Kladivo na Čaroděje

Kladivo na Čaroděje https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497362/bmid_kladivo-na-carodeje-3BT-497362.jpg 4 22 15

Život sedmnáctileté Niki není natřený právě nejveselejšími barvami duhy. Niki prožívá krizi identity, nazývá se divnotvorem a nenávidí svoje bradavky. Zato platonicky miluje spolužačku Sáru, dokonalou blondýnku. Sára je zase blázen do Daniela, který umí čarovat svým šarmem. Niki cítí, že pomyslný boj o Sáru prohrává, a udělá pitomost, za kterou zaplatí kamarádčiným hněvem. Zhroutí se jí tak svět a ona plánuje útěk od všeho a všech. Její samota ji najednou nevysává, ale naopak nabíjí. Zásadní obrat však nastává v okamžiku, kdy se Niki seznámí s módním fotografem, který v její jinakosti objeví skrytý potenciál. Barvy duhy se postupně rozjasňují a v životě Niki vše pomalu začíná dávat smysl. Ovšem jen do chvíle, než se na scéně znovu objeví Daniel.... celý text

Přidat komentář

Jidu
22.10.2023 4 z 5

Ze začátku knihy jsem si říkala, že Niky je klasický, nejvíc ublížený, pubeťák. Vše bylo špatně, všichni byli proti ní. Zkrátka klasická telecí léta.
Jenže potom kniha začala brousit na různá, temnější, témata. Niky hledala samu sebe. Svoji sexualitu, orientaci, zkrátka místo ve světě.
Z obyčejných a až vtipných situací jsem se pročetla k sebenenávisti, sebepoškozování, věčných pochybách a strachu. A k mnohem horšímu, ale to nebudu spoilerovat.
Najednou jsem Nikynu naštvanost a postoj "nenávidím všechny a všechno a oni zase mě" začala chápat. A moc jsem s ní soucítila.
Jedna pasáž knihy pro mě byla tak silná, že jsem ji oplakala. Upřímně nevím, jestli byl příběh inspirovaný skutečností, ale řeší vše, co se dneska s mladými a kolem nich děje, a já jsme ráda, že se ke mně příběh dostal.
Knihu všem moc doporučuji, je skvělá, ale neskutečně smutná. Hvězdička dolů za ten start, někdy to bylo fakt až moc a moc se nedalo věřit jedné části knihy.

Zvelebilova
12.09.2023 4 z 5

Hodně jsem váhala mezi 5* a 4*, ale kniha měla své nedostatky. Třeba chování Sáry bylo takové nekonzistentní a těžko uvěřitelné. Na druhou stranu Niki byla vážně kus a moc jsem jí fandila! Bezvadně popsané emoce, myšlenky, dilama, nerozhodnost, ztracenost.


LussyP
14.01.2023 5 z 5

4,5/5 ⭐

- DIVNOLIDEM VSTUP ZAKÁZÁN. -

Začátek roku a máme tu první velmi příjemné překvapení. Knížku jsem zahlédla už dříve na instagramu a když jsem šla do knihovny, sáhla jsem po ní, především tedy díky úplně úžasné obálce. Upřímně jsem nečekala, že knihu přečtu pomalu na jeden nádech... Je napsána velice čtivě, ale zároveň úplně syrově, ty emoce cítíte z každé stránky, jako byste vyprávěli vy. Jakobyste vše prožívali s Niki a že toho je dost. Znovu prožívání hledání sebe sama, svého místa, vlny emocí, krize vlastní identity, první lásky... Byla to jízda. A jsem dost překvapená, že se jedná o prvotinu, klobouk dolů.

Book_adam_73
11.10.2022

Velké překvapení pro mě!!
Kniha mě vtáhla po padesáti stránkách a přožil jsem se čtení nespočet různých emocí, má krásnou obálku a na prvotinu skvělé!!
Niki jako hrdinka mi sedla a to je pro mě důležité!

1 hvězdičku ztrhávám kvůli stylu psaní. Účelem nejspíš bylo dostat se do hlavy puberťačky, ale pořád je to kniha a ta by měla mít něajkou uroveň co se týče nespisovných výrazů. Byl na mě jak už jsem zmínil moc nespisovný a strašně uspěchaný.....

Ale jinak knihu moc doporučuji:)
4*/5*

hanucha
02.10.2022 4 z 5

Četly jsme s náctiletou dcerou a shodly jsme se, že kniha se sice velice dobře čte a je zajímavá, ale takovýto zmatek v sobě jsme v období hledání sebe sama ani jedna z nás neměla. Takže aspoň pro mě bylo dost obtížné se do Niky vcítit, i když ji člověk opravdu litoval a fandil. Konec je na mě hodně drsný, člověk, který má v životě tak málo sebevědomí a obtížně hledá své místo na světě by neměl mít ještě takto naloženo. Chyběla mi taky víc rozpracovaná linie ze začátku knihy s dlažební kostkou, aspoň zmínku, jestli s tím policie něco udělala :-) Ale na prvotinu pěkné, dám autorce šanci :-)

LucyEcstasy
28.09.2022 5 z 5

(SPOILER) Tento měsíc mám štěstí na objevování nových autorů.

K nim patří i tato útlá kniha.

Kniha nástroje zavede do světa 17 leté Niki, která aktuálně poznává a zkoumá sama sebe.

Sama Niki má jasno v tom, že se necítí být výhradně žena, ale ani muž. Zkoumá tímto směrem i svou sexualitu, vzhled, myšlení, chování a další související odvětví.

Zpočátku jsem si o ní upřímně myslela, že je jen typickým pubertálním dítětem, ale pak jsem na to začala koukat z jiné perspektivy a hloubka jejich myšlenek mi dostala pod kůži.

Ve finále je prostě Niki mírně ztracená a díky novým zkušenostem dospěje k poznání sebe samé.

V tom jí pomůže několik dalších postav - Sára, Daniel a George.

Co se týče Sáry tak ji nemám ráda. Niki ji byla dobrá jen tehdy, když něco potřebovala a jinak pro ni byla vzduch. Ani ke konci si sympatie nezískala.

Daniel, čaroděj, by měl za mě, zhnít. Pardon, ale takového blbečka jsem dlouho v knize nepotkala. A to ještě o něm mluvím slušně.

George byl naopak fajn, že bral Niki takovou jaká je a podporoval ji v tom. Viděl ji jinýma očima než zbytek světa a za to mu vděčím. Neměl žádné předsudky a tak by to mělo být.

Ve finále jsem příběh neskutečně prožívala. Byla to emocionální nálož, ale bombastická.

Knihu jsem přečetla za jedno odpoledne. Byla mou první, která se zabývala takovým tématem a která měla takovou hlavní hrdinku.

Rozhodně to není oddechové čtení, ale doporučila bych ji rozhodně všem. Myslím si, že nejvíce se bude líbit čtenářům YA literatury.

Hodnotím 5/5⭐️

Klímuška
23.09.2022 5 z 5

Niki je sedmnáct a nazývá se divnotvorem. Neví jestli je na holky nebo na kluky, sama se označuje jako to. Chodí na gympl kde bojuje s matikou a kamarádí se se Sárou. Pro tu krade v otcově večerce rum a Sára jí tak věnuje trochu pozornosti. Větší pozornost věnuje svému klukovi Danielovi. A jelikož je z něj Sára jak očarovaná, tak mu Niki říká čaroděj.
Díky jedné situaci se holky přestanou bavit.
Niki se utápí v samotě, v nenávisti ke svému tělu, řeže se na rukách a chce odjet na Kubu. O víkendech pracuje v otcově večerce a šetří si peníze.
Právě za kasou se seznámí s fotografem Georgem a s jeho pomocí nafotí skvělé fotky a získá zakázku.
Zvedne si sebevědomí novým líčením do modra a nechá si udělat piercing.
Z šedé myšky se stává viditelná dívka.
Najednou o ni projeví zájem Sára, ale i Daniel.
Jenže z výšek se Niki propadá až na samé dno a prochází si peklem. Jenže pomsta pro ni nebude sladká.

Páni, autorčinu prvotinu jsem slupla jak malinu. Temný, smutný osud Niki mě zcela pohltil. A ten konec....
Tady se happyend nekonal.
Pokud chcete přemýšlet jděte do ní.

Knihomolka97
18.09.2022 5 z 5

Kladivo na čaroděje zaujme na první pohled zajímavou obálkou. A ten název je top!
Příběh pojednává o dospívající Niky, která prožívá nelehké období. Má šílený zmatek v hlavě, neví, kam vlastně patří, nenávidí svět a nikdo jí nerozumí. Je vyprávěno v i-ch formě z jejího pohledu, takže není těžké se do ní naplno vžít a vše s ní prožívat. Její emoce, nálady, pocity jsou perfektně vykresleny!

Kapitoly jsou kratičké a čtou se lehce, byť kniha opravdu není procházka růžovým sadem a konec to jen završí. Celé je to jak na horské dráze. Když už to vypadá, že má Niki jakž takž pevnou půdu pod nohama, přijde něco, co jí zase vrátí zpátky. Musím říct, že hlavně ten konec je velmi silný a emotivní.

Sára a Daniel (zvaný čaroděj)...dvojka k pohledání opravdu. Raději se k nim nevyjadřuju..
Za zmínku stojí určitě také krásné jednoduché ilustrace a celkově grafické zpracování knihy.

Příběh o hledání sebe sama, první lásce, zklamání, nových možnostech..., kterému se nebojím dát plný počet 5⭐️/5⭐️.

vendy6619
12.09.2022 5 z 5

Tahle kniha je plná zmatku, myšlenek o tom kým jsme, kdo jsme a kým chceme byt.
Alex se povedlo napsat a popsat pocity v hlavě zmatené puberťačky, která má v hlavě vážně bordel.
Já bych vám hrozně ráda předala pocity, které jsem u čtení měla. Jenže to se těžko popisuje.
Na začátku jsem neměla úplně moc očekávání, ale postupem času, když poznávate Niky a její hlavu… si ji oblíbíte. Svým způsobem se v ni vidíte. Já si tedy aspoň myslím, že bychom mohli byt kamarádky!
Jenže tahle knížka je daleko víc než jen o kamarádství, poznávání lásky. Je v ni daleko víc myšlenek. A hlavně… všeho!
A komu bych ji doporučila? Všem. Naprosto všem.
Tolik silných emocí jsem prožívala naposledy u Backmana. A to už něco znamená!

Kladivo na Čaroděje je něco co česká scéna potřebovala! A hrozně dlouho něco takového tady chybělo.

Daisy21
01.09.2022 5 z 5

Pro mě osobně velké překvapení. Syrová zpověď nevyhraněného a vnitřně zraněného osamělého dospívajícího človíčka, jehož pocity při čtení cítíte v každé buňce a jemuž naprosto rozumíte, i když dělá věci, které byste nikdy neschvalovali. Trpíte s ním, přejete mu světýlko na konci tunelu, a přitom propadáte stejné beznaději, jakou vám bez příkras předkládá na každé stránce. Velmi neotřelý náhled do duše a hlavy Niki, který vás uhrane a nepustí ani po dočtení.

Dydy7
01.09.2022 4 z 5

Knižka sa číta veľmi rýchlo a hlavne je písaná jednoducho, takže mi nerobilo problém, že je to českom jazyku (toto som chcela poznamenať hlavne kvôli čitateľom, ktorí sa obávajú púšťať do českých kníh).

Čo sa týka knižky samotnej - odporúčam čítať len s dobrou náladou , vzhľadom na to, že hlavná hrdinka Niki prežíva utrpenie, zlomené srdce - pretože je zaľúbená do kamarátky Sáry (ktorá chodí s Danielom - ktorého Niki nazýva Čaroděj) , sklamanie, nepáči sa sama sebe - najradšej by ani neexistovala.

Pracuje u otca v obchodíku, ktorý tiež nenávidí - ale chce si zarobiť peniaze, aby mohla odcestovať na Kubu a začať "nový život".
V obchode spozná fotografa - ktorý sa o ňu zaujímal a chcel by, aby nafotila nejaké fotky - ona súhlasila a vtedy sa jej zmenil život ...

Nechcem prezrádzať viac - vzhľadom na to, že by som bola najradšej, aby ste si knižku prečítali a sami posúdili jej dej - bez toho, aby som vám tu dávala nejaký spoiler (osobne to tiež nemám rada, keď si čítam recenzie a zrazu viem, ako knižka skončí)

-- takže za mňa knižku odporúčam si prečítať aspoň raz
-- veľmi rýchlo sa číta - kapitoly sú krátke - je tam pár viet aj po anglicky, čo mne osobne trošku vadilo
-- LGBT príbeh - takže kto má rád takéto knižky, neváhajte
-- v knižke je aj pár ilustrácií (síce boli len také jednoduché, ale o to viac sa mi páčili)

Čo sa týka záveru knižky, tak to bolo prekvapenie - ja už som si robila pár strán dokonca v hlave závery, ako to asi skončí, ale taký koniec, ako bol v knižke, som naozaj nečakala - bolo mi z toho smutno

Osobne si asi viem predstaviť aj pokračovanie knižky - ale to už nechám na autorke

Ale viac už neprezradím a aj keď dávam hodnotenie 3,5⭐, určite vám knižku odporúčam, aj kvôli tomu, lebo rada podporujem slovenských a českých autorov...

vera3322
28.08.2022 5 z 5

Právě jsem jedním dechem dočetla ...diky za zaslání Pavlu Henikovi ...a Alex musím říct, že opravdu dobrý, ještě teď jsem zatažena do děje, moc dobře popisuje zmatek, bolest a vše co se odehrává v hlavě Niki, všechny emoce, krutost a prožitky, skvěle se četlo, fakt dobrý!!! Díky a jen tak dál, jste suproví!!

denisa9849
27.08.2022 3 z 5

Hlavní hrdinka sedmnáctiletá Niki se začíná teprve poznávat. Poznává sama sebe, mění svůj vzhled. Období puberty je zde moc dobře popsáno.

Niki nezapadá ke všemu úplně mezi své vrstevníky, což pro holku v jejím věku není úplně jednoduché. Má pouze jednu kamarádku, kterou je Sára. Jenže její kamarádství se Sárou taky není úplně dokonalé a holky se pohádají. Najednou má Niki pocit, že už nikoho nemá. Naštěstí jí do života vstoupí slavný fotograf, který jí ukazuje její krásu a Niki začíná být šťastná. V té chvíli se k ní opět vrací její kamarádka.

Sáry bývalý přítel je podle Niki čaroděj a ona na něj žárlí. Navíc má podle ní uhrančivý pohled. Jenže udělá jednu hroznou věc.... V tu chvíli bych byla raději, kdyby zůstal u toho uhrančivého pohledu a čarodějnictví. Kéž by..

Samotný konec knihy byl neskutečně silný. Až mi z toho bylo úzko.
Já si první myslela, že tato kniha nebude nic pro mě, ale nakonec jsem ji přečetla na jeden zátah. V knize se objevuje spousta těžkých témat. Určitě je tato kniha vhodná více pro náctileté, jelikož toto období je v knize popisováno.

EvikU.
26.08.2022 4 z 5

Velmi zajímavě popsané období dospívání, první lásky, hledání svých hodnot a sexuální orientace. Také hledání svého místa v životě, mezi vrstevníky, kamarády, s rodinou. Tohle období je prostě nahoru dolů a to autorka vystihla dokonale.

Niki byla holka s nízkým sebevědomím, která neměla téměř žádné kamarády a po hádce se Sárou už žádné. Až po seznámení se slavným fotografem se z ní na chvíli stává krásný motýl. V té době se k ní vrací kamarádka Sára...

Sáry bývalý přítel má takové uhrančivé oči. Niki na něj žárlí a sama před sebou ho nazývá čarodějem... Jenže z Daniela se postupně stává ještě něco horšího než čaroděj..

Konec knihy byl velmi emotivní, Niky mi bylo hrozně líto, knížce by neuškodilo mít trochu více stránek. Ale jinak suprově napsaná kniha, pro náctileté jako dělaná.

Mikey
26.08.2022 4 z 5

Kladivo na čaroděje momentálně vchází na český knižní trh a díky své krásné obálce ji snad nejde minout. Patří do žánru YA, ale i pro takové starší kousky, jako jsem já, má své hodnoty a určitě mi měla co předat.

Nechci moc zabíhat do toho, o čem kniha je, protože nejlepší je do ni jít skoro naslepo a nic nečekat a nemít žádné předsudky. Hlavní hrdinka je, jak o sobě sama tvrdí, takový divnočlověk a nemůže najít své místo ve společnosti. Ve svých 17 letech neví, co si vlastně má myslet sama o sobě, co se sebou dělat, chybí ji pořádní kamarádi, ke kterým by třeba zapadla. Myslím, že se s Niky může ztotožnit spousta dnešních mladých lidí. Možností je spousta, svět se strašně rychle mění a málokdo s tím opravdu umí držet krok. Člověk se chce cítit přijímaný, někam patřit, nebýt na to vše sám a mít nějaké ty své lidi, o které se může opřít. A někdy tohle vše najdete třeba ve svém okolí a někdy nezbývá nic jiného, než hledat na sociálních sítích.

Příběh se neskutečně lehce čte, kapitoly jsou krátké a psané čtivě. Je to psáno hovorovou češtinou, sem tam vulgarismus, sem tam anglické výrazy. Autorka má skvělý sarkastický humor, Niky má super poznámky a čtenář se u čtení pobaví. Tyto odlehčené pasáže ale střídá až depresivní vyznění některých situací, kdy na vás dopadá úzkost, smutek, trápení hlavní hrdinky. U konce už na čtenáře padají všelijaké emoce, má pocit vzteku, beznaděje. A pak to přijde, dojde vám ten název a spadne to z vás všechno a ač to ve vás bude doznívat ještě delší dobu, mě osobně se neskutečně ulevilo.

I když se s tím autorka nepáře a vše vám naservíruje pod nos, tak moje představivost jela na plné obrátky a i na relativně krátkém prostoru mě dokázal příběh chytnout a nepustit. Oblíbila jsem si hlavní hrdinku, vcítila se do ni a třeba i tu Kubu jsem ji hrozně přála. Kniha sedne určitě všem dospívajícím, kteří to nějakým způsobem nemají v životě lehké, nebo právě těm, co už jsou dospělí, ale ještě si nesou nějaké rány ze svého dospívání. Protože uvidíte, že nejste sami a někde jinde je další divnotvor, který se v životě plácá stejně jako vy. A tenhle pocit je sakra osvobozující.

Autorovy knížky

2022  86%Kladivo na Čaroděje

Kniha Kladivo na Čaroděje je v

Právě čtených1x
Přečtených24x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce3x
Chystám se číst5x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x