galiana galiana komentáře u knih

☰ menu

Maturita s Klárou... a tak vůbec Maturita s Klárou... a tak vůbec Miluše Koldová

Tak tohle se mi vůbec nelíbilo. Zbytečně rozvlekle a popisné. Navíc jazyk neodpovídá věku hlavní hrdinky. Není to prostě uvěřitelné. A to jak se autorka obrací na čtenáře se mi také nepozdavalo. Bohužel

01.06.2021 2 z 5


Mezi krásou a ošklivostí Mezi krásou a ošklivostí Bryn Greenwood

Pěkná kniha. Četla se mi dobře, ale vadí mi tam ten málo pravděpodobný konec. Jinak je to ovšem rozhodně poutava a netradiční love story.

19.12.2018 3 z 5


Lesní lišky a další znepokojivé příběhy Lesní lišky a další znepokojivé příběhy * antologie

Hezké i znepokojivé. Některé povidky jsou trochu slabší, ale celkově povedené. Pro mě první kniha tohoto žánru, ale urcite jsem jí neskončila. A jako třešnička na dortu je skutečně krásná obálka.

01.09.2018 4 z 5


Nestvůra z Essexu Nestvůra z Essexu Sarah Perry

Zajímavá kniha. Krásná obálka a skvělý námět. Nechyběli ani krásné obraty a popisy přírody. Ale stejne se mi to moc nelíbilo. I přes snahu jsem si postavy nijak neoblíbila a některá jejich jednání moc nechápala.

01.09.2018 3 z 5


Amerikána Amerikána Chimamanda Ngozi Adichie

Krásná a poučná kniha. Jen toho moralizování o rase mohlo by být o něco méně. Ale i tak. Stálo to za to.

01.09.2018 4 z 5


Ramses Prokletý Ramses Prokletý Anne Rice (p)

Příjemná oddychovka. Ale nic víc.

11.02.2017 3 z 5


Černobílý svět Černobílý svět Kathryn Stockett

Tak tato kniha se mi líbila za poslední dobu snad nejvíc ze všech. Četla se doslova jedním dechem. Zpočátku jsem měla trochu obavy z tématu, ale autorka dovede vyprávět tak lehce a s takovým půvabem, že mé obavy rozptýlila. Něžně, hravě i vážně vypráví o těžkém životě černých na americkém jihu šedesátých let. A obstála na jedničku.

16.09.2015 5 z 5


Vytržení Vytržení Lauren Kate

Pro mně zatím nejlepší díl celé série. Bylo to rozhodně zajímavější než předešlý díl a mnohem víc se toho tam dělo. Myšlenka cestování do minulosti je skutečně fascinující, to se mi líbilo, ale celkově mi přijde, že autorka nevyužila potenciál tohoto námětu. Mohla to mnohem víc rozvést. Takhle to bylo dost odfláknuté. Ale Luce je bohužel stále nejvíc nesympatická hrdinka na jakou jsem narazila. Tři hvězdy s odřenýma ušima.

22.07.2015 3 z 5


Muka Muka Lauren Kate

Nevím, možná jsem už z podobných knih vyrostla, protože tohle tedy byla skutečně muka. I ten první díl měl své mouchy, ale bylo to nové a celkem zajímavý námět. Budiž. Ale tohle mně tedy zklamalo na celé čáře. Primitivní styl psaní. Místy strašná nuda. A především úděsně nesympatická hlavní hrdinka. Ta holka je tak hloupá, až se to nedá číst. Nakonec jsem to dočetla jen proto, že jsem zvědavá jak to dopadne. Ve výsledku musím dát vůbec nejnižší hodnocení, co jsem kdy dala. Ta jedna hvězda je tak za obálku.

22.07.2015 1 z 5


Lékařský román Lékařský román Riku Korhonen

Skutečně zvláštní kniha. Celkem čtivá, ale v celku jsem nějak nepochopila, co tím chtěl autor říci.

18.07.2015 2 z 5


Prostě spolu Prostě spolu Anna Gavalda

Krásně napsaná romantická knížka. Nic víc, nic míň. Jen ten konec mohl být trochu méně sladký a dokonalý.

03.07.2015 4 z 5


Čína můj osud Čína můj osud Nicole Mones

Dobrý a zajímavý námět, ale mohlo to být ještě lepší. Výsledný dojem je pro mně průměr.

09.06.2015 3 z 5


Příliš velké sousto Příliš velké sousto Meg Cabot

Jednoduchá oddechovka, která mi nečekaně přišla o něco lepší než první díl, ale pořád nejslabší série od Cabotové. Jinak je to ovšem jednoduché a čtivé. Na léto to pravé.

02.06.2015 3 z 5


Svět ledu a ohně Svět ledu a ohně George R. R. Martin

Naprosto senzační kniha pro všechny milovníky knih G. R. R. Martina. Nemá chybu. Nádherná vazba, skvělé ilustrace, čtivý text a především spousta nových informací!

04.05.2015 5 z 5


Čtyři roční doby Čtyři roční doby Stephen King

King opět nezklamal. Tentokrát to bylo trochu z jiného soudku, ale pořád stejně dobré. Každá novela měla pomalejší rozjezd, jak už je u Kinga zvykem, ale konec byl parádní.

04.05.2015 4 z 5


Sanditon Sanditon Jane Austen

Tahle kniha byla vydána až dlouho po autorčině smrti a je veliká škoda, že ji nedopsala ona sama, ale i tak výsledek dopadl velice dobře. Dokonce tak dobře, že se Sanditon umístil v mém soukromém žebříčku "To nejlepší z Austenové", hned na druhém místě. Za pýchou a předsudkem. Něžný i humorný příběh, který mě opět okouzlil. Vždy, když mi není dobře si to přečtu a je mi mnohem lépe.

27.03.2015 5 z 5


Pýcha a přemlouvání Pýcha a přemlouvání Jane Austen

Další z mých oblíbených "austenovek", které nikdy neomrzí. Tato kniha je snad víc nostalgická a vážnější, než jiné, ale i tak má pořád to samé kouzlo. Austenová je jedna z mých nejmilejších autorek, která zkrátka nikdy nezklame.

27.03.2015 5 z 5


Dobrá znamení Dobrá znamení Terry Pratchett

Skvělá a úžasné vtipná knížečka. Už dlouho jsem se tak nepobavila. Oba pány spisovatele mám ráda, tak byl úspěch skoro jistý, ale i tak mě překvapilo, jak jim to spolu celkem svědčilo. Rozhodně doporučuji. Nikde jinde neuvidíte tak sympatického démona jako je Crowley.

27.03.2015 5 z 5


Pokání Pokání Ian McEwan

Skutečně velice silný příběh. Každá část pojatá trochu jinak a přece jsou pořád propojené. Nadchne i srazí na kolena. Zkrátka výborné. A film rozhodně o moc nezaostává.

11.03.2015 5 z 5


Ještě než umřu Ještě než umřu Jenny Downham

Kniha se mi velice líbila. Je velice čtivá a vše smutné podává s úžasným citem. I mě za začátku přišla Tessa nesympatická, ale postupně jsem ji chápala čím dál tím víc, až jsem si ji nakonec oblíbila. A závěr jistě každého musí dojmout. Proto tentokrát 5 hvězdiček a naprosto zaslouženě.

11.03.2015 5 z 5