Ellen16 Ellen16 komentáře u knih

☰ menu

Marta spí Marta spí Romy Hausmann

Byla to svým způsobem divná knížka, úplně jiná, než ostatní. Ale líbila se mi. V postavách jsem neměla vůbec problém s orientací, jak někteří píší. Není jich tu zas tak mnoho. Za mě zajímavý thriller a náhled do lidské psychiky.

11.04.2024 4 z 5


Kaštánek Kaštánek Søren Sveistrup

Knížka měla pomalejší start a trvalo mi, než jsem se dokázala začíst. Nejvíce mě bavila poslední čtvrtina knihy, to jsem se nemohla odtrhnout. Celkově hodnotím jako povedenou detektivku, která rozhodně není předvídatelná a překvapí.

10.05.2023 4 z 5


Jak je důležité míti Filipa Jak je důležité míti Filipa Oscar Wilde

Knížka mě pozitivně překvapila, ze začátku jsem neměla vůbec žádná očekávání, ale nakonec to byla fakt sranda a moc se mi to líbilo.

13.04.2021 3 z 5


Úzkosti a jejich lidé Úzkosti a jejich lidé Fredrik Backman

Kniha není špatná, ale nějak mě nebavila natolik, abych ji vzhledem k tomu, že má skoro 400 stran dočetla, když mi vlastně bylo jedno, jak to dopadne. Občas jsou tam opravdu trefné okamžiky ze života, občas je to vtipné, ale celkově mě to moc neslovilo a nechci se do čtení nutit.

09.04.2021 2 z 5


Vlhká místa Vlhká místa Charlotte Roche

Jako jo, někdy to bylo fakt hodně nechutný. Ale bavilo mě to :D.

16.02.2021 4 z 5


40 dní pěšky do Jeruzaléma 40 dní pěšky do Jeruzaléma Ladislav Zibura

Zatím nejlepší Ládíkovo knížka, dost jsem se při čtení i zasmála. Vyprávění o Turecku a Israeli se mi moc líbilo a žádná část mě nenudila. Doufám, že Zibura nepřestane cestovat a psát.

29.12.2020 5 z 5


Kavárna nad Prahou Kavárna nad Prahou Lenka Reinerová

Knížka se mi moc líbila. L. Reinerová krásně vypráví své vzpomínky na Prahu, které se mísí s její vlastní snovou kavárnou, kde se setkávají všichni, pro ni důležití. Celé vyprávění provází jemná, hřejivá atmosféra příběhů minulosti. Doporučuji také audiokniku, kterou čte sama autorka a je doplněná hudebními vstupy.

08.11.2020 4 z 5


Příšeří Příšeří Peter James

Četla jsem někdy před sedmi lety a pořád mám před sebou obrázek zaživa pohřbené těhotné Sally. Takže asi tak.

27.10.2020 4 z 5


Proces Proces Franz Kafka

Pro mě bezpochyby nejlepší Kafkovo dílo, které jsem zatím četla. Úplně si to celé dokážu tak živě představit, až si říkám, jestli jsem udělala dobře, že jsem to četla zrovna nemocná. Souhlasím s tím, že Proces v jedné své rovině ukazuje na byrokracii a jak to všechno nefunguje, každý dělá jen svoji práci, nikdo nic pořádně neví, za nic nemůže a lhostejnost se mění v nespokojenost a nakonec v odevzdanost. Překvapilo mi, že se K. nikdy nezeptal, z čeho je to vlastně obviněný, což by byla první logická otázka. Ale v procesu vše legiku postrádá, takže se asi není čemu divit.

26.10.2020 5 z 5


Doupě / Der Bau Doupě / Der Bau Franz Kafka

Tohle mě opravdu moc nezaujalo, nemusím knihy založené především na vnitřních pocitech bez viditelného děje a nějaké větší zápletky. Navíc to bylo pořád o tom samém dokola, jako by všechno stálo na místě. Nechávám nedočteno.

26.10.2020 1 z 5


Není kouře bez ohýnku Není kouře bez ohýnku Agatha Christie

Četla jsem do čtenářské výzvy a vybrala jsem si knihu proto, že je tenká, a že mám ráda Agathu Christie a detektivky. Určitě jsem se nezklamala, po pravdě jedna z mála detektivek, kde jsem pachatele tipoval někoho jiného. Slečna Marplová tam nevystupuje dlouho, skoro bych ji až přehlédla, nebýt toho, že případ vlastně na konci vyřešila. Taková fajn oddychovka.

26.10.2020 5 z 5


Memento Memento Radek John

Takové hlubší podívání se do světa feťáka, do světa, ve kterém jsem nikdy nechápala, jak lidi ze sebe můžou dobrovolně něco takového udělat. Trochu se mi to poodhalilo, ale stejně nechápu a hlavního hrdiny mi líto není.

27.09.2020 4 z 5


Poslední místo, kam se podíváš Poslední místo, kam se podíváš Kristen Lepionka

Na krimi a detektivky se spíš dívám, nebo je poslouchám jako podcasty a k téhle knížce jsem přišla úplnou náhodou, když jsem ji dostala jako dárek (e-knihu) k nákupu jiné knihy. Autorku jsem vůbec neznala, jsem ale moc ráda, že jsem ji objevila. Je to skvělá a napínavá detektivka se zajímavými postavami, ke konci jsem se nemohla odtrhnout, protože jsem chtěla vědět, jak to teda dopadne.

10.09.2020 5 z 5


Temná stránka hledačů světla Temná stránka hledačů světla Debbie Ford

Příjememe svůj stín a staneme se zpátky sami sebou. Knížka pomáhá odhalit to, co jsme v sobě potlačili a ani o tom třeba nevíme. Ma konci každé kapitoly je cvičení, jak toho dosáhnout, někdy to jde lépe, někdy hůře, celkově je to dlouhý proces, který ale stojí za to. Určitě přínosná pro ty, kteří na sobě chtějí v tomto směru pracovat.

02.09.2020 5 z 5


Jací jsou? – Češi Jací jsou? – Češi Aleš Palán

Docela jsem se zasmála, někdy to fakt sedí.

02.09.2020 5 z 5


Dej mi své jméno Dej mi své jméno André Aciman

Nejdříve jsem viděla film, ten se mi líbil, tak jsem se rozhodla přečíst si i knížku. V první chvíli jsem se nemohla začíst, děj ubíhá totiž nejdříve dost pomalu, nakonec jsem si ale knížku zamilovala. Čekala jsem oddechovku, ale to vůbec! Je hodně pocitová se spoustou hlubších myšlenek a věcí k zamyšlení. Líbilo se mi, že to není povrchní lovestory. Pocit z celého příběhu ve mě zůstal ještě docela dlouho.

02.09.2020 5 z 5


Češi a Němci v zrcadle dějin. Od nejstarších časů - květen 1938 Češi a Němci v zrcadle dějin. Od nejstarších časů - květen 1938 Karel Richter

Váhala jsem, jestli dát tři, nebo čtyři hvězdičky. Kbyby to šlo, dala bych 70 %. Nakonec dávám čtyři, protože knížka obsahuje spoustu zajímavých informací. Na můj vkus je ale trochu černobíle laděná do postoje "chudáci Češi, Němci jim pořád něco dělají". Motivace české strany jsou zde pěkně vysvětleny, německé strany ale už tolik ne.

19.05.2020 4 z 5


Rašómon a jiné povídky Rašómon a jiné povídky Rjúnosuke Akutagawa

Moje úplně první setkání s japonskou literaturou. Povídky jsou skvělé, není mezi nimi ani jediná, která by se mi nelíbila, nejlepší byly Rašómon a Obraz pekla.

18.05.2020 5 z 5


Kuře melancholik Kuře melancholik Josef Karel Šlejhar

Zajímavý jazyk, moc hezká čeština. Ale z toho, co se v příběhu stalo, se opravdu skoro chtělo až zvracet.

09.05.2020 4 z 5


Teorie mezinárodních vztahů Teorie mezinárodních vztahů Petr Drulák

Ne, že by to byla nějak extra zábavná literatura, ale je dobře zpracovaná. Potřebovala jsem rychlý úvod do teorie mezinárodních vztahů a to určitě splnila.

03.05.2020 4 z 5