Delphín Delphín komentáře u knih

☰ menu

Fantom ulice Fantom ulice Ian Livingstone

Tuším první GB, který jsem kdy dohrál. Atmosféra příběhu mě vždycky bavila a neomrzela ani po letech.

25.02.2024 4 z 5


Černokněžníkova krypta Černokněžníkova krypta Ian Livingstone

Jako dítě jsem tento GB moc nemusel. Nějak nikdy nezískal mé sympatie, až doteď. Je to fajn kousek, který je fakt obtížně dohrát, ale bavil jsem se.

24.02.2024 4 z 5


Závěj Závěj C. J. Tudor

Mix Kingova Osvícení a Svědectví do hodně originální podoby s dějem, který krásně graduje.

22.01.2024 4 z 5


Vrána Vrána James O’Barr

,,Existuje více cest, vedoucích k očistě duše. Rozhřešení, spasení, vykoupení a také možnost se vším skoncovat. A pokud některé z těchto axiomů mají opačnou polaritu, je přinejmenším jistou útěchou, že mají společné východisko."
,,Vždycky to v tvý hlavě vypadá takhle?"
,,Ne, obvykle prší."
Co stránka, to ohromující panel a fantastická dialogizace. Autorův život jest opravdu tragický a zde ona frustrace ze stránek doslova přetéká. Úžasné čtení a velký klenot literatury jako takové.

07.10.2023 5 z 5


Dlouhý pochod Dlouhý pochod Stephen King

,,Můžu ti něco říct, Garraty?"
,,Jasně. Vezmu si to s sebou do hrobu."
Na první pohled nikterak ojedinělý nápad na povídku, natož novelu či román. Tak jakto že z toho King udělal tak dokonalé dílo? Protože zde využívá prostě všechno, nač má talent. Chemie mezi postavami, jejich postupné sbližování se. To houstnutí atmosféry, v němž se King postupně dostává do těch nejtemnějších zákoutí myšlenek každého z nás. Často jsem si kladl otázky jako "Zachoval bych se stejně?" "Byl bych schopen se po tomto zážitku podívat onomu člověku do očí?" Bolely mě nohy jenom při čtení, nenarazil jsem na JEDINOU pasáž, která by mě alespoň trošku nudila. King je génius a touto publikací to rudě podtrhuje. Na Dlouhý pochod s Rayem Garretym a Petem McVrisem (a dalšími mušketýry :) ) budu rád vzpomínat a 100% vím, že se k tomuto příběhu vrátím, klidně z toho udělám každoroční tradici. A to si na tradice nepotrpím.

07.09.2023 5 z 5


Vraní oko Vraní oko Michaela Klevisová

Další parádní detektivka paní Klevisové.
Je to krapánek něco jiného. Nic to ale nemění na tom, že je to stále hrozně milé čtení.

16.07.2023 4 z 5


Žádná sranda Žádná sranda Joshua Corin

Hrozně mě mrzí, jakým směrem se tato série vydala. Tohle je prostě komiks, který má krásnou kresbu, ale totální propadák je scénář. Scenárista absolutně odevzdaný, příběhy nezajímavý a nelogický, první nedotažený, druhý zbytečně urychlený. Celkově to na mě působí, že si s tím autoři moc nevěděli rady a podle toho to taky, bohužel, dopadlo.

26.06.2023 3 z 5


Pavučinka Pavučinka Joe Kelly

,,Rakovina. Je to invazivní, nepřemýšlející ohavnost, která infikuje hostitele a žere ho zaživa, dokavad z něj nezbude víc než kapačka s morfiem a příbuzný s jedním okem permanentně na hodinkách.
Přímé navázání na skvělou jedničku, to přece musí být dobrý, ne? No, bohužel
Začněme pozitivně a to tím, že nápad na zápletku je super a funkční, rovněž závěr vás umí krásně nalákat na pokračování. Humor mi ne vždy sedl, stejně tu je ale pár úžasných dialogů, nad kterými se zastavíte a vidíte v nich tu hloubku. Více ale bohužel pochválit nelze.
Ona zápletka je totálně zahozená do kopru, záporák mě tu ničím neoslovil. Kresba místy zbytečně překombinovaná. No a to, nač tu všichni nadávají, se nelíbí ani mně chování Spider-Mana. Ono na jednu stranu ok, může být zajímavý vidět Spideyho totálně mimo charakter, třeba v nějaké alternativní realitě, kde bude mít Vision na čele Sauronovo oko. Ale vážně by se Spidey po tolika životních fackách (strýček Ben, smrt Gwen Stacy) začal chovat TAKHLE po jedné události, kterou navíc scenárista ani pořádně nerozebere? To asi úplně ne. Bylo hezký vidět, jak se ho DP snaží brzdit, ale zase se tím totálně pozastavil jakýkoliv vývoj vztahu těchto postav.
Celá série má na víc, ale dokazuje to bohužel zatím jenom první book.

19.06.2023 2 z 5


Sága 5 Sága 5 Brian K. Vaughan

,,Každý vztah nás vzdělává. Každá nová bytost, kterou si vypustíme do srdce, je možností, vyvinout se v cosi výrazně odlišného od toho, čím jsme byli předtím."

15.06.2023 4 z 5


Batgirl: Rok jedna Batgirl: Rok jedna Charles Dixon

Velice slušný komiks.
Duo scenáristů mi sedí. Nová a hravější kresba celému příběhu dodává šmrnc. Opravdu fajn origin klasické postavy. Je to vtipné, každá akce je super a chemie jak s otcem tak i Robinem zde funguje na jedničku.
Jedinou výtku bych měl k záporákovi, který se nám v průběhu příběhu představí. Je to opravdu super magor, právě proto se z něj ale dalo vymačkat daleko více.

08.06.2023 4 z 5


Sága 4 Sága 4 Brian K. Vaughan

Nevěra, drogy, zabíjení a mega cool záporák. Autor se s tím nemazlí, tady se skutečně odvázal a sakra jo, vytvořil skvělý kousek.

24.05.2023 5 z 5


Bokovky Bokovky Gerry Duggan

Bokovky? Doslova. Trochu mě mrzí, že se odbočilo od stanoveného příběhu v prvním díle. Ta dynamika Spideyho s DP tam byla výborně provedená a zde prostě a jednoduše chyběla ve všech sešitech.
Natržený trhák: První panel krásný easter egg. Ale zbytek bohužel neuvěřitelně stupidní, pevně doufám, že záměrně - 2/5.
Předvolební chaos: Duggan DP umí, znatelně to ukázal svou sérií, kterou jsem četl několikrát a mám ji moc rád, tohle je ale jeden z jeho slabších kousků 3/5.
Změna partnerů Tohle bylo šílený wtf, kdy jsem místy absolutně nechápal, co to vlastně čtu. Příběh lehce zachraňuje pointa, celkový požár nudy to ale zdaleka neuhasilo 2/5.
Vánoce Tenhle příběh mě naopak dost bavil. Děj nespadl do klasického klišé, akce dostatek a stejně tak dobrého humoru, byť chápu, že humor je čistě individuální a každému čtenáři zde může sednout v různých příbězích. Já se nejvíce a upřímně usmíval u tohoto kousku, který byl opravdu fajn 4/5.
Monstra utržená ze řetězu Cením odkazy, vtípky a obecně chemii mezi oběma aktéry, která zde byla ze všech sešitů rozhodně nejlepší. Spidey mi tu místy přišel lehce mimo charakter, ale to bych přešel. Co už jsem přecházel hůř, bylo chápání mladých holčin, jejich činu jsem tak nějak nerozuměl. Jaká byla jejich motivace k tomu udělat to, co udělaly? Ale celkový dojem mi to nekazilo 3/5.
Po Bokovkách už znovu nesáhnu. Zopakuji si jedničku a těším se na Pavučinku.

22.05.2023 2 z 5


Penzion Penzion Robin Morgan-Bentley

Ke knize jsem se dostal velikou náhodou. Čekal mě dlouhý den v Praze, který jsem si potřeboval nějak zkrátit. Kniha byla jasná volba a tento kousek mě zaujal.
Musím ocenit autorův styl psaní. Je poměrně jednoduchý, na nic si nehraje. Přesně proto mu ale vše funguje a zajímavě strukturovaný děj úspěšně graduje. Máme zde i citlivé nahlédnutí do nitra postav. Euforii z narozeného dítěte ale i totální beznaděj z facek od krutého života to všechno je zde líčeno velice trefně. Každá postava vám tak ožívá před očima a máte k nim odlišné vztahy.
Právě na počtu postav se ale možná dalo více zapracovat, jelikož některé pasáže mezilidských vztahů mohly být pro pozorné čtenáře místy dost předvídatelné. Obecně zážitek ze čtení to ale rozhodně nekazí.

21.05.2023 4 z 5


Klinika Klinika Pavol Rankov

Jenom málo děl ve mně zanechalo talik emocí jako tato novela. Autor má dar v mnoha ohledech. Umí si hrát se čtenářem a dostat se mu až do hloubi nitra. Doporučuji přečíst ve Slovenštině, některé pasáže si daleko více užijete, pokud jde tedy u vyobrazené beznaděje použít slovo užít.

15.05.2023 5 z 5


Superman: Co se stalo s Mužem zítřka? Superman: Co se stalo s Mužem zítřka? Alan Moore

Klasický superhrdinský průměr. Paradoxně nejvíce mě bavily dialogy, naopak akce místy bohužel dost drhla, zkrátka jsem se při ní nedokázal začíst.

12.03.2023 3 z 5


Sága 2 Sága 2 Brian K. Vaughan

Příběh zatím nadále pokračuje ve stanoveném tempu. Máme zde sice dost návratů do minulosti postav, právě díky tomu nám ale do sebe vše začíná zapadat. Jestli potom na autorovi něco mega obdivuji, tak to, s jakým citem a lehkostí zvládá psát o nelehkých věcech, které se dějí mimozemšťanům i skutečným lidem.

09.03.2023 4 z 5


X-Men: První třída: Nejsvětlejší zítřek X-Men: První třída: Nejsvětlejší zítřek Jeff Parker

Docela fajn komiks. Cením výskyt několika dalších postav, jako třeba Thora, nebo Skrullů. Více dospělejší příběhy by ale tomuto kousku seděly rozhodně více..

09.03.2023 3 z 5


Sága Sága Brian K. Vaughan

Zajímavé postavy, dosazeny do zajímavého světa, který zatím autorovi funguje dost dobře. Jen občas jede možná zbytečně rychle.

07.03.2023 4 z 5


Harleen Harleen Stjepan Šejić

Tohle je opravdu super. Byť je nám od začátku jasné, jak to skončí, komiks se čte jedním dechem. Autor si to babraní v postavách užívá a opravdu to umí. Fantasticky je zde vyobrazeno, jak Joker postupně s nebohou psycholožkou manipuluje, až jí úplně zamotá. Příběhová linka s Two-Facem zajímavá, ale kdyby zde nebyla, ničemu by to neuškodilo.
Kresba je taky dobrá, líbilo se mi panelování i používání metafor.

06.03.2023 4 z 5


Jáma Jáma C. J. Tudor

Zajímavý nápad, relativně dobré zpracování. Více mě bavil Kříďák, musím ale uznat, že na autorce je zde vidět velký progres. Držím jí palce do další tvorby.

04.03.2023 4 z 5