Po stopách Jacka Rozparovače

Po stopách Jacka Rozparovače https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475055/bmid_po-stopach-jacka-rozparovace-Qxg-475055.jpg 4 636 169

Hrůzu nahánějící hororový román, jehož příběh je inspirován vraždami Jacka Rozparovače, s neočekávaným vyvrcholením, z něhož tuhne krev v žilách… Sedmnáctiletá Audrey Rose Wadsworthová je dcerou ctihodného šlechtice a nabízí se jí tak život v bohatství a moři dalších výhod. Pod rouškou společenských čajových dýchánků a nákupů luxusních šatů však vede tajný druhý život. Navzdory přáním svého otce a očekáváním společnosti Audrey často utíká do laboratoře svého strýce, kde se věnuje děs nahánějícímu studiu forenzních věd. Když ji práce na tělech brutálně zavražděných žen vtáhne do pátrání po sériovém vrahovi, přivede ji její touha po nalezení odpovědí na samý okraj zlaté klece. Šokující zvraty a obraty, umocněné fotografiemi z této ponuré doby, činí z této prvotiny z pera autorky Kerri Maniscalco, jež se umístila na prvním místě žebříčku nejprodávanějších knih deníku New York Times, vskutku nezapomenutelné dílo.... celý text

Literatura světová Horory Romány
Vydáno: , King Cool
Originální název:

Stalking Jack the Ripper , 2016


více info...

Přidat komentář

pavlaK98Q
05.04.2024 1 z 5

Vážně si nepamatuji, kdy naposled mě hlavní hrdinka vytáčela až takhle moc. Její myšlenkové pochody, jsou jeden velký chaos, není schopná sebereflexe, stát si za svým, neví, co chce a na konci knihy na mě působí, že je naprostá pipka. No nic, když už jsem koupila na Dobrovským v Black friday celou sérii, tak si ji taky přečtu, že.... Aspoň se něčím zabavím, než vyjde Woodhill.

Slezadav
04.03.2024 4 z 5

Tohle bylo pro mě docela příjemné překvapení. Čekal jsem tak trochu YA slátaninu, ale příběh byl velmi dobře a svižně napsaný. Jen teda krev v žilách úplně netuhla a popisy brutalit rozhodně mohly být grafičtější. Během čtení jsem se ovšem rozhodně nenudil a dokonce hlavní hrdinka nebyla zdaleka taková slepice, jak bývá u tohoto subžánru obvyklé. Ne, že by mě občas Audrey Rose neiritovala, ale převládaly situace, kdy se chovala vcelku rozumně. Viktoriánská Anglie je popsána barvitě a nebyl pro mě problém se do příběhu vžít.
Trochu mi vadilo, že autorka místy až příliš akcentovala náhled na roli žen v tehdejší společnosti. Stejného efektu šlo dosáhnout i nenásilně. Dalším mínusem pro mě bylo v některých pasážích trochu moc nepodstatné vaty a naopak příliš zkrácené stěžejní scény. A občas mi vadilo i přílišné zaměření na emoce hlavní hrdinky související s romantickou linkou příběhu. Ono by pro mě celá kniha působila o něco lépe, kdyby tam žádná romantická rovina ani nebyla (nebo naopak byla více propracovaná), nicméně chápu, že pro cílovku tohoto díla bylo její zahrnutí neoddiskutovatelnou nutností. Odhalení vraha není nikterak překvapivé a věřím, že pro většinu čtenářů byl hlavním podezřelým minimálně poslední třetinu knihy. Konečné hodnocení jsou slabé čtyři s přivřením obou očí.


zuzi9
25.02.2024 5 z 5

Mám ráda knihy z historického období s nádechem dnešní doby. Kniha má úžasnou obálku, která mě nalákala ke koupení a nezklamala. Je doplněna o ilustrace, fotografie a dodatkem autorky k událostem. Příběh se mi líbil a konec pro mě byl překvapením, neměla jsem tušení, kdo je Jack Rozparovač. Jen některé popisy při pitvě a nálezech těl pro mě byly až moc detailní, ale to k tomu asi patří.

Marsí5
20.02.2024 3 z 5

(SPOILER) Moje první setkání s autorkou hlavně díky obálce, která mě nalákala, a tématu.
Nemůžu říct, že by se mi kniha úplně nelíbila, ale jisté nedostatky to mělo....
Hlavní postava mě vytáčela pořád stejnými úvahami dokola... Dále některé části "pátrání" byly takové nijaké.... Ani jsem vlastně nepochopila, co jimi chtěli zjistit.

Dále se omlouvám, že budu velmi konkrétní:
Závěrečné rozuzlení mělo jednu dle mého závažnou chybu.... Po objevení chodby je Audrey přesvědčená, že našla místo, kde Rozparovač dívky mučil. Nicméně tato úvaha je úplně scestná, protože Rozparovač zabil všechny dívky na místě nálezu těl v uličkách!

Dám šanci dalšímu dílu, protože Drákula mě zajímá vždycky, ale pokud se styl psaní neposune na trochu vyšší úroveň, nemyslím si, že bych věnovala pozornost kompletní sérii.

Maly_MACKO
05.02.2024 2 z 5

Young Adult na pitevně.

Jidu
31.01.2024 1 z 5

Tak jsem chtěla zkusit něco jiného, než její fantasy, že mi to třeba sedne, ale bohužel.

Přiznávám hned na začátku, ze o Jackovi jsem měla absolutně kusé informace, nezajímala jsem se o něj, takže jsem čekala, že mi autorka přinese hodně nových informací o něm, jeho vraždách atd.

Ale bohužel, tohle jsem opravdu věděla i já. Zapnete-li google, tak do půl hodinky víte víc, než co je obsaženo v knize.

Bohužel i sem Kerri hodně cpe romantickou linku, takže je to styl "otevřeme tělo, vyndáme játra, jéé, ten je ale hezký, ten můj kolega." A tak stále dokola.
Samozřejmě, jak je tedy u knih autorky zvykem, nesmí chybět hloupá hlavní hrdinka. Venku řádí sadistický sériový vrah, tak hurá v noci do ulic, já ho přemůžu - tohle bylo její uvažování a fakt mě to štvalo.

Knihu maličko zachránila tak poslední pětina, takže hodnotím alespoň na 20% a já už od autorky nic zkoušet nebudu. Zkrátka jsme si nesedli, ale věřím, že někdo bude z jejího odlehčeného stylu psaní nadšený. Já čekala více informací a méně vztahových dramat.

Petass
27.01.2024 4 z 5

Nic jsem neočekávala, přibrala jsem si ji v knihovně vlastně náhodou. Když o tom přemýšlím, ležela v oddělení YA a tomu podle mě i odpovídá, za horor bych to neoznačila. Chtěla jsem původně číst historický román s milostnou linkou, ale jak na potvoru byly všechny mnou chtěné půjčené. Zcela překvapivě tato kniha vlastně splnila má přání. Bavilo mě to, četlo se to samo, Jacka jsem odhalila, ale nevadilo mi to. Místy nechutné popisy, ale to se u tématu Rozparovače asi očekává, naštěstí mě už v tomto směru otupily série Petera Maye. Hvězda dolů za nepříjemně zdůrazňované feministické téma. Těším se na pokračování s Drakulou!

Gabux
19.01.2024 5 z 5

Tahle kniha se musí trefit do vašeho rozpoložení. Mně se poprvé netrefila. Po čase jsem se ale rozhodla ji dát druhou šanci a jsem neskonalou ráda, že jsem to udělala!

Příběh se vyvíjí velmi postupně a dovoluje čtenáři si všímat náznaků a pravých i falešných stop. A gradace byla výborná!

Kniha se četla lépe a lépe jak příběh pokračoval. Autorka člověka mate a neustále ho nutí přemýšlet, zda jeho odhad byl ten správný. Já jsem Jacka odhalila už nikdy na začátku, ale přesto se autorce párkrát povedlo mě znejistit v mém odhadu. Za mě tedy skvěle napsané!

Popisy činů a těl jsou velmi podrobná. Nic moc pro slabší žaludek. Historický Londýn, řádění vraha, pitvy, vyšetřování i nástrahy mezilidských vztahů a společenských očekávání jsou vykresleny skvěle.

Audrey a Thomas jsou rozhodně jedni z nejpovedenějších hlavních postav, co jsem kdy potkala. Každý má svou osobnost. Silné i slabé stránky. Oba jsou inteligentní a jejich vzájemné škádlení příběh obohacuje, ale neutlačuje hlavní linku.

Nakonec musím autorku ještě pochválit. Na konci příběhu má podrobné rozebrání originálního příběhu a své verze a vysvětluje tam smyšlené věci, vynechané věci i věci, které jsou převzaty ze skutečnosti s respektem k událostem i k obětem Jacka Rozparovače.

Zuzka_Zuu
12.01.2024 5 z 5

Skvělý začátek série. Romantická zápletka a tehdejší dvoření jen podtrhovalo detektivní zápletku se zajímavým koncem. Za mě skvělá kniha, nechyběly ani historické prvky propojené s fikcí - super za mě na konci knihy vysvětlení autorky co a jak upravila ve své knize oproti skutečným časovým událostem, aby její děj lépe navazoval. Určitě si přečtu další díly této série. Navíc styl psaní autorky mě zaujal, rozhodně se budu věnovat i další autorčině tvorbě :)

SalemJohn
06.01.2024 2 z 5

V jednom z dielov Káčerova (DuckTales) riešili prípad kde v Londýne vyčíňal istý Jack Rozprašovač - áno, čítate dobre - Jack Rozprašovač. Deti boli nadšené z ďalšieho napínavého prípadu, a dospelým táto vtipná parafráza vyčarila široký úsmev. Tak nejaký podobný pocit som mal pri tejto knihe ! Určite to nie je zlá kniha, len ja nebudem asi cieľovka.. Preto toto moje hodnotenie nebude úplne objektívne. Kniha si určite nájde (alebo už aj má) svoju fanúšikovskú základňu, ale ja do nej nepatrím.. Dám ešte šancu druhej časti série Hon na knížete Draculu (ale to čisto len ako fanúšik transylvanskej transfúznej high society), a potom knihy posuniem vhodnej cieľovej skupine. Ja dávam dve hviezdy, ale v správnej skupine, nálade a veku hodnotenie môže byť vyššie.

Jaymay
30.12.2023 4 z 5

Tak tohle bylo zvláštní dílko plné protikladů. Jednoznačně ani nelze určit do jaké kategorie spadá a tady ty protiklady začínají. Osobně bych ji označila za takovou krvavější detektivku. Hlavní hrdinka je sebevědomá, tvrdohlavá a jde si za svým, na druhou stranu je taky někdy na facku a místy už její chování hraničí až s fanatismem a posedlostí. Co se týče milostné stránky, tak ta tu je spíše jako vedlejší prvek, takže jí čtenář mezi těmi všemi vnitřnostmi, které autorka až nechutně podrobně popisuje, nevěnuje moc pozornost. V neposlední řadě styl psaní. Ten je sice působivý, vtáhne do děje a jde poznat, že autorka si informace opravdu zjišťovala, nicméně je krkolomný a náročný na čtení. Nesčetněkrát jsem si musela větu přečíst dvakrát, abych správně porozuměla obsahu. Dlouhá souvětí, složité věty a neustálá zbytečná přirovnávání mi lezla krkem. Kdyby autorka ubrala na obsahu slov, udělala by lépe. Tak či tak, ráda si přečtu další díly. Temná atmosféra dalších námětů mě láká a jsem zvědavá, jak si poradila dalšími náměty.

lucakuca
13.12.2023 3 z 5

Tak u téhle knihy jsem rozpačitá jako u divnýho rande.
Obálka je koukatelná, takřka nádherná, všechno je v knize super, prostě nic co by mě mělo odrazovat zuje.
Ale tak nějak nijak se mi těžce četla. Není to šup šup čtení. Nemám to sfouklé za večer, ani za týden. Často ji prokládám jinými kousky.
Zase to prokleté ALE... Ale moc mě zajímá, co bude dál, a po jakých stopách se vydají příště.

TerkinKnižnySve
11.12.2023 5 z 5

Kerri Maniscalco - po stopách Jacka Rozparovače


Počet strán: 320
Vydavateľstvo: #edicekingcool
Žáner: #youngadult #horor #historia

Rozhodne by som túto knihu neradila medzi horor, možno thriller ale to nič nemení na veci, že bola výborna.

Hlavná hrdinka Audrey Rose bola výborná, silná žena, ktorá si išla za svojim.

Dokonca mi ani nevadilo, že kniha je historického žánru, pretože Viktorianska doba sa mi páči, až teda na to, že žena je v podstate nič a muži vládnu svetu.

Dej bol zo začiatku trošku chaotický ale postupne sa dielky skladačky zasuvali na svoje miesta a dej krasne plynul.

Jacka som mala podchyteného asi od 100 strany ale stále tam boli úskoky, kde ma autorka zneisťovala a išlo jej to teda bravúrne!

Slovne prestrelky medzi Audrey a Thomasom boli veľmi vtipné, morbidity a sarkazmus išli ruka v ruke.

Kto ma rád "medicínske prostredie pitiev" tak si príde na svoje

Veľmi sa teším na ďalšie dobrodružstvá Audrey v ďalších častiach.

Štafeta č. 108

Ďakujem za knihu v štafete Iveta Vašutová

#kniznastafeta #kniznarecenzia #recenzieTerka #milujemeknihy2 #stafetovyzavislak #postopachjackarozparovace #kerrimaniscalco

Antonacia:
Hrůzu nahánějící hororový román, jehož příběh je inspirován vraždami Jacka Rozparovače, s neočekávaným vyvrcholením, z něhož tuhne krev v žilách

Sedmnáctiletá Audrey Rose Wadsworthová je dcerou ctihodného šlechtice a nabízí se jí tak život v bohatství a moři dalších výhod. Pod rouškou společenských čajových dýchánků a nákupů luxusních šatů však vede tajný druhý život.
Navzdory přáním svého otce a očekáváním společnosti Audrey často utíká do laboratoře svého strýce, kde se věnuje děs nahánějícímu studiu forenzních věd. Když ji práce na tělech brutálně zavražděných žen vtáhne do pátrání po sériovém vrahovi, přivede ji její touha po nalezení odpovědí na samý okraj zlaté klece.
Šokující zvraty a obraty, umocněné fotografiemi z této ponuré doby, činí z této prvotiny z pera autorky Kerri Maniscalco, jež se umístila na prvním místě žebříčku nejprodávanějších knih deníku New York Times, vskutku nezapomenutelné dílo.

Olous1
09.12.2023 3 z 5

Vcelku dobrý začátek nové série. Že začátku se to hezky rozjelo,pak trochu to bylo takové hodně natažené,ale závěr byl vskutku originální. Určitě půjdu do druhého dílu. Upozorňuji, že kniha není pro slabší nátury, neboť některé popisky jsou opravdu fuj.80%.

marci8
16.11.2023 2 z 5

Kniha mě moc nezaujala. Nebylo to strašidelné, ani napínavé. Taková slabší detektivka.

Michalka98
01.11.2023 2 z 5

(SPOILER) Velké zklamání hned z několika důvodů. Kniha rozhodně není horor - není strašidelná a bohužel ani napínavá. Spíše se jedná o feministickou agitku s detektivními a romantickými motivy (což by bylo v pořádku, kdybych něco takového chtěla číst), která využila Jacka Rozparovače pouze jako kulisu a marketingový tah. Hlavní hrdinka mi lezla na nervy kvůli potřebě pitvat i to, co je ještě živé (kolikrát jsem měla dojem, že už se jedná spíše o obsesi). Audrey Rose byla inteligentnější než celý Londýn, nebo si to o sobě alespoň myslela, a všichni muži v jejím okolí jí nesahali ani po kotníky (ale přesto ji téměř každý z nich v průběhu příběhu nějakým způsobem převezl). Za mě to byla spíš do sebe zahleděná holka, která se vůbec neohlížela na ostatní. Nepříjemným překvapením bylo rovněž závěrečné rozzuzlení, ve kterém se autorka zcela vykašlala na historická fakta. Ano, vím, že totožnost JR není dosud 100% potvrzená, ale nějaké pravděpodobné podezřelé máme - třeba Poláka Kosminského. Na to ale Maniscalco rezignovala a pro větší "zajímavost" udělala vraha z příbuzného hlavní hrdinky. Ba co víc: v doslovu se o "skutečném" JR ani nezmiňuje, což je vzhledem k tomu, že odkazuje na skutečný příběh a historické reálie, opravdu velká chyba. Abych nekončila negativně: není to špatná kniha, dobře se četla a je vidět, že se autorka o téma zajímala. Jako YA romantická detektivka Po stopách Jacka Rozparovače patrně obstojí, ale nečekejte "Počátek série, z níž tuhne krev v žilách."

Erlif
02.10.2023 2 z 5

Jak začít, tohle hodnocení mě strašně mrzí.. možná je to 2,5 hvězdičky, ty dvě mi přijdou hrozně kruté, ale...

Těšila jsem se na horor, těšila jsem se na román... A tohle bylo celé takové nemastné neslané, bohužel jsem se při nákupu namlsala červeným hodnocením a v akci koupila rovnou všechny tři knížky... Tak se jen modlím, aby další díly byly lepší, hodnocení na další díly jsou dost rozpoluplný.

A teď něco k samotnému příběhu. Kniha je psána z pohledu Audrey Rose Wadsworthové, myšlenky vraha žádné, popisy okolností zabití, jsou pouze dedukce od pitevního stolu. Možná se autorka snažila sázet na nechutnost? Nevím... Ano v roce 1888 ženy opravdu moc pitvy neprováděly a plnily spíš rodinné/společenské funkce. Takže tato kniha je spíše o tom, jak to ženy měly těžké se vůbec prosadit a být respektované, také hodně popisovala, jak to chodí v té rovině hledání nápadníka, domlouvání zásnub apod.

Nemůžu říct, že by se kniha četla špatně, ale vlastně se tam ve směs skoro nic nedělo, ani horor a ani pořádná romantika.. a je to škoda, myslím, že všechny knihy psané na téma Jack Rozparovač mají potenciál...

whiolet
28.09.2023 3 z 5

Už od začátku měla kniha skvěle nášlapnuto, jenže v polovině knihy se dynamičnost příběhu lehce vytrácela a konec mi přišel jako velká smíchanina všeho možného,proto dávám tři hvězdičky, ačkoliv to bylo celkem čtivé čtení.

dontbullshitme
25.09.2023 4 z 5

Začátek slibný, prostředek se mi trochu táhl a konec zajímavý. Ač jsem byla uprostřed trochu otrávená z toho, že se děj neposouvá rychleji, musím říct, že se mi kniha líbila. Sice jsem velmi rychle uhodla, kdo je vrahem, ale to ničemu nevadilo, spěchala jsem pak aspoň se čtením, abych si své mínění potvrdila.

Belanna
23.09.2023 5 z 5

Knížka mi dokonale sedla.
Bylo tu vše, co mám v knihách ráda, historický Londýn, řádění vraha, vyšetřování vraždy, napětí, složité mezilidské a společenské vztahy a sympatická Audrey Rose, která se zajímá o čistě mužskou profesi.
Autorce se povedlo vše skvěle skloubit a navíc protkat jemnou romantickou linkou. Těším se na další díly.

Velké plus patří také obálce.