Pod magnolií

Pod magnolií https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515491/bmid_pod-magnolii-uaQ-515491.jpg 4 14 8

Fabien Lawrence Whitefield byl odmala zvyklý poslouchat od své babičky příběhy z historie svého rodu. Jednoho dne při společném vyklízení rodinného domu najdou pradědečkův deník. Protože ale na Fabiana netrpělivě čeká kamarád Pete, nechá starou paní odhalovat tajemství deníku samotnou. A pak se věci podivně zvrtnou. Babička skončí v nemocnici a Fabien, než ji půjde navštívit, musí vyplnit slib Peteovi, že se s ním zúčastní pokusu u podivného staříka. Ten si usmyslel, že sestrojil zařízení na cestování v čase. Je to samozřejmě směšné, dokud… Jakkoli se to jeví jako zcela nereálné a nepochopitelné, Fabienovi se povídačky jeho babičky budou asi ještě sakramentsky hodit!... celý text

Přidat komentář

giraffe
21.12.2023 4 z 5

Trošku možná očekávané vyústění, ale možná, že jen pro mě, vzhledem k tomu, že už jsem dílek co si hrají s časem četla celkem dost. Každopádně to příběhu nijak neubralo na čtivosti. Postavy i zápletka jsou zpracované opravdu hezky.

Jenny46
24.11.2023 5 z 5

Kniha mě lákala od té doby co jsem viděla obálku, nechápu proč intuice byla silná a neměla představu o příběhu anotaci jsem nečetla...
Příjemné překvapení nelituji, že jsem si včera knihu koupila stojí za to, nádherný příběh, který chytne za srdíčko
Doporučuji!!!


Miri10
26.07.2023 5 z 5

Pod magnolií je sice rozsahově kratší (jedná se o novelu), ale obsahově neskutečně bohaté dílko.

Tím, že nejčastěji vyhledávám příběhy o lásce, většinou v nich bývá hlavní hrdinkou žena. V téhle knize je jím ale mladý muž Fabien, který je tak trochu svéráz a nedá se ho nemilovat. Mluví tak, jak mu pusa narostla, s ničím si neláme hlavu a nejraději by svůj čas trávil s přáteli nebo na večírku. Jeho bezstarostný život se ale změní v minutě, kdy vstoupí do pokusné laboratoře, nechá si na hlavu nasadit prazvláštní zařízení a... nedopatřením putuje desítek let do minulosti. Tam musí vystřízlivět, postavit se nelítostným podmínkám divokého jihu a najít cestu zpět domů.

Nechci prozrazovat spoilery, ale tenhle příběh až neuvěřitelně věrně kopíruje tehdejší poměry obyčejných lidí. Zrušení otrokářství, modré kabáty (jak si Fabien přejmenuje vojáky), plantáže s bavlnou a hromada dalších samozřejmostí tehdejší doby. K tomu láska, napětí i humor, vše zabaleno do parádně čtivého kabátku a dostaneme knihu, od které se nedá odtrhnout. Zvládla jsem ji přelouskat za dva dny a upřímně litovala chvíle, kdy jsem se dostala na poslední stránku.

Až se mi kolikrát nechtělo věřit, že tenhle příběh napsala česká autorka. Doporučuji!!!

Mon.CouCou
16.07.2023 5 z 5

Kdybyste mohli cestovat v čase, kam byste se chtěli podívat? Mě knihy s touto tematikou vždycky přitahovaly. Proto jsem sáhla po knize Pod magnolií od Martiny Maty Noskový. Přiznám se, zajímalo mě, jaké knihy vydává i nakladatelství, odkud dílo vzešlo a jsem vážně příjemně překvapena! Zvlášť, když samotná obálka mě nelákala. Chyba!

Věřím, že jednou nastane den, kdy bude možné časem cestovat. Co mě vždycky zajímá první u těchto témat-je způsob. Fabien se vlivem Peteova slibu a bláznivého staříka dostane do stroje času. Další, co mě u těchto námětů fascinuje a baví zároveň je zvolené období. Já sama bych si zvolila totiž úplně jiné prostředí. Protože pistolníci a éra našich pra-pra-pra předků... by při mém štěstí znamenala rovnou kulku mezi oči. Jenže tady ani nás autorka nešetří a ono vážně půjde o život :-)
Musím říct, že jsem nečekala vlnu emocí. Ale vůbec. Jako podívat se do minulosti-pro mě je jen obava, abych nezměnila nějak budoucnost. Jenže tady v tomto příběhu to bylo tak barvitě popsáno, že upřímně-mám k dílu jedinou výhradu-přečetla jsem to až moc rychle.

Martino, pište, jazyk ovládáte na výbornou a rozhodně si od Vás zase něco přečtu :-)

mondycz
30.05.2023 4 z 5

Dlouho, předloho jsem s hodnocením osciloval mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami, nakonec jsem se přiklonil k těm čtyřem. Ale jsou to velice hrdé čtyři, které se nemají za co stydět.

Jako fantazákovi mi vadilo, že ta fantazácká linka (nebudu spoilovat) je trochu moc průhledná, chybí jí větší překvapení a jediný, kdo není schopný ji prokouknout a smířit se s ní, je hrdina samotný. Ale víte co? Při čtení vám to bude vlastně jedno a i hnidopich jako já nad tím ochotně mávne rukou. Autorka vás totiž vezme na naprosto dokonalou a hlavně věrohodnou jízdu emocemi, kdy nebudete litovat jediné minuty strávené u tohohle příběhu. Vykreslení pocitů, zasazení do dobových reálií a vztahy mezi postavami - to jsou věci, které autorka umí zpracovat naprosto dokonale, bez patosu, a přitom to dělá s lehkostí a upřímností, o které se může většině spisovatelů jen zdát. Mrzí mě, že nemůžu napsat víc, ale fakt nechci spoilovat a připravit vás o tenhle prožitek.

Pokud nejste milovníci fantastiky, ale spíš dáváte přednost romantice nebo prostě "klasickým" příběhům, v klidu si tam tu jednu hvězdičku ještě přidejte.

PetraL.689
23.05.2023 5 z 5

Příběhy o cestování v čase mě moc baví. Obzvlášť ty, které jsou napsané krásným stylem a čtenář v nich najde skvělou kombinaci napětí, humoru a romantiky. A tahle knížka splňuje všechny uvedené body beze zbytku.

amelie.m
06.05.2023 4 z 5

Máta mě naučila číst díky svému románu "Šelma" žánr, který mne do té doby nijak zvlášť neoslovoval. Její popisy lidí, pocitů, okolí, její příměry, neotřelý děj, schopnost nepodléhat kvůli větším sympatiím čtenářů zbytečným šťastným "koncům"... Je to skvělá autorka, což dokazuje i v knize Pod magnólií. Není z mého pohledu tak úžasná, jako Šelma, je prostě "jen" moc dobrá! :) Hezký čtení všem a Mátě přeju, ať se jí daří dál psát, těším se na její další řádky!

Daisy21
23.04.2023 5 z 5

Krásný a skvěle napsaný příběh o tom, jak může dopadnout pokus o cestování v čase. Zajímavá sonda do míst a dob, kam se nikdo z nás (nejspíš) nikdy nepodívá. Díky "Magnólii" ale na chvíli můžeme mít pocit, že jsme opravdu tam. Doporučuji :-).