Selský baroko
kniha od: Jiří Hájíček
KoupitKoupit eknihu
V beletrii posledních let se najde jen málo knih, které by se zabývaly naší nedávnou minulostí, a není snad jediné, jejímž tématem by bylo období kolektivizace vesnice v 50. letech. V novele Selský baroko se o takovou historickou reflexi pokouší Jiří Hájíček (1967), autor generace, která vyrůstala dávno po tomto temném období selských procesů. Příběh začíná zdánlivě nenápadně jednoho horkého léta v zámeckém parku v Třeboni. Pavel Straňanský je genealog, který sestavuje v archivech rodokmeny, většinou pro zámožné emigranty, kteří ve staré vlasti hledají své kořeny. Jedna neobvyklá zakázka jej však přivádí do historie poměrně nedávné a před Pavlem náhle vyvstává příběh vesnické krásky Rozálie Zandlové a sedláků z obce Tomašice. Osamělý hledač putuje po jihočeském venkově, aby ze zápisů starých kronik a výpovědí pamětníků postupně rekonstruoval příběh udání, které v 50. letech přivedlo několik sedláků do vězení. Vše se však stále více zamotává a Pavel zjišťuje, že jeho téměř detektivní pátrání, které jej přivádí až do žhavé současnosti, namísto jasných odpovědí vyvolává jen další otázky. A ty zůstávají vlastně stále stejné, ať se jedná o příběh starý padesát let nebo několik týdnů. Jak by měl člověk zacházet s vinou, pomstou, odpuštěním? Jakou moc má nad námi minulost? Magnesia Litera 2006 za prózu 3. místo v anketě Lidových novin Kniha roku 2005...celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12932/big_selsky-baroko-rUp-12932.jpg 41379Venkovská trilogie morálního neklidu 1.
Žánr:
Romány, Literatura česká
Vydáno: 2005, Host
Komentáře (325)
Kniha Selský baroko

Upřímně musím přiznat, že jsem se v těch vztazích, rodinách a historiich dost ztrácela. Působilo to na mě dost roztristene. Až závěr mi celkový dojem trosku vylepsil. Každopádně výběr tématu velice kvituji.

Poslouchala jsem jako čtení na pokračování v rozhlase. Konečně! první kniha od Hájíčka. Byla jsem vlastně překvapená, o čem ta kniha byla, takový "archivní" příběh jsem nečekala. Byla pro mě motivací poslechnout si víc pořadů o genealogii a o pátrání po předcích.

Téma knihy, o kterém jsem věděla jen málo, mě opravdu zaujalo, stejně jako příběh hlavních hrdinů z moderní doby. Malé příběhy velkých dějin, to Hájíček umí.

(+ SPOILER) Posloucháno jako četba na pokračování na ČRo, stejně jako jiným i mě projev herce příliš nevyhovoval. Jinak výborné a nezvyklé téma - kolektivizace venkova + i současnost venkova, periferie atd. - viz hlavní hrdina a jeho blízcí. Mrzí mě jen, že v díle (ale i v jiných vzniklých po roce 1990) nevystupují žádní kladní funkcionáři či příznivci režimu - to nežili? Ale je to volba autora a jako čtenář / posluchač ji musím resptektovat.

Odposlouchano jako cetba na pokracovani na CRo. Velice zajimavy vhled do doby minule a hodne drsne. A ze i minulost ma porad silu zasahnout do soucasnosti. Jen volba herce, co knihu nactl, mi neprisla uplne stastna. Projev takovy nemastny, neslany.

Silné!
Rozvedu-li to více, lidsky upřímné, hluboké, bolestné, ... stejně jako jakákoli pravda, která nemusí být vždy jedna. Skvěle vystižené charaktery, protože nikoli černobílé, se všemi touhami, mladickou hloupostí i touhou po spravedlnosti, která ale může pro každého být, stejně jako pravda, různá.
Slyšeno na ČRo.
Doporučujeme

Štítky
kolektivizace vesnice 50. léta 20. století venkov rodopis, genealogie jižní Čechy Magnesia Litera venkovské romány rozhlasové zpracování
Autor a jeho další knihy
2022 | ![]() |
2012 | ![]() |