Elion Elion komentáře u knih

☰ menu

Dívka ze země Venku 1 Dívka ze země Venku 1 Nagabe

Tohle byla trochu temnější a melancholická manga. Nejprve jsem si myslela že mě vůbec nenadchne, ale nakonec se stal pravý opak.
Poté, co si zvyknete na temné kresby, zjistíte, že se před vámi začíná odvíjet velmi krásný příběh. Malá holčička Šiva a její učitel ze „země Venku“. Jejich vztah je krásný i přesto, že se jeden druhého nemohou dotknout, aby ji nezasáhlo prokletí těch z Venku. Proč ale je v zemi Venku a ne s ostatníma neprokletýma? Proč se ji ti ze země Uvnitř pokusili zabít? A jaké tajemství před ní její učitel skrývá?
Jako každý první díl je i tento úvodním dílem k celé sérii a já se do ní rozhodně v blízké době hodlám pustit. Těším se na to, co si pro nás tady autor připravil v dalších dílech. Jako každá manga, i tahle je záležitostí na pár chvil jeden díl. Ale určitě to nic nemění na tom, jak krásný příběh nám autor předkládá a já moc doufám, že bude i nadále takhle krásný.

22.04.2024 5 z 5


S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje Tom Felton

Jako skalní fanoušek HP jsem si samozřejmě musela přečíst i tento životopis a , bože, to byla paráda. Ještě nikdy jsem snad nečetla tak krásně a s citem napsaný životopis. Ve spoustě chvil jsem si připadala, jako kdyby Tom seděl vedle mě a všechno mi vyprávěl osobně.
Díky tomu, že nám vypráví nejen o svém dětství v ateliérech Harryho Pottera, ale i o tom, jak se snažil být, i přes to všechno, normálním dítětem, se tento životopis stává ještě krásnějším. Vypráví nám i o svých temnějších stránkách, o svých špatných rozhodnutích, která ho dovedla až na samý okraj a musel napnout všechny své síly, aby se z toho dostal. Ale, jak sám říká, všechno tohle ho zformovalo a udělalo to z něj toho, kým je.
Vůbec se nedivím tomu, proč má, tato kniha, tak moc pozitivních hodnocení. S velkou radostí si ji zařadím do své knihovničky vedle knih o HP a určitě ji doporučuji všem, kteří si ve filmu zamilovali postavu Draca Malfoye. Možná to není úplně tak o Dracovi jako o Tomovi, ale Tom je v mnoha ohledech lepší než Draco a i jeho životopis je lepší.

22.04.2024


Královna mrtvol Královna mrtvol Heather Herrman

Kniha která na mě čekala v knihovně tak dlouho. Kdybych věděla jaký příběh se v ní skrývá, určitě by už byla dávno přečtená.
Na svět se tu díváme pohledem dívky Molly, která se díky jedné zámožné ženě dostane ze sirotčince. Ale ona dáma má podmínku. Molly pro ni musí shánět mrtvoly. A tak začíná celý příběh knihy. Molly vyráží noc co noc do města aby sbírala zvláštní mrtvoly pro které ji pošlou. Ale to není všechno, na pozadí tohoto příběhu se nám rozvíjí ještě mnoho jiných. Pozorujeme tu postupné a velmi plaché rozvíjení lásky, dál tu společně s ní řešíme smrt její kamarádky která ji nedá spát, protože ví že nebyla jen tak, a která ji moc bolí. A nakonec ještě řešíme boje o hierarchii ve městě.
No, není toho málo na jednu knihu, ale tady to kupodivu všechno sedí a zapadá.
Jediné co, tak bych ji asi nenazvala thrillerem. Myslím že do toho má hodně daleko. Sice má jeho prvky ale za mě, tam nepatří.
Jestli jste knihu ještě nečetli, určitě si ji zařaďte na svůj seznam ke čtení. A nejlépe někam hodně vysoko. Protože tahle kniha za to skutečně stojí.

22.04.2024 5 z 5


Hypotéza lásky Hypotéza lásky Ali Hazelwood

Tak i já už jsem se konečně dostala k tomu, abych si přečetla tuhle jednohubku od Ali Hazelwood. Po tom, jaké jsem na ní slyšela ohlasy, jsem se neskutečně bála, jestli se mi bude líbit. Nebylo by to poprvé, co bych se spálila. Ale jak moc jsem se pletla.
Hlavní hrdinku Olive jsem si neskutečně zamilovala, tím stylem, že bych ji za její naivitu občas praštila její vlastní knihou po hlavě =D Kolikrát jsem si řekla: „Holka no táááák, to přeci musíš vidět“. A když už to viděla, tak si řekla, že vidí blbě. No nemilujte ji za to. =D
A Adam… co k němu říct. Vysoký, krásný, svalnatý a ještě takový „drsňák“, který pod tvrdou slupkou schovává nádhernou a citlivou duši.
Celá kniha tak byla plná slow-burn romantiky, zároveň ale předstírané romantiky, parádního humoru, sarkasmu a klišé. A všechno to do sebe skvěle zapadalo a ladilo. Chemii mezi hlavními hrdiny jste viděli na první pohled a jen jste se bavili nad tím, jak jsou oba úplně praštění.
Zasazení do vysokoškolského prostředí se tady hodně osvědčilo. Konečně nám nějaký autor ukázal, že krásná romantika se dá psát i pro postavy, kterým není max dvacet. Tím, že jsou postavy starší, vyspělejší, si s nimi autorka mohla více pohrát a dodat tak celé knize nádech reálnosti.
Za mě to byla skvěle napsaná romantická kniha a myslím, že jsem dlouho takovou nečetla. Určitě brzy sáhnu po další knize od této autorky. Jestli jsou i její další knihy takovéhle, tak není na co čekat.

22.04.2024 5 z 5


Snubní prsten za život Snubní prsten za život Rebecca P. George

Když se mi do ruky dostala tahle kniha, vůbec jsem netušila, co od ní očekávat. Nakonec jsem dostala velmi zajímavý příběh.
Autor Petr Jašek nám zde vypráví o svém uvěznění v Súdánu a o tom jak se mu s pomocí jeho víry v Ježíše podařilo toto mučivé období přežít. Popisuje veškeré zlo a mučení co se děje za dveřmi věznice a hlavně zlo a vykořisťování, které se dělo lidem hlásícím se ke křesťanské víře v Súdánu, ještě v roce 2015.
Kniha je psaná velmi dobře. Jakmile k ní zasednete, už se nechcete zvednout, dokud ji nedočtete a prožíváte s autorem veškeré jeho strasti i radosti.
Jediná moje výtka na knihu, jsou pasáže odvolávající se na Bibli. Pro mě, jako nevěřícího člověka, jich tam bylo až moc, ale zase vím, že k samotné knize a autorově víře tyto texty patří. Takže já jsem je jen přelétla pohledem, ale věřící jistě najdou důvod, proč právě na tom místě daná pasáž je.

22.04.2024 4 z 5


Recept na lásku Recept na lásku Jarrett Melendez

Tohle byla taková divně roztomilá jednohubka.
Komiks to byl moc hezký, jen vlastně netuším proč je kolem něj takový poprask. Myslím, že jsem četla komiksy, kde je cesta k lásce zpracovaná mnohem lépe a ani není tak hrozně chaotická.
Hlavní hrdina právě dostudoval a chce se stát redaktorem nebo korektorem, nebo čímkoliv okolo knih, ale všude ho odmítají a tak, když už neví kudy kam, a potřebuje peníze vleze do restaurace, kde přijímají i bez praxe.
No, sice přijímají, ale k tomu aby ho vzali musí podstoupit zkoušky ve vaření a o tom jestli projde rozhoduje prasátko. (ehm, neříkali bez praxe?…) A aby toho nebylo málo, tak jedním z kuchařů u kterých se učí je velmi pohledný Liam. Jak to skončí snad ani psát nemusím. No a ještě k tomu tu máme rodiče co nesouhlasí se synovou prací a rozkol mezi kamarády.
Určitě mě nechápejte tak, že bych chtěla komiks hanit. To určitě ne. Dostanete od něj přesně to co očekáváte. Romantiku která vás pohladí po duši a zanechá na tváři úsměv. Jen si myslím, že to není úplně ten nejlepší romantický komiks, který se mi dostal do rukou.

22.04.2024 4 z 5


V šedých tónech (grafický román) V šedých tónech (grafický román) Andrew Donkin

Komiksová adaptace stejnojmenného románu, která nenechá nikoho chladným.
Původní románovou předlohu jsem nečetla. Ne, že bych nechtěla, jen mi oko, v tomto případě, padlo spíš na komiks.
Vlastně pořád nevím, co bych k tomu napsala. Pořád nedokážu pochopit, jak mohou lidé páchat taková zvěrstva. Jak se v naší historii mohlo něco takového stát.
A i když vím, že komiks nemůže říct tolik, co kniha, pořád toho řekl mnoho. A to všechno je třeba si připomínat, abychom neskončili tak, jako dřív. Aby na světě bylo lépe a abychom rozeznali, když se někteří lidé snaží o to stejné.
Z tohoto komiksu je cítit bolest kterou lidé v roce 1941 a letech následujících zažili. Ruta Sepetys tyto příběhy umí psát a umí se vás dotknout na tom správném místě.
Další její knihy si určitě přečtu, protože to jsou příběhy, které mě zajímají a z pera této autorky mě zajímají o to víc.

22.04.2024 5 z 5


Ženy bez slitování Ženy bez slitování Camilla Läckberg

Kniha byla napsaná moc dobře, děj odsýpal a nikde nebyla hluchá místa. Poměrně krátké kapitoly jsou z pohledu tří hlavních hrdinek. Nicméně v ději se pořád krásně orientujete a vždy víte (pokud autorka chce), v které době se ta daná událost děje a proč. Ze začátku se jejich příběhy nijak neprolínaly, ale postupně začínáte odkrývat, cože se to vlastně děje a jaké plány začínají postupně spřádat.
Jsem moc ráda, že jsem na tuto autorku narazila a zařazuji ji do svého seznamu autorů, od kterých si ještě někdy chci něco přečíst.
Pokud jste o ní ještě nikdy neslyšeli a máte rádi krimi, zkuste se po jejích knihách poohlédnout. Myslím, že nebudete litovat.

02.04.2024 5 z 5


Klekánice Klekánice Tereza Bartošová

Samotný název knihy nám, o příběhu uvnitř, nic moc neřekne a přijde mi trochu zavádějící. Zmínek o mytologii a samotné Klekánici tam totiž je jak šafránu, takže skoro žádné. Ale jako lehká detektivka je to skutečně moc dobré čtení. Je to hlavně o nepochopení a možná spíš ještě víc o tom, co lidé vidět nechtějí i když to mají přímo pod nosem a jiný jim na to ukazuje prstem. Tahle kniha hlavně říká, že i když si myslíme, že je člověk úplně vyšinutý, možná není od věci trochu zpomalit a podívat se na situaci jeho pohledem. Možná budeme překvapeni.
Po Klekánici doporučuji sáhnout všem, kteří nemají rádi moc krvavé detektivky, ale zároveň se nebojí odkrýt těžké téma, kterým únos dítěte bezpochyby je.

02.04.2024 4 z 5


Zvonkohra Zvonkohra Eliška Václavíková

Tohle je tak krásně jemně a citlivě napsané dílko. Autorka nám tu předkládá povídky, které na sebe navazují, ale jinak, než bychom čekali. Každý z jednotlivých příběhů nám má předat nějakou jinou myšlenku. Každý je sám o sobě krásný a jedinečný a na samém konci se všechno spojí a zapadne do sebe jako poslední dílek v puzzle a zanechá to jen ten příjemný pocit.
Po dlouhé době se mi stalo, že jsem četla knihu u které jsem si mohla v klidu vychutnávat příběh, který nebyl moc složitý a přeplácaný. Děj byl klidný a i když se v každé povídce něco dělo, cítila jsem se na konci uvolněná a zrelaxovaná =)
Určitě všem doporučuji si knihu přečíst protože vím, že s ní nesáhnete vedle.

19.12.2023 4 z 5


Sochař smrti Sochař smrti Chris Carter

Další díl z pera, pro mě, naprosto fantastického autora detektivek. Tenhle autor se s tím rozhodně nepáře. V každé knize dokáže level hnusu a morbidity posunout o další kousek výš a v každé knize si Robert a Garcia musí lámat hlavu ještě o kousek víc aby svého padoucha dopadli.
Hlavní dějová linka je, jako v každé jeho knize, moc dobrá, ale tentokrát mě zaujalo víc to, co se dělo v pozadí. Už od prvního dílu přeji Robertovi stejný partnerský vztah, jako má jeho parťák a zatím všechny ženy, o které mohl nebo měl mít Robert zájem autor sprovodil ze světa. Tentokrát ne, tentokrát se tahle linka sune velmi pomalu a ona žena na konci knihy zůstala naživu. A já se zatraceně moc těším na další díl už jen kvůli ní. Snad mi ji autor zase nesprovodí ze světa.
Jestli máte rádi detektivky u kterých vám nevadí velmi brutální vraždy a ještě horší popisy místa činů, tak na tuhle sérii určitě mrkněte.

15.12.2023 5 z 5


Kam odcházejí sny Kam odcházejí sny Petra Fido

Kniha je moc hezky psaná, na to, jak moc těžká témata se v ní odehrávají. Trochu mi chybělo rozebrání jednotlivých témat více do hloubky. Možná kdyby si autorka vybrala méně témat a ty více rozebrala, bylo by to lepší. Jinak to ale za mě byla moc povedená prvotina a četla se moc hezky.

12.12.2023 4 z 5


Bestie z Buchenwaldu Bestie z Buchenwaldu Max Czornyj

Ilse Kochová, přezdívaná čarodějnice z Buchenwaldu. Tato kniha je o ní. Je o ženě, která víc než ji, připomíná stvůru. Člověk si vlastně říká jak takoví lidé mohli žít mezi námi.
Ilse byla manželkou velitele tábora v Buchenwaldu a tak jí prošlo víc, než by prošlo komukoliv jinému. Spousta z toho, co se v knize popisuje, je nechutné a zvrácené. A když zjistíme, jak dlouho jí to procházelo...
Stejně tak špatný je i konec knihy, kdy se dozvídáme, co se s ní vlastně stalo a myslím že nejeden člověk si řekne, Není to málo? Za to všechno co provedla? Ale pak si uvědomím, že kdybychom udělali to, co třeba mě osobně přišlo na mysl, snížili bychom se na její úroveň a to by z nás nedělalo o nic lepší lidi, než byla ona. To co se s ní stalo nakonec je možná pro mnoho lidí mírným trestem a rozhodně to nevykoupí ani jednu zmařenou duši, ale alespoň před soudem stanula a dočkala se nějakého trestu.

09.12.2023 5 z 5


Klub rozkoše Klub rozkoše Jüne Plã

Úplně ze začátku jsem netušila co mám od knihy očekávat a vlastně jsem se do ní pouštěla s tím, že vůbec netuším co jdu číst.
O to víc mě mile překvapila. Kniha je vlastně takovým průvodcem světem se&uální rozkoše. Vysvětluje, co je to milování sebe sama a že s&x není jen o tom jednom, ale je to i tom všem kolem. Je to přijetí sebe sama takových jací jsme a dokud nebudeme milovat sebe, nemůžeme správně milovat ostatní. Text se pak stočí i k různým praktikám, radám a typům. Ty jsou pak doplněné o lehké kresby.
A věta: „Nikdo tě nikdy neo&uká tak dobře, jako ten/ta, kdo si užívá, že tě dělá.“ je věta, nad kterou by se všichni měli zamyslet a pochopit co se nám snaží říct.
Za mě tohle byla kniha, která mi toho hodně dala a myslím, že si ji pořídím i do své knihovničky.

09.12.2023 5 z 5


Cesta: Panda a dráček Cesta: Panda a dráček James Norbury

Druhý díl velmi známého díla Panda a dráček, které vychází z prvků budhismu a najdeme v něm spoustu milých a krásných přísloví. Tentokrát se Panda s dráčkem vydávají na dalekou cestu, musí opustit všechno co mají rádi, aby se mohli posunout dál a hlavně, aby malý dráček poznal nový svět a oprostil se od okovů chmur a strastí.
Tentokrát nejsou kresby jen černobílé, ale sem tam se do nich dostává i barva a vidíme jak se z temného světa stává barevný. Jak se z bezútěšných myšlenek v hlavě dráčka dostáváme zpět k barvám a pozitivním myšlenkám.

09.12.2023 5 z 5


Deníček Camille G: Dvoječka Deníček Camille G: Dvoječka Camille G

Druhý díl neztratil naladění prvního. Opět jsme dostali dávku jejího typického humoru v krátkých příbězích ze života.
U některých příběhů slzíte smíchy, u některých se jen tak šibalsky smějete sami pro sebe.
Možná že ne každý její humor pochopí a bude se mu kniha líbit tolik jako mě. Přeci jen, každý jsme jiný a každý z nás má rád trochu jiný druh humoru. Ale jako oddychovka na jedno, dvě odpoledne je určitě fajn.
Doma mám i další díly a rozhodně se na ně chystám. Tenhle styl humoru je pro mě nejlepší ke kafíčku a do dnů, kdy potřebuju trochu zvednout náladu.

09.12.2023 4 z 5


Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani Julie Caplin

Do série Romantické útěky jsem se chtěla pustit už dlouho ale nikdy jsem se k tomu nedostala a tak jsem si řekla že teď už nastal čas a že by to mohlo být fajn. A taky že bylo. Nebo spíš, bylo to mnohem víc než to. Krásná romantická jednohubka která velmi pohladila po duši a zanechala pocit že svět je ještě v pořádku a že správní chlapi ještě pořád po světě chodí.
V knize je i pár zvratů a nečekaných událostí ale i když vlastně všichni víme jak kniha nakonec dopadne, těšíme se na to, co se stane než dojdeme ke konci.
Moc se těším na další díly z této série protože v ní chci pokračovat.

09.12.2023 5 z 5


Veľká panda a malý drak Veľká panda a malý drak James Norbury

Milá a velmi laskavá kniha s mnoha krásnými myšlenkami a moudry. Jsem moc ráda že jsem se nakonec rozhodla knihu přečíst.
Je to krásná jednohubka na večer, ale pokud si skutečně chcete její hloubku vychutnat a zahloubat se do jejích myšlenek, rozložte si ji na více chvil. Přečtěte si kousek a zamyslete se nad tím co vám kniha chce říct.
Textu v knize není mnoho, ale o to větší hloubku má. Doplněný je o krásné ilustrace které celou knihou provází.
Knihu vám musím určitě doporučit a nad myšlenkami v ní se zamyslete.

09.12.2023


Vrány Vrány Petra Dvořáková

Vrány jsou dost depresivní jednohubkou. Ať chcete nebo ne, kniha vás chytí a nutí vás číst až do samého konce. Na tom konci vás pak vyplivne totálně semletý a psychicky vyřízený.
.
Je to příběh napsaný s velkým citem k tématu, které se v něm odehrává. Protože to, co popisuje se může dít kdekoliv kolem nás. Za kterýmikoliv zavřenými dveřmi, od jakékoliv rodiny. Domácí násilí na dětech.
.
Doufala jsem, že na konci příběhu se dočkám třeba pochopení toho, proč se to dělo, proč byla celá rodina k mladší z dcer tak moc zlá, ale bohužel. To si můžeme jen domýšlet.
.
Na to, jak je to útlá kniha, nese obrovské poselství a měla by být čtena. A já věřím, že nenechá nikoho chladným a že nejedno oko nezůstane suché.

19.11.2023 5 z 5


Po stopách Jacka Rozparovače Po stopách Jacka Rozparovače Kerri Maniscalco

Jack Rozparovač, jméno které bylo v londýnských ulicích velmi známe. Lidé se báli, báli se bestie která po nocích vraždí lidi. (nevím, ale hned mě napadl Voledomort ‍️)
A na druhé straně těhlech hrůz stojí Audrey Rose. Dcera bohatého šlechtice, který se jí snaží držet v zlaté kleci plné čajových dýchánků a luxusních šatů. Z téhle klece ale dost často utíká, aby žila život který chce žít. Život který do mužského londýnského světa nepatří.
Utíká totiž do laboratoře svého strýce a tam se věnuje studiu mrtvých těl. Umí je precizně rozřezat i zašít a zjistit z nich důkazy.
A proto není divu že se pustí do pátrání po Jackovi když jí na pitevním stole přistane jeho první mrtvola.
.
Příběh o dívce snažící se vydobýt si své místo na slunci ryze v mužském světě. Příběh o tom, jaké to je být svázaná okovy pravidel a nemoci tak dýchat. Příběh o dívce co se vzepřela světu a postavila se na vlastní nohy, připravena se s ním porvat. S každou další ranou která ji měla uvrhnout zpět se místo toho vynořila silnější a nebezpečnější.

17.06.2022 5 z 5