DiaTess DiaTess komentáře u knih

☰ menu

Co jsme si nikdy neřekli Co jsme si nikdy neřekli Yasmin Rahman

Velmi silná knížka. Pppisuje život tří dospívajících dívek, které se chtějí pokusit o sebevraždu. Narazíme na posttraumatický stres, sebepoškozování, deprese, sexuání zneužívání a mnohem více. Skvěle a originálně jsou tu popsány pocity a emoce třech dívek v těžkých životních situacích. Mluví o mentálním zdraví a o tom, jak je někdy těžké o tom mluvit. Rozhodně může pomoci mnoha mladým slečnám.

11.11.2021 5 z 5


Velký Gatsby Velký Gatsby Francis Scott Fitzgerald

Za mě skvělá knížka. Skvěle popisuje svou dobu a postava Gatsbyho mě nadchla. Podle mého názoru si tato kniha rozhodně zaslouží svou slávu.

11.11.2021 4 z 5


Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Kniha se mi dostala do ruky, jako povinná četba k maturitě a ačkoliv byla místy trochu moc pohádková, ideologická a naivní, mně se líbila. Možná je to tím, že jsem věřící, a tak je mi spiritualita a víra blízko. Ale ta oddanost a víra v srdci. Nebát se jít za svým snem. Něčím mě to okouzlilo. Rozhodně stojí za přečtení.

11.11.2021 4 z 5


Baneovy kroniky Baneovy kroniky Cassandra Clare (p)

Miluju Magnuse Banea, ale místy mě tato knížka bohužel nudila. Bylo v ní až moc nezajímavých míst. Chtělo by to víc akce, poodhalit tajemství z jeho minulosti. A nebo víc Aleca, ale trošku jinak než je to v knížce. Ale pořád je to svět stínů a Magnus, rozhodně to stojí za přečtení.

11.11.2021 3 z 5


Bílá nemoc Bílá nemoc Karel Čapek

Čapkovy knížky jsem četla k maturitě, protože jsou krátké. Ale rozhodně toho nelituji. Jeho díla jsou i po letech čtivé, srozumitelné a Bílá nemoc se až moc podobá naší situaci s pandemií. Skvělá utopická hra, klobouk dolu před Čapkem.

11.11.2021 4 z 5


Červená, bílá a královsky modrá Červená, bílá a královsky modrá Casey McQuiston

Velmi ráda čtu LGBT romány, vlastně obecně romantiku. Zasazení do britské královské rodiny a rodiny americké prezidentky navíc ještě před volbami mě nadchla. Líbí se mi opravdovost, to že hrdinové kromě zamilovanosti a své sexuality musí řešit také důsledky vůči jejich rodinám. Skvěle napsaná, vtipná, romantická knížka! Doporučuji!

11.11.2021 5 z 5


Petr a Lucie Petr a Lucie Romain Rolland

(SPOILER) Krátké čtení, plné emocí a znázornění života mladých lidí za první světové války. Petr a Lucie je knížka, kterou jsem četla k maturitě a rozhodně toho nelituji, i když možná autor mohl těm dvěma dopřát více společných a romantických momentů, je to nádherné a smutné čtená s tragickým koncem.

11.11.2021 4 z 5


Rudé svitky magie Rudé svitky magie Cassandra Clare (p)

Magnus a Alec vždy byly mé nejoblíbenější postavy ze světa stínů, a proto mi rozhodně nevadí, že v této knížce není tolik akce, ale více mluví o jejich vztahu, intimitě a podobně. Za mě skvělý, čekám na další díl!

11.11.2021 4 z 5


R.U.R. R.U.R. Karel Čapek

Četla jsem R.U.R k maturitě, zdálo se to jako krátké a jednoduché dílo. A rozhodně toho nelituji. R.U.R je čtivé, poutavé čtení, které dokonale vystižení jak jeho současné tak budoucí situace, varování před lidským nerozumem. Čapek se i po tolika letech čte skvěle, k maturitě doporučuji.

11.11.2021 4 z 5


Princezna v utajení Princezna v utajení Connie Glynn

Knížka jako taková se mi líbila,i když jsme od ní čekala něco trochu jiného. Je rozhodně psána pro mladší čtenáře, ale ani starší nepohrdnou. Postava Lottie je sympatická, a i když mi chvílemi lezla na nervy, rozhodně jí mám ráda. Postava Ellie je ještě lepší. Určitě doporučuji a sama čekám na další díl.

04.01.2019 4 z 5


Muffin a čaj Muffin a čaj Theo Addair (p)

Nevěděla jsme co od toho čekat, před ní jsme si přečetla Simona Spiera a trochu jsme se bála přílišných očekávání. První kapitola mě nijak nenadchla, ale později jsme se do komplikovaného Daniela a zbrklého Cristiana s velým srdcem zamilovala. Líbilo se mi i české prostředí, díky kterému jsme se trochu více vžila do situace. Nemyslím si, že jsme jí četla naposledy. Naprosto dokonalá LGBT knížka. A miluju Kitovu maminku.

27.05.2018 5 z 5


Já, Simon Já, Simon Becky Albertalli

PANE BOŽE! Do této knížky jsem se zamilovala, naprosto splnila všechny moje očekávání a nemohla jsme se od ní odtrhnout. Je psána takovým uvolněným stylem, blízký mladým lidem, ale zároveň velice inteligentně a poutavě. Spousty postava mi přirostli k srdci, ať už Simon nebo až dokonce neodhalený Blue- jehož odhalení mě nadchlo a skákala jsem dva metry do vzduchu. Ale zamilovala jsem si i Abby, Nicka a dokonce i Martin měl něco do sebe. A Simonovi rodiče? Já je chci taky!
Je to dokonalý souhrn pocitů dospívající kluka, který se srovnává s první láskou, sexuální orientací a stresujícím školním životem.

27.05.2018 5 z 5


Hledání Aljašky Hledání Aljašky John Green

Čekala jsme od toho víc. Green je skvělý spisovatel, ale mě prostě nesedí jeho postavy. Miles mi lezl ne nervy skoro půlku knihy a Aljašku jsem nemohla vystát. Je to typická young adult knížka, která asi není pro všechny. Poslední část knížky měla naštěstí rychlý spád a konečně taky nějaký děj, protože to se o dvou prvních třetinách říct nedalo. A nepochopila jsme konec, prostě ne. Řekla bych, že je to lepší průměr.

17.05.2018 4 z 5


Papírová města Papírová města John Green

Ne, že by to bylo špatné, ale ani to není úplné bum. Možná je to mnou, ale já mám někdy problém pochopit podstaty Greenových knih. Ačkoliv třeba Hvězdy nám nepřály miluju, nikdy jsme nepochopila chování Grazel. Líbilo se mi i Hledání Aljašky, ale zase- nepochopila jsme konec a nesedly mi hlavní postavy. A podobně to bylo i u Papírových měst, tady jsme si sice hlavního hrdinu zamilovala, ale Margo mi byla strašně nesympatická. Nemůžu říct, že by se mi to nelíbilo, ale ani jsme v tom nenašla nic, co by mě donutilo si knížku přečíst znovu.

17.05.2018 4 z 5


Papírová města Papírová města John Green

Knížka to není špatná. Jen úplně nevím, co si o ní myslet. Trochu mi nesedl Greenův styl psaní, ale to není chyba knihy. Ze začátku jsme byla nadšená, vše je psáno autenticky a bez obalu a nechybí vtipné pasáže. Později jsem se, ale do čtení musela nutit a postava Margo mi byla víc a víc nesympatická. A už vůbec nejsem spokojená s koncem, ostatně jako u hodně Greenových knížek. Třeba takové Hledání Aljašky-

31.01.2018 4 z 5


Jeden z nás lže Jeden z nás lže Karen M. McManus

Ke knize jsem se dostala úplnou náhodou, když jsme s kamarádkou procházela knihkupectví a musím říct, že mě nadchla, protože jsem od ní očekávala mnohem méně. Příběh byl napínavý a takové rozuzlení jsme opravdu nečekala. Knížku si ode mně postupně popůjčovala skoro celá třída.

27.12.2017 5 z 5


Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

Vzhledem k tomu, že jsem neměla moc vysoké očekávání, nemohla mě knížka zklamat. Musím říct, že je tam na můj vkus až moc postav a bez "pavouka" kterého jsem si nakreslila, bych se asi v postavách nevyznala. Taky jsem úplně nepochopila konec a co se stalo s penězmi, ale to už je možná má nepozornost. Jinak se mi, ale Bábovky líbily a věřím, že si je ještě někdy přečtu.

25.12.2017 4 z 5


Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Čekala jsem od to jo víc. Všude kolem chválí a šílenství kolem Dívky ve vlaku, mě přimělo koupit knihu už před rokem, ale k přečtení jsem se dostala až nyní. Začátek zdlouhavý, nudný a měla jsem co dělat, abych se vůbec překousala k nějakému ději. Po sto stranách už kniha začíná být o něčem, ale postrádala jsem jakoukoliv kladnou postavu a rozum. Alkoholička Rachel mi ještě tak nevadila, ale sebestředná Anna, moc žárlivý Scott a až moc nevěrná a nestála Megan, mě přiváděli k šílenství, jako závěr že jediná dobrá postava, kterou jsem měla ráda, je špatná...

06.07.2017 3 z 5