Všechen můj hněv

Všechen můj hněv https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509751/bmid_vsechen-muj-hnev-FgR-509751.jpeg 5 173 39

Sal a Nur jsou si navzájem něčím víc než nejlepšími přáteli — jsou rodina. Vyrůstali spolu v malém kalifornském pouštním městě Juniper jako vyděděnci a naučili se jeden druhému rozumět tak, jak to nikdo jiný neuměl. Tedy až do ošklivé hádky, která jejich pouto zdánlivě přetrhla. Jako potomci uprchlíků pákistánského původu vědí, jak těžké je vybojovat si své místo a zapadnout. Sal se při studiu posledního ročníku střední školy snaží udržet v chodu rodinný motel, zatímco jeho otec se utápí v alkoholu a truchlí nad ztrátou své nedávno zesnulé ženy. Nur zase našlapuje po tenkém ledě — ve volném čase pracuje ve večerce svého vznětlivého strýce a snaží se před ním zatajit, že se hlásí na univerzitu, aby ubíjejícímu stereotypu jednou provždy unikla. Když se Salovi jeho pokusy zachránit motel vymknou z rukou, on i Nur si musí položit otázku, jakou má jejich přátelství cenu a jestli ho dokážou navzdory všemu zachránit.... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , Host
Originální název:

All My Rage , 2022


více info...

Přidat komentář

lištička123
20.04.2024 5 z 5

Skvělá knížka, krásný příběh.

Arella
15.04.2024 5 z 5

Tak tohle bylo krásné. Na začátek pro mě byla překvapující modrá barva tisku. Zvykla jsem si velmi rychle a prožívala příběh dvou teenagerů, potomků původních Pákistánu, žijící nyní v USA a bojující o přátelství, rodinné zázemí, o své místo ve společnosti. Já jsem si z toho odnesla především, že nikdy se nesmí nic vzdát. Nikdy. Děkuji za krásný literární zážitek a krásný překlad. Děkuji!


Luccinda
02.04.2024 5 z 5

Začnu tím, že se naprosto skvěle četla. Kvůli české obálce, která se za mě vůbec nepovedla, jsem sáhla raději po anglickém vydání, a ačkoliv v angličtině obvykle čtu pomaleji, tady to vůbec nebylo znát. A od poloviny už jsem knížku nedokázala dat z ruky, protože jsem potřebovala zjistit, jak tenhle příběh skončí.

Hlavní hrdinové, teenageři Sal a Noor, to jako děti pákistánských uprchlíků žijících v Americe nemají vůbec snadné. Jejich příběh byl smutný a dojemný, ale také napínavý a plný dramatických momentů. Autorka do knihy vložila spoustu těžkých témat, od rasismu a ztrátu blízkých přes alkoholismus a závislost na drogách až po domácí násilí a zneužívání. Moc se mi líbila i role víry a náboženství v příběhu.

Nemám zkrátka co vytknout, tohle bylo perfektní a moc vám knížku doporučuju!

petrarka72
16.03.2024 5 z 5

Strhující. Tolik bolesti, tolik bezmoci, tolik poztrácené naděje - ale jak říká jedna z postav, byť bez zavýsknutí a šťastného "véčka": "Přežili jsme." Protože - mimo jiné - odpuštění.

Adell-ka
02.03.2024 5 z 5

Všechen můj hněv je kniha o dvou mladých lidech z Pákistánu, kteří žijí v malém městečku Juniper v Kalifornii. Sal a Núr si jsou velmi blízcí, ale jejich cesty jsou velmi trnité a jejich vztah projde těžkou zkouškou. Je to příběh napsaný lidsky a citlivě, velmi reálný a uvěřitelný. Příběh o lásce a nenávisti, vzájemné pomoci, odpuštění a obětování se pro druhé. Příběh, který vás chytne za srdce a na který dlouho nezapomenete.

Vrbická1999
29.02.2024 4 z 5

Kniha, od které jsem se nemohla odtrhnout, musela jsem číst dál a dál, abych se dozvěděla, co se s hlavními hrdiny stane. Bolavá kniha, ale krásně napsaná.

SlamLenka
25.02.2024 4 z 5

Jaké to je, když se z ničeho nic ocitnete v jiné zemi, jejímž jazykem ani nemluvíte? A co když je to sice země, která je známá svou svobodou a šíří možností, ale vám i přes snahu zůstávají upírány? Právě to zažívá Núr, sirota, kterou do USA z rodného Pakistánu přivezl strýc.
V neméně záviděníhodné situaci se ocitá i Núřin nejbližší člověk, Saláhuddín. Jeho otec pije, matku mu vezme zákeřná a neléčená nemoc a na Salova bedra tak padá obrovský úkol – jako středoškolák se najednou musí postarat o chod rodinného motelu, který má k nebi i přes svůj poetický název velmi daleko.
Sabaa Tahir, americká autorka, která má stejně jako Núr a Sal kořeny v Pákistánu, svým hrdinům v knize Všechen můj hněv nenaložila na bedra zrovna málo těžkostí, že? Jenže těmihle těžkostmi to bohužel nekončí a Tahir oba pěkně trápí ještě dalšími (a snad i horšími) problémy. Celou dobu mě napadlo, že jsou to přece jenom puberťáci, měli být zůstat u toho, že řeší hudbu, lásku, kamarády a nejhůř leda to, kam se vrtnou, až konečně dokončí střední školu.
Silnou stránkou románu byly určitě popkulturní odkazy (hlavně hudební), které se sice občas míjely s mými znalostmi, ale dodávaly příběhu těch dvou na autentičnosti. Kdybych byla schopna číst a poslouchat, asi bych si k tomu i hudbu, kterou si pouští Núr do uší, sama pouštěla, ale já bohužel potřebuji ticho.
Těžko se mi naopak věřilo některým silným problematickým momentům, jimž ti dva museli čelit, ale když se nad tím zamyslím, zřejmě to je jen a pouze vinou mé touhy po spravedlivém světě, v němž mají teenageři právo na poklidné dospívání, které čeří maximálně emoční výbuchy pod vlivem hormonů. Svět ale není ideální a já se bojím, že i takovým hrůzám, jaké najdete i zde, mladí lidé bohužel sem tam čelí. A to je děs.
Silný příběh – to je Všechen můj hněv.

irskádívka
20.02.2024

Navzdory tomu, že (ano, teď se tady přiznám ke svým závažným charakterovým nedostatkům) nejsem nekritický obdivovatel islámu a o válce a obecně o vládách v blízkovýchodních zemích mám velmi kusé znalosti a přesto o nich mám dost nelichotivé mínění (je to tak, jsem předpojatá), kniha mě velmi oslovila. Hlavní postavy byly komplexní, zajímavé, uvěřitelné a v neposlední řadě i lidsky sympatické.
Příběh se dotýká závažných témat, ale hlavní myšlenkou je přátelství, jak ho budovat, do ho dokáže zničit, co zachránit, co napravit. Jak chyby, kterých se dopustíme ovlivňují ostatní a kolik stojí je napravit, pokud to vůbec jde.
V poslední době jedna z nejlepších knih které jsem četla.

annettka1098
13.02.2024 4 z 5

Kniha je vyprávěna ze tří pohledů. Vypráví ji Sal, Núr a Salova maminka Misbáh. Můžeme se tak na celý příběh podívat hned z několika úhlů, což rozhodně přidalo příběhu na čtivosti.

Přestože je kniha plná vážných témat (jsou hned na prvních stranách knihy uvedena), přišlo mi, že celý příběh jen tak klouže po jejich povrchu. V knize se až do 2/3 nestalo nic, co by mě překvapilo. Naopak se vše odvíjelo přesně tak, jak jsem očekávala. Až v samotném závěru jsem se do příběhu opravdu ponořila a dokázala s hlavními postavami vše prožívat. Přičítám to však tomu, že se kniha řadí do kategorie Young Adult a já jsem celkem ostřílený čtenář o krutostech.

Nemohu ale opomenout, že se jedná o velmi neobvyklé téma a zajímavý příběh, ve kterém autorka pracuje s otázkou ceny přátelství a schopností ho zachránit. Sal a Núr se neustále dostávají do složitých situací a jejich vzájemné porozumění a oddanost jsou tak alfou a omegou celého příběhu.

mnohoknih
09.02.2024 5 z 5

Nikdy u knih nebřečím. Prožívám celou škálu emocí od napětí, nudy, zájmu, naštvanosti, nedočkavosti, hrůzy, vzrušení, rozrušení, prostě všechno, ale nebrečím. Až doteď. Příběh Núr a Saláhuddína byl zásah do srdce i slzných kanálků. Odehrává se na předměstí Kalifornského města Juniper, kde kromě vojenské základny není téměř kde jinde pracovat. A tady zakotví Salovi rodiče se svým snem o motelu. Núr sem přiveze její strýc z Pákistánu, kde je jako jediná z rodiny zachránena při zemětřesení. Zatím to nevypadá nijak hrozně, že. Jenže pak umře Saláhuddínova ammá a všechno, co držela svým bytím při životě, se rozprskne. Najednou všechna špína vyplouvá na povrch. Alkoholismus, drogy, dluhy, domácí násilí, rasismus. A to všechno dopadá na naše dva kamarády. Říká se, že Bůh naloží člověku jen, co je schopen unést. Můžete si být jisti, že tady to neplatí. Příběh nám vypráví Núr, Sal a jeho ammá, takže tu bídu světa vidíme z různých úhlů. Vyjímečně vykoukne naděje, ale je tak maličká, asi jako sestra Chadídža. A ten konec? Jen si na něj vzpomenu, už bych zase vytahovala kapesník. Jediné, co se doopravdy nepovedlo, je obálka. To ta hnusná hnědá odkazuje na to, že vypravěči jsou Pákistánci?

grimik
09.01.2024 5 z 5

Vánoční dárek, který na pohled působil rozpaky. Na straně jedné hovínková, nevzhledná obálka, dostupnost knihy pouze v měkké vazbě, nulová reklama vydavatele a knihkupců. Na straně druhé anotace, která zněla velmi slibně.

A můj verdikt: Geniální! Začíná se stávat pravidlem, že vždy na začátku roku přečtu něco, co se dostane v mém srdci i žebříčku mých nejmilejších knih, hodně, hodně vysoko.
Všechen můj hněv je skvěle napsaná kniha a také brilantně přeložená, řekl bych.
Navíc nabízí příběh, v němž je opravdu všechno...já vlastně nevím, co víc napsat. Paradoxně, u těch nejlepších knih ztrácím slova často. Hodně lidí pode mnou ale napsalo vše za mě.
Tuto knihu rozhodně doporučuji.

Kulča
07.12.2023 5 z 5

Smutné i krásné zároveň.

Pett
04.11.2023 5 z 5

Miluju hudební emoce... a v tomto podání absolutně geniální nápad... každá jedna písnička tam má svoje místo a dokonale podtrhuje děj... zároveň vás přinutí zpomalit a příběh si prožít až do poslední ožmoulané záložky... určitě si poslechněte... naprosto skvělá záležitost! Navíc... i přes hutnost témat mě nedusila těžká duchna beznaděje... což jsem vlastně tentokrát velmi ocenila a potřebovala jsem s nimi být téměř nonstop... hltala jsem každý jejich osudový okamžik a tolik jim přála už klid na duši... to nutkání zabalit ty dva do deky a udělat jim pořádně sladký kakajíčko... nejvíc prostě!

Librorumistka
17.10.2023 5 z 5

Tady to prostě nešlo jinak a musela jsem dát plný počet bodů ve všech aspektech, protože tahle kniha je podle mě zkrátka dokonalá. Chytla mě již od první stránky a už mě nepustila. Námět je nesmírně těžký a srdcervoucí, ale velice důležitý a originální. Postavy si získaly místo v mém srdci a já jim přála jen to nejlepší. Z dějového hlediska také nemám výtku, nenašla jsem žádné extra slabší pasáže, příběh mě stále vábil a já chtěla jen číst dál. Zároveň i styl psaní byl prostě skvostný. Romantická linka má v příběhu důležité místo a moc se mi líbila. Zkrátka a dobře, pokud jste tuhle knihu ještě nečetli, tak to rozhodně napravte, protože je to jedna z nejlepších knih, jaké jsem četla. Za mě rozhodně ano!

VeruHoráková
01.10.2023 4 z 5

Přiznám se, že mě kniha na začátku moc neoslovila. Když jsem ji začala číst, tak jsem si říkala, co na tom tak všichni mají. Ale čím víc jsem měla přečteno, tím víc jsem nadšení z této knihy chápala.

Těch témat, které se v knize řeší je mnoho. Závislost na drogách a alkoholu, chudoba, fyzické násilí, rasismus.. Nicméně, kniha je psaná uvěřitelně a nemáte pocit, že se autorka jen snažila dostat co možná nejvíc těžkých témat do jedné knihy. Vše do sebe zapadalo a s každou další přečetnou stránkou jsem si jen říkala, že Sal a Nur toho mají pořádně naloženo a bylo mi jich prostě líto. Je to ten typ knihy, kdy si s každou další přečtenou kapitolou říkáte, že přece už musí být líp a přejete těm postavám, aby se jim už začalo dařit, protože po většinu času máte pocit, že ty problémy se jim jen nabalují a nedá se to už zvládnout.

Celkově je kniha dobře napsaná a přeložená. Oceňuji i krátké kapitoly, který dělají knihu velice čtivou, líbila se mi gradace děje i závěr příběhu. Za mě mohu tedy Všechen můj hněv určitě doporučit.

Maky78
30.09.2023 5 z 5

Jak těžké je zapadnout. Náročný příběh o životních prohrách a cestě za sny.

“V životě jsou důležitější věci něž ty, které vidíš před sebou. “

Pro mě nejlepší kniha letošního roku.

Atuin
28.09.2023 5 z 5

Úžasná kniha, četba si vás okamžitě zaháčkuje, autorka se předvedla v plné síle. Pronikavý příběh o lidech a s lidmi. Jedno velké doporučení..

Dadulina
07.09.2023 5 z 5

Boží! Doporučuji knihu číst se Spotify a pouštět si písničky, které Núr poslouchá v knize a prožít tak všechno až na kost.

jadwiga
07.09.2023 5 z 5

Tato kniha je prozatím tou nejlepší, která se mi za tento rok dostala do rukou. Vím jistě, že se k ní ještě několikrát vrátím.

Kniha je, řekla bych, velice aktuální svým tématem. Sal a Núr pochází z Pákistánu. Nyní mají svá bydliště v Americe v městě Juniper. Ani s jedním z nich se však život nemazlí, a tak si musí oba proklestit cestu ve svých životech i ve společnosti, před kterou se nejde skrývat. Musí si projít těžkými životními zkouškami nebo dennodenně čelit rasismu. Oba se snaží dokončit střední školu, která má být odrazovým můstkem pro jejich lepší budoucnost.
Autorka nám v příběhu přibližuje mimo jiné úlomky z pákistánské kultury. V textu používá také originální výrazy nebo přísloví, které jsou samozřejmě všechny přeložené, za což patří velké díky. Ne vždy se totiž v literatuře tyto cizojazyčné pasáže překládají.
Román je dojemný, napínavý, ale také strastiplný. A možná Vás přiměje se dívat na okolí jinýma očima.

Olča220
27.08.2023 5 z 5

Opět kniha, jejíž obsah mi z hlavy jen tak nevymizí. Skvěle vyprávěný příběh o těžkých životních zkouškách dvou mladých lidí, kterým osud naložil, tolik špatného a smutného, že byly okamžiky, kdy jsem pro slzy neviděla.
Řadím ji, mezi jednu z nejlepších letošních knih, které jsem četla a určitě ji všem doporučuji.

Štítky knihy

Kalifornie přátelství z dětství

Autorovy další knížky

Sabaa Tahir
americká, 1983
2016  91%Jiskra v popelu
2017  89%Plamen v temnotě
2019  83%Smrt před branami
2021  88%Nebe po bouři
2023  91%Všechen můj hněv

Kniha Všechen můj hněv je v

Právě čtených8x
Přečtených207x
Čtenářské výzvě37x
Doporučených20x
Knihotéce90x
Chystám se číst284x
Chci si koupit75x
dalších seznamech3x