Evoluce

Evoluce https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489039/bmid_evoluce-v4X-489039.jpg 5 21 8

Prázdnota série

< 3. díl

Vesmírné lodě Živoucího snu míří do nitra Prázdnoty. Poutníci čekávají, že zde naleznou pravý ráj. Druhý Snící zatím uniká nejen agentům Živoucího snu, ale daří se mu i vysmeknout se z nástrah kladených Paulou Myo, a pastí, které na něj líčí psychopatický zabiják s přezdívkou Kočka. ​ Prázdnota se rozpíná děsivou rychlostí, hladově polyká energii planet, hvězd i celých galaxií. Čas se krátí, a jen málokdo si uvědomuje, jak málo ho lidstvu zbývá. Inigo sní svůj poslední sen, nebezpečnější než všechny předcházející. Je možné zastavit Pouť? Odhalit, co se probudilo v Prázdnotě? ​ Ve Společenství nekončí bratrovražedná válka o ovládnutí lidstva. Hlava jedné se znepřátelených frakcí také touží dosáhnout Prázdnoty. Nehledá tam však ráj, ale absolutní moc.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Planeta9
Originální název:

The Evolutionary Void , 2010


více info...

Přidat komentář

Finn69
10.03.2024 3 z 5

Poté, co zavírám poslední díl trilogie Prázdnota, mám podobné pocity, jako když jsem dočetl Ságu Společenství. Čili ano, je to dobrý, dobře se to čte, ale je toho prostě tolik, že vás to utahá. Moc stránek, moc postav, moc příběhových linek a minimálně polovina z toho je tam tak nějak navíc.
Mě opět nejvíc bavila linka z Querencie, která by asi obstála i jako samostatná fantasy. Z postav mimo Prázdnotu mě toho moc nezaujalo, možná ten chudák geniální autistický geek Troblum. Araminta mi k srdci nepřirostla, Ozzie opět k ději přispívá jen obligátním "To je super kámo" a podobně.
Ani nezkoušejte tuhle sérii číst, pokud jste nečetli Společenství, a to pokud možno v nedávné době, jinak se budete ztrácet ve spoustě odkazů na minulost a budete neustále pátrat, kdo je zase tohle a jak to, že ho všichni znají, když vy jste o něm nikdy neslyšeli.
Jak vidíte, jsem z toho fakt předávkovaný, takže na pozitivnější komentář se nezmůžu. Nicméně pravda je, že tahle série je určitě v rámci žánru vysoce nadprůměrná, a pokud máte rádi opravdové tlustospisy, užijete si to.

Luigi1
19.10.2023 5 z 5

Závěr se povedl a byl velice čtivý


hanak_v_exilu
14.07.2023 5 z 5

Mísí se ve mě spokojenost s mírným zklamáním, protože i když se autorovi podařilo uzavřít všechny konce, úplně elegantní proces to nebyl. Některé postavy opomenul, některé radši upozadil a jiné trestuhodně nevyužil. Oceňuji ovšem, že myšlenkově navázal na svou předchozí ságu Úsvit noci, takže obě série jsou v důsledku o tom samém. V Konfederaci stačilo k dosáhnutí vyšší úrovně existence umřít "dobře". V Prázdnotě stačilo umřít na správném místě. No a ve Velkém společenství stačí - ale to už bych kazil čtenářům zážitek.

lampernaqui
24.03.2023 4 z 5

Skvělé zakončení další série ze světa Společenství. Obě dějové linky se spojily, nepravděpodobní spojenci se dali dohromady, aby mohlo začít velké finále v Prázdnotě. Teď nezbývá než jen čekat, až nám vydavatelství naservíruje další pokračování. Po Honor se jedná asi o mou nejoblíbenější space operu.

gonga
02.01.2023 5 z 5

Fantastický závěr této mimořádné space opery. Minulé díly mě ani zdaleka nebavily tolik jako tento, jak do sebe všechno začne zapadat a člověk se dozví věci, které už mu dlouho vrtají hlavou...neuvěřitelný kvalitativní posun a vyvrcholení celé série.

digdag
23.11.2022 4 z 5

Vypadá to, že jsme se dostali na úplný konec Kráčejícího po vodě i celého Společenství. Stejně jako předchozí dva díly i ten poslední bavil. Nemůžu se ale ubránit dojmu, že - a to nejen u této série - autor u většiny knih volí velmi pozvolné tempo a závěr (myšleno poslední čtvrtina či pětina posledního dílu) je naopak sprintem na sto metrů, který atakuje olympijský rekord. Je to trošku škoda, protože celá série se blíží 2000 stran, ale finální rozuzlení je otázkou jen malého zlomku celkové délky...

RaptoR
31.10.2022 5 z 5

Prázdnota je krásným výletem do světa Společenství. Až je mi stydno stále se rozepisovat o spisovatelském umu Petera F. Hamiltona. Ale posunout příčku od Společenství takovým směrem už o něčem svědčí. Prázdnota nám nabízí sny. Radost a nový začátek, stejně jako intriky, souboje a politikaření. Prostě vše, co lidstvo na jeho cestě za sebenaplněním nutně musí provázet.
Více v recenzích.

Ládja
26.09.2022 5 z 5

(SPOILER) Na některých místech zbytečně rozvláčné, někde, zvlášť konec mi přišel uspěchaný a několik postav vůbec nevyužilo svůj potenciál. Zároveň by mohl být zajímavý pohled na izolovanou Zemi. 4.5* Hamilton je prostě Hamilton.