Černokněžníkova krypta

Černokněžníkova krypta
https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15032/cernokneznikova-krypta-15032.jpg 4 35 35

Fighting fantasy série

< 26. díl >

Dlouho mrtvý černokněžník Razaak se vrátil na svět a chystá se naplnit své sny – rozsévat smrt a nastolit tyranii. Síly chaosu zaplavují Alansii a zdá se, že Ty se s nimi budeš muset střetnout! Protože právě ty musíš čelit tomuto zlu – najít jedinou zbraň, která Razaaka dokáže zranit, získat ochranu proti jeho strašlivé moci a střetnout se s ním v jeho doupěti – černokněžníkově kryptě.... celý text

Dobrodružné Fantasy Gamebooky
Vydáno: , Perseus
Originální název:

Crypt of the Sorcerer , 1987


více info...

Přidat komentář

Delphín
24.02.2024 4 z 5

Jako dítě jsem tento GB moc nemusel. Nějak nikdy nezískal mé sympatie, až doteď. Je to fajn kousek, který je fakt obtížně dohrát, ale bavil jsem se.

cziss
25.08.2023 3 z 5

Vzhledem k názvu jsem čekal, že půjde o nějaký dungeon, ale ono ne! Krypta je pouze krátká konečná lokace v GB. Pokud budete hrát přesně podle pravidel, tak je porážka téměř nevyhnutelná. Pokud ovšem budete ignorovat nastražené smrti a nesmyslná pravidla, tak se z toho vyklube fajn GB. A já tu napíšu o těch kladech. Hrací doba je dlouhá - projdete cca polovinou odkazů. Cestou nasbíráte nezvykle mnoho artefaktů a je tu nezvykle hodně soubojů se zajímavými příšerami. Do finále se dostanete tak, že musíte zodpovědět několik dotazů na které celkem vtipně dostanete odpovědi v průběhu hraní. Některé artefakty jsou na konkrétní protivníky, nicméně ty lze porazit i pouze silou. Na část hry máte jednoho a pak dva společníky. Zombie jsou využívány i na praktické práce (např. v dole), to je taková milá libůstka pro ekonoma :).


nevermore3
17.11.2022 1 z 5

(SPOILER) Černokněžníkova krypta je nejhorší Gamebook z řady FF (subjektivní názor, který hned rozvedu).
Podle teorie pravděpodobnosti jej totiž lze dohrát na cca 6 pokusů z tisíce, a to jen pokud budete mít maximální stats, Tedy hlavně UB 12, a pak taky samozřejmě ST:24 a Štěstí 12. Tento obrázek (
https://image.ibb.co/eB9WGm/26.jpg ) ukazuje, že Ian Livingstone, ve snaze napsat nejtěžší FF Gamebook ever, se prostě vysral na gameplay a podřídil tomu vše.

Gamebooky máme lehké, obtížné, ale dohratelné při znalosti správné cesty (na zahraničních fórech se tomu říká best path) a pak jsou ty, které ani s maximálními hodnotami a nalezení správné cesty nelze dohrát, protože matematická teorie kombinatoriky a pravděpodobnosti to téměř vylučuje. A to je Černokněžníkova krypta. Naštěstí jsem další takový neodhalil. Dře to tu ve 4 bodech
1) Golem. Bojujete s ním 5 kol, nesmíte po každém kole boje hodit 1 = okamžitá smrt. Zkuste jen tak 5x po sobě nehodit jedničku.
2) Obr. Pokud zvládnete bod 1, tak na tomto o hodně pozdějším místě, nesmíte hodit 1 nebo 2
3) Kovožrout, Hodíte kostkou, pokud nehodíte 6, přijdete o 1 UB, a to je tady opravdu klíčové, neboť --
4) Razaak UB 12, ST 20 a nesmí vyhrát dvě po sobě jdoucí kola. Tohle všechno na těch kostkách prostě nenaházíte.

Mezitím je samozřejmě spoustu zkousnutelných nástrah, ale kombinace těchto bodů říká to, že to klidně můžete na "štěstí" uhrát třeba až 636. pokus. Nedá se to obejít, nelze to přelstít, ty body, co píšu obsahují klíčové artefakty a musíte tam tudy jít. Razaaka jinak oslabit též nelze. Je to prostě shit. A autora Ian Livingstone bych k jeho dílu posadil a nechal ho to poctivě dohrát :) Myslím, že by dřív umřel hlady, než by se mu to povedlo. Od toho mají být testeři her. Prostě Černokněžníkova krypta je gamebookový odpad a nikdo mě nepřesvědčí o opaku. Věnoval jsem mu hodně, hledal na zahraničních fórech a bohužel se mi to vše potvrdilo.

Nejevětší FF gamebook guru Chamspkees k této knize uvádí: Ah, the infamous Crypt of the Sorcerer/Necromancer. Needless to say, no walkthrough is going to help you here. No, what you need is loaded dice. The ridiculous number of ‘do or die’ rolls you need to make in this adventure indicates Livingstone doesn’t have a very strong grip on probability theory.

Poslední věc. NE. Není to o štěstí, není to o "náhodě". Teorie pravděpodobnosti přesně říká, jakou vždy máte procentuální šanci. Argumenty, že "ještě můžeme mít štěstí" jsou liché, protože i toto štěstí a náhoda je v podstatě pozitivní hodnota v této matematické teorii.
Važte si svého života a nesnažte se dohrát tuto knihu. Život je krátký a vzácný na to, aby se o to v tomto případě někdo pokoušel. Mně se to jednou povedlo projít, ale už jsem měl zasaveovaný jen odkazy, kde byla nějaká interakce, a ani jsem nečetl text, jen házel kostkama. Byl to snad stý pokus. Thanks, Ian!

spdb
07.01.2019 3 z 5

Ze začátku ik ale ke konci děsně tvrdy. Snad je možná jen jedina varianta z x permitaci. Flustrujici.

Thunder02
02.08.2018 2 z 5

Je bohužel vidět že to dělá Livingstone který Jacksnovi nezasá ani po kotníky. Úvod i nápad nádhera, provedení vcelku zklamání

DendousSKS
14.02.2012 4 z 5

Už nevim proč,ale prostě tahle knížka nešla a nešla dočíst až do vítězného konce :D Vždycky jsem nějak zemřela :( :D

Štítky knihy

gamebooky

Autorovy další knížky

Ian Livingstone
anglická, 1949
1994  77%Čaroděj z Ohňové hory
1998  89%Labyrint smrti
1995  84%Město zlodějů
1995  81%V bažinách škorpiónů
1999  81%Černokněžníkova krypta