Daisy21 Daisy21 komentáře u knih

☰ menu

Stíny nad Prahou Stíny nad Prahou Karolína Kotová

Ačkoli to není můj běžný žánr, knihu jsem si velmi užila. Byla jsem napjatá do samého konce. Jedná se o propracovaný příběh, který vám - ať chcete, nebo nechcete - nasadí brouka do hlavy. Co když na tom něco je?

21.03.2024 5 z 5


Příběh mateřídoušky Příběh mateřídoušky Miriam Blahová

Nikdy jsem ve škole neměla moc ráda dějepis. Znamenal pro mě jen nutnost naučit se spoustu čísel a jmen, bez jakéhokoli pozadí, které bych si uměla představit. Co si ale umím představit dost dobře, je poznávat danou dobu v kontextu díky knihám. Ty od Miriam Blahové nejsou historickými romány v pravém slova smyslu, ale přesto v nich atmosféru doby načucháte spolehlivě. Jaké to asi bylo v době, kdy všichni učitelé byli muži, pro ženu, kterou toto poslání lákalo také? Jak se v té době ženám žilo? Jaké to je, žít v místě, kde se setkávají dva národy a mění se úhel pohledu na to, kdo je tu "doma"?
Současná linka Příběhu mateřídoušky je pro mě také to pravé ořechové - témata, která žijeme a umíme se do nich vcítit, to je moje. Mateřídoušce naprosto nemám co vytknout a autorčin posun je opravdu znát. Jen tak dál!

04.03.2024 5 z 5


Na neVěčné časy Na neVěčné časy * antologie

Nejlepší sborník z těch, co mi v posledních letech prošly rukama. Autorkám se podařilo poskládat pestrou směsici povídek, které jsou tak různé, a přitom je spojuje jedno téma. Bude nejspíš subjektivní, které komu přijdou nejsilnější a které snad o něco slabší, mými favority jsou Pět otázek a Kdo neumí milovat, kde oceňuji jak nápad, tak vyzrálý autorský styl, ale věřím, že tento soubor povídek každému nabídne něco, co ho okouzlí. Za mě opravdu moc povedená práce!

09.02.2024 5 z 5


Písnička pro Klaudii Písnička pro Klaudii Petra Langová

Dívčí románky už pár let nečtu... ehm, tedy, v poslední době jsem opět začala. Už Prázdniny za trest probudily tu snící dospívající dívku ve mně a Písnička pro Klaudii ji poslala na letní tábor, kam jsem jezdívala moc ráda. "Odrostenka" ve mně jásá a jihne, dospělá čtenářka si užívá krásný styl, redaktorka žasne, jak Petra dokáže oslovit širokou věkovou skupinu žen, autorka jí v dobrém závidí přirozený humor a kamarádka se hrdě dme. Petra to opět dokázala a tuto knížku budou čtenářky milovat stejně jako ty předchozí, o tom nepochybuji.

18.05.2023 5 z 5


Pod magnolií Pod magnolií Martina Máta Nosková

Krásný a skvěle napsaný příběh o tom, jak může dopadnout pokus o cestování v čase. Zajímavá sonda do míst a dob, kam se nikdo z nás (nejspíš) nikdy nepodívá. Díky "Magnólii" ale na chvíli můžeme mít pocit, že jsme opravdu tam. Doporučuji :-).

23.04.2023 5 z 5


Příběh akvamarínu Příběh akvamarínu Miriam Blahová

Autorka už ve své první knize ukázala, že její silnou stránkou je propojování současné linky s historickou. O Lomné a minulosti daného místa se tak jejím prostřednictvím dozvíme spoustu skutečných a doložených informací a mimo to můžeme sledovat neotřelý milostný příběh i pozadí jedné závažné nemoci, které mnohé z nás může velmi překvapit. Velmi příjemné čtení, které by nemělo chybět v knihovně žádné romantické duše.

16.02.2023 5 z 5


Murie Murie Rosana Zvelebilová

Jak už jsme u této autorky zvyklí, opět se nebojí jít do kontroverze a ujetě šíleného tématu, byť zcela jiného než ve svých předchozích knihách. Murie obsahuje spoustu zajímavých myšlenek, narážek na archetypální i překvapivé lidské charaktery, cynických pohledů na lidstvo jako takové, originálních sci-fi potvor a pravidel, a navíc jednoho nedobrovolného hrdinu, kterého nemůžete nemít rádi. A i kdybyste to dokázali, bude vám to prd platné, protože on musí žít, i když nechce, a vy budete spolu s ním přicházet na to, že ne všechno, co je na první pohled špatné, skutečně škodí, a naopak. Budete hltat chvíli písmenka, chvíli obrázky, střídavě kroutit hlavou i přikyvovat, trochu se bát a snad i smát. Klasický koktejl v "Rosana style" a opět povedený.

20.01.2023 5 z 5


Přání! Přání! Leandra Sold (p)

Myslíte si, že nejste děti, a pak čtete a čtete, až zjistíte, že bez ohledu na věk jste. A že pohádky pro dospělé milujete. Přání je velmi povedená pohádka pro dospělé. Ať chcete, nebo ne, vcucne vás a nepustí, dokud nejste venku z poslední stránky. Možná si nebudete umět představit některé z těch tvorů, ale hlavní hrdiny rozhodně a budete jim nutně přát dobrý konec. Jenže... ne každé přání se vyplní. A... někdy je zle, když ano... A o tom to je :-). Doporučuji k přečtení a zamyšlení.

11.12.2022 5 z 5


S duší lvice S duší lvice Petra Langová

Sáhnout po knize Petry Langové se rovná jistotě krásného počtení. Pro mě osobně představuje jednu z nejoblíbenějších českých autorek. Její styl je velmi čtivý a nejinak je tomu i u "Lvice". Krásný příběh mladé ženy a jejího mnohovrstevnatého tápaní. Sama jsem v průběhu chvílemi nevěděla, na kterou stranu se přidat, jaký konec hrdince i sama sobě přát. Mohu tuto knihu celým srdcem doporučit - zasmějete se, možná si okoušete nehty a třeba spadne i slza. Rozhodně se ale nebudete nudit :-).
Jedná se o volné pokračování knihy Prázdniny za trest, jejíž hrdinky jsou dospívající dívky (Young Adult), zde sledujeme mladou dospělou ženu a knihu můžete směle číst i bez znalosti "Prázdnin" - přesto neprohloupíte, když si pořídíte i je. Nás, dávno dospělých, kteří se při čtení rádi vrátili do dívčích let a byli mile překvapeni, je víc než dost ;-).

14.10.2022 5 z 5


Richard Ramirez: Night Stalker Richard Ramirez: Night Stalker Philip Carlo

Je zvláštní číst o pozadí těch nejhrůznějších činů, z nichž se vám dělá špatně, a zjišťovat, kolik různých příčin a pohnutek za zrozením tohoto vyznavače satana a největšího zla stálo. Možná, kdyby si někdo v jeho dětství více všímal náznaků nebo je řešil, nemuselo za to tolik lidí zaplatit životem. Drsné čtení o jedné skutečné stvůře, která neměla slitování ani svědomí. Velmi zvláštní a silný čtenářský zážitek.

09.10.2022 5 z 5


Vesmír rozhodl jinak Vesmír rozhodl jinak Theresa Black

Velice příjemná záležitost, která mě mile překvapila. Obvykle nejsem na sci-fi, ale tohle je čtivý příběh (celkem) obyčejné holky se sci-fi pozadím, které mi přišlo zajímavě vymyšlené. Líbil se mi vývoj postav i promyšlenost příběhu a byla jsem opravdu zvědavá, jak to dopadne. Na prvotinu velmi slušná práce :-).

25.09.2022 5 z 5


Kladivo na Čaroděje Kladivo na Čaroděje Alex Vigaš

Pro mě osobně velké překvapení. Syrová zpověď nevyhraněného a vnitřně zraněného osamělého dospívajícího človíčka, jehož pocity při čtení cítíte v každé buňce a jemuž naprosto rozumíte, i když dělá věci, které byste nikdy neschvalovali. Trpíte s ním, přejete mu světýlko na konci tunelu, a přitom propadáte stejné beznaději, jakou vám bez příkras předkládá na každé stránce. Velmi neotřelý náhled do duše a hlavy Niki, který vás uhrane a nepustí ani po dočtení.

01.09.2022 5 z 5


Zahrada mrtvých duší Zahrada mrtvých duší Lukáš Boček

Měla jsem trochu dilema, jestli dám všech pět hvězdiček, protože mě v textu na můj vkus hodně zastavovaly jazykové nedostatky (překlepy, ponechaná slova navíc – zřejmě po úpravě, a zejména pak nekonzistence řeči postav), ale nakonec je s klidným srdcem dám. Jednak ve srovnání s jinými knihami, které je ode mě dostaly, považuji tento příběh svou hloubkou za jedinečný, a jednak ty drobnosti (které měly být vychytány při redakci či korektuře) Lukáš bohatě vynahradil pestrou slovní zásobou, krásnými obraty a mnohovrstevnatými myšlenkami. Jednoznačně doporučuji všem, kteří nehledají jen lehkou prázdninovou četbu, ale rádi se zaberou do hlubokého lidského osudu, který nemusí být vždy veselý.

03.08.2022 5 z 5


Pošli svíci po řece Pošli svíci po řece Vlaďka Sacká

Vždycky mám radost, když mě prvotina českého autora potěší, nebo dokonce nadchne. Je v tom příslib dalších krásných příběhů a u Vlaďky tomu není jinak. Právě dočteno, v hlavě mám spoustu myšlenek a v srdci se bijí emoce. To mám ráda.
Příběh Anety vás dokonale přenese do exotiky Vietnamu a nenechá vydechnout. Najdete v něm mnoho hezkých obratů a originálních přirovnání, budete se bát i smát, a rozhodně nebudete litovat.

30.07.2022 5 z 5


Nepečené dezerty Kateřiny A. Nepečené dezerty Kateřiny A. Andrea Čekanová

Konečně jsem se dostala k přečtení této autorčiny prvotiny a byla jsem spokojená. Dostala jsem přesně to, co kniha slibovala. Pokud mě něco rušilo, byly to chyby, které se daly (měly) odstranit při redakci či jazykové korektuře. Příběh jako takový je vystavěn dobře, napsán čtivě, bavilo mě ho číst. Zhltla jsem ho u bazénu za pár hodin. Ano, na naše podmínky je tam těch obětí vysoký počet, jistě by mu to tak snadno neprošlo, ale - o tom příběh primárně nebyl, takže se mu to dá odpustit. To hlavní, o čem byl, je popsáno dobře. Hrdinka je možná naivní, ale kdo nebyl v její situaci, těžko může soudit, zda měla zareagovat jinak či dříve. Za mě určitě knížka, kterou k přečtení doporučím.

26.07.2022 4 z 5


Smrdutý kojot Smrdutý kojot Rosana Zvelebilová

Pro mne velké překvapení. Čekala jsem něco tak ulítlého, že budu celou dobu kroutit hlavou a možná ironicky zvedat koutky. Místo toho jsem se bavila a zároveň byla napjatá, jak se rozuzlí všechny ty nastrčené otazníky. V ději se totiž nepohybujete chronologicky, takže občas je nutné si uvědomit, co proběhlo před čím a co na co reaguje. Je to ale nesmírně chytrý a propracovaný příběh, který vás mnohokrát rozesměje a rozhodně nebude nudit. Báječný homosexuální western, byť jsem si nikdy nemyslela, že tato tři slova použiji v jedné větě ;-), doplněný komiksovými obrázky. Tato tlustá kniha nebude pro každého (pro drsnější výraz nejde daleko - ale co také čekat na Divokém Západě, že? - a pro citlivější povahy tam může být moc násilí i sexu), ale ti, kteří hledají něco, co se (v dobrém) vymyká, si přijdou na své.

01.07.2022 5 z 5


Sajdra a Tyrhen objevují svět Sajdra a Tyrhen objevují svět Yvona Bednarová

Velmi milá a poučná knížka, která potěší děti i jejich rodiče při společném čtení. Laskavý příběh (nejen) o mnoha tvářích přátelství. Můžu doporučit :-).

06.06.2022 5 z 5


Meďan a Koumen na planetě pupkáčů Meďan a Koumen na planetě pupkáčů Josef Beneš

Hledáte-li pro své děti milé dobrodružné příběhy, Meďan s Koumenem jsou skvělý tip. Nudit se při čtení nebudou ani dospělí, autorova fantazie je neuvěřitelná a o napětí v jeho pohádkách není nouze.

27.04.2022 5 z 5


Příběh slunečnice Příběh slunečnice Miriam Blahová

Z této knihy mám velkou radost. Byla jsem u jejího zrodu a autorka je jedno z největších sluníček, která znám. Příběh slunečnice je její prvotinou, ale to rozhodně neznamená, že nějak nezralou nebo nepovedenou ;-). Je to naopak velmi podařené propojení linky z přítomnosti s jednou minulou, která nás nechá nahlédnout za oponu protektorátu bez strašlivých válečných detailů. Nemusíme vidět mrtvoly, a přesto uvidíme a pocítíme, jak se tehdy obyčejným lidem žilo. Láska a slunečnice pak jako dvě červené nitě slibují naději a nostalgický úsměv, který nám po dočtení zůstane v tváři. Doporučuji milovníkům romantických příběhů i historie. Detaily z válečné doby jsou reálné a ověřené, budete mít pocit, že se díváte na uvěřitelný dobový film. A stejně jako Natálie dojdete k poznání, že láska "tak akorát" nestačí.

09.04.2022 5 z 5


Prázdniny za trest Prázdniny za trest Petra Langová

V každé z nás i po několika dekádách zůstává mladá holka, plná snů a těšení na první lásku, hluboce prožívající každou buňkou svého já i první zklamání. Lanczová mě kdysi minula, zato její nástupkyni Langovou mám tak ráda, že si od ní s chutí dám cokoli. Ano, je to dívčí románek, ale skvěle napsaný - jako všechno od Petry. Máte-li chuť na pozitivní letní mladickou romanci, mohu tuto novinku s klidem doporučit :-).

02.04.2022 5 z 5