Komentáře knihy Není kouře bez ohýnku
Vzhledem k minimum času na čtení jsem se uchýlila k poslechu audioknih.
Moc jsem si příběh užila, byť ho necením u paní Christie nejvýše, ale smekám před úžasným přednesem pana Broučka ml.
Těším se na další díla. Poslech jsem si užila a vraha jsem tipovala docela správně.
Královna detektivek opět prokázala svoji genialitu. Vraha jsem opět netipnul, ale aspoň jsem ho měl tentokrát v užším kruhu podezřelých.
Tato kniha ale určitě není to nejlepší od Agathy Christie a musím říci, že místy jsem byl i trochu z děje frustrovaný. Něco mi tentokrát na knize prostě nesedělo.
Jedna z nejlepších knih, které jsem od Christie přečetl. Kdybych si mohl poslat vzkaz autorce - hlavně žádní špioni, paní Christie !
Ještě bych připojil poznámku - tahle obálka v Databázi je prostě příšerná, vypadá jak z hororu o Draculovi. Perfektní byla obálka od Adolfa Borna.
Vyloženě milá jednohubka. Jako reálně je dost naivní, že je vypravěč natolik důvěryhodný anglický gentleman, že se mu hned policie svěřuje s postupem vyšetřování a není vůbec podezřelý, ani když je náhodou u mnohých důležitých momentů. Ale což, Agathe to čtenář rád odpustí a nechá se unášet napínavým vyprávěním z anglického venkova. Hlavní postavy jsou sympatické a jako vždy jsou skvěle vykresleny. Slečny Marplové je zde sice po málu, ale jen co se objeví na scéně vše se rychle vyřeší a mnou opět netušený padouch je dopaden.
Audiokniha. Čte Otakar Brousek ml. a Růžena Merunková.
Ale jo, dám ***.
Je sice s podivem, že drbny v Lymstocku, v čele s slečnou Marplovou vše vyřeší, a že tyto knihy jsou pořád v kurzu. A jak jsem viděl v TV dokument o ACh a jejím životě a psaní jejich knih, kde se její dílo vynášelo do nebes, tak je to dílo uctihodné. Asi ano. Já tomu nerozumím, jsem jen hloupý čtenář, který čte jen to co ho baví a co chce. Tyto knihy ACh jsem v knižní podobě nikdy nevyhledával. Jednou jsem myslím, tuto knihu, začal číst, ale u mě neuspěla. Tak je poslouchám a je to počin (díky přednesu O. Brouska ml.) velmi dobrý.
Asi je to klasicky psané a na jedno brdo zhotovené dílko, jako všechny ostatní.
I když se nedá upřít, že zápletky, téma zločinu a popis aktérů je velmi dobrý.
Budu v poslechu pokračovat :-)
(SPOILER)
Dokonalé.
Sourozenci Burtonovi (Jerry a Johanna) se přestěhují do klidné vesnice, kde se „nic neděje“ (), aby se tam Jerry zotavil ze závažného zranění.
Vesnici obývá mnoho lidí - klevetníci, podivíni, zástupci nižší i vyšší vrstvy, děti i mladí dospělí atd.
Zpočátku je děj pomalejší a klidnější - prostě jen chodí ošklivé anonymní dopisy. Ale pak se začne dít něco vážnějšího. Nikdo netuší, kdo ty dopisy píše.
Do případu se zapojí policie a začne vyšetřování. Jerry se také zapojí. Policie se domnívá, že za tím stojí žena - a při čtení ji i vy začnete podezírat. Já sama jsem si napsala tři tipy.
Postupně se příběh rozvíjí, vznikají vztahy, šíří se klepy, rodí se přátelství...
Mně osobně se nejvíc z postav líbili Jerry, Johanna a Megan. Megan byla považována za zvláštní děvče, ale já z ní měla úplně opačný pocit. Sourozenci si ji oblíbili.
Každopádně se toho v příběhu stane opravdu hodně - úmrtí a další dramatické události, ale i zábavné nebo trochu matoucí.
Policie nakonec najde viníka. Určitě vás překvapí, jak se události vyvinou a jaký bude konečný výsledek. Já osobně jsem se nechala splést - překvapilo mě to, i když jsem byla svým tipem blízko alepoň pobytem.
Nejvíc se mi líbila scéna, kdy se dvě postavy vydaly do Londýna, a také poslední kapitola.
Příběh byl poutavý, zajímavý, překvapivý. Je plný přátelství, lásky, procházek, nelibosti, návštěv i zvláštností. Byl nabitý emocemi, napětím i krásnými a smutnými chvílemi. Celkově se mi moc líbil.
Skvělá detektivka, u které až do poslední chvíle nevíte, kdo je vrah. Řekla bych, že to opravdu nešlo odhadnout. A to se mi na detektivních příbězích líbí.
Za mě skvělý díl.
100 stran jsem čekala, až se slečna Marplová objeví na scéně. A objevila a všechno rozluštila...
Slečna Marplová opět zasahuje! Tentokrát sice tato zvídavá a všetečná dáma vstoupí do příběhu až na samém závěru a jde tak o jednu z těch detektivek, kde případ v podstatě vyšetřuje nějaký místní amatér, rozhodně to ale příběhu nic neubírá na atraktivnosti, čtivosti a především napětí. Protože jestli něco Agatha Christie uměla, tak přesně vykreslit jednotlivé charaktery a prostředí zdánlivě poklidného anglického venkova.
Tohle nikdy neomrzí. A určitě nemusím dodávat, že mě zase pěkně doběhla :-)
Titul je čtvrtým dílem ze série Slečna Marplová. Před čtenářem se rozvíjí příběh vyprávěný ústy zúčastněného vypravěče, jímž je Jerry Burton, mladý pilot po zranění, jenž se se svou sestrou Joannou dostává do zdánlivě poklidného městečka Lymstock. Zdání však klame, o čemž se poměrně záhy oba přesvědčí. Použitá ich-forma vtahuje čtenáře do dění. Zápletka je vytvořena tak, že budete chtít číst do chvíle, dokud nezjistíte, jak se vše odehrálo a co bylo důvodem toho všeho. Napětí je tu zastoupeno plnou měrou. Trošku překvapením pro mě bylo, že slečna Marplová se objevuje poprvé až zhruba v poslední třetině příběhu. Její vstup ale má velký význam. Už teď se těším na další dílo z pera této velikánky klasické krimi.
Příjemná oddechovka s překvapivým koncem. Ideální po nějakém delším čtení. Přesto velmi chytlavá. 85%
Při pohledu na tuhle útlounkou knížečku je nutné obdivovat schopnost Christie na pár stránkách odvyprávět příběh plný nejrůznějších charakterů, vzájemně propojených mnohdy velmi překvapivým poutem nebo historií. Vše hezky zasazeno do mírumilovného prostředí anglického venkova, a to natolik věrně až máte pocit, že jste toho součástí. Jenže pak najednou rup šup anonymní dopisy, mrtvoly, soused se bojí souseda a všechna ta mírumilovnost jde do háje.
A ten styl vyprávění… stránku za stránkou, pomalu rozplétáte klubko cest a cestiček, které vás nakonec dovedou k nečekanému odhalení.
A slečna Marplová? Tu nejde nemilovat! Mým jediným (ale o to větším) zklamáním proto byl fakt, že se v Není kouře bez ohýnku objevila jen na pár řádcích, a to až k závěru knížky.
Klasika od Agathy, perfektní v tom že se Jane objeví když to už ani nečekáte. A vraha jsem teda do poslední chvíle netušila.
Již jsem četl několik knih A. Christie a tato královna detektivek mne neustále udivuje, s jakou lehkostí a občas i s lehkým smyslem pro pobavení dokázala psát o temnějších stránkách lidské povahy. Opět se nacházíme v malém britském městečku, kde by se mohlo zdát, že bude panovat klid, mír a dokonce i nuda. Opak je však pravdou. A to i co se čtenářského hlediska týče, neboť jsem knihu přečetl jedním dechem během několika hodin.
Lidé, ať už žijí kdekoliv, mají ve svém nitru ukryté zlé temné touhy či úmysly, a občas zkrátka vyplují na povrch. Od předešlých knih bylo zajímavé, že autorka nám nejdříve nastínila obyvatele městečka, takže jsme se mohli seznámit s pachateli dříve, než došlo k vraždám. Čtenář tak mohl hádat nejen to, kdo je vrah, ale kdo se stane obětí. Slečna Marplová se objevila skoro až na konci - něco jako taková ženská verze "Deus ex Machina". Vraha/vražedkyni jsem tipoval špatně. Těším se na další pokračování "případů" slečny Marplové!
Moje milovaná Agatha.
Pohodové čtení, poklidné a přitom tak napínavé.
Kupodivu mě minula filmová verze, škoda, hodilo by se do ČV :-)
Ale přeci ČV 2025: Kniha z roku, ve kterém se narodil jeden z rodičů
Uvařit si dobrý Earl grey, zavrtat se do ušáku a nechat se přenést na anglický venkov poloviny minulého století. Poklidná kniha odhalující povahy a smýšlení lidí, úplně stejné tehdy jako dnes, je ideální na pohodové chvíle. V audioverzi dokonalé.
Tento příběh jsem už mnohokrát viděla ve filmovém zpracování, ale četla jsem ho poprvé. Dost mě překvapilo, že slečna Marplová se zde objevila až v samotném závěru knihy.
Agatha Christie je pro mě vždy sázka na jistotu, ale musím říct, že v tomto případě, je film lepší než knížka.
Nenarocna kniha, ale povedena. Slecnu Marplovou zastupuje Jerry, ale libilo se mi to.
Proste Agatha.
Tohle se moc povedlo. Moc pěkný příběh.
Slečna Marplová se ukáže až skoro na konci, ale v příběhu zastává její roli Jerry, který jí skvěle sekunduje.
Na vraha jsem opět nepřišla a dívat se můžu jak chci, stejně mi vždycky uteče.
Jedním slovem to byl koncert. Prostě skvělé.
Asi moja najobľúbenejšia kniha od Christie, veľmi rýchlo a príjemne sa číta. Rozprávač v podobe Jerryho, pilota v rekonvalescencii po úraze, ma veľmi bavil. Opäť som podozrieval pomaly každého a ku koncu som bol aj tak nakoniec prekvapený. Hoci slečná Marplová moc priestoru v knihe nedostala, nevadilo mi to. Jej postava bola veľmi pekne využitá na dotvorenie atmosféry anglického viedieku a malomesta.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
Anglie vraždy detektivní a krimi romány anglická literatura Jane Marple (fiktivní postava) vydírání venkov senioři anonymní dopisy Agatha Christie, 1890-1976 anglické detektivkyAgatha Christie také napsal(a)
| 2017 | Deset malých černoušků |
| 2003 | Vražda v Orient-expresu |
| 2004 | Smrt na Nilu |
| 2001 | Záhada na zámku Styles |
| 1986 | Zapomenutá vražda |

90 %
69 %

V tomto případu působí slečna Marplová hodně jako šedá eminence. I v jiných případech je to tak trochu šedá eminence, ale stále se v příběhu objevuje a zasahuje do něj. V tomto případě se ve většině knihy nevyskytuje a informace získáte skrze jinou postavu. Přesto tam je a do vyřešení případu hodně přispěje. Slečna Marplová je prostě jinak koncipovaná a její metody jsou hodně psychologické. Ono je dost těžké si představit starou paní jako slečna Marplová, jak pobíhá po lidech a tahá z nich informace. Agatha Christie uměla prostě napsat výbornou detektivku.