GalaxyR Online GalaxyR komentáře u knih

☰ menu

Pravidla hry Pravidla hry Neal Shusterman

Asi trochu rozumím negativním recenzím, ale v mém případě knihu rozhodně nebudu nijak hanit.
Já Neala naprosto obdivuji, každá jeho kniha/série je trochu jiná. Všechno má podobný nádech, ale i styl vyprávění je pokaždé odlišný.
V tomhle konkrétním případě jsem měla zpočátku stejný problém jako u Kingovo pohádky. Bylo to příliš výpravné, neformální, styl, jakým se hlavní hrdina Ash představoval čtenáři mi zprvu nepřišel dobrý, ale to je otázka prvních tří kapitol. Co totiž Neal umí bravurně je chytit vás zcela nepodstatným detailem a už nepustit. Knihu jsem přečetla za šest hodin. Upřímně jsem to nečekala, ale ubíhala úplně sama a je to přesně zásluhou zpočátku divného stylu vyprávění. Není to zrovna knižně psané, je to jednoduché, a ač je to sci-fi žánr, nepůsobí to tak. Čtenář by od toho neměl očekávat příliš.
Upřímně mě dost bavily ty přesuny, člověk byl zvědavý, v jakém vesmíru se Ash ocitne, a všechny případy jsou dost zajímavé. Jsou to ty typické teorie, které se člověku čas od času proženou hlavou a to mě neskutečně bavilo. (Co by se stalo, kdybych byl na opačné pohlaví? Co by se stalo, kdybych se najednou stal bohatým? Co by se stalo kdybych se stal opačným pohlavím?)
Edové mě zaujali. Vlastně by mi nevadilo trochu víc prostoru pro ně.
Přesuny mi nepřišly nijak nesrozumitelné, kniha byla psána stylem, kdy si vlastně čtenář mohl ten mechanismus představit podle sebe, nedělalo mi to velký problém. Víc než sci-fi to ve mně rezonovalo jako fantasy. Sci-fi jsou tam akorát nějaké vědecké výrazy, jinak bych tu knihu úplně za ten žánr nepovažovala.
Právě díky jednoduchému stylu vyprávění oceňuji, že autor protkal příběhem spoustu sociálních problémů. Pro nepříliš zkušené čtenáře bude snazší vnímat ty náznaky a skrytou důležitost. A nejen to, dával čtenáři možnost nahlédnout sám do sebe, uvědomit si, jakým způsobem žijeme a jak si vážit toho, co máme.
Rozumím negativním recenzím, ne každému to může sednout, ale neřadím se mezi ně. Bylo to takové mírně slabší Sucho, ale pořád skvělé.

28.04.2024 5 z 5


Na ledě Na ledě Hannah Grace

Nemůžu popřít, že i jako recenzní výtisk, který mi byl poskytnut, byla kniha neskutečně čtivá a poutavá. Jsou tam ale jisté nedostatky, které bych ráda zmínila.
Vývoj hlavní hrdinky byl poněkud uspěchaný, ale dalo se to vesměs ignorovat, Nathan je zlatíčko, každá ženská by si přála mít chlapa jako je on. Realita v tomhle případě působí dosti krutě.
Musím vyzdvihnout vedlejší postavy, které se pohybovaly skrz celý příběh a bylo fajn vidět u nich nějaký vývoj a zapojení. Trochu to vylepšovalo ten dokonale vyumělkovaný vztah hlavních postav.
Než se čtenáři pustí do čtení, je opravdu důležité zmínit, že hodnocení Eleny Armas na obálce je dost výstižné a těch čuňačinek a sexuálních scén je tam požehnaně a nejsou zrovna cudné. Ale spousta čtenářek si to jistě užije.

17.04.2024 4 z 5


Zjizveni Zjizveni Emily McIntire

Sice mi trvalo knihu přečíst, ale ne z důvodu, že by mě nebavila, spíš nebyl čas. Každopádně jsem si od začátku říkala, že je to skvěle napsané, s pohádkově laděným příběhem zasazeným do fantasy světa bez magických prvků, což mi nevadilo, dodávalo to příběhu jiskru.
Líbila se mi chemie mezi Tristanem a Sarou, přeci jen z nepřátelů milenci je má oblíbená zápletka a všechno fungovalo jak má. Vedlejší postavy byly trochu ploché, snad až na malého Simona a strážce Timothyho.
V poslední třetině knihy (když konečně došlo na nestoudnosti) se to ovšem začalo kazit. Najednou vztah mezi hlavními postavami působil přehnaně, a žalostně posedlý Tristan a touze se poddávající Sara ztratily své kouzlo. Sex byl divný... Kdo má v hlavě romantické poetické myšlenky zatímco se oddává zuřivým tělesným radovánkám? Závěrečné vyuzlení bylo na můj vkus trochu umělé, ale dejme tomu...

10.03.2024 3 z 5


Bodyguardka Bodyguardka Katherine Center

Po zklamání u dvou předchozích knih jsem konečně našla zase nějakou, kterou jsem nechtěla odložit. Četlo se to téměř samo, mělo to náboj, sršelo to vtipnými hláškami a ze všeho nejvíc se mi líbila propracovanost vedlejších postav. Kelly a Doghouse jsou naprosto skvělá dvojka. I hlavní postavy Hanna a Jack mi neskutečně přirostli k srdci. Prostředí ranche, trauma z minulosti, rodinná dramata, sice žádný sex, ale jiskra pořádně roztomilá, všechno mě to neskutečně chytlo. Dialogy by mohly být zpracované trochu detailněji, ale nakonec to na dojmu neubralo.
Ze všeho nejvíce se mi ale líbilo celkové poselství knihy, takže především konec. Jako osoba, která si docela nedávno prošla velkou změnou charakteru, mám teď radost, kdykoliv se někde další lidé pokouší o to šířit štěstí, lásku a pozitivitu. Tolik to ve mně rezonuje...

26.02.2024 5 z 5


Dny v knihkupectví Morisaki Dny v knihkupectví Morisaki Satoši Jagisawa

Možná je to tím, že opravdu nejsem zvyklá číst japonskou literaturu, ale chtěla jsem to pro jednou zkusit, a kniha která má necelých 150 stránek mi neměla zabrat příliš času... Omyl. Strávila jsem s tou knihou čtyři dny, protože byla opravdu uspávací a nevydržela jsem jí číst dlouho.
Nápad je moc pěkný, při čtení se ocitneme v největší čtvrti knihkupectví v Japonsku, což samo o sobě oznamuje úžasnou atmosféru.
Hlavní hrdinka je ale tupá jak já ve tři ráno, vedlejší postavy nemají absolutně žádnou hloubku a celkový dojem z knihy je tak matoucí, že bych jí snad byla radši nečetla vůbec. Ano, je to krátká kniha, kdo by čekal pořádný příběh, a možná to bylo překladem, ale bylo to tak klišé, tak nezáživné, tak prvoplánové, že se člověk prostě jen nudil. Škoda...

25.02.2024 2 z 5


Den je krásný Den je krásný Amabile Giusti

Hezky v jednu ráno, protože chci vyjádřit své myšlenky ještě za čerstva.
Kdo miluje knihy jako Hvězdy nám nepřály, Všechny malé zázraky a Pět kroků od sebe... Tahle kniha vám dá naději, vezme naději a tak dokola, a vy až do samého konce nevíte, jak to všechno dopadne. Nemůžu toho říct moc, musíte to zažít sami a já bych si opravdu přála, abyste se tak rozhodli.
Je tam toho tolik, postavy, se kterými příběh prožíváte, slova, která se vám vryjou do paměti, momenty, které vám vykouzlí úsměv na tváři a chvíle, kdy nemůžete zastavit slzy.
Všechno jsem to milovala, je to jedna z nejlepších knih, které jsem přečetla. Na jeden zátah, nutno dodat.
Je to skvostně přeložené, muselo to být dokonale napsané i v originále, protože ta přirovnání, ten kouzelný jazyk, to už jen se jen tak nevidí.

Můžu vřele doporučit!

19.11.2023 5 z 5


Vytočenej na Maxx Vytočenej na Maxx Melanie Moreland

Já jakože obyčejně erotické romány nečtu, ale když už byla e-kniha ve slevě a s motorkářem v hlavní roli, a k tomu všemu s dobrým hodnocením na DK, tak jsem neodolala.
A bylo to fajn. Pět hvězdiček tomu nedám, na to byl příběh opravdu příliš klišoidní, ale byla to vynikající oddechová četba na neděli. Charaktery dostaly nějakou tu hloubku, jiskření se odehrávalo a prostředí dílny, opravy aut, restaurování motorek, mělo to super náboj a četlo se to lehce.

12.11.2023 4 z 5


Spisovatel Spisovatel Lucie Salová

Asi bych se ke svému hodnocení měla trochu vyjádřit.
Rozhodně jsem čekala něco lepšího, obálka se mi líbila a úryvek z knihy, který jsem četla předtím, mě celkem i zaujal.
Samotná četba už vázla. Příběh, postavy, reálnost celého vyprávění.
Přišlo mi, jako by se autorka věrohodně snažila přiblížit čtenářům fantazii čtrnáctileté nadržené puberťačky.
Dva lidi se potkají, hned spolu spí, hned sdílejí největší touhy a strasti života, za týden spolu jedou na výlet, vyznají si lásku a za další týden spolu bydlí?
A kolik bylo tomu spisovateli, že stihl vydat přes 40 knih, mezinárodně se proslavit a ještě získat filmové adaptace? Nereálné.
Já beru, že je to kniha, a že fantazii se meze nekladou, ale je to příběh z reálné doby a světa. Nehledě na to, že ani dialogy, návaznost scén a vztahy mezi jednotlivými charaktery mnohdy nedávaly smysl.
Ta špatná recenze mě upřímně mrzí, a možná jsem příliš náročná, ale není to můj první erotický román, abych nevěděla, co očekávat a mhouřila nad vším oči.

12.10.2023 odpad!


Pád všech neřádů Pád všech neřádů Amanda Foody

(SPOILER) Já jsem tak zklamaná, jak tahle duologie dopadla.
Upřímně jsem předchozí díl začala číst, protože mě lákali záporáci v hlavních rolích a naprosto jsem propadla Isobel a Alistairovi. Dokonce jsem si oblíbila i Gavina.
Všichni měli tak unikátní charaktery a já se těšila, jaký masakr bude ve druhém díle, jaký děsivý konec si autorky přichystaly. A ono nic.
Jedna hlavní postava zemře, a ještě ta, která mi opravdu nechyběla...
Navíc se děj neskutečně táhl už od začátku a měla jsem problém knihu vůbec dočíst.
Musím alespoň vyzdvihnout čtivé dialogy a systém mágie, to skutečně je něco originálního.

08.10.2023 2 z 5


My všichni neřádi My všichni neřádi Amanda Foody

Nemůžu upřímně dát plné hodnocení.
Ne proto, že by kniha byla špatná, to vůbec ne.
Charaktery jsou skvělé, některé mi však nedávají smysl. Ale možná je to záměr.
Možná jsem nepochopila mysl zaporáků natolik, abych tomu rozuměla.
Je to psané výborně, žádné květnaté popisy, zbytečné opakování faktů, ničím se autoři nezdržují.
Líbí se mi, že se střídají pohledy hlavních postav, bohužel šampionů je sedm a máme čtyři pohledy, takže to působí dost prvoplánově, vzhledem k tomu, jak se příběh nakonec odvíjí, což je trochu škoda a je to můj hlavní důvod, proč nechci dát plné hodnocení.
Čekala jsem trochu větší řežbu, trochu víc toho záporáctví, a mrtví mají zůstat mrtvými, ale čtení jsem si užila a už se těším na druhý díl.

21.09.2023 4 z 5


Brána pekel Brána pekel Leigh Bardugo

(SPOILER) Čekala jsem dlouhé dva roky. Devátým spolkem v mém nitru vznikla láska k tvorbě Leigh Bardugo. Jejímu stylu rozumím, jako by byl můj vlastní, protože ona je mým vzorem, mým ideálem knih.
A nyní, po přečtení celého Grishaverse dvakrát a druhém přelouskání Devátého spolku, můžu prohlásit, že Brána pekel mě vynesla až do nebes.
Já vždy obdivovala její dialogy, bez správných konverzací mě kniha nezaujme. Ale v tomhle případě nešlo jen o ně. Když to rozebereme...
Devátý spolek nás seznámil s prostředím Yale a New Haven, ve kterém se univerzita nachází. Dal nám možnost nahlédnout za Závoj, informoval nás o osmi spolcích a především o Léthe. Nechal nás zamilovat se do Darlingtona a pak nám ho vzal. Otevřel nám pohled do příšerně tragického života a druhé šance Galaxy Sternové. A když musíte čekat dva roky na pokračování tohoto dobrodružství, a charaktery vám skutečně schází, autor udělal něco správně.
S Bránou pekel jsme se ponořili hlouběji, a když myslím hlouběji, říkám tím, že skutečně nahlédneme do Pekla.
Koncept horkých podzemí, děsivého kvílení a zmučených duší mě vždy lákal, a viděla jsem či přečetla nespočet jiných verzi Pekla. Bardugo to zvládla na výbornou.
Trochu více prozkoumáme univerzitní Sterlingovu knihovnu, lépe poznáme Alexinu spolubydlící Mercy a lebkounského podivína Trippa, stejně jako vždy upraveného detektiva Turnera, tentokrát si zamilujeme Dawesovou a její znalosti a oddanost ke zlatoušku Darlingtonovi. A co se samotného gentlemana týče... bude nám vrácen, však pošramocen jest. O to jiskřivějším se stává vztah Danteho a Vergilia, Alex a Dannyho.

Nechce se mi ani přemýšlet nad tím, že budu čekat přibližně další dva roky na pokračování. Upřímně mě to děsí. Ale knih je spoustu a čas utíká závratnou rychlostí. Počkám si a dočkám se.

Přečtěte si to, vážně. Je to skvělé.

16.09.2023 5 z 5


Každé další léto Každé další léto Carley Fortune

Napíšu to ještě za čerstva.
Tohle není obyčejná romantická kniha s obyčejnou klišé zápletkou a rozhodně se u čtení příliš neodreagujete. Ano, některé příběhové zvraty člověk čeká, ale ne proto, že by si je autorka vytáhla z pytlíčku klišé nápadů, ale protože přesně takový je život.
Knihu jsem začala číst včera k večeru a dnes jsem jí dočetla.
Bavilo mě to, rmoutilo mě to a v mém momentálním stavu, kdy se sama potýkám s ošklivou bolestí na srdci, jsem si u knihy i pobrečela.
Je to psané skvěle, nenašla jsem hluchá místa a i vedlejší postavy měly vlastní hloubku.
Je to sen a noční můra každého... najít v útlém věku člověka, se kterým chcete strávit život, víte, že k sobě patříte, ale osud vás zavede na odlišné cesty životem a vám po celou dobu schází důležitá část, celou dobu bojujete o místo v životě toho druhého.
Doporučuji snad každému.

10.09.2023 5 z 5


Hotel Magnifique Hotel Magnifique Emily J. Taylor

Caraval jsem četla loni a ono se to skutečně trochu podobá. Jenže Caravalu jsem stěží dala dvě a půl hvězdičky, protože tam bylo neskutečně nevyužitého potenciálu a konec byl upřímně řečeno trapný.
A to není případ Hotelu Magnifique. Dostáváme se sice znovu do světa překrásné a zvláštní magie, kam nás pozvou a kde můžeme strávit jen omezené množství času. Máme tu mužského hrdinu, který se tváří jako někdo nezaujatý, ač je součástí velkého dění a dvě sestry, které se rozdělí a starší se pak snaží zachránit tu mladší. Oproti naivní sestřičce z Caravalu, je však mladší Zosa v tomto příběhu alespoň při smyslech.
Máme tu několik záporáků, kteří skutečně nahání strach a pak spoustu neutrálně zbarvených charakterů, které můžeme obdivovat. Ani o romantiku nepřijdeme a ač je celý příběh víceméně klišé YA fantasy, tak kouzelné prostředí, akce a několik zvratů, které nečekáte, vám cokoliv klišé vynahradí. Takže tu máme lepší Caraval s využitým potenciálem. Co se jedné hvězdičky týče... klišé zápletka mi trochu lezla na nervy, ale je to YA, tak nemůžu čekat nic závratného. Přesto mě to skutečně bavilo.
A kniha už je dostupná i v knihkupectví a v knihovně se bude krásně vyjímat!

08.08.2023 4 z 5


Alan Rickman: Deníky Alan Rickman: Deníky Alan Rickman

Asi raději nebudu hodnotit. Dostala jsem příležitost nahlédnout do života a mysli jednoho z nejlepších lidí, jakého kdy tato planeta nechala kráčet po své zemi. A můj názor se po přečtení nezměnil, ba naopak.
Přesto bohužel cítím potřebu vyjádřit se k tomu, že tyto deníky nikdy neměly být zveřejněny. Rima to jistě myslela dobře, chtěla, aby fanoušci měli způsob, jak na svého milovaného herce vzpomínat. A zápisky o schůzkách jsou jedna věc, ale soukromí je soukromí. Kniha je pro mě téměř poklad, ovšem ve formě svatokrádeže.
Trochu se bojím toho, jak na mě budou působit HP filmy.

07.07.2023


Knihomolové Knihomolové Emily Henry

Vždyť tohle byla pecka. A to na romantiku běžně nebývám...
Nevím, čím to je, jestli tou nenucenou jiskrou mezi hlavními hrdiny, dokonale fungující chemií a vtipnými poznámkami, ale příběh byl čtivý, svižný, zábavný a já si ho užila.
Přesně jak autorka popisuje v prologu, hlavní hrdinka není klasická klišé dívka, do které se zamiluje muž, který za byznysem přijel do malého města a jež po sobě ve velké metropoli zanechal mrchu přítelkyni, která miluje luxusní zboží a touží po kariéře na vrcholu. Hlavní hrdinka je tou přítelkyní, tím dravcem, kterému nikdo v romantických příbězích nefandí. A to je boží.
Nebudu zabíhat do detailu, příběh je o sesterském poutu, literárních kariérách, málem městě a velkých lidech. Humor je skvělý, skutečně jsem se zasmála a romantika je nenucená a funguje naprosto jedinečně. Rozhodně od autorky zkusím jiné knihy.

29.06.2023 5 z 5


Osamělá skála Osamělá skála Louis L'Amour

Loius L'Amour je v mém hledáčku už nějakou dobu, vlastně kvůli době mého dětství, kdy jsem čítávala Vampýrskou akademii a zajímalo mě, jak takový western vlastně působí na čtenáře a proč je Dimitrij tolik zbožňuje.
Westerny známe asi všichni, Vinnetou je klasika, ale v poslední době jsem si koně zamilovala víc a víc a nevděčím za to ničemu jinému než seriálu Yellowstone a doprovodných sérií.
Atmosféra této knihy se dá celkem věrně přirovnat k seriálu 1883. Cestování pouští, boje s indiánskými kmeny, přestřelky, i to, jak snadné je se zamilovat v nedostatku lidí kolem sebe.
Líbilo se mi to, popisy okolí mě skutečně přenesli ke čtyřem společníkům na cestách i ke krásné dceři cestující se svým starým tátou. Konec byl pak trochu zmatený, a nedopadl podle mých představ, ale to nikdy ani život nedopadne, že?
Krásné a krátké dobrodružství s kovboji.

27.06.2023 4 z 5


Pohádka Pohádka Stephen King

Moje první Kingovka. Upřímně jsem čekala, že se jí stane Osvícení, které mi na polici leží už pár let, ale jsem ráda, že se k mému srdci propracovala až Pohádka.
Protože tohle bylo hafo hustý, jak by řekl Charlie.
Já miluji pohádky, ať už patří Bratří Grimmů či Andersenovi, či Disneymu. Sem s pohádkami, sem s nimi v ryzí verzi, bez přikrášlení. A přesně to dokázal King. Na zlatém podnose nám přinesl pokroucenou pohádku plnou dobrodružných výprav, přátelské lásky, zoufalství, děsu, zármutku a hrdinství hodné prince.

13.06.2023 5 z 5


Všechen můj hněv Všechen můj hněv Sabaa Tahir

Sabaa Tahirová napsala něco úžasného.

Má to být young adult román, ale dle mého názoru bych knihu řadila do světové literatury. Dva mladí lidé odkrývající celičký svůj svět, se všemi chybami, utrpením, bolestí a láskou zrádnou, překvapující a neutuchající.

Kniha otevírala spoustu témat z dnešní doby a žádné z nich nikomu nevnucovala. Domácí násilí, rasismus, šikana, závislosti, chudoba, dětské zneužívání, odlišné sexuality, to všechno tam bylo a podtržené neskutečnou dávkou emocí. Byla jsem v šoku, znechucená, nervózní.

Na druhou stranu však autorka dokonale vystihla nedokonalou lásku plnou zábran, milosrdných lží a domnělých zrad, které však nebrání milovat nadále, pokud víte, že i ten druhý vám dá celé své srdce.

Já obyčejně knihy z takového prostředí nečtu, obvykle utíkám ze skutečného světa do těch fantastických a vymyšlených, protože je to jednoduché. Tady mi stačila první věta, strana, kapitola a věděla jsem, že knihu dočtu, ať už se při čtení budu cítit jakkoliv. A stálo to za to.

Vřele doporučuji! A protože jsem milovník fantasy, nemohu se dočkat, až se pustím do Jiskry v popelu od této skvělé autorky.

19.05.2023 5 z 5


Polibek múzy Polibek múzy Lisa Rosenbecker

V tomto případě by možná bylo lepší, kdybych knihu nedočetla, protože na posledních 50ti stranách ztratila svoje kouzlo.
Kdo by neměl rád knihu o knihách a knižních světech, že? Vždyť o tom to přeci celé je.
Potomci reálných osob a literárních postav, náběh romantiky ve stylu hate to love, knihovny, kočky, káva a Londýn. Kdo by nezatoužil ponořit se do takového příběhu?
Chemie a zajímavost postav fungovala, na začátku, uprostřed... líbilo se mi to, mělo to spád, napětí, tajemství. Detektivní zápletku, kterou jsem nebyla s to rozluštit hned zpočátku.
Co se na konci zvrtlo, to nevím, ale najednou byl celý příběh, od písmene po větu, od slabiky po odstavec, chabý a předvídatelný, nudný a plochý. Komickou tragédii střídal svět zalitý sluncem a já už chtěla konec. Jsem zklamaná, ale možná je se mnou prostě jen něco špatně.

05.04.2023 3 z 5


Ready Player One Ready Player One Ernest Cline

Tohle bylo rozhodně něco. Žádnou podobnou knihu jsem doposud nečetla, ať už budu mluvit o stylu vyprávění, zápletce či originálnímu nápadu.
Nejsem hráč, ani odborník na filmy, seriály či hudbu z osmdesátek. Přesto mi záhadným způsobem moje nedostatečná znalost těchto věcí nebránila v napínavém čtení od začátku do konce.
Hlavní postava mě naopak rozčilovala nepřeberným množstvím informací, kterým se chlubila prakticky na každé stránce. A romantická linka té otravnosti ještě přidávala na nesnesitelnosti několika kapitol.
Přesto mě celé dobrodružství skvěle vtáhlo do děje a jsem ráda, že tento geekovský hit můžu řadit do seznamu přečtených knih.

28.02.2023 4 z 5