E-liška-S E-liška-S komentáře u knih

☰ menu

Tma pod srdcem Tma pod srdcem Lucie Ortega (Navrátilová)

Stejně jako Světla nad močálem mě Tma pod srdcem okamžitě dostala a nezbývalo mi nic jiného, než číst a číst...

Lenu jsem si opravdu zamilovala, prožívala jsem s ní překvapení, zklamání, radost i smutek, čelila neočekávaným zvratům. Finále příběhu se mi líbilo, i když bych si na začátku prvního dílu netipovala, že to dopadne tak jak dopadlo... nicméně po světě Temného Navu a dalších naším očím neviditelných mytických míst se mi bude stýskat...

26.09.2022 5 z 5


Muffin a čaj Muffin a čaj Theo Addair (p)

Nejčastěji čtu fantasy, scifi a pod., ale říkala jsem si, že je dobré sem tam udělat vyjimku :D !

Muffin a čaj mě překvapil. Bavilo mě knihu číst i přes absenci kouzel, bohů, jakehokoli nadpřirozena. Byl to sladký příběh plný hledaní sama sebe i cesty k druhým. Celou dobu jsem si nepřala pro hlavní hrdiny nic jineho než šťastný konec, přestože v jiných připadech je shledávám poměrně nudné.

Chystám se na další díl!

24.09.2022 4 z 5


Zelený skřítek a děvčátko jménem Diana Zelený skřítek a děvčátko jménem Diana Ondřej Netík

Dostala jsem knihu jako dárek a nějak jsem její čtení odkládala. Když jsem se k ní konečně dostala, naprosto mě okouzlila. Kontrast chladného, nevlídného sanatorii a s jiným jakoby snovým světem mě prostě dostal.
Za mě velmi neobvyklé fantasy, ale moc jsem si ho užila.

20.09.2022 5 z 5


Z pohledu jezevčíka Z pohledu jezevčíka Frauke Scheunemann

Původně jsem knihu koupila jako vánoční dárek a vždycky, když dávám knihu si kousek přečtu pro jistotu, jestli je dobrá a bude se líbit. Z pohledu jezevčíka jsem během tří dnů přečetla jedním dechem a opravdu se nasmála. Můžu jenom doporučit, stejně jako mamka, která knihu našla pod stromečkem.

Herkules má prostě neuvěřitelně zábavný pohled na to co se děje kolem něj! :)

20.09.2022 4 z 5


Světla nad močálem Světla nad močálem Lucie Ortega (Navrátilová)

Moc se mi líbilo pojetí nadpřirozeného světa fungujícího paralelně s naším založeného na slovanské mytologii. Bludičky, vlkodlaci a vůbec bytosti z tohoto světa mě okouzlily. Také děj byl plný tajemství a poměrně nečekaných zvratů a propojení. Hlavní hrdinka mi byla docela sympatická (což se mi stává spíš zřídka popravdě).

Malé mínus pro mě byl trochu pomalý začátek, kdy mi trvalo, než jsem se do příběhu ponořila a naopak možná až trochu moc zrychlený konec, kdy jsem si zoufale přála, aby to ještě nekončilo.

Každopádně už mám ve spárech druhý díl a nemůžu se dočkat, až se pustím zase do čtení.

15.09.2022 4 z 5


Kluci ze hřbitova Kluci ze hřbitova Aiden Thomas

Popravdě, neočekávala jsem mnoho, ale když už se mi kniha dostala do ruky, říkala jsem si, proč ji neotevřít. A jsem tomu opravdu ráda!

Hned zezačátku musím říct, že velmi oceňuji, že autor do této knihy vložil tolik ze sebe sama. Už dříve mě zaujaly latino kultůra a tradice a diky Klukům ze hřbitova se o nich chci dozvědět ještě více. LGBT hlavní hrdina byl dle mého velmi pěkně napsaný. Ukázal nám toho spoustu ze "svého světa", ale zároveň to, že touží po tom samém jako skoro každý mladý člověk (nehledě na to, odkud je, jak se cítí a kdo se mu líbí) a to po přijetí a uznání. Stejně vyvedené byly dle mého i další postavy (opravdu jsem si všechny zamilovala, i když různými způsoby).

Za polovinou už mě vyloženě bolelo knihu odložit, byť na malou chvilku. Opravdu mě moc mile překvapila.

01.09.2022 5 z 5


Prašina Prašina Vojtěch Matocha

Popravdě foglarovky, o kterých se často v souvislosti s Prašinou mluví, mě nikdy příliš nenadchly. Oproti tomu Prašina ano!

Úžasný dobrodružný příběh, ve kterém je velice brzy jasné, že nepůjde o žádnou dětskou hru. Kniha je plná napětí, tajemných zákoutí a je třeba rozklíčovat, do čeho se to vlastně hlavní hrdinové zapletli. Přečteno jedním dechem.

Pro milovníky mluveného slova doporučuji také opravdu perfektní audioknihu.

25.08.2022 5 z 5


Underground Underground František Kotleta (p)

Moje první přečtena kniha od autora (v rámci ČV), na kterého absolutně nedá dopustit můj bráška.

Musím říct, že jsem prvních pár stránek byla absolutně v šoku, co se týče jazyka, kterým je kniha psaná. Nejsem coby čtenář na takové množství vulgarit zvyklá, ale musim uznat, že do světa, ve kterém se děj odehrává, a k hlavní postavě to prostě sedí. Zpětně si ani nedokážu představit, že by tomu mělo být jinak.

Pod vší tou surovostí prostředí i postav se skrývá zajímavý příběh. A ocenila jsem i několik opravdu vtipných narážek na naší současnost.

25.08.2022 3 z 5


Děti krve a kostí Děti krve a kostí Tomi Adeyemi

Těšila jsem se na zase "trošku jiné" fantasy než na které jsem zvyklá a musím říct, že svět inspirovaný Africkou a její kulturou se mi moc líbil, stejně tak zajímavý koncept fungování magie, ale ...

Přiznám se, že co se samotného příběhu týče, do půli knihy (cca něco mezi 250 a 300 stranami) jsem váhala nad tím jestli mě baví nebo ne. Místy se děj na můj vkus až moc vlekl a hlavní hrdinka mě většinu času spíš rozčilovala, než že bych se s ní dokázala nějak víc ztotožnit (naštěstí jsou tu i docela zajímavé vedlejší postavy).

Nakonec jsem se rozhodla, že i přes chvíle, kdy jsem si přála být už na konci knihy a mít to za sebou, se mi kniha docela líbila. Jestli se pustím do dalšího dílu ale ještě zvažuji.

15.08.2022 3 z 5


Rozvaliny Gorlanu Rozvaliny Gorlanu John Flanagan

Na základě spousty doporučení od známých i členů rodiny jsem se dala do čtení série Hraničářův učeň a okamžitě mi bylo jasné, proč si tyto knihy získaly tolik nadšených čtenářů.

První díl podle mě patří k těm nejvydařenějším. Nechybí v něm dobrodružství, morální poučení a postavy - jak hlavní tak vedlejší - jsem si okamžitě zamilovala.

I přes to, že jsem slýchala od známých, že jde o milované knihy z jejich dětství, mě dokázaly zaujmout a pobavit i v dospělosti.

09.08.2022 5 z 5


Z kostí a inkoustu Z kostí a inkoustu Rachel Caine (p)

Čtení této knížky jsem si moc užila. Sedl mi jak svět (včetně zajímavých vsuvek mezi kapitolami, kde se čtenář mimo jiné dozvěděl o tom, jak se tato alternativní historie liší od té naší skrze dopisy a dokumenty) tak hlavní hrdina a další charaktery.

Oceňuji také temnější atmosféru a to, že v základu svět, který je nám předkládán jako poměrně krutý a nevlídný má opravdový dopad i na postavy... nikdo není šetřen a i když věřím, že i dalším čtenářům jako mě ukápne u čtení slza, je to v tomto případě zcela v pořádku.

Nemůžu se dočkat dalších dílů a vzhledem k tomu, že ne všechny jsou přeloženy, vrhnu se do oprašování své angličtiny, protože v tuto chvíli už vím, že nenajdu klid, dokud nedočtu sérii do konce.

08.08.2022 5 z 5


Upíří hora Upíří hora Darren Shan (p)

Jedna z mých oblíbených knižních sérií, které vděčím za to, že jsem se jako dítě opravdu rozečetla. Tento díl jsem si oblíbila zejména proto, že mě strašně bavilo autorovo pojetí upírů jako takových a zde se čtenář seznámí s tím jak toto společenství funguje z větší blízkosti.

08.08.2022 5 z 5


Bez šance Bez šance Neal Shusterman

Do teď nedokážu pochopit jak autor docílil toho, že je kniha tak neuvěřitelně napínavá (alespoň pro mě - vydržela mi sotva pár dnů, protože jsem ji nedokázala odložit) a zároveň je v ní prostor pro momenty hlubokého zamyšlení, které nijak neruší, ba naopak. Z toho jak svět funguje v této knize jde mráz po zádech... Jakou má cenu lidský život? To je otázka, které se po přečtení nedokážu zbavit. Opravdu doporučuji.

08.08.2022 5 z 5


Z deníku kocoura Modroočka Z deníku kocoura Modroočka Josef Kolář

Jedna z nejmilejších knížek z dětství! Kromě samotné knížky jsme měli i audioknihu na kazetě a dodnes si pro zlepšení nálady sem tam broukám některou z písniček Kocurka Modroočka :)

08.08.2022 5 z 5


Strašidelnická Strašidelnická Lucia Magašvári

Opravdu povedená kniha, která dokáže v dětech probudit fantazii i během tak nudné činnosti, jako je cesta metrem z bodu A do bodu B. Ilustrace mě hned oslovily, kniha se moc pěkně četla a nadpřirození obyvatelé metra a dobrodružství, která s nimi hlavní hrdinové prožívají, mě moc bavila.

Připojuji se tedy k Bezkyne9 a broskev28 a opravdu doporučuji.
A to nejen pražským dětem, ale i těm z jiných koutů republiky. Vždyť v budoucnu na nějakém výletě do hlavního města si tak užijí nejen Pražský hrad, nebo návštěvu jednoho ze spousty muzeí, ale i cestu mezi jednotlivými památkami v těch tajemných tunelech, kde možná žijí (a možná taky ne) prapodivní tvorové ;)

18.07.2022 5 z 5