gonga gonga komentáře u knih

☰ menu

Náš domov Vodolka Náš domov Vodolka František Vejvoda

Krásná knížka o Vodolce od našeho milého pana učitele Vejvody,který zesnul 13.4. 2024.

17.04.2024 5 z 5


Šógun (I. díl) Šógun (I. díl) James Clavell

Fantastický Clavellův román, který v ranném mládí podnítil můj celoživotní zájem o Japonsko. Vážným zájemcům doporučuji skutečný příběh předobrazu Andžina , Williama Adamse, jehož příběh se v zásadě kryje s příběhem Andžina z knihy. Jmenuje se Na dvoře japonského vládce.

08.03.2024 4 z 5


Tchaj-pan Tchaj-pan James Clavell

Jestli se nějaká Clavellova kniha vyrovná fantastickému Šógunovi, pak je to zcela jistě Tchaj-pan. Zajímavé je, že společnost, která byla autorovi předobrazem k Struanově impériu v knihách Tchaj-pan a Vznešený dům, dosud existuje.

08.03.2024 5 z 5


Popely ještě žhavé I. Popely ještě žhavé I. Karel Durman

Tato kniha je splněný sen každéhé zájemce o moderní dějiny. Její čtení přináší čirou slast.

09.02.2024 5 z 5


Kvítek karmínový a bílý Kvítek karmínový a bílý Michel Faber

Kdykoliv se nechám nachytat na reklamní kampaň knihy, vždy toho lituji. Nejinak tomu bylo u této, z mého pohledu, extrémně nudné knihy. Po 100 stranách jsem ji odložil a nedočetl.

26.01.2024


Útěk z Kůstkova (01) Útěk z Kůstkova (01) Jeff Smith

Tak tohle mě minulo tak, jako bych já byl ze Země a Jeff Smith z Neptunu. Úplně mimo, nehumor, kresba, postavy, všechno špatný.

12.12.2023 1 z 5


Divoké labutě Divoké labutě Jung Chang

Jedním slovem fantastické. A strašně smutné. Pro západní smýšlení takřka nepochopitelné, jak snadno mohl fanatismus převzít vládu nad tak kulturni zemí jako byla Čína. Pravda, masy rolníků o kultuře nevěděly zhola nic a podle toho to také dopadlo.

07.05.2023 5 z 5


Evoluce Evoluce Peter F. Hamilton

Fantastický závěr této mimořádné space opery. Minulé díly mě ani zdaleka nebavily tolik jako tento, jak do sebe všechno začne zapadat a člověk se dozví věci, které už mu dlouho vrtají hlavou...neuvěřitelný kvalitativní posun a vyvrcholení celé série.

02.01.2023 5 z 5


Leonardo je génius Leonardo je génius Turk (p)

Příšerné, nevtipné až zlé, opravdu stupidní nehumor. Můj syn to má rád, pro mě je čtení utrpení. Neustále se divím, že tohle někomu přijde vtipné.
Leonardo vlastně svému učedníkovi neustále ubližuje pod stupidními záminkami. Ještě chybí (možná nechybí) krkání a prdění a je to dokonale odpudivé. Ačkoliv to by mi ani tolik nevadilo, nejhorší je, že mi to nepřipadá vtipné. Čtu, čekám na humor a na konci si jen říkám: Co to bylo!?

15.12.2022 odpad!


Jaká je cena člověka Jaká je cena člověka Jevfrosinija Kersnovskaja

Doporučuji pro 100 "českých" (ve skutečnosti ruských) flastenců!

30.11.2022 4 z 5


Perníková chaloupka Perníková chaloupka Ljuba Štíplová

Haluz příběh, kdy na jedné straně Bobík vidí, že Fifinka peče chaloupku kvůli divadlu, aby na následující přivedl Bobanka a nechal ho chaloupku sežrat jako by v předchozím ději vůbec nebyl.

20.11.2022


Loď Loď Neal Asher

V podstatě se dá říct, že této knize nechybí nic, co má správná "asherovka" mít. Problém, který s ní mám, je ten, že autor vlastně píše pořád to samé a tato kniha na mě působí už trochu genericky. Když člověk zná jednu nebo dvě od autora, je asi nadšen, jenže já četl úplně všechno, co vyšlo a už mě to moc nebaví. Postavy jsou velmi zajímavé (Orlandine, Klientka, Pradoři, Drak, Spatterjayští kapitáni), jenže mě jejich osud moc nezajímá. Škoda, jenže co bych čekal, že? Autor píše tak, jak umí, to, co má úspěch a co čtenáři chtějí. Nelze se mu divit.

08.11.2022 3 z 5


A zrodí se píseň A zrodí se píseň Samantha Shannon

Je mi líto, protože i když svět a série mají velký potenciál, vše sráží hlavní hrdinka, která se často chová neuvěřitelně hloupě , zmateně a neprozíravě jen proto, že se to autorce hodí do příběhu. ve skutečnosti Paige působí tak, že by v souboji se Scionem skončila po jednom dni. Vždyť nejen, že dělá neuvěřitelné chyby, ona mimo svého daru, který neovládá nijak precizně, nemá žádné trumfy v ruce. Být to realita, byli y vidoucí rozprášeni Scionem během několika dnů.

24.10.2022 3 z 5


Vítězství Vítězství Nick Webb

(SPOILER) Příšerný brak s několika relativně zajímavými nápady a příliš mnoha až pro příběh výhodnými náhodami. Mám rád sci-fi, těší mě, když autor popustí uzdu fantazii, ale tohle? Zavedu své hrdiny do zcela bezvýchodné situace a když jsou skoro na dně, vymyslím náhodu v podobě náhle se obrátivšího otroka protivníka. Bitvy v mezihězdném prostoru se dějí jako by bojovaly mořské koráby, 10 m tlusté vrstvy wolframu sem tam, singularity sem, tam. Hned v první knize autor přivede lidstvo do kontaktu s protivníkem, proti kterému by nemělo šanci ani 5 minut, ale máme tady ten wolfram, že jo. Ten vydrží všechno. A když ne, přijde nápad skočit do singularity, někoho to zabije, někoho to někam pošle a pak zase zpátky, fyzikální zákony zde neplatí, pouze slouží autorovi pro vedení příběhu. Jak je v něm problém, vyřeší se zase nějakým ad hoc výmyslem. A když ani to nepomůže, objeví se nový mimozemský druh, který chce být s lidmi kamarád, protože se po x tisících let v porobě ausgerechnet rozhodl zbavit okovů. Postavy jsou ploché bez jakýchkoliv hlubších motivací, všichni prostě chtějí emzákům nakopat zadky, nic moc jiného neřeší vyjma Volze a jeho pouta k Millerové. Celé je to neuvěřitelné a to je hlavní problém, nemohlo by se to stát ani ve vesmíru s takovými fyzikálními nesmysly, které se dějí tady. Instantní prefabrikát do vlaku na zabití času, který s literaturou nemá mnoho společného.

29.09.2022 1 z 5


Výpadek systémů Výpadek systémů Martha Wells

Primitivní brak na jedno použití, porota, či kdo rozhoduje o cenách Hugo a Nebula, musela být úplně mimo, když tomuto krátkému, nudnému dílku udělila jakoukoliv cenu. Postavy ploché, nezajímavé, šustí papírem. Děj neuvěřitelně otravný a plný klišé působí jako by se autorka rozhodla napsat sci-fi, protože je v módě a nese prachy. Jinou motivaci nevidím.

15.09.2022 odpad!


Japonsko v detailech Japonsko v detailech Michal Cihlář

Tato kniha je poklad! Fantastické dílo o Japonsku se skvělými obrázky a spoustou zajímavého textu. Vím o Japonsku hodně a mám i hodně načteno, ale tady jsem se dozvěděl spoustu nových zajímavostí. A to, že je navíc doplněno tematickými uměleckými díly obou autorů, je jen třešnička na dortu. Skvělý počin.

22.08.2022 5 z 5


Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Nuda, klišé, jazyk plný až afektovaných popisů přírody, které působí jako by se autorka rozhodla psát "to umění", jenže jo z něj nakonec vylezl zase jen ten kýč. Děj neuvěřitelný až nesmyslný, třeba zázračné samovzdělání se hrdinky na prahu dospělosti. Pro mě kýč a doklad téměř faktu, že když je na knize nápis bestseller a a má zde hodnocení okolo 90% vypovídá to často daleko více o čtenářích než o knize samotné.

22.08.2022 2 z 5


Hřibovité houby Evropy Hřibovité houby Evropy Michal Mikšík

Zcela mimořádné dílo! Vynikající přehled hřibovitých hub, laik neuvěří, kolik jich v Evropě a v ČR roste druhů. Skvělé fotografie, vyčerpávající popis.

27.07.2022 5 z 5


Temná hmota Temná hmota Blake Crouch

Jiné téma než slibuje název a o kvalitě obsahu se nedá ani mluvit, úroveň laciného paperbacku pro cestu vlakem, místní hodnocení je úplně mimo. 279,- Kč, které jsem dal za e knihu, jsou úplně vyhozené peníze. Úrovni knihy by odpovídalo max 100,-Kc či půjčení v knihovně.

20.07.2022 1 z 5


Vrstva ticha Vrstva ticha Vilma Kadlečková

Je mi líto, ale nejspíš zatím úplně nejslabší, čekal bych, že nám po takové době autorka naservíruje něco extra zajímavého a ona je to příšerná nuda. Musím se nutit do čtení a to se mi u minulých dílů nestávalo ani omylem. Sáhodlouhé rozhovory o ničem, větší sevřenost by tomu prospěla jako sůl. Když jsem končil předchozí díl, strašně jsem se těšil na další a teď? Teď o něj už vlastně ani nestojím.

17.07.2022 2 z 5