Frida Kahlo: Ilustrovaný životopis

Frida Kahlo: Ilustrovaný životopis https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420977/bmid_frida-kahlo-ilustrovany-zivotopis-a4V-420977.jpg 5 87 14

Frida Kahlo, živelná umělkyně s bohémskou, nespoutanou, ale zároveň bolavou duší. Její příběh nejednou obletěl svět a její obrazy nás vtahují do prapodivného světa plného svébytné atmosféry. Co ale doopravdy víme o tom, jak Frida žila, jak vnímala svět kolem sebe a jak se vyrovnávala se zkouškami, jimiž si musela projít? Autorka tohoto jedinečného životopisu María Hesseová se snaží mexickou malířku vykreslit jinak, než je zvykem, a zaměřuje se na Fridiny pocity, touhy a vášně.... celý text

Komiksy Biografie a memoáry Umění
Vydáno: , CPress
Originální název:

Frida Kahlo. Una biografia , 2018


více info...

Přidat komentář

Lenochod369
08.12.2023 5 z 5

Tato kniha se mi moc líbila. Mám velmi ráda Fridu, byla hodně talentovaná

markej
23.01.2023 4 z 5

O Fridě už jsem hodně dlouho nic nečetla, protože mi připadalo, že jeden čas bylo úplně „přefridováno“, ale na tuhle knížku jsem narazila při bloumání po jihlavské knihovně a hned mě zaujala.

Její nejsilnější stránkou je krásná grafická podoba, ilustrace jsou hojně inspirovány Fridinými obrazy. Obrazová složka výrazně převažuje nad textovou, která za mě bohužel trochu pokulhává: v příběhu je jednak plno prázdných míst, na což ovšem autorka sama upozorňuje, prý nechtěla vytvořit podrobný životopis, jednak se mi moc nelíbí jazykové úpravy – zájmena ve tvaru mne a jej prostě považuju v dnešní době za zastaralé.

Nicméně právě díky téhle knížce jsem dostala po letech opět chuť si něco o Fridině pohnutém a pestrém životě přečíst (to si prostě dokola jen říkáte, jak je možné, že někdo dostane tolik naloženo), a tak určitě zapátrám po dalších knihách…

Hodnocení: 4 ⭐ z 5 ⭐


tereza0319
15.08.2022 5 z 5

Je to kniha pro děti, která pro děti vůbec není. To jídlo zkusím udělat, abych jedla to, co ta geniální mučednice lásky a těla.

Arkagas
09.02.2022 5 z 5

(SPOILER) Krása střídá nádheru, to je to stěžejní, co k téhle knize můžu říct. Ilustrace autorky vycházející z Fridiných obrazů a její zkrácený životopis, ve kterém ale nechybí žádné hlavní milníky jejího života. Těžké dětství s rozštěpem páteře, objevování sama sebe, dospívání, nehoda, při které málem zemřela, nekonečná láska k Diegovi, která pro ni byla zhoubou, stěhování do Ameriky a následně zpět do Mexika, její tvorba, ale i milostné vztahy, zklamání, dlouhá léčba a nakonec smrt.
V téhle knize je vlastně vše, proložené úryvky z dopisů a deníků, které sama Frida psala.
Pro ty, co jí chtějí více poznat, ale nechce se jim pouštět do dlouhého a obsáhlého čtení ( i když Frida za to rozhodně stojí) je tahle nádherná knížka rozhodně skvělou formou.

I přesto, že textu zde moc není a zaujmou Vás především ilustrace, má co předat.

madlenka3189
11.06.2021 5 z 5

Nádherná práce ilustrátorky! Celou dobu to byla slast pro oči a nemohla jsem se vynadívat - opravdu krásná práce! Protože jsem toho moc o Fridě nevěděla, v knize bylo pro mě spoustu nových informací. Popis jejího průběhu života, často doplněný jejím komentářem. Frida byla skvělá umělkyně a život opravdu neměla snadný. Ilustrovaný životopis se moc vydařil a já můžu jedině doporučit (:

Jass
26.04.2021 5 z 5

Původně jsem si od autorky vyhlídla jinou knihu ("Slast"), ale tu u nás v knihovně ještě nemají, a tak jsem se rozhodla vyzkoušet tuhle a rozhodně nelituji. O Fridě Kahlo jsem toho moc nevěděla, takže v rámci množství informací byla tahle kniha ideální. A ilustrace jsou nádhernými variacemi na Fridiny vlastní obrazy. Vizuálně je tahle knížka nádherná. Co se týče kurzívového fontu Fridiných deníků, přidávám se k názoru, že to nebyla nejšťastnější volba. Osobně mi to příliš nevadilo (s výjimkou španělských slov, tam jsem měla trochu problém), ale pro dyslektiky se obávám, že to bude pravděpodobně zcela nečitelné, což je škoda, vzhledem k tomu, že tohle by jinak byla ideální kniha pro nečtenáře. (Ohledně často zmiňovaného "z", takhle se "z" dříve psalo a mě to vlastně hrozně potěšilo, protože to knize dodává určitý šmrnc, ale měli zvolit trochu zřetelnější linie...)

"Obestavět zdí své vlastní utrpení znamená riskovat, že tě začne požírat zevnitř.
- Frida Kahlo

Já mám ale přeci jen problém trochu jiný, a to autorčinu neschopnost rozlišovat mezi pravou a levou. Několikrát je explicitně řečeno, že je to Fridina pravá noha, která je "nemocná", a přesto, na všech ilustracích (kromě jedné, kde je jiný úhel pohledu) je jako nemocná zobrazená noha levá. A to včetně té, kde jsou jen její boty... Tohle je samozřejmě výtka velmi povrchní, ale neskutečně mě to iritovalo a neustále přitahovalo moji pozornost.
Další drobnou výtkou by pak bylo, že přesto, že autorka píše, že v posledních letech života byly jejími milenkami hlavně ženy, tak ze zobrazených deseti milenců jsou tu ženy jen dvě... Nicméně to může mít logické vysvětlení.

"Doufám, že odchod bude radostný a že se již nikdy nevrátím."

Celkově velmi zajímavá a inspirativní kniha zobrazující jeden nevšední život. O ženě neuvěřitelně plné života uvězněné v pomalu umírajícím těle.

Fortuna7
13.11.2020 5 z 5

Hezky zpracovaný život slavné malířky Fridi Kahlo. Na mě byly ilustrace občas trochu moc násilné, ale Frida neměla lehký život...

Knihobolka
16.10.2020 5 z 5

Wau, tak takový životopis jsem nečekala.

Přečteno za jeden večer.
Nevím jak, ale mé čtení vtáhlo do děje i mou dceru, která miluje pohádku Coco, kde se Frida také objevuje.

Nádherné ilustrace, skvěle napsané.

Jak už bylo řečeno, Fridiny vzpomínky z deníku přepsané "psacím" písmem se četly opravdu velmi špatně a také bych příště zvolila jiný font.

Nicméně tohle je jedna z nejhezčích knih, kterou jsem měla tu čest přečíst - prohlédnout.

666Jitka
20.07.2020 4 z 5

Moc pěkně zpracovaný stručný životopis Fridy Kahlo, který nás provede jejím životem a nelehkým osudem. Frida byla skutečně neuvěřitelně silná a zároveň křehká a zranitelná osobnost plná života, která se na své životní pouti musela vypořádávat s velkými zdravotními problémy, ale také s velkým srdcebolem, který jí po velkou část života působil její osudový muž Diego Rivera. Všechny své bolesti a strasti jí pomáhalo překonávat malování. Tato kniha je vhodná pro čtenáře, kteří se chtějí o životě této zajímavé osobnosti dozvědět alespoň základy ...

furt_kofein
18.06.2020

ilustrovaný životopis se všemi radostmi i bolestmi (povětšinou bolestmi) Fridy Kahlo. Přečteno a prohlédnuto téměř na jeden zátah. María Hesse umí a já se těším na tu o Bowiem, případně o někom dalším!

Jadla
23.02.2020 5 z 5

Tak nějak si nedovedu utvořit jasnou představu, jaká tato žena skutečně byla. Častokrát si přečtu životopis a mám nějakou přesnější představu o člověku, kterého popisoval. Nemusí být samozřejmě správná, ale to je jiná věc. S Fridou Kahlo tápu. Vůbec to nemyslím jako výtku této knize, připadá mi, že je to ten z nejpřesněji vystihujících literárních portrétů vůbec, ale přesto. Jako by malířka byla nezlomný, pořádnou rychlostí se valící kámen, navzdory všemu a všem, pořád dopředu, pořád rychleji. Ale zároveň působí tak křehce, zranitelně, smutně, jako kolibříček.
Velmi oceňuji to, že se autorka nezabývala vleklým vysvětlováním, úvahami, podrobnými popisy. Naopak, letmé zmínky, prostá fakta, vlastně skoro kalendářový výčet jednotlivých vybraných událostí, proložený vlastními vzpomínkami Fridinými (ano, mohlo být voleno lepší písmo), vytváří pozornému čtenáři jasnější obraz a životnější představu Fridy než sebepřesnější a podrobnější líčení.

LadyCharlene
08.01.2020 5 z 5

Velmi bolestné čtení. Příběh sice byl zkrácený, ale na mě to působilo jako kdyby Frida seděla naproti mě a vyprávěla mi o svém životě. Frida byla vlastně taková "rocková hvězda" - život plný alkoholu, cigaret, milostných vzplanutí a umění. Bezesporu to byla obdivuhodná žena, jejíž život by jen tak každý nezvládl. Ilustrace byly nádherné, odpovídaly textu, trochu mě štval ten deníkový font, ne opravdu, to nemají nakladatelé jiné ozdobné fonty? z vypadá jako p, v jako u... Ne vážně, tohle jediné bych knize vytkla.

opic 12
07.12.2019 4 z 5

Přála bych si dát ti vše,co jsi nikdy neměl,avšak ani tak by si ses nedozvěděl,jak nádherné je milovat tě.

Barevně.Krásně.S citem.O radosti.Smutku.Bolesti.A o tom.O neskonalé touze (když už to někdy vypadá,že to nejde) žít a milovat.
Jedinná vítka.Zgustnul bych si na více textu.Nemuselo to být tak strohé.Tady je rozhodně co vypravovat.Jde samozřejmě o stylově vyprávěný pohled,to je pochopitelné.Kniha určitě potěší všechny miláčky i jistě spousty nezasvěcených,kteří touží po milém dárku.

Každý tikot je vteřina života,která proběhne,uteče a už se nikdy neopakuje.A je v ní tolik síly,že jediný problém tkví v tom,naučit se ji prožít.At se to každý naučí,jak nejlépe umí.

girdi
09.10.2019 4 z 5

Velmi zajímavý nápad. Ilustrace jsou krásné. Nahlédnout do Fridina světa je stejnou měrou úžasné, strašidelné i fantastické. Ilustrovaný životopis v tomto případě znamená, že autorka kromě ilustrací doplňujících Fridin životní příběh do knihy svým vlastním stylem překreslila množství Fridiných obrazů, ale také jejích fotek. Nečekejte proto žádné reprodukce, jde o velmi originální zpracování. Má jediná výtka směřuje k částem deníku psané "Fridinou rukou", kde jsem si musela zvykat na jakoby psané písmo, které mi do jinak nádherné knihy nějak stylově nesedlo.

Štítky knihy

životopisy, biografie Frida Kahlo, 1907-1954 malířky autorské ilustrace

Autorovy další knížky

María Hesse
španělská, 1982
2018  90%Bowie: Ilustrovaný životopis
2019  91%Frida Kahlo: Ilustrovaný životopis
2020  89%Slast

Kniha Frida Kahlo: Ilustrovaný životopis je v

Právě čtených1x
Přečtených125x
Čtenářské výzvě40x
Doporučených8x
Knihotéce34x
Chystám se číst51x
Chci si koupit25x
dalších seznamech6x