8

V rozsáhlém a žánrově pestrém díle zasloužilého umělce Alexeje Pludka bezesporu zaujímá prvořadé místo volný triptych rozsáhlých románů z dávné historie – Faraónův písař, Rádce velkých rádžů a Nepřítel z Atlantidy. Autor v nich nejen plně rozvinul svůj beletristický talent, ale především prokázal živý zájem o společenské a politické dění, o základní mravní hodnoty v životě jednotlivce i kolektivu, o stěžejní otázky vývoje lidského společenství. Před čtenářem zde ožívají nejdramatičtější údobí v dějinách starověkého Egypta, Indie i bájné ostrovní říše Atlantidy. Hlavní postavou románu ze starověké Indie Rádce velkých rádžů je Rádhagupta, ministr tří staroindických panovníků ze slavné dynastie Maurjů, jež se zmocnila vlády krátce po tažení Alexandra Velikého do Indie. Na pozadí dějinných událostí 4. stol. př. n. l. autor v rušném ději sleduje hrdinovy pestré životní osudy od mládí přes pocty, úřady a účast na dvorských intrikách až po úděl poustevníka a mnicha, i jeho návrat do vysokého úřadu u krále Ašóky, největšího staroindického vladaře, v jehož službách uplaňuje životními zkušenostmi dosaženou moudrost v činné, společensky užitečné práci.... celý text

Přidat komentář

petr_
08.04.2024 5 z 5

Kniha se mi moc líbila, protože popisuje zrání jednoho člověka, který v době svého mládí dělá chyby, ale postupným stárnutím začíná chápat to co má v lidském životě nějakou cenu a svůj vliv uplatní ve prospěch správné věci.

bleekemolen
09.03.2024 3 z 5

*)edit
prolistoval jsem pár dalších stránek a objevil na nich magická jména jako Seleukos, Ptolemaios, Antigonos Jednooký atp.. Usadil jsem se proto do dokonalé pozice (je pohodlnější, než pozice lotosového květu) a knihu dočetl za odříkávání magické slabiky Óm. Upravuji hodnocení na 3*.
---------------------

Pamatujete si učebnici prvouky s pestrými obrázky? Měli jsme za úkol popsat, co na nich vidíme. Vlevo vidím rozkvetlý strom a pod ním sněhuláka. Tak mistr Pludek tohle umění povýšil na úplně nový level. Nejprve se dozvíme košatém mangovníku hustě porostlém liánami a obletovaným rojem bzučích včel opilých nektarem a obtěžkaných pylem pod kterým starci hrají hry na desce s černo-bíle se střídajícími poli za živelného a hlučného pobíhání polodivokých psů. Následují další klíčové informace o 2-3 jiných stromech (chýších, chrámech, polích, rozkvetlých loukách, do oblak se tyčících vrcholcích hor utápějících se v posledních oslnivě rudých paprscích zapadajícího slunce obletovaných hejnem splašených tučňáků za recitálů hlubokomyslných veršů nesmrtelné internacionály deroucích se z hrdel brahmánských mladíků s divokým výrazem v očích... eeh nechal jsem se unést). Po povinném popisu pojí Rádhagupta rýži z dřevěné misky v pozici lotosového květu a promluví se svým mistrem. Vlastní děj má asi třetinový rozsah oproti megalomanským popisným scénam a je poměrně zajímavý.
Tak někdy příště.. ale spíš ne.


Hledam94
29.06.2023 5 z 5

Jak už bylo zmíněno, výborný historický román o v Čechách málo známé zemi a málo známém období. Srovnával jsem se Starověkou Indií Dušana Zbavitele a autor má velký smysl pro realismus. Oceňuji některé nejednoznačné postavy (hlavně Čánakju) a nezvyklou atmosféru příběhu plnou náboženského důrazu a přehrad mezi jednotlivými vrstvami společnosti. Naštěstí se v knize neobjevily nějaké narážky na komunistickou ideologii a tak je román živý i dnes. Autor má zvláštní sloh, který se čte trochu hůře, ale nevadil mi.

Lepší než nepřítel z Atlantidy a Faraonova písaře jsem nečetl.

Adapa
18.08.2021 5 z 5

Skvěle napsaný historický román výborného spisovatele Alexeje Pludka. Na stránkách knížky se dostáváme do exotické Indie, krátce po smrti Alexandra Velikého. Sledujeme vzestup šlechtice Rádhapurty v jeho čtyřech životních etapách, kdy po celou dobu Rádhapurta bojuje s Čánakijou, šedou eminencí v pozadí.
Na prvních stranách knížky Rádhapurta končí svá bráhmanská studia a přidává se k povstání proti právoplatnému králi. Po vítězství povstalců získává první moc a přitom zjišťuje sílu intrik, klamu a lží. Každý dialog je jak osobní souboj s druhým, kdy se musí odhalit, co si kdo myslí, proč si to myslí a co tím chce udělat. Rádhapurta se stává guvernérem pohraniční oblasti, zakládá rodinu a chce jen sloužit králi. Během let se mu podaří stát prvním rádcem vládce, dalo by se říci „premiérem“. Na vrcholu moci se všeho vzdává a odchází do dvacetiletého bezdomoví, kdy se stává poutníkem a asketou. Řízením osudu se pak vrací do královského paláce, opět se stává královským rádcem a změní volbu následníka z neschopného prince na Ašóku, který se stal největším indickým vládcem.
Kniha je podobná Faraonovu písaři a Nepříteli z Atlantidy. Stále zde vidíme naivního čestného dobráka, který má vliv, ale bojuje s temnými silami na pozadí. Je smutné, že Alexej Pludek byl tak skvělý spisovatel, mistr intrik, mistr dialogu, ale ve skutečném životě byl smutnou postavou, neschopným komunistickým poslancem, který nepochopil pád režimu v roce 1989.
Bez obav všem knihu doporučuji k přečtení. Rozhodně to stojí za to.

jana14
03.06.2020 4 z 5

Zajímavý historický román českého spisovatele, který se zabývá indickým starověkem. S tímto tématem jsem se v historickém románu setkala poprvé. Byl to pro mne velmi exotický výlet. Doporučuji.

jarmuk
26.09.2019 3 z 5

Příjemné čtení, dobrodrůžo, poučení, stará indie. Za mne milé a užil jsem si to.

maryzka
18.04.2016 3 z 5

Nevím jak to hodnotit. Kdysi dávno si pamatuji, že mě to doporučila jedna učitelka, ale nějak jsem se k této knize dostala až nyní. Vzhledem k tomu, že mě moc dějiny tohoto období nezajímají, tak tato kniha byla dost dlouho u mě uložena. Ale nyní si říkám, že na českého autora, je to obrovský výkon, že si prostudovala pravděpodobně nebo mu někdo radil v indických dějinách. Protože kdybych si nepřečetla knihu ,, Oceán příběhů" tak bych tuto knihu odložila po první stránce.

braunerova
17.05.2014 2 z 5

Hodnotil bych jako průměr. Kniha mi přišla zajímavá hlavně tím, že popisuje méně známý úsek dějin Indie v době po smrti Alexandra Velikého.