Elye Elye komentáře u knih

☰ menu

Knihomolové Knihomolové Emily Henry

Po delší čtecí krizi jsem úplnou náhodou narazila na tuto knihu a přečetla ji jedním dechem. Možná proto, že romantické knihy obvykle nečtu, jsem objevila novou čtenářskou cestu, kterou se teď chci ubírat a z této nové cesty mám radost. Kniha je plná různých klišé, i když si z nich hlavní hrdinové dělají legraci, ale přesto je tato kniha pro mě dokonalou romantikou. Bože, proč jsem ji už dočetla, co budu bez Charlieho dělat? :-).

21.01.2024 5 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Oddechovka, která je sice psaná jednoduše, ale přesto nutí k zamyšlení.

07.07.2023 4 z 5


Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

Jediné, co nechápu, je věta na obálce knihy. Proč dar?
Knihu jsem přečetla jedním dechem. Stále jsem čekala na zvrat v ději, ale tento byl opravdu překvapivý. Výborně napsaná kniha. Autorka umí skvěle popsat prostředí i vykreslit nitro postav. Úžasná kniha. Smutná. Plná emocí.

13.05.2023 5 z 5


Zatmění Zatmění Jo Nesbø

13. díl jsem opět přečetla jedním dechem. Harry byl při tomto vyšetřování sice lehce mimo jeho obvyklou formu, prokreslenost jeho postavy byla o kapku slabší než jindy, ale i tak dávám 5*.

02.05.2023 5 z 5


Mít pro co žít Mít pro co žít Richard Roper

Čtivá knížka s humornými i vážnými prvky. Některé motivy byly hodně překvapivé a tím lákavé ke čtení. Ráda si od tohoto spisovatelele přečtu něco dalšího.

14.08.2022 5 z 5


Muž bez ženy není člověk Muž bez ženy není člověk Pavel Brycz

Příjemné čtení.

23.07.2022 5 z 5


Někdo cizí v domě Někdo cizí v domě Shari Lapena

(SPOILER) Psáno velmi jednoduchým stylem. Ovace na tuto knihu moc nechápu.
Nejlepší postavou je Bob, protože je pořád pryč a nezasahuje do děje :-).

23.07.2022 3 z 5


Rybí krev Rybí krev Jiří Hájíček

Hájíček je můj oblíbený autor. Je zvláštní, jak mi pasáže z této knihy neustále vyplouvaji na mysl. Silné příběhy...

01.10.2021 5 z 5


Do vnitrozemí Do vnitrozemí Vladimíra Valová

Třebíčská autorka Vladimíra Valová předložila výbornou knihu. Umí autenticky propracovat charaktery postav. Čtenáři jsou "vhozeni" vždy do nového příběhu, který překvapí, zaujme, dojme nebo nutí k zamyšlení. Krásná kniha. Ráda bych viděla, jak postavy v povídkách žijí dál... Třeba je potkáme v novém románu...

13.03.2021 5 z 5


Výsek Výsek Emil Hakl (p)

Fejetony psané vtipnou a lehko formou.

04.08.2020 3 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Této knize není podobná žádná jiná...

11.05.2020 5 z 5


Nůž Nůž Jo Nesbø

Absolutně nejlepší Holeovka!

08.05.2020 5 z 5


Milostný dopis klínovým písmem Milostný dopis klínovým písmem Tomáš Zmeškal

Úžasná vícevrstevná kniha. Autor dokáže bravurně měnit vypravěčské styly, informovat, napínat i překvapit čtenáře. Dávám 5 hvězdiček a budu dlouho vzpomínat... :-). Krása se střídá s nádherou.

15.02.2019 5 z 5


Selský baroko Selský baroko Jiří Hájíček

Autor dokáže v této knize velmi uvěřitelně popsat nesnesitelně horké léto, krásu i nevkus vesnických stavení, ale i to, jak ho lákají Danieliny vlasy. Tímto uveřitelnost končí. Tento detektivně laděný příběh je popisem jednoho léta jednoho nudného genealoga, který jezdí svojí starou škodovkou tam a zpět po Třeboňsku a občas nám dovolí přečíst nějaký zajímavý zápis v kronice. Téma kolektivizace by si zasloužilo děj rozvinout více než jen tohle propojování střípků. Nelíbily se mi jednoduché dialogy, postrádala jsem napětí, procítěnost okamžiku a vadily mi opakující se pasáže. Hlavní hrdina mi byl nesmírně nesympatický, byl zvláštně nijaký. Závěr byl však překvapující....

06.08.2018 3 z 5


Kalibův zločin Kalibův zločin Karel Václav Rais

V ostružínské chalupě zůstává po smrti maminky starší sedlák Kaliba se svým synem Vojtěchem. Vojtěchovy sestry si rychle rozdělují majetek a Vojta je pod vlivem svého švagra Smrže přesvědčen, aby se ještě v pozdním věku oženil. Smrž mu namluví mladou Karlu, do které se Vojtěch hned zamiluje. Karla se nastěhuje k Vojtovi společně se svojí matkou Boučkovou, starý Kaliba odchází na vejminek a tím končí veškeré Vojtěchovy ideje o spokojeném vztahu. Karla se z počátku snaží skrývat svoji nechuť k Vojtěchovi, ale brzy je patrná její vypočítavost kvůli jejímu skrytému těhotenství a touze po společenském postavení a Vojtěchově majetku. Boučková nabádá svoji dceru proti Vojtěchovi a společně zbrojí proti Vojtěchovi. Boučková šíří o Vojtovi pomluvy a Vojtěch se dostává do víru denních událostí plných ponižování ze strany obou žen, což vyústí v tragédii. Vojtěch Karlu pod psychickým tlakem nejprve uhodí, za což je odsouzen a po návratu z vězení, kdy uvidí oknem své domnělé dítě v náručí skutečného otce vojáka Rachoty, Karlu zabije a v zápětí sám umírá.
---
V díle se zrcadlí tragický příběh nešťastného manželství Vojtěcha Kaliby, který, ačkoliv je sám obětí, je pod tíhou utrpení z chování své vlastní ženy a tchýně, dohnán ke zločinu. V díle jsou psychologicky vykresleny jednotlivé postavy, jejich povahy se odrážejí především prostřednictvím dialogů. Vojtěchova neohrabanost, kterou Karla nesnáší a jeho klidná, mírná povaha jsou v kontrastu s hezkou Karlou, která miluje jiného muže a svého manžela se štítí. Dalším kontrastem je hodný starý Kaliba, který nechce nikomu škodit, snaží se být Vojtovi oporou v rodinných těžkostech ve srovnání s vypočítavou a zlou panímámou Boučkovou. Příběh je dokreslován vedlejšími postavami, jejichž charaktery jsou patrné především z dialogů. Autor kritizuje prospěchářský postoj, přetvářku, peněžní morálku a její důsledky, nelidskost, hamižnost, honbu za majetkem a zneužívání lidských slabostí.

26.07.2018 4 z 5


Co mi liška vyprávěla Co mi liška vyprávěla Jiří Mahen

Krásné, promyšlené pohádky se zvířecími hrdiny...

26.06.2018 5 z 5


Srdce Srdce Edmondo de Amicis

Nádherná knížka. Název knihy by mohl znít: Příběhy jednoho školního roku, které napsal žák třetí třídy italské obecné školy. Kniha je protknutá až dojemným citem. Autor ukazuje na denních školních událostech a vložených příbězích obdivuhodné vlastnosti a povahové rysy tehdejší mládeže, jako jsou úcta k rodičům, přátelskost, schopnost vcítění se do problémů druhých nebo vlastenectví. Vnímání těchto aspektů zanechává ve čtenáři pocit obdivu a morální očisty.... Je to nádherná četba.

27.07.2017 5 z 5


Devátá vlna Devátá vlna Viktor Dyk

Smutné básně - o konci života, o smrti...

27.07.2017 4 z 5


Kniha lesů, vod a strání Kniha lesů, vod a strání Stanislav Kostka Neumann

Krásná je báseň Vstupní modlitba - parafráze na Otčenáš.

Ve jménu života i radosti i krásy.

27.07.2017 3 z 5


Stříbrný vítr Stříbrný vítr Fráňa Šrámek

Lyrický román o smyslu života, dospívání a generačních rozdílech. Román se skládá spíše z jednotlivých epizod a situací a je zdůrazněno jejich prožívání a dojmy z jednotlivých příběhů.

27.07.2017 4 z 5