furt_kofein furt_kofein komentáře u knih

☰ menu

Nuselskej punk Nuselskej punk Metoděj M. Alexa

Rudé oči plné chlastu, trávy, vzteku, dojetí. V čele toho všeho Džudo a kámoši, knajpy a historky, jaký by asi i Hollywood záviděl. Ale co - srát na to!

30.01.2024 4 z 5


Trafikant Trafikant Robert Seethaler

Příběh krásně voněl novinovým papírem, čerstvou tiskařskou barvou a tabákem v mnoha podobách. Rozhovory, zejména hlavního hrdiny Franze a samotného Sigmunda Freuda, v sobě měly tolik moudrosti i nevědomosti zároveň. Bavil jsem se a kochal každou stránkou.. Kéž by takto básnickým jazykem uměl psát každý prozaik. Možná i k poezii by potom čtenář měli blíž.

29.04.2023 4 z 5


Proměna Proměna Franz Kafka

Řehoř Samsa si svou proměnou v brouka prožil v krátké čase stísněnost, strach a slabost. Smutnil jsem s ním, jak nelehké to měl..

29.04.2023 3 z 5


Café Groll Café Groll Jan Štifter

'váu' a 'ách' - těmito citoslovci by se dala shrnout tahle neuvěřitelně uvěřitelná novela. Jinak jde o skvělé počtení a příběh, který si mě rozmazlil. Škoda, že tak krátký..
Dávám plný počet!

06.12.2022 5 z 5


Muž, který se nechtěl vrátit domů Muž, který se nechtěl vrátit domů Roger Pihl

Zezačátku smutný příběh, který se překlenul v neotřelou podívanou. Občas jsem byl jen zaražený, že o tom hlavním tolik autor nepíše, ale té omáčky je tam ažaž. Kniha mě ale z převážné většiny bavila.

29.11.2022 3 z 5


Démon ze sídliště Démon ze sídliště Iva Hadj Moussa

pokud bych šel po velké nadsázce, mohlo by jít o kombinaci prvního dílu filmu Prci prci prcičky a některého z příběhů knížek Stopy hrůzy.
Ale nebudu přehánět.. S nohama pevně na zemi můžu konstatovat, že jde o perfektní současný román. Neskutečně mě moc bavil příběh, myšlenky hlavního hrdiny a vykreslení toho všeho kolem.
Těším se na další autorčinu knížku. Kdyby bylo pokračování této, vůbec bych se nezlobil.

07.10.2022 5 z 5


Slon a dvacet povídek Slon a dvacet povídek Raymond Carver

pokud jsem tuto knížku četl ledabyle, povídky mě tolik nebavily. Téměř v kuse potom šlo o velmi příjemné čtenářské dobrodružství.
Nakonec moje první prozaická zkušenost s Carverem = nakonec senzace, i díky tomu že v každé povídce vypil alespoň hrnek nebo dva kafe. Závěrečný doslov, který napsal pan Josef Jařab, to je skoro až sentimentální lahůdka.

20.09.2022 4 z 5


P jako pivo P jako pivo Tom Robbins

ještě by mohl napsat K jako kafe a Š jako škvarky - těmhle dobrotám jsem taky jako kluk nemohl přijít na chuť, teď si po nich (povětšinou) mlaskám..
Nicméně.. novela P jako pivo dospělácká, poučná pohádka o lahodném moku pro mě znamenala startovní čáru k dalším knihám tohoto budoucího devadesátníka.
Moc bavilo, bravo!

23.06.2022 4 z 5


Útok na pekárnu Útok na pekárnu Haruki Murakami

hodně snové, tu a tam příjemně nesmyslné. Místy mi až kručelo v žaludku, zdaleka jsem ale neměl takový hlad jako hlavní hrdinové. Tak jako tak moc pěkné a krátké dva příběhy.

02.05.2022 3 z 5


Žiju si jako Rybouac Žiju si jako Rybouac Oscar Ryba

oba jsme rodáci z Děčína, oba s chutí do beatnických dobrodružstvích, on o celé čtvrtstoletí starší a bohužel již nežijící.
Už dlouho jsem v sobě držel myšlenku přečíst si jednu z knih, kterou napsal Oscar
Ryba.
Za mě čtrnáct různých povídek, kde se mísí především vzpomínky na léta předrevoluční a devadesátá minulého století. Vlastně jsem se docela i bavil, jen byla chuť nechat si tohle všechno povyprávět někde u piva a Becherovky.

12.04.2022 4 z 5


Píseň z pytlíku na zvratky Píseň z pytlíku na zvratky Nick Cave

během turné po Americe a Kanadě si dělal zápisky, zápasil s démony, usmíval se, plakal, prožíval. Drsňák i cíťa tenhle Cave. Jen jsem si v něm utvrdil, jak skvělý hudební básník on je!

20.11.2021 4 z 5


Mejdan pro odsouzence Mejdan pro odsouzence Robert Lawrence Stine

z těch co jsem tenkrát četl, tak za mě nejoriginálnější a nejlepší knížka ze série Stopy hrůzy. Už přibližně dvacet let v sobě nosím ten dechberoucí pocit strachu a neotřelého děje.
Nic mi nebrání a dávám maximum hvězd!

22.10.2021 5 z 5


Život je jen náhoda Život je jen náhoda Rosa Liksom (p)

velmi slušná punková jízda napříč finskou krajinou - protichůdně jsem mnohdy kroutil očima a v duchu se náramně bavil! S Rosou Liksom se určitě nevidím naposledy..

01.10.2021 4 z 5


R.U.R. R.U.R. Karel Čapek

co do děje, na začátku možná dobrý nápad, později strach a beznaděj. Co do myšlenky, nadčasovost, která rozesmutní a naštve zároveň. Asi takto vidím R. U. R. já..

01.10.2021 4 z 5


Nečíst Nečíst Miroslav Krobot

pan Krobot v knize Nečíst snoubil (nejen) divadelní zážitky s fantazií autorských příběhů (anebo přinejmenším vytvořil koktejl se skutečnými základy).
Za mě povětšinou moc pěkná cesta do hlubin dramatikovy a hercovy duše.

20.07.2021 4 z 5


Frida Kahlo: Ilustrovaný životopis Frida Kahlo: Ilustrovaný životopis María Hesse

ilustrovaný životopis se všemi radostmi i bolestmi (povětšinou bolestmi) Fridy Kahlo. Přečteno a prohlédnuto téměř na jeden zátah. María Hesse umí a já se těším na tu o Bowiem, případně o někom dalším!

18.06.2020


Konec světa Konec světa Emil Hakl (p)

hromada příběhů s hrdiny, kteří v závěru ani hrdiny nebyli. V porevolučním opojení u nás šlo leccos, alespoň jak popisuje pan Beneš, než se stal panem Haklem. Povídková kniha Konec světa mě bavila, často mi připomínala milovaného Kerouaca a jeho životní dobrodružství.

04.06.2020 4 z 5


Cobainovi žáci Cobainovi žáci Miroslav Pech

alkohol, drogy, rock'n'roll z českých luhů a hájů aneb Dětství a puberta hlavního hrdiny byl takový sametový sajrajt!
Za mě se kniha fakt povedla!

30.04.2020 4 z 5


Ostře sledované vlaky Ostře sledované vlaky Bohumil Hrabal

uprostřed nekonečna železničních pražců se odehrává příběh mladíka, který má poslání ve svém příjmení. Rád by během války vidět a užil Venušina pahorku. Bavil jsem se, smutnil, tajil dech s ním. Moc pěkné počtení.

28.04.2020 4 z 5


Polštář z trávy Polštář z trávy Sóseki Nacume

poezie v próze!
Místy až meditativní kniha. Hlavní hrdina přichází do krásných japonských míst a setkává se s neobyčejnými lidmi (včetně paní Nami). Líbil se mi jeho kritický přístup k lidem, mnoha věcem a situacím.
Pozor, může obsahovat stopy haiku (a vlastně tomu tak skutečně je)!

22.04.2020 4 z 5