Selský baroko

Selský baroko https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12932/bmid_selsky-baroko-rUp-12932.jpg 4 1465 342

V beletrii posledních let se najde jen málo knih, které by se zabývaly naší nedávnou minulostí, a není snad jediné, jejímž tématem by bylo období kolektivizace vesnice v 50. letech. V novele Selský baroko se o takovou historickou reflexi pokouší Jiří Hájíček (1967), autor generace, která vyrůstala dávno po tomto temném období selských procesů. Příběh začíná zdánlivě nenápadně jednoho horkého léta v zámeckém parku v Třeboni. Pavel Straňanský je genealog, který sestavuje v archivech rodokmeny, většinou pro zámožné emigranty, kteří ve staré vlasti hledají své kořeny. Jedna neobvyklá zakázka jej však přivádí do historie poměrně nedávné a před Pavlem náhle vyvstává příběh vesnické krásky Rozálie Zandlové a sedláků z obce Tomašice. Osamělý hledač putuje po jihočeském venkově, aby ze zápisů starých kronik a výpovědí pamětníků postupně rekonstruoval příběh udání, které v 50. letech přivedlo několik sedláků do vězení. Vše se však stále více zamotává a Pavel zjišťuje, že jeho téměř detektivní pátrání, které jej přivádí až do žhavé současnosti, namísto jasných odpovědí vyvolává jen další otázky. A ty zůstávají vlastně stále stejné, ať se jedná o příběh starý padesát let nebo několik týdnů. Jak by měl člověk zacházet s vinou, pomstou, odpuštěním? Jakou moc má nad námi minulost? Magnesia Litera 2006 za prózu 3. místo v anketě Lidových novin Kniha roku 2005... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Host
více info...

darion
darion
15.03.2024 4 z 5

Témata venkov, kolektivizace, 50. léta, lidské vztahy - to všechno je samozřejmě hlavními ingrediencemi příběhu. Pro mě to ovšem byla knížka nádherně vykreslující různorodost pohledů a vnímání stejných událostí každým jednotlivým člověkem. A úplně nejvíc pak o schopnosti nebo skoro bych řekla umění odpouštět...

Hakl54
Hakl54
06.03.2024 5 z 5

Prolínání dneška s minulostí se povedlo, pouze konec mi připadal tak nějak uspěchaný.


alkuluku_blog
alkuluku_blog
05.02.2024 3 z 5

Tohle byla bezpochyby kvalitně napsaná kniha, která se se mnou prostě nepotkala... Nelituju času, který jsem s ní strávila, ale postava sentimentálního muže ve středních letech je mi strašně vzdálená a těžko se mi do ní vciťovalo.

Sirina
Sirina
06.11.2023 3 z 5

Tohle byla náhodně vybraná kniha v knihovně. A musím říct, že pan Hajíček je pro mě překvapením. Ze začátku jsem měla trochu problém a ztrácela jsem se v ději, ale jinak to byla pěkná kniha o nepříliš veselém období.

Radimka
Radimka
30.09.2023 2 z 5

Zdá se, že se skoro všichni v jednu dobu začali realizovat na událostech let 50tých - viz Žítkovské bohyně. Na jihu Čech měli zase sedláky. No nějak mi to nesedlo.

Annicka
Annicka
24.09.2023 3 z 5

Asi by se to lépe četlo, kdybych k tomu nepřistupovala jako ke knize o 50. letech na jihočeském venkově. O tom je tam skutečně málo. O vyrovnávání se s minulostí vlastně také... Vlastně na to, jak to bylo krátké, tam bylo zbytečně moc balastu. Neurazí, nezaujme...

ellypusik
ellypusik
24.09.2023 3 z 5

Občas jsem se v díle trochu ztrácela nebo se musela vracet, ale detektivní zápletka i konečné rozuzlení bylo fakt zajímavé. Na knihu jsem se moc netěšila, ale byla jsem mile překvapená, jak děj plynul.

adela2316
adela2316
13.09.2023 3 z 5

Na tuto knihu jsem se celkem těšila kvůli tématu. I kdyz me zpočátku odradila moje sestra, která knihu četla přede mnou a nelíbila se ji. Vzhledem k tomu, ze se malokdy shodneme, jsem to ale nebrala vážně.
Ale pro tentokrát jsme se opravdu shodly.
Příběh se mi zdál nudný, jednotvarny, hlavní postava byla krajně nesympatická. Dokonce jsem měla chuť knihu odložit, což ale běžně nedělám. Docela se mi i pletla jména těch sedláků, párkrát jsem se musela vracet, abych se zorientovala. Ale možná jsem byla příliš negativně ovlivněná a jen nedávala pozor.

rumova_kulicka
rumova_kulicka
30.08.2023 3 z 5

Čekala jsem více děje z minulosti, ale současnost na vesnici byla vykreslena dobře. Kniha mě bavila tak do půlky, pak jsem si všimla, že mnou nějak protekla a nezanechala nic hlubšího.

Radka1911
Radka1911
31.07.2023 3 z 5

Zajímavé téma zpracované nepříliš zajímavým způsobem. Možná jsem jen měla příliš vysoké očekávání, ale další díl pravděpodobně číst nebudu.

Hanzs
Hanzs
25.07.2023 3 z 5

Se zvědavostí jsem sáhl po "novince" v knihovničce. Hájíčkova trilogie mne v době vydání úplně minula, ale teď zapadla tam, kam měla.
Místo, osoby i osa příběhu jsou v pořádku, spolu hrají tak, jak bych si to představoval. Během čtení poslední třetiny jsem - s ohledem na stránkový rozsah - trnul strachy nad rychlým závěrem nebo nějakým nechtěným zvratem, ten ale naštěstí nenastal. Postavy si v textu čtenář musí trochu zažít, rozhodně jich tu vystupuje..no, skoro celá vesnice, navíc v několika generacích, ale to není na škodu.
Co bych ovšem po prvním díle trilogie vytknul, jsou: hloubka osob (třeba R.Z. a někteří sedláci by si prostě zasloužili mnohem, mnohem víc), rozsah (to možná po dokončení trilogie upravím) a hloubka děje (asi bych si dovedl poradit i s širším a hlubším záběrem - naskakuje mi srovnání s K. Tučkovou a aktuální Bílou Vodou).

Hema
Hema
10.07.2023 5 z 5

Brilantně napsané, volba slov skvělá, vše popsané výstižně a celek dává komplexní obraz toho, co se na venkově v těžkých časech padesátých let odehrávalo. Hrdinové jsou velmi lidští a uvěřitelní.

Rainbowdreamer
Rainbowdreamer
12.06.2023 5 z 5

Pěkný a silný příběh se zvláštní atmosférou, sice ze současnosti, ale s odkazy na politicko-společenské události z drsné a složité doby 50. let 20. století na venkově, člověk je rychle vtažen do děje, někdy je trochu náročnější se v něm orientovat. Slyšel jsem i audioverzi na Českém rozhlasu, kde pomohlo soustředění na vybrané stěžejní pasáže.

Vendula897
Vendula897
09.06.2023 5 z 5

Knihu jsem četla před lety a neurazila a ani nenadchla.
Po letech jsem se začetla do dob 50 a po poslední stránce mám zcela odlišný názor. Trochu jsem se, přičteno ovšem mé netrpělivosti ne autorovou chybou, ztrácela v postavách a občas něco musela přečíst znovu, aby mi neutekla ta správná osnova, ale jinak...opravdu moc hezké , řekla bych až občas i milé čtení. Trochu si člověk uvědomí, že hlavní nádstavbou života lidí na zemi je mozek, který nám připomína i to, že odpouštět je lidské a bez odpuštění není v životě štěstí.

janina66
janina66
01.06.2023 4 z 5

Velmi hezký a bolestný příběh. Vyslechla jsem audio, skvěle načteno. Sice je to místy až poetické, jenže v této době dosti zlé.
Já si ještě jako hodně malá pamatuji, jak děda jezdil s koněm na malé políčko, co jim zbylo, pro seno. Po revoluci celý velký pole mámě vrátili.
Bohužel v té době kolektivizace bylo velmi hodně případů statkářů, spousta jich to ani nepřežili. Byl to jejich celý život a "oni" jim ho vzali.

bramborik4
bramborik4
20.04.2023 5 z 5

Velmi silný příběh! Když mi knihu doporučovali, napadla mě spojitost s filmem Všichni dobří rodáci... Líbilo se mi vykreslení současné vesnice a rozesmutňoval mě osud sedláků v 50. letech minuleho století. Bavilo mě tema genealogie, a i když jsem se v množství jmen trochu ztrácela, konec knihy mi to stoprocentně vynahradil!

MilaSliacka
MilaSliacka
09.04.2023 3 z 5

V knize Selský baroko se rozhodně najde hodně dobrého, s důrazem na slovo hodně.

Hodně vrstev, hodně rodin, hodně časových rovin, hodně příběhů rozbíhajících se na všechny strany, takže i přesto, že jsem knihu přečetla během jedné nespavé noci, nepodařilo se mi všechno pobrat a ani jsem neměla tu ambici.

Úsporný styl vyprávění na druhou stranu působil jako dobrý tmel. Také si myslím, že si autor dobře poradil s atmosférou horkého vesnického léta, ačkoli moje venkovem nepolíbená fantazie se neměla čeho zachytit a při popisu míst i vztahů se toulala od Hoštic až po Želary (ty filmové).

Konec mě dostal, ale ne v pozitivním slova smyslu. Opravdu bylo potřeba na celé to multiversum subjektivních pravd nasazovat takové klišé? Autenticita nám tu rázem klesá na bod mrazu.

Přese všechno mám pocit, že se jednalo o zdařilý román, jen ne pro mě, což je moje škoda, ne autorova.

Kabuky
Kabuky
17.03.2023 5 z 5

Vynikající publikace.

Penicuik333
Penicuik333
27.02.2023 2 z 5

Upřímně musím přiznat, že jsem se v těch vztazích, rodinách a historiich dost ztrácela. Působilo to na mě dost roztristene. Až závěr mi celkový dojem trosku vylepsil. Každopádně výběr tématu velice kvituji.

ivzu77
ivzu77
06.02.2023 5 z 5

Přečteno podruhé a opět DĚKUJI.