Citlivka
Alena Wehle
Jako citlivka, tedy jako člověk s tzv. vysoce citlivou nervovou soustavou, se narodí skoro každý pátý z nás. Citlivky vnímají spoustu podmětů a souvislostí najednou a dokáží tento příval informací velice komplexně zpracovávat. Snadno se tím však zahltí a unaví, takže občas mohou mít problém fungovat v běžném provozu. S vysokou citlivostí se nicméně pojí taky řada talentů, které jsou přínosné jak pro samotné citlivky, tak pro jejich okolí. Tato knížka je o tom, jak se s darem vysoké citlivosti co nejlépe sladit a využít jej pro šťastnější a naplněnější život.... celý text

Knihu jsem si koupila na doporučení. Vždy mi bylo řečeno, že jsem citlivá až přecitlivělá a vždy jsem vnímala tuto vlastnost jako handicap. Až po přečtení mi došlo, že je to zcela normální charakter, který se dá naopak považovat za výjimečný a dá se z něho těžit v pozitivním smyslu. Je škoda, že jsem si některé věci neuvědomila dřív, ale je to velmi těžké, když je tenhle charakter společností brán za jakýsi špatný. Jsme bráni za slabochy, kteří nic nevydrží, žádný stres, tlak či kritický moment. Není to pravda a je důležité na sobě pracovat a hlavně se sama sebe poznávat. Jsem moc ráda, že jsem skrz tuhle knížku dostala příležitost a vím, že se k ní budu ještě mnohokrát vracet, abych si ty momenty připomněla. Kéž by společnost viděla citlivky jako jedince, co jsou její součástí, jen na svět nahlíží jinýma očima:)

Když jsem zjistila a pochopila, že jsem hypersenzitivní neboli vysoce citlivá osoba, spousta věcí v mém životě a ve mně začala dávat smysl. Ne že by se vyřešily, zmizely nebo změnily, ale dostala jsem vysvětlení a odpovědi na otázky, pocity, emoce a myšlenky, které mám usazené v hlavě i na těle třeba už 20 let, a s tím přišla i jakási volnost, osvobození, pochopení a procitnutí.
Osobně mi označení "citlivka" vlastně nikdy nevadilo, neberu to jako něco hanlivého, vím, že jí jsem, avšak hypersenzitivita nerovná se přecitlivělost, to je důležité si vysvětlit. Všechno jsem to brala a beru jako dar a výjimečnost, i když je to někdy náročné a obtížné.
V té době jsem všude narážela na tuto knihu. Je to vlastně první, nebo jedna z prvních knih, které vám při vyhledávání vysoké citlivosti vyjedou. Asi to je i nejpopulárnější kniha tohoto tématu. Zaujala mě a toužila jsem si ji přečíst, a když jsem se k ní konečně dostala, byla jsem moc ráda.
Nebrala jsem to a neberu jako nějaký návod, průvodce nebo učení se, protože jsem do toho šla s tím, že už to o sobě vím a vím toho hodně i o vysoké citlivosti. Měla jsem toho načteno už hodně, ale chtěla jsem dál objevovat a sebevzdělávat se v tomto tématu i duši a zajímal a zajímá mě pohled co nejvíce lidí, zvlášť, když je to někdo, kdo s tím má vlastní zkušenosti. To na téhle knize oceňuji asi nejvíc. Ono je sice fajn, když vám to popíše někdo, kdo si to nastuduje, zná poučky a odborné termíny, ale vlastní zkušenost, pocity a v podstatě jít s kůží na trh, tím spíš u nás citlivek, je asi to nejvíc. Pocit, že nám někdo rozumí, někdo nám to a nás potvrdí, je v tom s námi, nevyčítá, ale pomáhá.
Asi jsem v ní nenašla vyloženě něco nového, co bych neznala nebo nevěděla, ale to jsem ani nepotřebovala. Šla jsem po těch pocitech, emocích, myšlenkách a zkušenostech. Čtení téhle knihy pro mě bylo takové uzemnění, pochopení, naladění - na stejnou vlnu i na sebe, ujištění, objetí, osvobození a taky, jak jinak, hodně citlivý prožitek. Taková trochu osobní terapie přes stránky a slova.
Mám v ní přes 100 záložek, a to jsem ke konci označovala už jen témata, jinak bych si musela založit úplně všechno.
Za mě mohla být klidně i obsáhlejší, nebo některá témata rozvést více do hloubky, i když chápu, že by to bylo na další takovou knihu, ale to už je zase asi na nějakých osobních preferencích, to je asi vše.
Určitě se k ní budu vracet a hledat v ní, možná k ní i utíkat, od reality do trochu bezpečnějšího místa, a když se ztratím, třeba se tam někde zase najdu.

Po knizce jsem sahla v dost tezkem zivotnim obdobi a na hodne veci mi dokazala krasne odpovedet. Pro lidi s vysoce citlivou nervovou soustavou must have! Knizka je psana lidsky a prakticky, zaroven vychazi z evidence-based informaci. Moc doporucuji si podtrhat co s vami rezonuje a vracet se k ni, kdyz budete vycerpani z pretizeni, budte se citit nepochopeni okolim…

Knížka byla fajn, ale čekala jsem od ní trochu víc. Místy skvělé myšlenky, se kterými jsem se ztotožňovala, super byly i krátké kapitoly, ale přišlo mi nadbytečné se věnovat konkrétně například šestinedělí, porodu atd... sem tam mi kniha (hlavně na konci) připadala až moc ezo a až moc jsem měla při čtení pocit, že citlivky jsou mimozemšťani postrádající racionalitu.

Tato kniha byla pro mne pohlazení po duši. Když jsem chtěla ukonejšit rozlítané myšlenky po celém dni, večer jsem si zapálila svíčku a s čajem v jedné ruce a s knihou v druhé, jsem se zavrtala pod deku. Kniha vás obejme a uklidní. Myšlenky se najednou sami roztřídí do šuplíčků.
Už samotný design knihy má své kouzlo. Pastelové barvy a jemné ilustrace. Navíc skrývá přidanou hodnotu, kde vám autorka ponechá spoustu odkazů na další knihy a weby s tématikou vysoce citlivých lidí.

Je vidět, že tohle pochází od osoby, která tím tématem, o kterém píše, opravdu je. Krátké kapitoly (aby se vysoce citlivý člověk nezahltil), jemné barvy a mnoho skrytých detailů, ať už na obale nebo vedle textu.
Obsah hodnotím také dobře. Najdete tam od každého něco. Vážím si i toho, že autorka v některých tématech nasměruje dál, protože většinou nejde moc do hloubky. Už mám za sebou několik knih na toto téma a tuto beru jako takový odrazový můstek a vhled do situace.

Pro mě velké pohlazení! A úleva, že mi někdo 'mluví z duše'. :-)
Přehledně zpracované do krátkých kapitol.

Tato kniha jenom potvrdila to, co jsem o sobě tušila ale nevěděla jsem to pojmenovat. Jsem prostě taková jaká jsem - introvertní, citlivá, mám svůj svět a je mi v něm dobře. Není potřeba s tím nějak bojovat a snažit se to změnit. Je potřeba to o sobě vědět a přijmout. Ano, jsem citlivka, a mám se ráda

Díky krátkým kapitolám se mi kniha četla opravdu rychle i když bych některé trochu protáhla, protože mě zajímaly víc :) Za mě nejlepší kniha o citlivkách, co jsem četla. Jasně popsané, co nás charakterizuje a čím jsme výjimeční. A pro ty, kterých se to netýká a chtějí nás poznat, tak si myslím, že je zaujme právě proto, že to není takové to odborné čtení a kapitoly jsou popsané, takže vím čeho se budou týkat a nebo si můžu rovnou vyhledat, co mě zajímá.

Nádherná kniha, s vtipnými ilustracemi doprovázející jednotlivé kapitolky. Ovšem obsahově jsem trošku zklamaná, ale nejspíš je to jen proto, že hledám odpovědi v knihách, které ty odpovědi nemohou mít, pokud sama sebe lépe nepoznám. Jelikož sama nevím, zda spadám pod hypersenzitivni jedince, nebo mezi jedince s hraniční poruchou osobnosti nebo narcise. Chvíli jsem z knihy měla dojem, že jsem všechno a nic.
Líbili se mi návrhy, jak zvládnout přehlcení a jak si vizualizovat....
Pro mou osobní potřebu, budu ale muset k tématu najít další literaturu nebo vhodnější formu (terapie/kruhy) k nalezení odpovědí na všechny všetečné otázky. :)

Od knihy jsem čekala víc. Krátké kapitoly mě většinou iritovaly, přišlo mi, že nejdou dostatečně do hloubky a chybí jim pointa. V některých momentech na mě byla kniha až moc "ezo". Je fajn, že něco takového vyšlo, snad vyjde víc knížek ma toto téma.

Skvěle napsaná kniha.
Fajn kapitoly, výborně se čte, já se tam tolikrát našla.
A našla jsem i tipy a rady, co s tím . Děkuji za tuto knihu paní Aleně, někdy mně to vehnalo i slzy do očí, jak moc ty situace znám.

Skvělá ve všech směrech, líbí se mi i kratší a k podstatě směřující kapitolky, nechceme být zahlcení, žejo. :) Žádná složitá teorie, pouze praktické info vhodné do života.

Knih o vysoké citlivosti jsem četla už mnoho, ale nikdy mi v žádné oblasti mého života jako vysoce citlivému člověku nepomohly tak, jako tato. Kniha je opravdu napsaná ze srdce do srdce. Děkuji za ni. :)

Kniha Citlivka mi pomohla se zorientovat ve svých pocitech a prožitcích. Konečně!!! jsem přišla na to, že patřím mezi 15-20 % osůbek s citlivější nervovou soustavou. Zjistila jsem příčinu odchodu z minulého zaměstnání... Díky této knize si začínám uvědomovat kdo jsem, své potřeby, limity, co mi vysává energii... Děkuji paní Aleno Wehle za otevření očí.

Tak já tu trošku nabourám tu rozpačitost z téhle knihy. Pro mě je zásadní rozdíl, jestli se chce člověk dozvědět vědecká fakta o vysoké citlivosti - pak je asi vhodná spíš nějaká "učebnicová" kniha. Takhle knížka je ale podle mého velmi skromného názoru ale věnována především citlivkám samotným a to za účelem vynahradit jim ta minulá léta jejich životů, kdy se cítili jako totální outsideři k ničemu. U mě splněno! Rozmazleno, pohlazeno, přenálepkováno. Knížka je nádherná graficky i obsahově. Otvírá dveře k novým pohledům a sebepřijetí. Naznačuje i cesty možného pokračování. Pro lecjakou citlivku je to krásný vykročení novými směry.

Kniha mě zaujala už v knihkupectví. Věděla jsem že jsem trošku citlivější než ostatní ale tato kniha mi ukázala že to není špatně, a jak s tím zacházet. Moc příjemné čtení, občas náročné ale opět mi prohloubilo pohled do mé citlivé duše.

"Dotknout se kapky deště na jehličí, pohladit kůru stromu a poslouchat šumění listí - všichni to potřebujeme. Tak často, jak to jenom jde."
Jsem moc ráda, že jsem si knihu přečela a paní autorce děkuji - člověk si najednou připadá tak nějak normálněji :))

Upřímně řečeno, na to, že jsem za knihu dala pět stovek jsem trochu zklamaná. Byl to moc hezký osobní deníček, opravdu moc hezký, osobní příběhy krása, po grafické stránce pohlazení pro oko, ale co do obsahu to bylo poněkud povrchní. Jako první seznámení s tématikou asi ne špatné, ale žádné hlubší vědomosti ani porozumnění člověk nezíská a informace jsou vůbec ředěné v homeopatických dávkách.
Nevím, co přesně jsem čekala, ale tohle mě prostě zklamalo, ačkoliv články Aleny Wehle mám moc ráda. Vlastně možná proto. Na druhou stranu, knihu jsem si koupila hlavně jako vyjádření podpory a z této stránky toho nelituji.
Jemná a upřímná kniha, která dokáže pohladit duši. Pokud jste vysoce citliví nebo se jen snažíte pochopit své hlubší prožívání, najdete v ní spoustu pochopení a podpory. Autorka píše autenticky, osobně a přitom velmi srozumitelně. Citlivka není návodem, ale společníkem na cestě k přijetí sebe sama.