Světla nad močálem přehled

Světla nad močálem
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466577/bmid_svetla-nad-mocalem-8dR-466577.png 4 321 321

Světla nad močálem série

1. díl >

Vydejte se do světa bludiček. Vítězná kniha 4. ročníku soutěže Hvězda inkoustu. Lena si vzala život naprosto dobrovolně – mezi lidmi už žít nemohla. Teď je z ní navka, budoucí bludička. Aby se jí skutečně stala, musí kromě nových dovedností zvládnout to hlavní: nalákat do močálu lidskou duši. Jenže po střetnutí s nepřátelskou strigou má na splnění úkolů místo sedmi let jen sedm dnů. Lena u bludiček našla milující rodinu a udělá cokoli, aby s nimi mohla žít i nadále. Zvládne přivést duši člověka, nebo ji čeká věčné zatracení?... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Světla nad močálem. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (101)

Jidu
14.06.2024 5 z 5

Wow! Tohle byla prostě pecka! Já podobné příběhy milovala v pubertě a utvrdila jsem se v tom, že kvalitně napsané YA fantasy může být fajn i o 10 let později, když to YA už úplně nesplňuji

Lena mi přirostla k srdci hned od prvních stránek, když začala vyprávět o svém pozemském životě. Bylo mi jí líto. Holt srážka s blbcem bojí nejvíc a ne každý to dokáže ustát.

Příběh je plný dynamiky, akce, tvorů, prostě všeho, co kvalitní YA fantasy, za mě, má mít.

Rozhodně musím vypíchnout úvody kapitol, které někdy působí jako citát a někdy je to Lenino uvědomění si něčeho ze svého pozemského života. Hodně mi to dalo a autorka má tématiku nějaké zhrzenosti a psychických problémů nastudovanou opravdu skvěle.

Další věc, která mi byla velmi sympatická je to, že tady není žádná přehnaná romantická linka, která by převzala nadvládu nad světem, jak tomu často v tomto žánru bývá.

No a poslední věc, ač bych vám mohla psát plusy do aleluja, je břitký a často až černý humor autorky. To já můžu a fakt jsem se nasmála.

Celkově knihu doporučuji. Tohle prostě musíte mít!

lucyvase4
27.05.2024 5 z 5

Poté co Lena spáchá sebevraždu se kupodivu neocitne v nebi ani pekle, ale na dně močálu. Stává se z ní navka. Ani člověk ani bludička, prostě něco mezi tím. Aby se mohla stát bludičkou musí do 7 let projít transformací. Rituál, který tuto proměnu umožňuje, ale zahrnuje i přivedení lidské duše do močálu. Vše se zvrtne po střetnutí Leny s nepřátelskou strigou Irmou. A ze sedmileté lhůty zbyde pouze sedm dnů.
Zvládne Lena přivést do močálu duši člověka? Dokáže vůbec člověka zabít? A co se stane pokud neuspěje?

,, Někdy se sami sebe ptáme, co jsme ochotni udělat, abychom něčeho dosáhli. Dokud jednáme v souladu sami se sebou, tak vlastně o nic nejde. Problém nastává, když se rozhodneme jít dál, za hranice toho, kým jsme. Potom ale už není otázka, co jsme ochotni udělat, ale kým jsme ochotni se stát."

Jedno z mouder, kterých se v této knize vyskytuje poměrně dost. Kniha nás nutí přemýšlet, a to jí pozvedá na úplně jinou úroveň.

Cesta Leny nebyla na růžích ustlána. Přesto styl autorčina vyprávění byl lehký a oddechový. Celá kniha je protkána sarkastickým humorem a dvojsmysly, u kterých jsem se musela usmívat.

Lena mi přirostla k srdci, stejně jako její budoucí oběť, Nemoj nebo Kora. Všechny postavy byly skvěle vykresleny. A dokonce jsem dokázala pochopit i Irmu. Neříkám, že jsem se s jejím jednáním dokázala ztotožnit, ale vím, proč to všechno dělala.

Mám moc ráda slovanskou mytologii. Tady ji bylo požehnaně. Kdo ji má rád stejně jako já, určitě si přijde na své. Veles, Morena, Mokoš, ti všichni se v knize objeví.
Také zde máme hodně nadpřirozených bytostí (bludičky, rusalky, vlkodlaci, upíři, duchové, skřítci).

Od autorky @lucie.ortega.navratilova jsem ještě nic nečetla. Slyšela jsem chválu na její knihu Soumrak Edenu. O knize Světla nad močálem, jsem vůbec nevěděla. Což je vážně škoda.
To propojení našeho moderního světa a fantasy, mne neskutečně bavilo.

Na druhý díl se moc těším. Ale pokud bych ho nepřečetla, příběhu to nijak neuškodí. Kniha je i takto ukončena.


Katka.Val
28.03.2024 4 z 5

Velmi dobre napsane, se zajimavym presahem. Rozhodne lepsi, jak jine fanstasy s motivy mytologie. Cetlo se to velmi dobre.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (15. týden)

11.04.2021


Citáty z knihy (7)

Znecitlivění je dar z nebes, nebo z podsvětí, přijde na to.


Čelit realitě bez sarkasmu je asi jako pracovat s kyselinou bez ochranných rukavic.


Pro lidi má cenu jen to, co se dá sežrat.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Světla nad močálem v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených369x
ve Čtenářské výzvě50x
v Doporučených20x
v Knihotéce172x
v Chystám se číst249x
v Chci si koupit51x
v dalších seznamech9x