hANS6 hANS6 komentáře u knih

☰ menu

Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Již jsem dříve viděl film a tak jsem očekával, že kniha bude podobná, ale že se bude i hodně lišit; že v ní bude mnohem více než ve filmu. Avšak kniha byla téměř stejná jako film a neobsahovala o mnoho více informací. Zpočátku na mne kniha působila zdlouhavým dojmem, ale to se změnilo při příjezdu Harryho do Bradavic, kde se, podle mého názoru, kniha doslova rozjela. Chvíli jsem si musel zvykat na, pro mne trochu odlišný, styl psaní, který však v důsledku dodal knize její specifický, autentický ráz.

13.01.2019 4 z 5


Tajemství Viléma Storitze Tajemství Viléma Storitze Jules Verne

Kniha měla velmi propletenou zápletku a překvapilo mne, že v této knize se dostalo zlo - Vilém Storitz - tak daleko. Myslím, že v ostatních knihách je zlo poraženo trochu dříve a tak mi přišla tato kniha více napínavá. Nicméně příběh byl, podle mého názoru, z jiného období než je u Julese Vernea zvykem a tak se stává zajímavějším.

13.01.2019 5 z 5


Jak je důležité míti Filipa Jak je důležité míti Filipa Oscar Wilde

Vtipná a ironická kniha, která vede k zamyšlení nad tím, co je opravdu důležité při sňatku a vtipně líčí stav společnosti v Anglii na konci 19. století. Velmi promyšlená a svižná hra, která je podle mého názoru nadčasová a to hlavně v postoji Lady Bracknellové. V komedii je i lehká narážka na církev v podobě doktora Chasuble.

13.01.2019 4 z 5


Stařec a moře Stařec a moře Ernest Hemingway

Kniha mne zaujala tím, že se odehrává ve velmi krátkém časovém úseku a přitom je v ní obsaženo mnoho informací; ale i přes to nepůsobí zdlouhavým dojmem. Při čtení mne napadlo pár zajímavých myšlenek jako např. stařec byl zkušený, chytil už mnoho ryb, ale tak velkou rybu ještě nikdy neviděl - někdy si možná můžeme myslet, že už nás nic nového nepřekvapí, ale vždy se něco najde... Nebo také - byl to stařec - starci obvykle nemají již takovou sílu jako v mládí, ale i přes to dokázal chytit rybu, kterou by chytit nikdo jiný (mladší) nedokázal. Z toho vyplývá, že síla obvykle není vše; i ten nejsilnější bez zkušeností a trpělivosti je ve skutečnosti slabší než ten, kdo není tak silný, ale je trpělivý a zkušený. Dále z toho také může vyplývat, že s trpělivostí dosáhneme téměř každého cíle.

13.01.2019 5 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Myslím, že Malý princ je kniha, která se hodí jak pro děti tak pro dospělé. Děti ji mohou brát jako pohádku a dospělí jako zamyšlení. Jedním z takových zamyšlení by mohlo být co je v životě opravdu důležité - v takovém případě je možná inspirace dětským pohledem. A nebo další příklad - máme opravdu to, o čem si myslíme, že máme?

13.01.2019 5 z 5


Krysař Krysař Viktor Dyk

Zpočátku knihy jsem si říkal, že nemůže mít více jak deset stran, ale postupně se začala rozvíjet tak, že jsem si říkal, že by mohla mít i více než jen 70. Kniha naznačuje mnoho myšlenek jako je například otázka svobody; Krysař přemýšlí jestli byl více svobodný když cestoval nebo když prožíval lásku k Agnes. Další myšlenkou by mohlo být podceňování (ale i vlastní přeceňování) lidí v případě Fausta.

13.01.2019 4 z 5


Pygmalión Pygmalión George Bernard Shaw

Kniha kritizuje a zesměšňuje rozdělení do vrstev v Londýně na počátku dvacátého století. Kritizuje konkrétně vyšší vrstvu a ukazuje, že i dívka z nejnižší vrstvy by mohla do této vyšší vrstvy patřit. Kniha dále ukazuje i vzájemný pohled těchto vrstev na sebe a priority každé vrstvy. V knize se objevuje jak spisovný tak nespisovný jazyk a to přispívá k autentičnosti díla.

13.01.2019 4 z 5


Ocelové město Ocelové město Jules Verne

Zajímavá kniha, která je kratší než většina ostatních děl Julese Verna, ale právě díky tomu je její děj svižnější. Téma Němce, který mluví o nadřazenosti či podřadnosti ras mi přijde trochu jako vize. (nacistické Německo) Můžeme si z knihy vzít i ponaučení, že většinou se vše zlé obrátí proti svému strůjci.

12.06.2018


Mahdí Mahdí Karel May

Přečetl jsem knihu Lovci lidí a okamžitě jsem se pustil do četby druhého dílu. Natolik mne předchozí díl zaujal. Tento druhý díl je neméně dobrý a lze v něm nalézt i zajímavé myšlenky.

12.06.2018 5 z 5


Lovci lidí Lovci lidí Karel May

Po dlouhé době jsem přečetl jednu z knih Karla Maye a byl jsem opravdu překvapený. Dříve jsem totiž jeho knihy četl jen pro příběh, ale nyní jsem si začal všímat i všech věcí okolo a uvědomil jsem si, že jeho knihy mají větší hloubku a lze z nich získat i ponaučení.

12.06.2018 5 z 5


Karla Karla Božena Němcová

Povídka mne zaujala svým tématem, dívky vydávající se za chlapce. Příběh měl dobrý spád, ale občas mi přišel příliš zdlouhavý popis a nepříliš zajímavé rozhovory postav.

12.06.2018 3 z 5


Revisor Revisor Nikolaj Vasiljevič Gogol

Podle mého názoru děj tohoto dramatu nezačíná příliš zajímavě, naopak mi přijde trochu zdlouhavý. Avšak postupně se děj zajímavě rozvíjí a některé scény působí i vtipně. Myslím, že toto dílo je také nadčasové a to v tom, že i dnes lidé dělají vše jen pro své dobro a nestarají se o ostatní a když se něco stane, tak se rychle snaží vše napravit.

12.06.2018 4 z 5


Strakonický dudák Strakonický dudák Josef Kajetán Tyl

Povedené drama, avšak zapojení nadpřirozeného světa mi přišlo trochu umělé. Ze začátku je navozena vesnická atmosféra, která je však přerušena pohádkovými postavami. Na druhou stranu děj knihy ubíhá rychle a je i vtipná.

12.06.2018 4 z 5


Tři legendy o krucifixu Tři legendy o krucifixu Julius Zeyer

Kniha se dle mého názoru velmi dobře čte. Místy mi však přišel popis příliš zdlouhavý. Na druhou stranu by kniha asi neměla svůj specifický ráz, kterým mne zaujala. Autor dokázal opravdu autenticky navodit atmosféru prostředí, ve kterém se děj odehrává.

12.06.2018 4 z 5


Naši furianti Naši furianti Ladislav Stroupežnický

Tato kniha dobře popisuje venkovské prostředí v Čechách a vyplývá z ní i smýšlení lidí na venkově na konci 19. století. Je v ní i určitá nadčasovost, protože i dnes se najdou případy, kdy jde o majetek a lidé se dokáží kvůli tomu rozdělit a dělat věci, které by normálně nedělali.

12.06.2018 4 z 5