Strašidelnická

Strašidelnická https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/448810/bmid_strasidelnicka-Eb1-448810.jpg 5 39 11

Strašidelnická série

1. díl >

Nádherně ilustrovaný příběh z pražského metra pro všechny zvídavé čtenáře Jednoho dne si bráškové Ondra a Vítek přinesou domů z metra opravdické strašidlo – střapáče! Hned se s ním spřátelí, ale to ještě netuší, co má tenhle tvor za lubem. A že rozhodně nestraší sám... Pražské metro je totiž strašidel plné! Nastupte na eskalátory a vydejte se na zábavné i napínavé dobrodružství v podzemí, kde skučí daleko víc věcí než jen vítr od přijíždějící soupravy!... celý text

Přidat komentář

iLuciferie
17.12.2023 4 z 5

Super knížka plná fantazie, napínavý příběh a pěkné ilustrace (i když stylem tedy spíše pro dospělé než pro děti).
Už rozečítáme druhý díl :)

Hanncha
06.03.2023 5 z 5

Čtivý příběh, PŘENÁDHERNÉ ilustrace.
Ani v mém pokročilém věku mi kniha nepřišla špatná. Příběh nebyl infantilní a kniha se hodí pro děti aby si ji četly samy, nebo jako čtení od dospěláků. Myslím, že je to velice krásný nápad na dárek.


Snoopi
23.11.2022 5 z 5

Skvělá kniha nejen pro starší děti, ale i pro dospělé - a hlavně pro ty, kteří se zajímají o metro, či se jich tato tematika nějak přímo dotýká. A samozřejmě pro všechny, kterým není cizí svět fantazijních bytostí. Vítek a Ondra jsou docela normální kluci, možná trochu ulítlí - právě v tom, že věří v existenci strašidel. Naštěstí je nikdo nepovažuje za blázny, neboť mají kolem sebe dospělé, kteří pro ně mají pochopení. Takže když si jednoho dne přinesou strašidlo z metra, jehož pojmenují "Šmejďák", nikomu jejich chování nepřijde zvláštní. Nejvíc "zasvěcený do problematiky" je ovšem jejich děda, konstruktér, který o světě zvláštních strašidel, vegetujících v metru, ví své :-) Přestože se chlapci o svého nového přítele starají, jak nejlépe mohou, získají podezření, že se u nich neobjevil náhodou... a když mu nakonec porozumí, prožijí to největší fantastické dobrodružství svého dosavadního života...
Čtenář se rozhodně nebude nudit: čeká ho pátrání trochu detektivní, dobrodružné a hlavně pohádkové, navíc velmi napínavé, se spoustou nečekaných zvratů a momentů. Přitom nejde o nějaký extra velký snový svět - autorka si bohatě vystačila s pražskými reáliemi a hlavně s prostorem metra, kde se většina příběhu odehrává.
Zdá se mi, že vycházela z tradovaných legend, podle nichž zde existují i jiné tunely než ty, jimiž se oficiálně dopravují cestující, a že Letná je prošpikovaná tajnými chodbami. Velkoryse pak popustila uzdu své fantazii a propojit reálný svět s tím pohádkovým už pro ni byla hračka. Navíc se nám dostane i vtipného a zábavného poučení o jednotlivých druzích strašidel - vždyť komu by nevyloudily úsměv na rtech názvy jako "podymník", "praskavec", "stozubka", "střapáč", atd... :-)
Z knihy jsem byla nadšená - byla pro mne takovým příjemným "pohlazením po duši". Oceňuji nejen to, jak dovedně si autorka s tématem poradila, s jakou lehkostí příběh uchopila a zprostředkovala jej tak nejen dětem, ale i dospělým, a zároveň jim umožnila exkurzi do zákulisí světa, kam se běžný člověk jen tak nepodívá. Dospělí jsou zde poněkud upozaděni: přitom působí velmi přátelským a milým dojmem, mají pro kousky dětí pochopení a když je potřeba, spolupracují s nimi - viz děda. Krásné ilustrace jsou pak už jen taková "chutná" třešnička na dortu.

@knihomolnice
24.09.2022 5 z 5

Opravdu krásně ilustrovaná knížka pro děti, která i z obyčejné cesty metrem dělá něco úžasného, pohádkového a dobrodružného. Dává jim prostor rozvíjet svou představivost.

Aknel26
31.07.2022 5 z 5

Knížka, kterou je radost listovat, protože je natištěná na krásném silném papíru.
Knížka, kterou je radost prohlížet, protože má nádherné ilustrace, které dokážou navodit tu správnou atmosféru napínavých nočních výprav.
Knížka, kterou je radost číst, protože poté co uvěříte v existenci tajemných bytostí žijících v metru, dostanete neotřelý fantastický příběh plný dobrodružství.

Knihomolová
27.07.2022 5 z 5

Nádherně ilustrovaná a námětově originální kniha.

E-liška-S
18.07.2022 5 z 5

Opravdu povedená kniha, která dokáže v dětech probudit fantazii i během tak nudné činnosti, jako je cesta metrem z bodu A do bodu B. Ilustrace mě hned oslovily, kniha se moc pěkně četla a nadpřirození obyvatelé metra a dobrodružství, která s nimi hlavní hrdinové prožívají, mě moc bavila.

Připojuji se tedy k Bezkyne9 a broskev28 a opravdu doporučuji.
A to nejen pražským dětem, ale i těm z jiných koutů republiky. Vždyť v budoucnu na nějakém výletě do hlavního města si tak užijí nejen Pražský hrad, nebo návštěvu jednoho ze spousty muzeí, ale i cestu mezi jednotlivými památkami v těch tajemných tunelech, kde možná žijí (a možná taky ne) prapodivní tvorové ;)

ebbe_voe
23.02.2022 4 z 5

Rozhodně nadprůměrná dětská kniha, hezké ilustrace, nápaditý příběh. Drží to pohromadě. Někdy mám pocit , že dětskou knihu se dnes snaží napsat každý a občas je to opravdu velmi bídné, či průměrné. nemůže být každý Astrid Lindgrenová, ale soudnost by lidé mít mohli. No Strašidelnická patří ke knihám, které se čtou hezky.

TerJac
08.02.2022 4 z 5

Pěkná dobrodružná kniha pro děti s fantazií. Sice si myslím, že lépe stravitelná bude pro děti pražské, ale přikláním se už zde k vyřčenému názoru, že zakomponování metra do příběhu bylo fajn. Stejně jako ostatních dominant a historických symbolů. Pěkné.

broskev28
02.11.2021 5 z 5

Připojím se ke komentáři Bezkyne9 - i když jsem četla jako e-knihu a měla jsem z ní obavy, zážitek to byl skvělý. Ilustrace naprosto úchvatné i v elektronické verzi, atlas "metrových" pohádkových (?) postav výborný a příběh měl taky své kouzlo. Až po přečtení jsem si uvědomila, že vlastně neznám žádnou dětskou knihu, která by fenomén pražského metra nějak výrazně zakomponovala do děje, takže velmi oceňuju nejen nápad samotný, ale i dokonalý název stanice. Tuze ráda bych se zase po delší době projela metrem a na Strašidelnické bych určitě vystoupila . . .

Bezkyne9
17.09.2020 5 z 5

Krasna a opravdu velmi vydarena kniha pro deti :)... Velice originalni, plna prazskych realii, s povedenymi ilustracemi. Je plna laskavosti, pratelstvi, dobrodruzstvi a milych detailu tolik typickych pro ceske detstvi. Navrch prijemne veliky format a pekna obalka :) Vrele, vrele doporucuji :)

Štítky knihy

draci Praha městská (urban) fantasy metro pro děti od 7 let

Autorovy další knížky

Lucia Magašvári
česká, 1983
2020  94%Strašidelnická
2021  85%Dole
2022  80%Sen o stříbrné zemi
2023  93%Z ohně a písku

Kniha Strašidelnická je v

Právě čtených1x
Přečtených46x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených4x
Knihotéce6x
Chystám se číst16x
Chci si koupit9x
dalších seznamech2x