E.Hyde E.Hyde komentáře u knih

☰ menu

Záhada domu Marwicků Záhada domu Marwicků Darcy Coates

Tak pro mne tentokrát vcelku zklamání. Děj absolutně předvídatelný, žádné velké wau se nekonalo. Z této série řadím k těm slabším. Zatím jako nejlepší hodnotím druhý díl (Craven Manor) protože je jiný než ostatní, není to jak přes kopírák. Pak je ještě hodně povedený Přízraky domů Carrowů.

PS: Už to píši poněkolikáté.. ale taky někoho stejně jako mě rozčiluje, že si hlavní hrdinka v KAŽDÉ knize neustále olizuje rty? :D

02.01.2023 3 z 5


Přízraky domu Carrowů Přízraky domu Carrowů Darcy Coates

Super čtení, i když některé věci v příběhu mi šly proti srsti, ale bylo zde tolik zvratů, že se to nakonec vše víceméně takzvaně vyžehlilo. Celkově to bylo opět promyšlené, nakonec do sebe hezky všechno zapadlo.

Co ovšem Darcy tentokrát neprominu, je další hlavní postava, která si neustále olizuje rty, a to klidně i dvakrát během jedné jediné stránky. Dalším poznávacím znakem této série od Darcy je petrolejová lampa, kterou pokaždé když zažehnou - "musí počkat, až se plamen ustálí".

Každopádně shrnu-li to, je to zatím kniha s nejpropracovanějším a asi i nejkomplikovanějším dějem, do kterého (což je příjemná změna) Darcy zapojila více postav, kde některé byly zajímavé, já si nejvíce (a asi dost nepochopitelně) oblíbila Bernarda.

06.01.2022 5 z 5


Tajemství sídla Craven Manor Tajemství sídla Craven Manor Darcy Coates

Fiiiha. Tak tahle serie mne faaakt bavi. Vsichni milujeme stare opustene domy, ve kterych strasi. (A kdo rika ze ne, toho bavi jeste vic.)

Mela jsem trochu obavy kvuli recenzim, ze to bude zklamani. Ale tento dil se mi dokonce libil vic nez ten prvni. Je lepe promysleny, postavy uz nejsou tak charakterove ploche a hlavni hrdina - takovy dobrosrdecny jinoch, kteremu nejde nez nefandit. Ale i ten stejne jako Adrienne z prvniho dilu trpi nejakym zvlastnim tikem projevujicim se castym olizovanim rtu.

Naslo by se par malych chybicek a nedomyslenosti, ktere rada prehlednu, protoze je to nic oproti napaditemu a barvitemu pribehu, ktery je plny napeti a zvratu. Vyvrcholeni zapletky a rozuzleni zahady je malilinko pritazene za vlasy, ale uzavreni celeho pribehu mi takrikajic zahralo u srdicka a skoro by si clovek pral, aby tato dejova linie s hlavnimi hrdiny pokracovala dalsim dilem.

Zajimave je, ze u obou dilu moje predstavivost nabrala nevidane obratky. Mam pocit, ze oba domy i se zahradami zretelne vidim, jako kdybych tam sama byla, coz zazitek ze cteni zveda o deset latek vys. Jak rikam, tohle mne faakt bavi.

- Stejne tak i jeden ci dva suche vtipky behem cele knihy. Z Ashburnu mi utkvelo v pameti "Eleanor velmi pekne hori." A z Craven Manor zase "Proste bez a osol ty dvere, jak to bezne delaji vsichni normalni lide."

Co dodat, kniha presne dle meho gusta.

20.12.2021 5 z 5


Duch domu Ashburnů Duch domu Ashburnů Darcy Coates

Je to vlastne klasicke ducharske klise.. Mlada divka se nic netusic nastehuje do stare barabizny, ve ktere se zacinaji dit zvlastni veci, objevuje se vic a vic otazek ale zadna odpoved. A uz to jede..

Kniha je napsana trochu jakoby naivne, skoro az detsky. Vubec to nevadi, vypraveni je tak napinave, ze v cloveku probouzi takovy ten archaicky strach z neznama. Ovsem chovani Adrienne mi obcas otviralo kudlu v kapse (predevsim kdyz se nastehuji do stareho domu, co udelam: 1) - CELY ho projdu, 2) uklidim ho! :D )

Ja si ovsem tohle hororove klise uzivala do posledniho dechu, dlouho jsem nebyla takhle napjata, co bude dal. Fakt lahudka, po nocich obzvlaste. :)

PS: Nejspis budu pro sichr kazdy patek zapalovat svici.

14.12.2021 5 z 5


Sherlock Holmes a Boží dech Sherlock Holmes a Boží dech Guy Adams

Fiiiha. Tak to bylo neco. Premyslela jsem nad hodnocenim 5*, ale kvuli jalovemu motivu padoucha/padouchu davam 4*.

Knihu jsem precetla behem 6 dnu, coz na me pomery znamena, ze kniha byla tak ctiva, ze vsechno ostatni slo stranou, pokud mi to ovsem neviselo na noze a nechtelo uvarit krupickovou kasi.

O nadprirozeno v tomto dile neni nouze, dokonce mirne prehlusuje Sherlockovu super dedukcni usudek a logicka vysvetleni, coz bylo trochu na skodu, ale ja jsem jako Holmesofilka spokojena, aaach!

05.11.2021 4 z 5


Lovci hlav Lovci hlav Jo Nesbø

To se cetlo samo.. od Nesba jsem cetla jeste Snehulaka, ten mne bavil o neco vic, ale i tak jsem byla napnuta jak struna. Po precteni jsem shledla film (az pak jsem si uvedomila, ze scenu s kadibudkou mi nedavno s chechotem poustel pritel :D )

Zajimava zapletka, ktera je dost dobre promyslena, jen jsem se nejak nechytla zadne postavy, se kterou bych sympatizovala.

Nicmene nakonec - u rodicu jsem zazila do svych 20 let suchy zachod, takze latrinova kamuflaz mne skoro chytla za srdicko.. :D :)

31.10.2021 4 z 5


Vejce a já Vejce a já Betty MacDonald

Do tehle knihy mi moje mamka nutila nekolik let, az jsem ji tedy otevrela na navsteve nasich pri zoufale touze si neco precist. Trochu znechucena jejim nadsenym vypravenim obsahu jsem ji nedavala moc sanci (obycejne ctu jine zanry), ale nakonec jsem byla rada.

Cim dele jsem ji cetla, tim vice jsem se bavila a obcas i nahlas zasmala. Je to psano tak lidsky..!

Proboha, na co si dnes jako stezujeme? Ta Betty byla nadclovek!!! Ja bych asi celou farmu i se slepicarnou vzteky podpalila hned prvni tyden.

Bozi, zitra se vrhnu na Co zivot dal a vzal.

21.05.2021 5 z 5


Omen: Ďáblovo znamení Omen: Ďáblovo znamení David Seltzer

Tak jako dobra kniha na cteni po nocich, kdy vedle vas v postylce spi mimco, ktere je az napadne podobne popisovanemu prevtelenemu satanasovi.. :D

Cekala jsem, ze to klucina trochu vic rozbali, takze diky tomu, ze vlastne nic nedelal (az na potouchlou radost z utrpeni nevinnych polosilenych zviratek v zoo) jsem mu docela fandila a doufala, ze se mu nic nestane. Jo, jsem divna, ale to jsou holt ty matersky pudy, haha.

Dej docela odsejpal a jiste pasaze jako kdyby inspirovali tvurce serie Nezvratneho osudu.

Fajn lehce desive pocteni, podle ktereho se inspiroval (nejden) filmovy horor.

16.04.2021 4 z 5


NeMáma: Radosti a strasti mateřství NeMáma: Radosti a strasti mateřství Sarah Turner

Paradni oddechovka..dostala jsem ji k predeslym Vanocum od kamaradky, kdyz jsem cekala naseho prtavce Vasika. Precetla jsem ji ted v jeho pul roce, kdy uz na to byl trochu cas (pominulo nocni kojeni a neustale uklizeni vybliteho mlika).

Parkrat jsem se u knihy i nahlas zasmala. Pravdou je, ze si autorka faaaakt strasne stezuje.. ale co? Chapu ji. Kazdy nemuze byt stopro oddany materstvi a detem, ale to neznamena, ze musi byt nutne spatnou mamou. Ale ono si na jeji stiznosti vzpomenu, az ta nase housenecka bude litat po byte a ja budu treba v naruci kojit dalsi drobotinu.

Na mne to mohlo byt vice "natvrdo" s poradnymi detaily porodu a vseho kolem hovinek apod. (ale jo, placenta ala mrtvej rejnok bylo dost detailni), ale ja jsem trochu jina kapacita, ja se v te "temne hnedy" strane materstvi vyzivam.

Vsem matkam vsechna cest, konecne nejake doznani, ze to faaaakt neni zadna pr*el. Autorka ukazala, ze to neni ruzove jak v nejakem casopisu, ale plny blitek, hovinek a revu. Ale taky plny smichu, radosti a lasky :)

Cest vsem matkam a tunu zdravi pro vsechny mrnousy!

14.01.2021 4 z 5


Včelařství Včelařství Vladimír Veselý

Skvela kniha pro zacinajici i zkusene vcelare - postrehy z knihy overeny u letiteho vcelare :) Dozvite se nejen o chovu vcel ale i o jejich biologii a zivote, zkratka vsechno pekne od zacatku.

25.12.2019 5 z 5


Podpis čtyř Podpis čtyř Arthur Conan Doyle

Nadcasove cteni.. :) Sherlock
nikdy nezklame.

12.08.2019 5 z 5


Olomoucký bestiář Olomoucký bestiář Vlastimil Vondruška

Asi to neni uplne muj zanr.. Bohuzel mne to nechytlo, rozuzleni zapletky i osud postav mi byly vetsinou volne.. (az na panose Otu, jakozto nejzajimavejsi postavu, naopak prokurator Oldrich jako by byla nejaka stredovekka odnoz Sherlocka).

Chvilemi mne to bavilo, ale celkove jsem do deje proste nebyla vcucnuta jak by se patrilo. Budu muset zkusit jeste i jine dily :)

26.06.2019 3 z 5


Slepičí polévka pro matku a dceru Slepičí polévka pro matku a dceru Jack Canfield

Tuhle knizku mi chtela dat moje mamka k Vanocum uz pred par lety, jenze svuj darek schovala tak dobre, ze ho nasla az pred mesicem :D

Podobny typ knizek vubec nevyhledavam, ale chtela jsem mamce udelat radost a navic se mi hodi do letosni ctenarske vyzvy. Me skepticke ocekavani ale bylo behem par stranek rozmetano. Kratke pribehy ze zivota a materstvi zkratka proste zklamat nemohou. Nektere me pobavily, jine sevrely hrdlo.

Kazdopadne dekuji mamce a ctenarske vyzve, ze me k tehle knizce dokopaly, urcite to nebylo marne cteni! :)

28.04.2019 4 z 5


Pád výletního mola Pád výletního mola Mark Haddon

Zajimave pocteni..
Kazda povidka je jina a kazda ve me zanechala takovou tu cernou tecku, nad kterou dlouho dumate a diky niz si knihu pamatujete, coz je spravne.
Pad vyletniho mola - hned zkraje takhle zhurta? Ok. 100%.
Ostrov - nevadil mi pribeh, ale styl psani alá je mi 12. 30%
Bunny - no to bylo miloucke, skoro na slzu. 90%
Zeleny rytir - nejak jsem nepochopila pointu, ze by Duch minulych Vanoc..? 80%
Pistole - cekala jsem vic. 60%
Datel a vlk - jooo, napinani jak na skripec. 100%
Dychej - 60%
Jak sli chlapci - ja bych se na ne vyprdla. 100%
Jez - ne kazdy kamos musi byt hned sympatak. 100%

Precteno diky ctenarske vyzve - mene nez 10 komentaru :)

17.04.2019 4 z 5


Volání Cthulhu 2 Volání Cthulhu 2 Howard Phillips Lovecraft

Kvalita povidek stoupa, desivost a hnus jsou temer hmatatelne.. je paradni diky teto sbirce sledovat autoruv vyvoj. Jedine, co mi ve sbirkach chybi, je povidka Ve zdech Eryxu.

14.04.2019 5 z 5


Volání Cthulhu 1 Volání Cthulhu 1 Howard Phillips Lovecraft

Smarja, zase to snove putovani..nazev odpovida obsahu - po tretim padu obliceje do knizky jsem to vzdala. Proto ubiram jednu hvezdicku, jinak parada!

PS: Dnes jsme byli na prochajde a ja zatahla pritele na hrbitov, abych si okorenila vecerni cteni druhe casti povidky Pripad Ch.D.W. To mi v noci zase budou cvakat pulky!

31.03.2019 4 z 5


Měsíční močál Měsíční močál Howard Phillips Lovecraft

HPL je proste srdcovka. Netreba to nejak rozepisovat :)

28.01.2019 5 z 5


Hrobka Hrobka Howard Phillips Lovecraft

Lovecrafta uz mam sice precteneho, jeho mrazive povidky jsem si ale prala pod stromecek v kompletni tistene podobe. Proto davam teto sbirce 4*, protoze vim, ze me cekaji lepsi kousky.

Doporucene servirovani - vecer, v tichu a osamote.

(Knihu pridavam do vyzvy -lichy pocet stran-protoze at to zkoumam jak to zkoumam, kniha ma vzdy sudy pocet stran, a text teto konci na liche strane, proto beru bod jako splneny.)

02.01.2019 4 z 5


Přines mi hlavu Čarovného Prince Přines mi hlavu Čarovného Prince Roger Zelazny

Nic podobne prasteneho jsem jeste necetla. Kniha se ubirala smerem, ktery jsem vubec necekala, coz mi slo trochu proti srsti. Libila se mi predstava demonu a andelu vykonavajici svoji praci stejnym zpusobem, jako kdyz urednik financaku zaseda za svuj stul v kanclu. Divadlo s princeznou a princem se jevilo dosti pritazene i za vlasy fantasmagoricke hlavy, ale finalni pointu celeho pribehu to neovlivnilo. Kniha prectena diky nove vyzve.

02.01.2019 4 z 5


Nekonečno vítá ohleduplné řidiče Nekonečno vítá ohleduplné řidiče Rob Grant

Miluju serial, a tak jsem se s radosti vrhla na knizku. A s nemensi radosti jsem ji docetla a odlozila. Bohuzel kniha skoro vubec nezachycovala atmosku serialu. Rimmerovo "ku*va" me tahalo za oci az do temene, zasmala jsem se vsehovsudy snad dvakrat. Asi jsem cekala moc, ale myslim, ze to slo napsat tak, aby si ctenari smichem strikli do gati.

02.01.2019 3 z 5