Co jsme si nikdy neřekli

Co jsme si nikdy neřekli https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428001/bmid_co-jsme-si-nikdy-nerekli-Lk3-428001.jpg 4 288 69

Šestnáctiletá Mehrín Miahová bojuje s úzkostmi a depresí. Tento Chaos, jak tomu říká, pohlcuje její mysl a dávno už přebral kontrolu nad jejím životem. Mehrín je neuvěřitelně nešťastná. Má pocit, že už to dál nezvládne, že musí zmatek v hlavě nějak ukončit. Uchýlí se proto k tomu nejradikálnějšímu řešení. Přihlásí se na stránku MementoMori – server, který spojuje uživatele do skupin a určuje jim čas a metodu smrti. MementoMori propojí Mehrín s Carou Sandersovou a Olivií Castletonovou, dvěma cizinkami, které bojují s vlastními zákeřnými démony. Když se však začnou děvčata tajně scházet, ukáže se, že nejsou až tak odlišná a najdou jedna ve druhé pochopení. Ačkoli je dohromady svedlo nutkání sáhnout si na život, vznikne mezi nimi hluboké přátelství a dívky si žačnou uvědomovat, že pokud vyhledají pomoc, jejich životy bude mít smysl žít. Rozhodnou se ukončit dohodu se serverem MementoMori. Osud je ale krutý pán a MementoMori je nenechá odejít tak snadno. Začíná vražedně nebezpečná hra, která poštve dívky jednu proti druhé... Silný a emocemi nabitý debut autorky Yasmin Rahmanové o přátelství a síle přežít.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro děti a mládež

Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

All The Things We Never Said , 2019


více info...

Přidat komentář

zuzu8480
15.01.2024 5 z 5

Mně se kniha moc líbila. Neměla jsem od ní žádná očekávání, sáhnula jsem po ní jen kvůli čtenářské výzvě a myslela si, že to bude nějaká slaďárna young adult, ale jako matce dospívající dcery se mi četla se smutkem. Nikdy nemůžete vědět, co se -náctiletým honí hlavou, i když máte dobrý vztah a otevřeně si povídáte o všech možných tématech. Bylo mi z knihy smutno a jsem ráda, že se mi dostala do ruky.

Liuyio
18.12.2023 3 z 5

(SPOILER) Abych byla upřímná kniha měla TOLIK potencionálu udělat z toho mou oblíbenou knihu. Server kde ti určí jak se zabiješ a v jaký čas se zabiješ, už jen to vypadá jako zajímavý příběh, ale ono nic. Omlouvám se ale Cara byla postava kterou jsem nemohla vystát. Před koncem se kamarádky pohádají a kdyby si promluvily, Mehrín by nemusela málem přijít o život. Myslela jsem si že by to opravdu byl thriller jak se na obálce psalo, třeba by se vypravily sami najít autora serveru, ale nakonec nedorozumění mezi kamarádkama a silné pouto mezi nima.


katerina1237
06.10.2023 5 z 5

Mám husí kůži. Originální, mrazivý román o vážných, ale skutečných a hlavně poslední dobou častých problémech.
Líbilo se mi střídání pohledů a nejvíc mi sedl ten Oliviin.
Nádherné zpracovány příběh, hltala jsem ho obrovskými doušky.
Všechny tři hrdinky jsem si něčím oblíbila, někde mi to chvilku trvalo, ale nakonec si našly k mému srdíčku cestu.
I slzička místy ukápla, určitě všem knihu doporučuji aspoň jednou za život přečíst.

Carmela9
05.10.2023 5 z 5

Je to moje první kniha která měla takový citlivý téma, ta kniha je moc zajímavá a smutná. Kniha mě na druhou stranu bavila na to že nejsem čtenář, ale zatím je to jedna z nejlepších knih které jsem četla. Doporučuji si tu knížku přečíst kdo má rád sílu přátelství a napětí, dobře popisuje co se děje uvnitř hlavy některých lidí.

rozaaalie_
05.05.2023 2 z 5

"Poutavý, kontroverzní, místy až šokující thriller." - Poutavý a kontroverzní? Když přivřu obě oči, možná. Ale thriller? Pardon, ale to teda opravdu ne. V příběhu se setkáváme se třemi hrdinkami, přičemž každá z nich bojuje s vlastními vnitřními démony. A já ani jednu z nich nemohla vystát. Cara (jedna z hlavních postav) je dokonce na vozíku tak jsem si říkala aleluja, konečně někdo, s kým budu moci soucítit a bude mi blízký! A ono nic. Chyběla mi tam síla, důraz, prostě něco hlubšího, co by mě srazilo na kolena.

I když se mi kniha nelíbila, ráda bych skončila pozitivně a vyzdvihla grafické zpracování kapitol Olivie - i když mi obsahem občas připomínaly nepovedenou parodii poezie Rupi Kaur. Kniha obsahuje také nejedno důležité poselství, týkající se především skryté bolesti, síly přátelství a hlavně odhodlání to nevzdávat. Škoda jen že zpracování se svou hloubkou zaseklo někde v dětském brouzdališti.

(bookstagram: @rozaaalie_)

mirinda973
09.03.2023 3 z 5

Nemůžu si pomoct, ale knížka ve mně nevyvolala nic z toho, co čtu v předchozích komentářích. Téma jistě závažné a smutné, nicméně knížka byla slabý odvar pocitů, které jsem čekala, že ve mně vyvolá.
Ani jedna z hlavních postav ve mně nevzbudila sympatie, abych si mohla s úlevou oddechnout, že vše dobře dopadlo.

Uma
15.02.2023 5 z 5

Krásná, vtipná ale zároveň strašně smutná kniha, která vezme za srdce. Rozhodně doporučuji přečíst! A doporučuji se podívat na všechny TW.

Verunka926
24.01.2023 4 z 5

Velmi originální kniha ze žánru young adult, plná nabitá emocemi. Bylo pro mě zajímavé nahlédnout do problematiky sebevraždy a důvodů, které k ní vedou. Také musím ocenit grafické zpracování, kdy každá z hl. postav měla trochu jiný styl kapitol.

bara-offici
14.01.2023 5 z 5

(SPOILER) Nikdy bych si nemyslela že může dát takováhle kniha tolik emocí a změnit celý pohled na svět. Ze začátku jsem se vžila do všech postav. Každá má svoje problémi a výborný charaktery který si zamilujete. Na Začátku se cítíte bezmocný a nevíte si rady, ke konci už si začínáte věřit a nabýráte sebevědomím. Můžu jen doporučovat, sama se zajímám o tohle téma knih, takže jsem byla velice překvapená.

Knihochod
07.01.2023 4 z 5

Mehrín, Olivia a Cara - na pohľad úplne obyčajné šestnásťročné dievčatá, ktoré dokopy zvedie chuť po samovražde a tiež stránka, ktorá im po registrácii určí dátum a miesto ich smrti. Všetky tri sú odhodlané k tomuto skutku až do momentu, kým im spoločne strávený čas neukáže, že život nie je až taký príšerný ako sa im zdal a že človek skrátka potrebuje vo svojom živote niekoho, komu sa môže zveriť so všetkým a veriť, že ten niekto bude aj napriek tomu stáť pri ňom. Bude však také jednoduché porušiť to, k čomu sa zaviazali a ďalej žiť bez následkov? Alebo je samovražda naozaj tým jediným a správnym riešením?

Aj napriek tomu, že nie som cieľová skupina, ktorej je táto kniha určená, väčšinu času mi behal mráz po chrbáte, pretože viem a mrzí ma, že sa takéto veci vo svete reálne dejú a nie vždy sa nájde niekto, kto by človeku v podobnej alebo rovnakej situácii, v akej sa ocitli hlavné hrdinky, podal tú veľmi dôležitú pomocnú ruku.

Som rada, že táto knižka bola napísaná a že sa rozšírila do sveta, pretože podľa mňa je dôležité vedieť a hlavne HOVORIŤ o veciach, ktorým sa venuje. Najmä ak máte pocit, že celý svet je proti Vám, že nikam nezapadáte alebo, že ste spravili niečo, čo Vám aj po niekoľkých mesiacoch zožiera dušu. Hovorte o tom, zverte sa najlepšiemu kamarátovi, rodičom. Hovorte o tom.

Knižka ako celok je veľmi pekná, čo sa týka skladby kapitol - striedanie pohľadov troch hlavných hrdiniek, pričom kapitoly Olivie sú ešte grafickejšie vylepšené, čo je celkom vítaná zmena.

Ako som už napísala na začiatku, nie som cieľová skupina, takže častokrát skutky dievčat úplne nezodpovedali tomu, ako by som sa na ich mieste zachovala ja, ale to je jednoducho tým, že už som staršia a už sa mi nie tak ľahko darí vžiť do cítenia mladších ľudí. Ale aj tak ma tá knižka úplne dostala. Čítala sa veľmi rýchlo, čítala sa skvele a nebudem klamať, že som na konci uronila aj nejakú tú slzičku.

Nemám čo viac povedať. Slová by momentálne nedokázali presne vystihnúť moje pocity a preto môžem len odporučiť, aby ste si túto knihu prečítali. Či ste mladší, či ste starší, prečítajte si ju.

ZNellyZ
11.08.2022 5 z 5

Skvělá kniha od které jsem to ani nečekala. Nemám moc ráda střídání pohledů, ale tady mi to vůbec nevadilo. Každá dívka byla jedinečná a stejně tak její životní příběh. Téma sebevražda je vždy velmi citlivé téma a její podání v této knize bylo něco naprosto jedinečného. Rozhodně budu knihu doporučovat dál a doufám, že se dočkáme dalších knih od autorky.

Alienn
11.04.2022 5 z 5

Další z knih, která se ke mně dostala úplnou náhodou, a je pro jinou věkovou kategorii. A jsem za to ráda, že si ke mně našla cestu, protože se mi opravdu hodně líbila. Velmi zajímavé téma, skvěle vykreslené postavy, jejich emoce, pohnutky a rodinné vztahy. Opravdu velmi doporučuji.

Kuxka
13.03.2022 5 z 5

,,Bože, dej mi klid, abych přijala věci, které nemohu změnit, odvahu, abych změnila ty, které změnit mohu, a moudrost rozeznat jedny od druhých." (Cara)

No ty vole...pardon, ale několikrát jsem musela na chvilku přestat číst a vydechnout si s těmito slovy. Knížka mě opravdu dostala, dokonce jsem se u ní i rozbrečela. Po nějaké době jsem se sama začala děsit Mehríina Chaosu. Jediné co, tak mi nesedl styl psaní u Olivie, ale jinak všechno super. Určitě doporučuju.

petronilka
19.01.2022 4 z 5

Moje první knížka ze sekce adult young. Čtivě, napínavě a lidsky napsaný příběh. Velmi citlivé téma. Je třeba si uvědomit, že každý jsme jiný :-)
Knihu mohu jen doporučit i tomu kdo není young jako já ! :-D

DiaTess
11.11.2021 5 z 5

Velmi silná knížka. Pppisuje život tří dospívajících dívek, které se chtějí pokusit o sebevraždu. Narazíme na posttraumatický stres, sebepoškozování, deprese, sexuání zneužívání a mnohem více. Skvěle a originálně jsou tu popsány pocity a emoce třech dívek v těžkých životních situacích. Mluví o mentálním zdraví a o tom, jak je někdy těžké o tom mluvit. Rozhodně může pomoci mnoha mladým slečnám.

Ajinka79
08.11.2021 4 z 5

Občas se vrhnu na Young adult a opět jsem neudělala chybu. Zajímavé téma, užitečná kniha.

Caa
08.11.2021 3 z 5

Nejsem příznivcem young adult a kdybych si v žánru této kategorie všimla, po knize bych nesáhla. Ale nebylo to tak zlé, jen hodně hodně naivní.
Štval mě grafický průjem v Oliviiných kapitolách. Méně je někdy více.

Admoas
13.10.2021 5 z 5

Líbilo se mi, jak byla kniha čtivá a děj mi ubíhal hrozně rychle. Posledních asi 150 stránek jsem přečetla na jeden zátah a nemohla jsem se od knížky odtrhnout jak se všechno tak náhle a hrozně rychle událo a už jsem jen čekala jak to vše dopadne. Všechny tří dívky jsem si oblíbila. Místy mě štvalo chování Cary a ze začátku mi nebyla moc sympatická, ale nakonec byla fajn. Olivii obdivuju jak se svou situací nakládala a že i přes to všechno co se jí dělo dokázala být tak milá a hodná a líbil se mi styl jakým byly psané její kapitoly. Téma bylo zajímavé a věnovalo se hodně problémům co se dějí v dnešní společnosti a že je třeba to řešit.
4,5/5

Sofi685
07.10.2021

Naprosto srdcervoucí příběh tří děvčat a jejich bojem s depresí. Krásně znázorněno mentální zdraví v dnešní době, při čtení se dokážu naprosto nacítit na hlavní postavy a jejich odlišná ale ke konci univerzálně podobná traumata jakými si prožívají. Skvěle ukázány problémy s kterými se jako spolećnost stále vypořádáváme a úžasně popsané pocity s kterými se dívky setkávají. Po pár přečtených stránkách jsem nemohla myslet na nic jiného a i dny po dočtení, mé myšlenky stále nacházím ve větách této knížky. Také velmi cením reprezentaci islámské víry.
Celkové tato kniha byla nádherně napsaná a ukázala jak složité může být prát se s depresivními myšlenkami a pocitem nenormálnosti. Je škoda, že o knížce neví více lidí.

escapelle
07.10.2021 4 z 5

Ač je to YoungAdult literatura, ač pro mě kniha neměla žádný hlubší přesah, v závěru se mi líbila. Zajímalo mě, jak to s děvčaty dopadne, jak se vymaní ze spárů. Pěkný příběh