Harry Potter a Kámen mudrců přehled
J. K. Rowling (p)

Harry Potter série
Harry Potter si myslí, že je obyčejný kluk. Když byl ještě malý, zemřeli mu rodiče a on zná jen těžký život u strýce, tety a jejich tlustého a rozmazleného synka Dudleyho. Vše se ale změní ve chvíli, kdy mu poštovní sova přinese záhadný dopis – pozvánku ke studiu na Škole čar a kouzel v Bradavicích, a obr Hagrid mu prozradí, že je kouzelník! Harry neváhá ani vteřinu a odjíždí do Bradavic, kde potká své nejlepší kamarády – Rona Weasleyho a Hermionu Grangerovou, naučí se ovládat své kouzelnické schopnosti, stane se členem školního týmu famfrpálu – populárního kouzelnického sportu na košťatech, a především svede bitvu s Voldemortem, Pánem zla. Dotisk r. 2002, 2005 a 2008. (ISBN 978-80-00-01161-5)... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2002 , Albatros (CZ)Originální název:
Harry Potter and the Philosopher's Stone, 1997
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Harry Potter a Kámen mudrců. Přihlašte se a napište ho.

Před čtvrt stoletím se na pultech českých knihkupectví objevil fenomén, který navždy změnil svět dětské literatury a okouzlil miliony čtenářů napříč generacemi. Řeč je samozřejmě o knize Harry Potter a Kámen mudrců, prvním dílu kultovní série J. K. Rowlingové, která si i po 25 letech drží své pevné místo v srdcích čtenářů, včetně mě, zapáleného potterheada.
Příběh Kamene mudrců je nejen úvodem do světa kouzel, ale také takovou detektivní zápletkou plnou nečekaných zvratů, která udržuje napětí až do samotného finále. Kniha bravurně kombinuje humor, napětí, magii a dojemné momenty, což z ní činí dílo, které si užijí čtenáři všech věkových kategorií. Pro mě osobně je Harry Potter a Kámen mudrců tou nejoblíbenější knihou vůbec. Představuje totiž onen kouzelný začátek, který položil základy pro epický příběh, jenž následoval. Je to připomínka čisté radosti z objevování nového světa.
A co se týče obálky k 25. výročí na českém trhu? Ačkoliv vyvolává rozpory, mě se tato moderní interpretace velice líbí. Je to osvěžující a odlišné pojetí, které přináší nový pohled na již tak ikonické dílo a zároveň si uchovává ducha celého světa Harryho Pottera.
Harry Potter a Kámen mudrců není jen knihou, je to brána do světa, který formoval a stále formuje celé generace čtenářů. Její kouzlo je nadčasové a jsem si jistá, že i po dalších pětadvaceti letech bude nadále okouzlovat nové a nové čtenáře, tak jako kdysi okouzlila mě. Pro mě, jako pro potterheada, je to prostě láska na celý život a na celou sérii nedám dopustit.
Splétač větrů, Stíny zlatých srdcí a další knižní novinky (21. týden)
18.05.2025
Harry Potter a Kámen mudrců: 25 let magie mezi českými čtenáři
19.02.2025
Žebříček 10 nejprodávanějších knih pro děti a mládež za rok 2023
24.01.2024
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
Ocenění knihy (1)
1998 -
British Book Awards
(British Children's Book of the Year)
Kniha Harry Potter a Kámen mudrců v seznamech
v Přečtených | 29 015x |
ve Čtenářské výzvě | 3 892x |
v Doporučených | 2 082x |
v Mé knihovně | 6 157x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
přátelství, kamarádství magie, kouzla zfilmováno čarodějové Velká Británie fantasy pro děti kámen mudrců sirotci trollové pro dospívající mládež (young adult) škola čar a kouzelAutorovy další knížky
2014 | ![]() |
2015 | ![]() |
2008 | ![]() |
2001 | ![]() |
2004 | ![]() |
Nesmrtelná klasika, kdo by nemiloval svět Harryho Pottera. Myslím, že netřeba psát víc