Děti krve a kostí

Děti krve a kostí https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/384395/bmid_deti-krve-a-kosti-6rP-384395.jpg 4 175 42

Dědictví Orishy série

1. díl >

Když bylo Zélii šest, stala se svědkem toho, jak královské stráže pověsily její matku na stromě před domem. Nikdy na to nezapomněla. Na počátku byli všichni Orïshané mágové: rodili se s tmavou kůží a nepoddajnými bílými vlasy, a jakmile dospěli, obdrželi od bohů dar magie. Časem však jejich populace klesala a v Orïshi z nich nakonec zbyla pouhá menšina utlačovaná královskou vrstvou. Z magie a černé kůže, která ji symbolizovala, začali mít lidé strach. Deset let po nájezdu, při kterém byla zabita Zéliina matka a Orïshanům byl navždy odebrán dar magie, získá Zélie díky náhodnému setkání s princeznou Amari posvátný svitek. Díky němu je možné obnovit spojení s bohy a navrátit dar magie na dalších sto let. Zélie se spolu se svým bratrem Tzainem a princeznou Amari vydá na cestu světem inspirovaným západní Afrikou. Potulují se tu lvice a gepardice, krásné vesnice postavené z písku nebo vykované ze železa ukrývají temné stránky: otroctví a korupci. Aby se jim podařilo vrátit magii lidem, budou muset přelstít korunního prince Inana, Amarina bratra, který si umínil, že prastarou magii ze světa nadobro vymýtí.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Host
Originální název:

Children of Blood and Bone , 2018


více info...

Přidat komentář

Cara.17
16.04.2024 4 z 5

Magie, rozvrácená země, teenageři snažící se zachránit svět… Všechny zmíněné prvky, které tahle série obsahuje, jsou typické pro žánr young adult. Nicméně pokud se do četby pustíte a dotáhnete ji do konce, zjistíte, že svým obsahem a poselstvím se tohle dílo oněm typickým "young adultovkám" vymyká.
Ale vezměme to popořádku.
Příběh se odehrává v zemi zvané Orisha, jež silně připomíná Afriku a hrdinové jsou tmavé barvy pleti (ti, kterým koluje v krvi magie, mají navíc bílé vlasy). Orisha se zmítá v nepokojích a v minulosti se doslova koupala v krvi. Hlavním důvodem byla magie. Během četby se dovídáme, že dříve byli všichni Orishané obdarováni magií, nicméně postupem času jejich populace klesla až z ní zbyla pouhá menšina, kterou utlačovala a neustále utlačuje královská vrstva. Naši hlavní hrdinové jsou přesvědčeni, že jen návrat magie může učinit přítrž jejich utrpení a zároveň vyrovnat síly mezi oběma znepřátelenými stranami...
Podle tohoto kratičkého a velice stručného popisu si možná říkáte, že je to opravdu typická YA kniha, jenže…
Autorčin styl psaní, surové a kruté popisy boje a mučení, nenávist sršící mezi nepřáteli – to prostě pro děti nebo mladé dospívající dle mého názoru není. Myslím si, že aby člověk mohl tyto knihy číst a „správně“ je pochopit, měl by být v jistých směrech – a především psychicky – vyspělejší a odolnější.
Příběh mi svým poselstvím silně připomínal Remarquovu klasiku Na západní frontě klid. Autorce se stejně jako Remarquovi totiž povedlo „krásně“ vykreslit ohavnost válek, nenávisti, krutosti, pomsty a neukojitelné touhy po moci, která se neštítí ničeho.
Pokud u nás vyjde závěrečný díl, hodlám se do něho pustit, jelikož mě zajímá, jak to celé skončí, ale znovu se ke knihám nejspíš nikdy nevrátím. Myslím si totiž, že u některých děl není na škodu si je přečíst, poněvadž si v jistých věcech „rozšíříte“ obzory, na druhou stranu vám však takováto četba nepřinese do života a myšlenek nic příjemného.
V případě této série bych tedy na vašem místě hodně přemýšlela, zda po ní sáhnout, protože ne každý, kdo dovršil šestnáct let, je na takovouto literaturu připraven. Pokud máte citlivější povahu, buďte s tímto dílem opatrní.

Princezna22
31.07.2023 5 z 5

Zajímavá kniha. Moc se mi líbila a rozhodně si přečtu další díl.


Hobitka
14.06.2023 4 z 5

U fantasy mě v prvé řadě zajímá svět. Pak postavy, příběh, a až pak někde nějaká ta romantika... Takže za mě spokojenost :)
Svět je vystavěný pěkně. Místy dostaneme trochu přednášku, místy jsou to střípky které si musíme poskládat sami. Celkově mi chyběl snad jen hlubší příběh královské rodiny (třeba přijde ve druhém díle). K mapě na předsádce i přehledu klanů mažiů (inteligentně danému hned na začátek a ne až na konec!) jsem se během čtení průběžně vracela.
Vlastně jsem i příjemně překvapená co se postav, příběhu i romantiky týče - v YA fantasy je typicky spousta klišé, takže hodněkrát jsem si při čtení řekla "aha teď už je mi úplně jasné jak to bude pokračovat a jak to celé dopadne". No ale ejhle... následující stránky přišly s něčím jiným - alespoň trošku :D
Na děj se díváme pohledy tří různých postav. Líbilo se mi, jak se různily ale i v něčem podobaly. Bylo vidět jak se navzájem ovlivňují. Amari jsem si oblíbila nejvíc. Zélie i Inan mě místy dost štvali, ale velmi oceňuji vývoj jejich světanátzorů. Oba dva vycházejí ze své, leč rozdílné, silně černobílé výchovy. V průběhu příběhu získávají nové zkušenosti, kvůli kterým svá původní přesvědčení musí podrobit otázkám a pochybnostem, a následně je upravují.
Závěr v pár věcech též mile překvapil. Některé skutečnosti bych ráda měla dovysvětlené, tak snad se toho dočkám v pokračování série... :)

Igor1311
02.06.2023 1 z 5

Majster a Margaréta a Deti krvi a kostí - tieto knihy som akosi nepochopil a myslím, že pokračovanie tejto série sa bude niesť v rovnakom duchu. Štýl rozprávania príbehu mi vobec nesadol, kapitoly kratučké, ale to je samozrejme iba moj nazor. Kniha bola momentálne v megazľave vo vydavateľstve iba za 1,90, len preto som si ju kupil, ale v tomto prípade cena zodpovedá kvalite.

Teraesa
21.05.2023 4 z 5

Myslím že na to, že young adult fantasy kníh sa v poslednom čase vynorilo veľa (možno až príliš veľa), tento príbeh je určite osviežujúci. Ešte som sa v tomto žánri nestretla s dejom zasadeným do africkej kultúry. Postavy určite majú nejaké tie nedostatky, a možno to isté platí aj pre dej, ale kniha obsahuje mnoho napínavých častí a nie je vôbec na zahodenie. Pre mňa to bolo naopak príjemne prekvapenie.

Artemis886
29.04.2023 5 z 5

Když nad tím tak přemýšlím tak mě autorova slova ještě nikdy tak moc nezasáhla. Jsem ráda, že autorka objasnila vznik knihy a propůjčila jí ještě více osobitosti. Co se týče knihy samotné tak ta se mi líbila velmi. Počínaje mytologií až po postavy, všechno bylo unikátní a doufám, že si příběh udrží svůj spád i nadále.

Vevericka.eva
02.12.2022 4 z 5

(SPOILER) Fajn fantasy. Autorka ještě není úplně vypsaná, ale potenciál má velký. Místy se zdálo, že se příběh zvrtne do náctileté romantiky, naštěstí se tak nakonec nestalo. Překvapila mě míra násilí a počet mrtvých kladných postav. Po přečtení doslovu je vše jasné. Oceňuji ten přesah. Těším se na další díl.

Ailee
21.11.2022 4 z 5

Nápadité a přiměřeně originální, i když romantická linka mezi jistými dvěma postavami mi přišla příliš vykonstruovaná, jen aby prostě zapadla do děje. Líbilo se mi však, jak postavy postupně začaly přemýšlet nad tím, co se vlastně stane, když udělají to, co mají v plánu, a zda je dobrý nápad to skutečně udělat. Jejich původní představy byly jasně černobílé, ale jak začali zjišťovat potenciál toho, co by se stalo, začali váhat, zda dělají dobře. Teď jen váhám, zda číst dál, nebo skončit, dokud to jde, když ještě nevyšel poslední díl ani v originále.

E-liška-S
15.08.2022 3 z 5

Těšila jsem se na zase "trošku jiné" fantasy než na které jsem zvyklá a musím říct, že svět inspirovaný Africkou a její kulturou se mi moc líbil, stejně tak zajímavý koncept fungování magie, ale ...

Přiznám se, že co se samotného příběhu týče, do půli knihy (cca něco mezi 250 a 300 stranami) jsem váhala nad tím jestli mě baví nebo ne. Místy se děj na můj vkus až moc vlekl a hlavní hrdinka mě většinu času spíš rozčilovala, než že bych se s ní dokázala nějak víc ztotožnit (naštěstí jsou tu i docela zajímavé vedlejší postavy).

Nakonec jsem se rozhodla, že i přes chvíle, kdy jsem si přála být už na konci knihy a mít to za sebou, se mi kniha docela líbila. Jestli se pustím do dalšího dílu ale ještě zvažuji.

whiolet
23.06.2022 3 z 5

Nebylo to špatné, ale na můj vkus se to moc táhlo.
Některé pasáže mě prostě nebavili a hlavni hrdinka mi moc k srdci nepřirostla.
Bylo to zajímavé, ale pro mě ničím extra :/

janka2000
30.05.2022 5 z 5

Fantazy kniha, která v sobě obsahuje tolik děje, že by to vydalo na trilogii. Dobrodružství začíná svitkem a cestou na záchranu magie.
Pro mě jako sociologie je v knize skvěle vidět vliv rodičů a kultury, jak funguje my a oni a spousta dalších fenoménu. A pro mé romantické já nabízí kniha hned dva skvělé vztahové osudy. Za mě skvělá kniha z per africké autorky.

dontbullshitme
03.04.2022 3 z 5

Kniha má hezké poselství a sloh, ale zbytek se mnou vůbec nehnul, je mi líto. Asi jsem necitlivá nebo nevím, ale utrpění hlavní postavy na každé straně mě otravovalo. Možná by to bylo lepší ve filmovém zpracování, to na mě takové věci vždy zapůsobí víc. Taky mi vadilo, jak se pořád měnily názory. Má to odrážet život? Možná, ale já nad tím protáčela oči.

M.C.SMITH
09.02.2022 5 z 5

Abych řekla pravdu, moc se mi do knihy nechtělo. Po pár stránkách jsem se ale začetla a nemohla jsem se od knihy odtrhnout. Naprostá paráda, která předčila má očekávání. Do příběhu jsem se zamilovala a jsem ráda, že už mám na cestě i druhý díl.
Pro mne super čtení, moc mne to bavilo a Zélia byla naprosto perfektní.
Jsem ráda, že jsem si knihu koupila, neudělala jsem chybu. Super!

artlucie
07.08.2021 2 z 5

Zajímavé to jistě bylo, tedy mohlo být, kdyby. . Nechám to u toho, že je to "young adult" a já jako už "starší adult" tomu prostě nerozumím.
Knihu v půlce odkládám, hned to tom souboji na lodích (cože?) a jdu se začíst do něčeho, co pro mě nebude ztráta času. Škoda, na tu Afriku jsem se těšila.

deedulka
20.02.2021 4 z 5

Knihu jsem pořád odkládala a nemohla jsem se přinutit, abych ji začala číst. Nevím, jestli mne odrazovalo to velké množství stránek nebo plno cizích názvů. V knize je velké množství magických klanů, plno cizích pojmů (vybaví se mi například gelé). Mátlo mne, že Mama není máma a Baba není naše bába, ale táta. Začátky jsem se tedy trochu složitěji prokousávala. Jakmile se však přestalo s vysvětlováním magického světa a člověk se dostal více do děje samotného, bylo to pěkně napínavé čtení. Postavy mi byly sympatické a fandila jsem i těm rozporuplným, aby se přidaly na stranu dobra. Kniha je psaná z pohledu tří postav, které se ve vyprávění střídají. Tím, že se hodně jejich cesty prolínají, nepůsobilo to vůbec rušivě a naopak mi to přišlo jako výborný nápad, díky kterému dostala kniha další rozměr navíc. Místy byla kniha docela krutá, krvavá a násilnická. Mladším čtenářům bych ji tak úplně nedoporučovala, protože mučení nebylo jen naznačené. Už podle anotace jsem si říkala, že mi to navozuje pokus o poukázání na nešvary dnešní doby. A opravdu to autorka cílila na rasismus a utlačování jedné rasy druhou, kdy zbytečně přichází o život lidé jen díky odlišné barvě pleti. Nevím ale, jestli poukazuje na dění v Africe, podle svého nigerijského původu nebo více medializovanou Ameriku. Jako pohádkový příběh za mne pěkné a už podle anotace druhého dílu jsem napnutá, jak to bude pokračovat. Hlavně nová lišácká postavička mne zaujala. :)

blackoutzuzi
21.12.2020 4 z 5

Skvělá young adult fantasy s úžasným magickým světem, který je plný vyprahlých pouští, ledových zim, oceánů a především kruté vlády, otroctví a korupce. Vedle toho tu ale samo sebou nepostrádáme insta lásku, kterou tu na jednu stranu chápu, ale klidně bych se bez ní obešla, jelikož byla taaak předvídatelná a plná zbytečných klišé... Škoda, že autorka nevzala námět, který je skvělý a nesnažila se příběh vést trochu jiným směrem a žánrem :) Pak věřím, že bych neměla knize co vytknout!
Co se mi ale vrylo pod kůži, tak to byl autorčin doslov. Z příběhu cítíte, že do něho dala kus sebe, své zkušenosti s rasismem a utlačováním...

Parwana
22.09.2020 4 z 5

Velmi čtivá a dobře psaná fantasy. Zaujal mě svět připomínající Afriku, kde se děj odehrává. Trochu mi sice vadil jednodušší styl psaní, ale dalo se to zkousnout. Byla jsem ráda za vydřený happy end. Inan mě svým přizdisráčstvím dost štval, nakonec ale on i jeho otec dostali, co si zasloužili. A z Amari se vyklubala opravdová královna. Těším se na další díly.

Peti
04.08.2020

Fantasy příběh o zemi Orishy a magii, kterou se král snaží vymýtit. Skvěle napsaný příběh, který je vyprávěn z více stran. Konec knihy mě napnul tak, že netrpělivě čekám, až vyjde další díl.

SknihouVrukách
13.07.2020 4 z 5

Kniha Deti krvi a kostí je písaná z troch pohľadov. Z pohľadu Zélie, Amari a Inana, ktorí sú zároveň aj hlavnými postavami. Najradšej som mala Zélie a Amari. Inana som vôbec nemusela a prišiel mi príliš nesympatický. Autorka vytvorila nový famózny svet, ktorý bol inšpirovaný africkou kultúrou. Veľmi sa mi páčil magický nádych knihy a celkovo, ako bola v knihe vykreslená mágia. Dej bol akčný a napínavý, ale pokiaľ sa nad tým zamyslím príbehov na rovnaký spôsob je tu veľa. Kniha sa jedine odlišuje prostredím. Stred knihy bol mierny nudnejší, ale nevadilo mi to. Vec, ktorá mi až príliš vadila, bola veľmi zvláštna a nútená romantická linka okolo strany 330. Tá sa mi do knihy vôbec nehodila a kvôli nej nemôžem dať štyri hviezdičky. Autorka má úžasný štýl písania, ktorý mi veľmi sadol. Kapitoly sú veľmi kratučké, takže kniha sa rýchlo číta. Na posledných stranách sa udiali niektoré scény, z ktorých nie som vôbec nadšená. Hlavne som nebola nadšená z toho, čo sa stalo niektorým postavám. Odporúčam prečítať aj poznámky autorky. 3,8/5✨
Za poskytnutie knihy k recenzii ďakujem @vydavatelstvo_tatran

allita99
08.07.2020 5 z 5

Nádherná kniha.????????????????

Štítky knihy

magie čarodějnictví pro dospívající mládež (young adult) fantasy nigerijská literatura

Autorovy další knížky

Tomi Adeyemi
nigerijská, 1994
2018  75%Děti krve a kostí
2021  74%Děti pravdy a pomsty

Kniha Děti krve a kostí je v

Právě čtených2x
Přečtených235x
Čtenářské výzvě79x
Doporučených12x
Knihotéce192x
Chystám se číst179x
Chci si koupit39x
dalších seznamech5x