Cíťa

Cíťa https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/505043/bmid_cita-xPF-505043.jpg 4 101 30

Proč svět nutně potřebuje citlivé INTROVERT(k)Y. Jsi introvert nebo citlivka? Jestli ne ty, tak určitě někdo z tvých blízkých. Proč je to fajn a proč nás svět nutně potřebuje? To se dozvíš v knížce! Ilustrovaná knížka o cestě k přijetí své křehkosti a jinakosti. Pro citlivé introvert(k)y, aby uvěřili své vnitřní síle. A pro ostatní lidi, aby nakoukli do jejich hlubokého prožívání. Pro čtenáře všech věkových kategorií.... celý text

Přidat komentář

DreamerX9
15.03.2024 4 z 5

Kniha je velmi empatická citlivá a má krásné ilustrace i pár zajímavosti na jedno přečtení není špatná ale to je tak vše čekala bych víc a především komokexnější obsah

katiaz
25.02.2024 5 z 5

Nejdřív jsem se lekla, protože popis autorčina dětství byl pro mě trochu šokující, já naštěstí takové zkušenosti nemám. Nějak jsem se s knížkou nemohla ztotožnit (i když pár chvil u nás bylo taky krušných). Ale pak se knížka rozjela do všeobecného popisu konkrétních pocitů, které zažívám dnes a denně. Za mě super a naprosto skvělé ilustrace.


Nell97
02.02.2024 4 z 5

Kniha je krásně originálně ilustrovaná. Obsah je čtivý a jakožto popis introvertů a toho, co mohou prožívat nabízí hodně.

Problém pro mě osobně trochu byl, že jsem knihu měla do hodiny projitou a pak prostě... člověk neví co by. Tím, že knížka má vysoké hodnocení jsem vlastně očekávala i trochu vyšší přidanou hodnotu. Ke knížce je tedy cvičebnice, ale ta je pro mě spíš nepoužitelná, když tak 90% věci jsem o sobě věděla, jen to pomohlo je k tomu, že byly vše na jednom místě. Mám smíšené pocity.

heliiinka
26.12.2023 2 z 5

Zdálo se mi, že pro autorku introvert rovná se nesebevědomý člověk. Když pominu tenhle fakt, tak dobře pojmenovala, co se introvertům honí hlavou v každodenních situacích.
I tak mě obsahzklamal. Ale ilustrace byly originální, trefné a posunují knížku na vyšší level. Taky oceňuju seznam použitých zdrojů a rozcestník na další info.

VeruHoráková
18.11.2023 4 z 5

Už jste měli někdy pocit, že čtete knihu o sobě? Že jste si říkali, ano, to je přesný, tohle dělám, takhle danou situaci prožívám? Autorka v knize trefně vystihla snad všechno, čím si introverti nebo citliví lidi procházejí a jako introvert to můžu snadno posoudit.

Sama mám ráda svůj klid, stačí mi mít kolem sebe pár blízkých lidí a nemám potřebu být středem pozornosti a často jsem se v knize tak poznávala a bylo fajn si k tématu přečíst i vysvětlení, proč to tak třeba máme.

Co musím také vyzdvihnout, je grafické zpracování celé knihy. Cíťa je krásně ilustrovaná kniha a s klidem můžu říct, že takovou knihu jsem v ruce ještě nedržela. Ilustrace se k tématu skvěle hodily a celou knihu jen podtrhly. Pro mě to byla zajímavá kniha a můžu ji doporučit

Kyri
14.10.2023 3 z 5

Přišlo mi, že kniha sice nabízí popis stavů, ale vlastně to působí bezvýchodně. Graficky je to určitě pěkné, ale obsahově už méně. Zdá se, že tam je všechno možné bez lepší struktury a záměru. Je tam mnoho stránek o různých autorech, kteří se tématu nějak dotkli (občas dost mimo - např. Břetislav Kafka není autor, který by měl být doporučován komukoliv, natož někomu, kdo má psychické problémy), ale vlastně tam není nic typu "co teď s tím".

lencin
04.10.2023 5 z 5

Přesné popisy mých pocitů a stavů. Výborná kniha. Díky!!!

_Brunetka_
04.10.2023 4 z 5

Tahle knížka byla z trochu jiného soudku než autorčina prvotina, ale i přesto se mi zase moc líbila. Lenka Blažejová uchopila téma citlivých lidí a všeho, co s tím souvisí, velmi dobře. Obdivuju, co sem dokázala všechno vměstnat. Je skvělé, že je kniha opět nabitá velkým množstvím informací (ať už těch odborných, které si sama pamatuju z hodin psychologie nebo nějakých kuriozit). Celý text je podán citlivě a mile. Jedná se o opravdu perfektní vhled do jak vnitřního světa introverta, tak do toho, jak se takový člověk dívá na svět okolo sebe. Já sama v sobě polovičního introverta mám, takže jsem se ve spoustě věcech a situacích našla. Objevují se tu také krásné myšlenky a citáty. Grafika knížky nijak nezaostává za obsahem a mě si zase získala. To nejlepší na tomto kousku je ale poselství, které vysílá každému z nás je někdy pod psa, nemáme energii na okolní svět a chceme nikdy nevylézt z postele (a to je v největším pořádku). Za mě tedy jasné doporučení, pokud se zajímáte o takovou seberozvojovou literaturu.

adela.hol
05.09.2023 4 z 5

V knize je spoustu momentů, ve kterých se introverti najdou. Řeknete si: "Ano, to jsem já. Tu situaci přesně takhle vždycky prožívám." Zjistíte, že v tom nejste sami, že stejné pocity má x dalších a že všichni se musíme po svém naučit, jak je zvládnout a zpracovat. A že nám rozhodně nepomůže to, když nás někdo bude do něčeho nutit. O to víc se zasekneme, budeme nepříjemní, podráždění a protivní.

Na kritiku a pochvalu reagujeme přesně opačně. S kritikou souhlasíme, víme, že jsme určitě my udělali chybu a hluboce se omlouváme. Pochvale nevěříme, protože přece není možné, aby v nás někdo viděl to dobré a ocenil naši snahu a píli.

Být v kolektivu velkého množství lidí, ačkoliv je paradoxně všechny dobře známe, nás činí uzavřenějšími a mlčenlivějšími, protože o náš názor přece nikdo nestojí. Raději se nebudeme plést do žádných rozhovorů, protože bychom určitě narušili zábavu.

Nepotřebujeme zažívat velké věci na odiv všem okolo, protože ty velké věci se odehrávají v našem nitru, kam málokoho pustíme. A ten, koho tam pustíme, se stává naší spřízněnou duší, kterou si opatrujeme. Jsme vděční, že se s ní můžeme podělit o maličkosti, které nás dělají silnějšími. I když pro mnoho lidí by to byly zbytečnosti, kdybychom je vyslovili nahlas. Pro nás, v našem světě, ale mají velký význam.

Tato kniha introvertům úplně neřekne, co by měli dělat, aby to neměli tak těžké. Ale vám extrovertům může částečně přiblížit naše vnímání. Že stačí na nás netlačit a jen nás nechat být. Až budeme připraveni, třeba se jednou otevřeme.

Nikola086
03.09.2023 5 z 5

Tahle kniha je úžasná. Při čtení jsem měla pocit, jakoby mi někdo skutečně četl myšlenky... Autorka náramně vystihla snad všechno, čím si právě introverti i citliví lidi procházejí.
Grafická stránka knihy mě uchvátila. I díky komiksovému zpracování se mile čte a čtenář se tak více soustředí na text.
Knihu jsem měla půjčenou z knihovny, ale po přečtení si ji MUSÍM pořídit i domů, protože se k ní rozhodně ještě vrátím

markej
29.08.2023 4 z 5

Cíťa je populárně naučný komiks o nás, introvertech a vysoce citlivých lidech.

Cíťa je o tom, že naše povaha a emoce nejsou nikdy uzavřená kapitola. Pořád na sobě musíme pracovat, být otevření komunikaci, pojmenovávat své pocity, pohnutky a problémy, snažit se je řešit jak se svými blízkými, tak třeba na terapii. Jestliže chceme, aby se cokoli změnilo, musíme k tomu zaujmout aktivní, a ne pasivní postoj, což je bohužel právě u introvertů trochu problém.

Knížka ke mně přišla v docela příhodnou chvíli, kdy jsem se potýkala s tím, jestli jsem pro některé lidi ze svého okolí opravdu tak divná a mám tak divné požadavky. Jelikož přesně tohle se v komiksu řeší, potvrdilo se mi, že až tak divná nejsem, což byla v danou chvíli docela úleva. :-)

I když s některými tezemi můžete v knize polemizovat či nesouhlasit, je určitě cenným příspěvkem k tématu duševního zdraví a duševní hygieny či osobního seberozvoje, naťukává se i téma introvertních rodičů či introvertních dětí a jak k výchově takových dětí přistupovat. Velmi se mi líbila i grafická stránka, veškeré ilustrace jsou vyvedeny v černé, bílé a modré barvě a působí na mě velmi příjemně.

Hodnocení: 4* z 5*

luckael
09.08.2023 5 z 5

Skvělá kniha! Jsem jí naprosto nadšena! Určitě se k ní ještě několikrát vrátím. Konečně jsem měla pocit, že v tom nejsem sama.

B.Wilde
09.08.2023 4 z 5

Velmi příjemná kniha plná zajímavých a nápaditých ilustrací, která se dá v pohodě přečíst za jedno večerní čtení. Introverti si v ní najdou to své a svým způsobem i ujištění, že většina jejich každodenních "podivností" k nim prostě patří. Několikrát jsem se během knihy musela pousmát u určitých pasáží a říkala jsem si "tohle je tak přesné!" ale na druhou stranu, nic výrazně hlubšího mi kniha nepřinesla, protože to bylo jako číst si velmi obsáhlou charakteristiku introverze (i když v opravdu skvělé formě) kterou už přece jen nějaký ten pátek znám na vlastní kůži. Ale pro mladší čtenáře jistě přínosné. Co je ovšem fakt, tak si myslím, že pro extroverty, kteří "tenhle náš svět nechápou" by tohle klidně mohla být povinná četba, protože pro některé by to mohlo být docela obohacující a to nejspíš v každém věku. Vlastně si tak říkám, že nějakou takovou knihu o extrovertech bych si taky s klidem přečetla a nahlédla víc pod pokličku "jiného světa".

Akléda_
01.08.2023 5 z 5

4,5*/5* Vlastně jediný důvod proč ode mě knížka nedostala úplný počet hvězd je, že mám srovnání s předchozí knížkou od autorky a Moje rudá knížka za mě byla prostě o chlup lepší, jinak ale nemám co vytknout. Knížka obsahuje opět spoustu užitečných informací, poznámek a rad ať už pro samotné introverty, nebo pro lidi, kteří s nimi žijí/kamarádi se/jsou nuceni existovat... Líbilo se mi, jak autorka popisuje tyto osoby jako by byly něco speciálního a nebylo to na škodu, protože já sama to tak občas beru a vyčítám si to. Knížka je lazena do bílé, černé a hlavně modré barvy a to se mi také moc líbilo. Autorčiny ilustrace mám ráda a byla jsem zvědavá co si pro nás zase vymyslela. Cením i rozdělení knížky na části, které byly příhodně pojmenované jako např. Zakřiknutý závěr apod. Pokud bych se v tom chtěla šťourat tak bych nejspíš vypíchla něco v tom smyslu, že jsem občas nevěděla jestli to má být více pro zábavu nebo naučné a pak jsem byla malinko zmatená. Ve výsledku to ale nemělo žádný vliv na to jak jsem si čtení užila, prostě jsem se občas něco dozvěděla, občas jsem se smála, občas přemýšlela atd. Moc fajn knížka, která bere introverty jako rovné extrovertům a já jí určitě budu nenápadně posouvat v rodině dál.

pani_ari
30.07.2023 5 z 5

Bravo! Přesně takhle bych si představovala školní povinnou četbu. Děti by se skrze takovéto knihy mohly poměrně brzy dostat k informacím, které jim budou do života více než přínosné.

Prosím více takovýchto osvětových počinů z oblasti psychologie.

Vevericka.eva
17.06.2023 4 z 5

Pěkně zpracovaná kniha o citlivých jedincích.

Barb.Rýdl
16.06.2023 5 z 5

Prostě nádherná kniha, od slov po vizuální prožitek. Tuhle knihu prostě musíte vlastnit.

blackoutzuzi
10.06.2023 5 z 5

Graficky hodně zajímavý počin. Navíc krásně a laskavě zpracovaný!
Moc doporučuji čtenářům jakékoli věkové kategorie, introvertům (kteří se v ní najdou) i extrovertům (kteří tak více porozumí našemu světu). Já jsem z knížky n a d š e n á!

Arkagas
21.05.2023 4 z 5

velmi milá záležitost určena sice primárně dětem, ale rozhodně přínosná i pro ostatní čtenáře všech věkových kategorií. Knížka formou krátkých textů a krásných ilustrací představuje svět nás introvertů a vysoce citlivých lidí pohledem, který možná ostatní na první dobrou nevidí. A Lenka má pravdu, máme pocit, že jsme součástí celého vesmíru, milujeme tajemno, mnohdy máme chut dělat xy věcí najednou a pak je problém vstát z postele a dojít si pro rohlík. I tohle jsme totiž my. Neplést si introvertnost a citlivost s duševní nemocí :)Knížka Vám možná poradí, jak s námi zacházet, jak nás pochopit.Ilustrace jsou mnohdy tak trefné a přesto vtipné, že jsem se smála i nahlas ( introvert v háji -  kde stojí postavička na pokraji lesa, nebo nálada pod psa, kdy je pro změnu zavalena chlupáčem...) Tohle dílko je sice čtení na hodinku, ale co nabídnout rozhodně má :)
Moje hodnocení: 8/10

Ajaiwik
26.04.2023 5 z 5

Moc jsem si čtení užila. Knížka pohladí, ale nevnucuje se, je plná poučení, nových informací, ale nementoruje, překládá je čtivou a zábavnou formou. Chvíli mi trvalo se sžít s formátem, kdy jedna stránka nemusí nutně navazovat na další, moc jsem v tom hledala pravidla. Pak jsem pravidla opustila a nechala se unášet, a najednou to všechno dávalo smysl