Gejitka Gejitka komentáře u knih

☰ menu

Citlivka Citlivka Alena Wehle

Kniha Citlivka mi pomohla se zorientovat ve svých pocitech a prožitcích. Konečně!!! jsem přišla na to, že patřím mezi 15-20 % osůbek s citlivější nervovou soustavou. Zjistila jsem příčinu odchodu z minulého zaměstnání... Díky této knize si začínám uvědomovat kdo jsem, své potřeby, limity, co mi vysává energii... Děkuji paní Aleno Wehle za otevření očí.

13.04.2024 5 z 5


Křížovka života Křížovka života Josef Jonáš

Nevěděla jsem zrovna co číst a doma v knihovně jsem objevila po babičce knížku Křížovka života od MUDr. Josefa Jonáše. O orientální či celostní medicínu se okrajově zajímám již delší dobu. Kniha mě absolutně nadchla. Chtěla bych se dostat do stavu, kdy si člověk bude umět poradit bez lékaře a léků s běžnými obtížemi či nemocemi sám pomocí uzdravující schopnosti svého vlastního těla, stravou, cvičením, správným dýcháním... K dalšímu proniknutí do tajů těla a duše jsem si objednala Tajenky života 1 a 2 a knihu Kde končí duše a začíná tělo. Snad budu po jejich přečtení "moudřejší".

18.03.2024 5 z 5


Nemoc - dar transformace Nemoc - dar transformace Petr Hanáček

K této knize jsem se dostala na doporučené své známé. Ačkoli netrpím žádnou závažnou nemocí (i když jak se to vezme), kniha mi byla velmi prospěšná. Co jsem si z této knihy odnesla? Hlavně to, že největším faktorem, působícím na překyselení organismu, což není žádoucí stav pro nikoho, pro zdravého ani pro nemocného, jsou naše negativní emoce a emocionální bloky v nás. A že každá naše emoce ovlivňuje i tu nejposlednější buňku v našem těle. Nestačí však nasadit "americký úsměv" a myslet pozitivně. Je to daleko složitější. Emoce mají na naše zdraví velikánský vliv. Není dobré se obklopovat "toxickými" lidmi, kteří vás doslova vysávají. Bohužel ne vždy se jde jim vyhnout (např. v zaměstnání, což je i můj případ). Knihu moc doporučuji, stojí za to si ji přečíst.

19.02.2024 5 z 5


Košťany: Toulky historií městečka sklářů a horníků Košťany: Toulky historií městečka sklářů a horníků František Pelz

Hezky psaná knížečka se spoustou dobových fotografií o historii severočeského městečka Košťany (něm. Kosten), ležící cca 7 km severozápadně od Teplic. Město bylo v minulosti silně poznamenáno těžbou hnědého uhlí, v roce 1938 nuceným vystěhováním českých obyvatel a po roce 1945 naopak odsunem německých obyvatel. Vlivem průmyslu byla velmi poškozena infrastruktura města. Kniha toto všechno krásně vystihuje. Ač nejsem obyvatelkou Košťan ani jeho rodák, ráda jsem si tuto knihu přečetla a dala si některé věci do souvislostí.

14.04.2023 4 z 5


Světlonoška Světlonoška Terezie Theimerová

Ke knize jsem se dostala náhodou - někdo ji daroval do knihovny mezi darované knihy k rozebrání a mě hned zaujala svou obálkou. Po přečtení hodnotím pěti hvězdičkami. Kniha se četla "sama". Líbilo se mi rozdělení kapitol po dnech, výborné byly rady, moudra... z lunárního kalendáře. Po přečtení každé kapitoly jsem se zpětně vracela k tomu, co na ten den "věštil" lunární kalendář a vždy do krásně sedělo. Ke konci knihy mi přišly některé události až moc překombinované, ale na kráse celého příběhu to neubralo. Nakonec vše dobře dopadlo, každá postava z knihy dosáhla toho, po čem toužila. Knihu vřele doporučuji k přečtení. Já ji daruji kamarádce.

28.03.2023 5 z 5


Hanina hvězda Hanina hvězda Miroslav Frindt

(SPOILER) Kniha se odehrává před, během a po II. světové válce na Slovensku, blízko polských hranic v městečku Dolný Kubín, odkud jsou židé deportováni do koncentračního tábora v Polsku. Po válce se "domů" vrátí jediná přeživší, mladá dívka Hana a dále sledujeme její osud. Rozebírána je zde tzv. arizace - vyvlastnění majetku židů za války a poté také politická situace po válce. Kniha končí v roce 2020, kdy Hana jako již 92letá stařenka vypráví televizní reportérce svůj život, osud.
Kniha se mi líbila, hezky se četla, ale na to, abych dala pět hvězdiček, mi v příběhu něco chybělo. Proto čtyři hvězdy.

13.03.2023 4 z 5


Tajný život stromů Tajný život stromů Peter Wohlleben

Nádherná, čtivá kniha o tajemstvích lesa. Dověděla jsem se tam spoustu zajímavostí a souvislostí. Od teď se již na stromy a les a krajinu vůbec budu koukat jinýma očima. S tímto autorem jsem jistě neskončila a hodlám si přečíst další jeho tituly. Pět hvězdiček si jistě zaslouží.

18.02.2023 5 z 5


Anděl na kolečkách Anděl na kolečkách Miroslav Holub

Celkem hezký cestopis ze 60. let minulého století z Ameriky (je s podivem, že to za "komunistů" mohlo u nás vyjít). Vydalo nakladatelství Spirála. Ze začátku knihy spíše popisné, ke konci eseje, úvahy. Některé pasáže mě nebavily nebo mi nic neříkaly.

06.02.2023 3 z 5


Kočka a čert Kočka a čert James Joyce

Četla jsem knihu v česko-anglické verzi vydanou v r. 2012 nakladatelstvím Argo. Uvítala jsem krásné grafické provedení. Dávám čtyři hvězdičky.

ČV 2023 - Kniha, jejíž autor nosí brýle.

24.01.2023 4 z 5


Blázinec i v mé hlavě Blázinec i v mé hlavě Jiří Pavel

Soubor krátkých povídek, ve kterých se prolínají tři témata: rybaření, alkohol a milostné pletky. Knize dávám 3 hvězdičky. Na povídkách se dalo určitě ještě zapracovat. Díky této knize jsem zjistila, že Ota Pavel (známý spisovatel, otec Jiřího Pavla, autora této knihy) měl syna (ne jednoho) a že syn po něm zdědil jistě nepříjemné duševní onemocnění.

ČV 2023 - kniha, která má žlutou obálku

23.01.2023 3 z 5


Stužkonoska modrá Stužkonoska modrá Petr Bezruč (p)

Samostatná báseň Petra Bezruče obohacená o nádherné kresby Maxe Švabinského (tedy to mé vydání z roku 1952). Čtení i s porozuměním tak na 20 minut.

10.01.2023 5 z 5


Sládek dětem Sládek dětem Josef Václav Sládek

Krásná sbírka milých básniček pro děti i jejich rodiče s překrásnými ilustracemi Mikoláše Alše. Stojí za přečtení. Pohladí na duši.

06.10.2022 5 z 5


Před povodní Před povodní Anna Bolavá (p)

Nějak jsem se do knihy nemohla začíst, tak jsem ji nedočetla (odložila na později). Nejvíce se mi líbila první kniha této série Do tmy. Ta byla skvělá. Do té doby jsem nic podobně introvertního nečetla.

12.09.2022 3 z 5


Jonathan Livingston Racek Jonathan Livingston Racek Richard David Bach

Krátký příběh k hlubokému zamyšlení. Můžeme se stát lepšími, svobodnějšími bytostmi, pokud nebudeme tupě následovat dané zvyklosti, zákonitosti..., ale půjdeme si s velkým odhodláním svou vlastní cestou?

06.02.2022 5 z 5


Svatá hlava Svatá hlava Hana Lehečková

Dočteno! Krásná kniha. Moc se mi líbil styl uvažování hlavního hrdiny. Vůbec mi nevadilo, že v knize není téměř žádná interpunkce, žádná velká písmena, začátky a konce vět. Ba naopak. Umožnilo mi to číst knihu "po svém".
Autorka píše, že se jedná o psychotickou novelu. Mám ráda psychotické novely.

21.10.2021 5 z 5


Mirabel - příběh zakázané lásky Mirabel - příběh zakázané lásky Erwin Herbert Rainalter

Pro mě nádherná kniha. Dostala jsem ji kdysi jako dar od paní učitelky třídní za vykonanou maturitní zkoušku. Ostatní dostaly něco známého, např. Báječná léta pod psa od Michala Viewegha a já tohle. V té době jsem moc nečetla a říkala jsem si, co to asi bude. Ale kniha mě mile překvapila. Od té doby jsem ji četla už několikrát (pro informaci jsem již 20 let od maturity) a vždycky mě příběh dojme. Škoda, že do češtiny byla od tohoto autora přeložena pouze tato jedna kniha. Ostatní by určité také stály za to.

12.10.2021 4 z 5


Když v ráji pršelo Když v ráji pršelo Jan Otčenášek

Zkoušela jsem knihu číst, dokonce dvakrát, ale absolutně mě nezaujala. Příběh jako takový by mě asi bavil, ale styl psaní mě ubíjel. Nedokázala jsem číst dál. Bohužel.

12.10.2021 2 z 5


Když se dáma rozběhne... ani v padesáti není pozdě Když se dáma rozběhne... ani v padesáti není pozdě Zuzana Součková

Příjemná knížečka o slastech i strastech začínající běžkyně, dámy, která se po padesátce rozhodne stát běžkyní. Kniha je proložena autorčinými recepty na zdravé pokrmy. Příjemné počtení.

12.10.2021 4 z 5


Iluze Iluze Barbara Nesvadbová

Přečteno za víkend. Od knihy jsem nic neočekávala. Chtěla jsem spíš z povinnosti (pracuji v knihovně) zjistit, jak píše Barbara Nesvadbová. Z kraje knihy mi styl psaní přišel hodně strohý, ale pak jsem si zvykla a nakonec dávám 4 hvězdičky. Kniha mě mile překvapila.

30.08.2021 4 z 5


Spánek Spánek Haruki Murakami

Tak jsem právě dočetla tuto knihu a přemýšlím, jestli je v ní nějaké hlubší poselství, které jsem ještě neobjevila, protože mi tato kniha (povídka) jinak připadala o ničem. Nápad dobrý, ale nedotažené. Chválím pěkné ilustrace a zpracování knihy na křídovém papíře.
Jo a taky mám chuť si přečíst Annu Kareninu, jak píše Set123.

22.08.2021 3 z 5