Harleen

Harleen https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/433945/bmid_harleen-F4p-433945.jpg 5 207 53

"Cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly.“ „Na té cestě jsem potkala bledého muže,“ „A on se na mě usmál…“ Doktorka Harleen Quinzelová, nadaná mladá psychiatrička, je na stopě léku, který by zbavil Gotham šílenství, a v úsilí o záchranu města před jím samotným neváhá sáhnout po drastickém řešení. Sledujte zrod legendární superpadoušky ve strhující nové verzi příběhu zvrácené a tragické lásky mezi Harley Quinn a Jokerem, kterou vám předkládá proslulý vypravěč Stjepan Šejić (Aquaman: Underworld, Sunstone).... celý text

Literatura světová Dobrodružné Komiksy
Vydáno: , Crew
Originální název:

Harleen , 2020


více info...

Přidat komentář

hroubek
16.04.2024 4 z 5

Silný, krásně nakreslený a parádně odvyprávěný komiks. Umělec Stjepan Šejić odvedl na Harleen výbornou práci a je vidět, že je to autorský komiks, který má umělec pěvně v rukou. Šejić je převážně umělec než klasický komiksový scénárista, a tímto přístupem přistupoval k tomuto komiksu. Nepsal klasický scénář, ale nastínil příběh a dialogy, pak k tomu přizpůsobil panelovaní, a jakým způsobem bude příběh vyprávěn a jaké bude mít tempo. Šejić jako umělec převážně vypraví obrazem a vizuální formou. Nicméně musím uznat, že to na komiksu nebylo vůbec poznat. Šejić má hodně silné a zajímavé dialogy, které mají hlavu a patu, a parádně po psychologické stránce fungují. Scénář je povedený a hodně se mi líbilo se dostat pod povrch doktorky Harleen Quinzelové. Její rozhovory s panem J. jsou velmi povedené a fungovali na mě. Co se týče vizuální stránky, tak to je kapitola sama pro sebe. Šejić udělal užasnou kresbu, která se mi moc líbí. Jsou to úžasné obrazy, na které je radost koukat. A ty barvy jsou úžasné. Fakt super práce. Největší problém tohoto komiksu je, že má přesně daný konec a samotná cesta k němu je dost předvídatelná. Z mého pohledu zapojení do příběhu Harvey Denta funguje, tak na půl, ale několik hezkých momentů to nakonec přinese. Harleen je moc povedený komiks, který udělá radost zkušený komiksovým znalcům, tak i začátečníkům.

Knihomolka506
16.06.2023 5 z 5

Pro mě byl tento příběh skvostem českého komiksu.
Joker toho stihl na světě napáchat už dost tak mu přijde na pomoc Harleen, aby toho stihla udělat ještě víc. Jak si Joker zpočátku myslí...
Jokera jsem sice nečetla ani neviděla , ale chystám se stáhnout si film .
Harleen jakožto psychiatrička skrývala své stránky jejího alter ega . Až na to, že láska se skrývat opravdu nedá :)


katasokolov
10.04.2023 5 z 5

5/5*

Jedinečný skvost !

Komiksům jsem nikdy zcela nepropadla, ale tohle byla nádhera a to jak po vizuální stránce, tak po té obsahové.

Joker je jedním z nejzajímavějších padouchů DC univerza, a když se po jeho boku objeví Harley (se kterou se taky život právě nemazlil), tak to teprve začnou jiskry lítat.

V tomhle dílku byla krásně ukázaná rozpolcenost Harleen, která se Jokerovi snaží na jednu stranu pomoci, a na tu druhou k němu zahoří pocity, které bychom ve finále mohli nazvat láskou. Jokerova snaha zmanipulovat svou psychiatričku se ale také mísila s jinými typy emocí, byť ne tak viditelnými (přestože je nazýván sociopatem, který postrádá svou emocionální podstatu).

Prostředí Arkham Asylum působilo bezútěšně a syrově, přesně jak mělo.

V komiksu také krásně vykrystalizovala morální dilemata, vlastně nejen soudobého světa. Když má zákon krátké ruce, je možné jako jednotlivec předstoupit a zjednat spravedlnost?! Tj. návrat k Hobbesovu světu před uzavřením společenské smlouvy ve stylu homo homini lupus? Lze ospravedlnit zločiny, jichž se osoba dopustila, je-li tento člověk náchylný k takovýmto skutkům, kvůli způsobu výchovy a prostředí, ve kterém vyrůstal a snažil se přežít ?!

Filmových ztvárnění těchto dvou postav bylo hned několik. Jednoznačně nejvíc sexy z nich vystupují Margot Robbie a Jared Leto.
Joker v podání Joaquina Phoenixe zase ukazuje jinou polohu tohoto záporáka, a to tu nevinnější a ublíženou. Hodně lidí negativně komentovalo obsazení Lady Gaga do role Harley, já si naopak myslím, že je to v tomto případě perfektní match.


Citace:

WERE ALL MONSTERS IN A CIVILIZED CAGE, IT JUST TAKES THE RIGHT KIND OF PAIN AND FEAR TO BREAK THE LOCK.

Delphín
06.03.2023 4 z 5

Tohle je opravdu super. Byť je nám od začátku jasné, jak to skončí, komiks se čte jedním dechem. Autor si to babraní v postavách užívá a opravdu to umí. Fantasticky je zde vyobrazeno, jak Joker postupně s nebohou psycholožkou manipuluje, až jí úplně zamotá. Příběhová linka s Two-Facem zajímavá, ale kdyby zde nebyla, ničemu by to neuškodilo.
Kresba je taky dobrá, líbilo se mi panelování i používání metafor.

lassse
15.01.2023 5 z 5

Skvělé. Je málo komiksů, které si vyloženě užívám a tenhle jeden z nich.

MartyManCZ
24.10.2022 5 z 5

Jako bych tohle už někde..jooo série Sunstone. Sejič zde začal dost podobně jako v knížkách o dvou kamarádkách vyžívajících se v drsnějším zacházení. Trochu jsem z toho byl otrávený, ale tento pocit brzy pominul, když se rozjel opravdu podmanivý a propracovaný příběh. Sejičův styl se nedá zaměnit, jak již v panelování, velké citlivosti v porozumění ženských příběhů, až do kresby, kde sice všechny ženy maluje stejným stylem a dokonce i Joker je značně zženštilý, ale když ono je to tak hezký a roztomilý, že to rádi spolknete. V Black label příběhu Harleen se trochu hlouběji podíváme na její přerod v Harley a na její toxický vztah s Jokerem končící krásným otevřeným koncem, který Vám nabídne si příběh domyslet podle vašich sympatií.

Harley slaví 30 let a v posledních letech se stává v příbězích samostatnou jednotkou a nikoliv pouhým ocáskem Jokera. Takhle poloha ji velmi sluší a tento příběh budiž razítkem pro tento vývoj. Není to líbivý, barevný, crazy příběh, pro který byla Harley mnohokrát zneužita. Tohle je dospělý vývoj dobře vymyšleného charakteru, tak jak jej umí mistrovsky rozebrat a ztvárnit právě Sejič.

puml
11.10.2022 3 z 5

Ještě že jsem si ten komiks nekoupil a jen si ho přečetl v knihovně. Ta psychologická linka je slušná, ale po pravdě, tohle je tak otřepaný téma: doktorka, psychiatrička, co se zamiluje do svýho psychopatickýho pacienta a sama se stane psychopatickým zabijákem. To podvolení se je docela pěkně odvyprávěný, ale je to všechno tak jalově předvídatelný. Tohle je v rámci superhrdinskýho komiksu ryzí biedermaier. Je to vděčný, napsaný je to tak aby to "chytlo za srdíčko", nikoho to moc nepopudí, twisty mdlý, postavy správně nesympatický, aby jednoho nemrzelo, že jich pár zařve atd. Celkem slušná kresba, ale taky žádnej zázrak, samý variace na kancly a chodby (což chápu, vzhledem k tématu, ale celkově je to prostě dost jednotvárný) a i ty sny a vize nebyly nic moc. Hodně slabý, teda na to, že se na to pějí takový ódy. Joker působí v tomhle podání jen jako psychopatickej "emař", co má plnou hubu keců (některý bubliny jsem ani nečetl), jemuž Harleen dost předvídatelně podléhá a stává se nepřekvapivě jen dalším šílencem a potencionálním arkhamským nájemníkem. - Celkově lepší tři.

Michudy
30.09.2022 5 z 5

Skvělý komiksový "romantický příběh". Trochu jsem se obával vykreslení Jokera, který na začátku vypadal jak rebel ze všech zamilovaných filmů.. ale ke konci to již byl klasický psychopat. V tomhle asi tkvěla pointa příběhu. Romantický příběh obráceně. Jak píše sám autor. V tomhle příběhu žena nezkrotí monstrum. Monstrum strhne ženu s sebou. I když to už každý čeká a proto si tenhle komiks koupí, stejně je to dobře vykreslené.

Arkagas
25.04.2022 5 z 5

Komiksový skvost. Nic jiného se k tomu moc dodat nedá. Kdo zná příběh Harleen, tomu netřeba přibližovat nic o její přeměně z doktorky psychiatrie s Jokerovu milou. Tahle kniha ale popisuje jejich první setkání při boji s Batmanem na ulici a její následné noční můry, které ji ne a ne opustit do doby, než se dostala do Arkhamského psychiatrického ústavu. Nikdo, ani Killer Croc ji nenaháněl tolik hrůzy jako pan J. Ale jak to tak bývá, to čeho se bojíme nejvíc nás zároveň i nejvíc přitahuje. Životní příběh Harleen na pozadí politických událostí Arkhamu, znetvoření Harvyho Denta a totálního šílenství. V tom všem se ale zrodila láska k muži, který se pro ní stal vším. Dokonalá kresba, skvělý příběh a Harleen závislá na kafi, je potřeba něco dodávat? 
Moje hodnocení: 10/10

toimax
03.04.2022 5 z 5

Jeden z nejlepších komiksů co jsem kdy četl, Harleen se dokázala s klidem vyrovnat a možná i překonat komiks Old man Logan. Tohle je komiksová špička, úžasná kresba a skvělý příběh zrodu mé oblíbené postavy Harley Quinn.

Davidin
20.01.2022 5 z 5

Shrnu-to-rychle: komiksový SKVOST.

Hellrampage
20.10.2021 5 z 5

„Všichni slušní lidé jen čekají než gumička na jejich masce praskne. Všichni normální lidi občas sní o tom, že zešílí... jenže jakmile to udělají, není cesty zpět.“

Harleen je skvelý komiks o premene doktorky Harleen Quinzelovej na šialenú Harley Quinn. Hlavné postavy v tomto príbehu sú Harley a Joker, ktorí si k sebe budú hľadať cestu. No objavia sa aj iné známe postavy, čo bolo super – Batman, Ivy, Bane, Killer Croc a veľkú úlohu superpadúcha bude hrať Two-Face, ktorého premenu tiež uvidíte. Krásne nakreslený komiks s nádherou dvojobálkou v pevnej väzbe. Odporúčam.

NemmamSlov
02.10.2021 5 z 5

" Celé mi to pripomínalo taký ten brakový príbeh o obyčajnej, jednoduchej dievke, čo stretne svojho osudového pána - vysokého, zmyselného a nebezpečného. Zviera, ktoré potrebuje nežný dotyk krásky a trochu usmerniť. V takých rozprávkach pomôže dievča netvorovi získať späť stratenú ľudskosť. Uisťujem vás, že môj príbeh taký nie je, nie, môj príbeh sa vyvinul úplne inak."

Najkrajšia obálka akú som zatial videl a to som prečítal už kvantum kníh. Výborná kombinácia prebalu a obálky, normálne som bol ohromený, keď som dal prebal dole. Od Stjepana Šejića je to už druhé dielo, čo sa mi dostalo do rúk a to vďaka uživateľke Sidonka3, ktorá mi dala odporúčanie na Harleen.

Čo sa týka obsahu, určite nesklamal. Príbeh napínavý, trošku temný a samozrejme nemôže chýbať ani Batman. Pre tých, čo kukali Samovražedný oddiel, určite vynikajúce doplnkové čítanie, hlavne pre tých, čo si obľúbili túto slečnu. Šejić vie kresliť, to mi už dokázal v Sunstone, no tento krát to posunul na iný level.

studentice
22.08.2021 4 z 5

Poutavý příběh a užásné zpracování. Komiks na jedničku

JessieEx
25.07.2021 5 z 5

Moje první setkání s komiksem tohoto druhu, první setkání s Harley...a jsem nadšená. A to nejsem žádná fanynka superhrdinů (možná proto), ale do Harley jsem se zamilovala! Nejvíc mě samozřejmě nadchla kresba, ta je dokonalá! Už se moc těším na autorovy další knihy. V textu jsem se občas malinko ztratila, nebo mi spíš připadalo, že to místy nemá hlavu a patu, ale tak velkolepému dílu jsem ochotná to odpustit...
Já snad začnu číst komiksy :)

geimz
28.04.2021 4 z 5

Asi najkomprehensívnejšie uchopenie zrodu Harley Quinn z Dr. Harleen Quinzelovej. Na 200 stranách fakt krásnych ilustrácií dostáva Harley ako postava priestor dýchať, a jej premena z racionálne zmýšľajúcej vedkyne na Jokerovho mopslíka je skutočne uveriteľná. Asi sa na výtvory chorvátskeho autora pozriem bližšie.

janina66
17.04.2021 5 z 5

Úžasný a krásný komiksový příběh. Nevěřila jsem, že se mi tak moc, bude líbit. Nádherná obálka a opravdu skvělá a dokonalá ilustrace.

Obviously
04.04.2021 5 z 5

Skvělý komiks, jež nepřekypuje akcí, ale ani tak není snadné ho odložit. Vyprávění Harleen, která se snaží přesvědčit okolí i samu sebe, že její práce dokáže zachraňovat, avšak namísto toho se právě kvůli ní sama nevědomky krůček po krůčku přibližuje k tomu stát se záporačkou s netradiční backstory, je tragická jízda, kterou jsem si náramně užila. Linka s Poison Ivy pro mě byla pak třešničkou na dortu.
Pro mě je tato kniha zatím nejlepším komiksem (i díky jeho krásnému provedení) a upřímně prohlašuju, že Stjepan Šejić je geniální!

AnnaPanulis
30.03.2021 5 z 5

Perfektní grafické zpracování příběhu, kdy se člověk s dobrými úmysly mění v antihrdinu.
Už dříve jsem byla milovnicí Jokera, ale po této knížce jsem milovnicí také Harley Quinn. Knížka si mě získala a přečetla jsem ji jedním dechem.

Mooneylan
22.02.2021 5 z 5

Krásně zpracovaný origin oblíbené záporačky DC universa Harleen. I když je tam vše jen tak naznačené a mnoho věcí by zasloužilo celou sérii (například samotná transformace doktorky Quinn nebo vedlejší linka s Poison Ivy), tak proces stockholmského syndromu je tady báječně vykreslený. A to doslova. Grafika je naprosto geniální. Titul vás neosloví jenom jako kvalitní komiks, ale i jako sběratelský kousek, co jistě ocení i knihosyslové jako jsem já :)