heliiinka heliiinka komentáře u knih

☰ menu

Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Matthew Walker

Populárně naučné a plné mnoha zajímavých faktů. Některé vzápětí zapomenete, ale kniha se čte lehko a rychle. Trošku straší, že když budeme málo spát, tak nám to fyzicky hodně škodí. Ale vlastně proč ne. Líbilo se mi to moc.

24.04.2024 5 z 5


Plavčík Jean - část 2. Plavčík Jean - část 2. Pavel Dolejší

Vhled do historie Francie, jak stát jednal s protestanty. Je to podané skoro až dětsky a proto je jednání postav občas hodně zkratkovité. Historická přesnost však nebyl záměr, takže to asi nevadí. Je to dobrodružná knížka o politických tahanicích a to mě baví. Dětská zjednodušenost mi nevadí.

13.03.2024 3 z 5


Replika Replika Lauren Oliver

Futuristický nápad a netradiční zpracování. Bavilo mě střídat stránky vypravěček a postupně se snažit pochopit svět obou z nich.
Další díl si přečtu.

16.02.2024 5 z 5


Jak se vám líbí Jak se vám líbí William Shakespeare

Tak rychle jako jsem si ji přečetla, tak rychle zapomenu obsah, který nebyl ničím zajímavý. Děj byl předvídatelný. Ani komedie, ani tragédie.

18.01.2024 1 z 5


Zpověď farářky Zpověď farářky Martina Viktorie Kopecká

Jsem ráda, že farářka pozitivně prezentuje křesťanský život. Přesto z téhle knihy dýchala sebestřednost. Bylo tam až moc autorčiných portrétů, škoda že fotky nebyly raději dokumentační k obsahu knihy.
Autorka moc hezky popisuje a vysvětluje modlitbu a význam bohoslužby, ale ostatní odpovědi na otázky jsou filozofické nicneříkající bleh. Za mě malá přidaná hodnota, jen clickbait a coming outem.

01.01.2024 1 z 5


Cíťa Cíťa Lenka Blažejová

Zdálo se mi, že pro autorku introvert rovná se nesebevědomý člověk. Když pominu tenhle fakt, tak dobře pojmenovala, co se introvertům honí hlavou v každodenních situacích.
I tak mě obsahzklamal. Ale ilustrace byly originální, trefné a posunují knížku na vyšší level. Taky oceňuju seznam použitých zdrojů a rozcestník na další info.

26.12.2023 2 z 5


Huggigovo proroctví Huggigovo proroctví Jan Chmelář

Smekám před autorovou prvotinou. Evidentně si hodně načetl a vypsal se, než zašel s tímto příběhem do nakladatelství. Příběh má podobnou atmosféru fantasy světa jako Pán Prstenů nebo Hraničářův učeň. Čekejte trpaslíky, kouzla, putovaní..
Pro mladší čtenáře objevující kouzelný svět je to ideální. Mapa na přebalu byla milé překvapení.

25.12.2023 5 z 5


Tabito, vstaň Tabito, vstaň Jitka Evanová

Rychlé. Syrové. Upřímné.
Žádné dlouhé výlevy emocí, ze kterých vám bude úzko. Autorka píše věcně. Přesto, když to doplní úryvky z vlastního deníku, je to velmi osobní.

23.12.2023 5 z 5


100 perliček pro (ne)milovníky češtiny 100 perliček pro (ne)milovníky češtiny Červená propiska

Moc povedené. Těší mě, že něco jsem znala. A to, co jsem neznala, bylo jednoduše vysvětlené. Jsem zas o kus chytřejší. I ilustrace jsou moc hezké.
Knížku využiju i třeba na chystání chytrých kvízů.

22.12.2023 5 z 5


Medvěd a Slavík Medvěd a Slavík Katherine Arden

Moc nevím, co byla hlavní zápletka. Kdo je Mrazík, kdo je Medvěd, otravný kněz Konstantin nebo dospívání Vajsi?
Hlavní linka zmatená, na konci trochu temná. Ale jinak zajímavé netypické prostředí staré Rusy i odkazů na známou pohádku o Mrazíkovi.
Další díly číst nebudu, nemá otevřený konec.

19.12.2023 3 z 5


Boží prosba Boží prosba Steve Shadrach

Velmi dobře psaná kniha o získávání podpory pro službu v církvi nebo v křesťanském prostředí. Trošku americké, ale povzbudivé, praktické a s konkrétními úkoly.

10.11.2023 5 z 5


Po každé ráně jsem trochu výš Po každé ráně jsem trochu výš Warren Wendel Wiersbee

Když je život na prd, tak tahle knížka čtenáře učí, jak se nesebelitovat a neutápět se v tom těžkém. A dělá to hezky.
Časem mi začalo vadit, že řešení na všechno je "víc věř" nebo "víc se dívej na Boha". Kniha je pouze pro věřící čtenáře, přesto povzbudivá.

10.11.2023 3 z 5


Lady Fuckingham Lady Fuckingham Oscar Wilde

To snad ani není porno, jak byly některé situace nereálné.

12.10.2023 3 z 5


Broučci Broučci Jan Karafiát

Milé dílko, které si pamatuju zfilmované. Přesto mě knižní předloha neoslovila. Věčné opakování o poslušnosti nebo že jinak broučky stihne trest a bude se mít špatně? No je to taková výchova strachem.
Jiné pasáže byly pěkné, jak si autor hraje s češtinou, zdrobňuje a nebo opakuje věty. Je na tom něco uklidňujícího.
"Byl podzim. Světla ubývalo a zimy přibývalo..."

03.08.2023 3 z 5


Hon na střízlíka Hon na střízlíka Mary Watson

Nápad s irskými druidy je skvělý. Nicméně nedotažený. Postavy se náhodně objevují, jak se to autorce hodí. Měla jsem pocit, jako by mi v knížce chyběly stránky nebo odstavce textu. Příběh byl děravý a nedomyšlený. Přesto nemůžu upřít, že nápad byl opravdu dobrý. Jen by to chtělo dotáhnout a udělat lepší korekturu. Ke konci knihy chyb přibývalo a přibývalo.
Wren, Tarc i Aisling byly sympatické postavy.

27.07.2023 1 z 5


Bez citu Bez citu Neal Shusterman

Shusterman je mistr tohoto století.
Miluju, jak uvažuje o životě, jeho hodnotě i smrti. Dokáže sledovat linky vícero postav, z nichž žádná není vedlejší a všechny mají vlastní minulost a hloubku.
Lev, Connor, Miracolina, Nelson, Cam, Risa a Starkey. Je jich tolik a stejně jako v reálném světě jsou všichni důležití a mají vlastní pohnutky i příběh. Tahle série mě baví a mrazí zároveň.

20.07.2023 5 z 5


Mudrosloví urozeného pána Tyriona z Lannisterů Mudrosloví urozeného pána Tyriona z Lannisterů George R. R. Martin

Graficky moc dobře zpracované. Obrázky jsou vtipné a trefně doplňují text knihy.
Některé citáty jsou moudré samy o sobě, ale víc si to užijete, když Tyriona znáte.

28.06.2023 4 z 5


Plavčík Jean - část 1. Plavčík Jean - část 1. Pavel Dolejší

Docela prvoplánové, ale vlastně proč ne. Příběh je trošku upozaděn, aby bylo dost prostoru pro křesťanskou tematiku. Hlavní postavy jsou milé, ale kniha pro děti to není. Je tam totiž hodně smrti, ale pro dospělé je kniha zase moc jednoduchá.
Jsem z knihy rozpačitá, protože je celá tak v rozporu. Je to lehké čtení na dovolenou, tam nevadí, že není úplně učesaná.

26.06.2023 2 z 5


Lady Susan Lady Susan Jane Austen

(SPOILER) Román v dopisech je osvěžující, už jen tím, že je to trošku netradiční forma. Přestože Lady Suzan je mrcha, stejně si ji oblíbíte, protože její manipulace a překrucování skutečnosti jsou prostě zajímavé.
Austenová byla ke konci života dost ironická a to mě na její tvorbě baví víc, než jak přeslazeně psala na začátku.

01.06.2023 5 z 5


Deník holky z lékárny Deník holky z lékárny Martina Lachnittová

Svižné a vtipné. Blogové příspěvky, u kterých si autorka dala práci s úpravou pro knižní podobu a nebylo to jen ctrl C a ctrl V, jako jiné blogové knížky.
Bylo zajímavé nahlédnout do zákulisí a zjistit, že lékárníci jsou více než chytré prodavačky.

25.05.2023 5 z 5