Dafra Dafra komentáře u knih

☰ menu

Kazatelna Život aneb V nebi najdeš prostitutky, vrahy i zloděje Kazatelna Život aneb V nebi najdeš prostitutky, vrahy i zloděje Marián Kuffa

Dostala jsem knihu jako dárek a dlouho se mi do ní nechtělo. Pak jsem ji přečetla jedním dechem a vím, že se k ní budu vracet. Krátká zamyšlení nad lidskou morálkou, životem na okraji společnosti, nad životem a lidstvím obecně. Také nesouhlasím se vším, ale to je v pořádku. Každý jdeme svou cestou, máme jiné životní zkušenosti. Kniha mě velmi mile překvapila, rozhodně doporučuji přečíst, je pak o čem přemýšlet. Pana faráře jsem neznala, ale líbí se mi jeho přístup k lidem a k Životu.

18.06.2017 5 z 5


Bosonahé příběhy: putování světem vnitřním a vnějším Bosonahé příběhy: putování světem vnitřním a vnějším Lucie Suchá Groverová

Skvělá kniha, četla se sama. Milé, inspirující příběhy z opravdového Života. Zážitky z bosonohé chůze jsem vnímala spíše jako kulisu, kniha je hlavně o lásce k Životu, lásce k sobě samému, lásce k partnerovi, dětem...ke všemu živému. Rozhodně doporučuji přečíst.

17.03.2017 5 z 5


Klíč ke všem vztahům Klíč ke všem vztahům Esther Hicks

Skvělá kniha, která mi změnila život v tom nejlepším slova smyslu. Myslím, že je to kniha na opakované a pozorné pročítání. Nejvíce si cením závěrečného dodatku, který stručně a jasně shrnuje hlavní myšlenku o "Zákonu přitažlivosti". Tuhle kapitolu si čas od času čtu a naplňuje mě energií a nadějí. Jsme tvůrci svého života a jediným naším úkolem je se cítit tady a teď co nejlépe. Zní to banálně, ale jsme bohužel zvyklí si neustále stěžovat, litovat se, zlobit se. Když však zaměříme svou pozornost na pozitivní myšlenky, představy a emoce, začnou se dít věci! Knihu rozhodně doporučuji přečíst a hlavně ji zkusit prožít.

04.03.2017 5 z 5


Sára. Kniha druhá Sára. Kniha druhá Esther Hicks

Do druhého dílu jsem se dlouho nemohla začíst, protože jsem nedočkavě čekala, kdy na scénu vstoupí v plné síle Šalamoun a začne nenuceně předávat svá moudra. Také mi chyběly ty krásné ilustrace z prvního dílu. Zhruba do poloviny příběhu jsem se tedy do čtení spíše nutila a čím dál víc mi to připadalo jen jako kniha pro mládež, hodně jsem bohužel srovnávala s prvním dílem, pak ale dostal svůj prostor Šalamoun a knihu jsem neodložila. Tentokrát autoři velmi prakticky ukázali, jak se správně naladit, aby "Zákon přitažlivosti" fungoval pro náš prospěch. Šalamoun srozumitelně a jakoby stále dokola, ale jinými slovy, ukazuje, jak správně myslet, jak se naladit na to dobré v nás, jak nepodlehnout beznaději, vzteku, pesimismu, i když se nám nedaří, jak se nezablokovat a napojit se na "Zdroj". Myslím, že v tomto díle tuto myšlenku autoři pěkně konkrétně vysvětlili. Teď jen to nejtěžší...naučit se tyhle moudré rady začlenit do svého života. Věřím, že se pak budou dít věci...Tohle není pohádka, to je realita, jen to musí člověk zkusit. Knížka se mi nakonec moc líbila, doporučuji!

30.01.2017 4 z 5


Sedmilhářky Sedmilhářky Liane Moriarty

Skvělá kniha, nemohla jsem ji odložit! Pro mě již třetí kniha od této autorky a líbila se mi snad ještě víc než "Manželovo tajemství", které mi přišlo skvělé. Kdyby to bylo možné, dám hvězdiček šest. Kniha je chytře promyšlená, věrohodná a hlavně skvěle vypointovaná. Hlavní hrdinky, ač každá úplně jiná, mi byly moc sympatické, uvěřitelné. Do poslední chvíle jsem se bála, kdo že to na kvízovém večeru zemře...Knihu rozhodně doporučuji! A už teď se těším na "Tři přání", která jsem si zarezervovala v knihovně.

28.01.2017 5 z 5


Skočný příliv Skočný příliv Rolf Börjlind

Nejprve jsem se nedokázala do knihy začíst. Bylo zde opravdu moc postav, moc dějových linií, špatně jsem se v tom orientovala a vážně uvažovala o tom, že knihu nedočtu. Pak ale nastal zlom. Ve chvíli, kdy na scénu přichází Tom Stilton, mě kniha začala zajímat a vlastně už jsem se od ní neodtrhla. Děj mě nakonec úplně pohltil a byla jsem strašně moc zvědavá, jak vše dopadne. Trochu mi vadilo, že je v příběhu možná až moc šťastných náhod, poměrně dost situací, kdy byl správný člověk ve správnou dobu na správném místě, ale přesto se mi kniha velmi líbila. Vše se logicky vysvětlilo, úplný závěr ohledně Olivie se dal tušit od první kapitoly, jen nebyla jasná ta cesta k tomu. Detektivky čtu velmi málo, tahle mi byla doporučena, ale rozhodně nelituji. Knihu doporučuji, jen musíte "přežít" těch prvních 160 stran.

20.01.2017 4 z 5


Lidská komedie Lidská komedie William Saroyan

Pro mě první kniha od tohoto autora. Dlouho mi byla doporučována a mně se do ní upřímně moc nechtělo. Knihu jsem nakonec přečetla s velkým nadšením. Ačkoli je to kniha poměrně útlá, je v ní vlastně vše - dětství, přátelství, láska, rodičovství, bolest, umírání, smrt...Napsáno s citem, s láskou k lidem, s láskou k životu se vším všudy. Rozhodně knihu doporučuji přečíst, moc ráda se k ní vrátím a těším se na další díla od tohoto autora.

07.01.2017 4 z 5


Máj Máj Karel Hynek Mácha

Přečetla jsem si knihu znovu po letech a byla jsem příjemně překvapená. Chápu, že mnoho mladších čtenářů Máj dostatečně nedocení, že jim bude připadat složitý jazyk i styl, ale ta kniha má své kouzlo, své tajemství. Znovu jsem přemýšlela o tom, co vlastně uvězněný Vilém dozorci řekl...

"Leč strážný nepohnutě stojí,
po tváři se mu slzy rojí,
ve srdci jeho strašný žal."

29.12.2016 4 z 5


Křesťanská meditace Křesťanská meditace Laurence Freeman

Kniha je to sice útlá, ale přesto zcela výstižně a srozumitelně popisuje podstatu křesťanské meditace. Rozhodně doporučuji přečíst. Budu se ke knize vracet a doufám, že se mi ji časem podaří uvést do praxe.

29.12.2016 5 z 5


Venuši dát hlavu do dlaní Venuši dát hlavu do dlaní Jaroslav Seifert

Bohužel mě tento výbor vůbec nezaujal. A ty koláže ten negativní pocit jen umocnily.

29.12.2016 2 z 5


Postel, hospoda, kostel Postel, hospoda, kostel Zbigniew Czendlik

Tak tahle kniha je pro mě takovým vánočním bonbonkem. Přečetla jsem ji za jediný den, protože jsem prostě nemohla přestat. Pro mnohé katolíky budou možná některé názory nepřijatelné, ale já rozhodně oceňuji tu otevřenost, upřímnost. Kniha je plná zajímavých postřehů, vtipných a poučných příběhu, rozhodně se ke knize ještě vrátím a i si něco vypíšu. Zejména se znovu těším na kapitolu "Ani pingl, ani záchranka", ve které pan Czendlik mluví o Bohu. Jen v této kapitole je mouder na celý zápisník. Kdyby to bylo možné, dám hvězd více. Kniha je skvělá, inspirativní, prostě díky za ni.

25.12.2016 5 z 5


Sára. Kniha první Sára. Kniha první Esther Hicks

Krásná kniha, která stručně a srozumitelně shrnuje, o čem Esther a Jerry píší ve svých knihách. Nádherné ilustrace, kniha mě nadchla. Také jsem si při čtení vzpomněla na "Malého prince". Útlá knížka, ale plná moudrých slov. Kdybych mohla dát víc hvězdiček, tak bych neváhala. Knihu si rozhodně ještě někdy přečtu a vypíšu si některé myšlenky.

21.12.2016 5 z 5


Muži, kteří nemají ženy Muži, kteří nemají ženy Haruki Murakami

Nerada čtu povídkové soubory, ale protože jde o Murakamiho, dala jsem knize šanci. Podle mě kniha nezapře svého autora. První povídky mě nadchly, ty poslední tři už byly až moc magické, nereálné a pokazily mi celkový dojem z knihy, škoda. Naopak povídku Nezávislý orgán považuji za vrchol knihy a zaslouží si opakované a pozorné čtení.

17.12.2016 4 z 5


Mapa Anny Mapa Anny Marek Šindelka

Autor je jistě velmi talentovaný. Styl povídek je rafinovaný, inteligentní, poetický. Věřím, že kniha nadchne spoustu čtenářů, přesto u mě časem zapadne. Ke čtení jsem se bohužel musela nutit.

18.11.2016 3 z 5


Děti z Bullerbynu Děti z Bullerbynu Astrid Lindgren

Knížku jsem si po letech znovu přečetla kvůli "Čtenářské výzvě - kategorie Kniha mého dětství". Jako malá holka jsem ji četla povinně při hodinách čtení a moc se mi líbila. Dodnes jsem si z ní ale pamatovala jen kapitolu, ve které si Bosse trhá zub tak, že přiváže před spaním niť od zubu ke klice u dveří a ráno má po starostech. Tahle kapitola mě v dětství asi nejvíc zaujala.

Nyní z pohledu dospělé ženy a matky dvou kluků nacházím v knize spoustu dalších netušených krás. Je moc příjemné ponořit se zase na chvíli do světa bez televize, tabletů a jiných novodobých "žroutů času". Líbí se mi, co všechno děti vymyslely, aby se zabavily, jak byly pořád spolu a jak byly vlastně svobodné a samostatné. Kniha mi také připadala velmi vtipná, což si jako dítě nepamatuju. Velmi mě pobavila kapitola, ve které Lisa a Anna hlídají malou Kerstin, a připomnělo mi to živě mou mateřskou dovolenou :-)

Podle mě je kniha krásná. Je o velkém přátelství, o dětském světě a jeho tajemstvích. Jen nevím, zda to dnešní generace dětí ocení. I ten překlad je místy zastaralý. Dnešní děti žijí, asi bohužel, v jiném světě a mají trochu jiné starosti, jiný stupeň volnosti, méně jsou zapojováni do povinností dospělých, ale o tom už není tato "Databáze". Jsem moc ráda, že jsem se díky "Čtenářské výzvě" ke knize vrátila. Nádherné ilustrace Heleny Zmatlíkové!

17.11.2016 4 z 5


Manželovo tajemství Manželovo tajemství Liane Moriarty

Knihu jsem nemohla odložit. Skvělá, chytře propletená, dechberoucí závěr. Rozhodně doporučuji. Stále se v myšlenkách vracím k jednotlivým hrdinkám a k jejich osudům. Četla jsem od autorky i knihu "Na co Alice zapomněla", ale ta, ačkoli se mi také moc líbila, je jen slabým odvarem "Manželova tajemství". Příběh o vině a trestu, o skrytých, nevyřčených tajemstvích, o lásce, naději, o síle odpuštění...Tahle kniha mě úplně dostala, dlouho jsem nečetla tak strhující příběh.

13.11.2016 5 z 5


Muž, který sázel stromy Muž, který sázel stromy Jean Giono

Krátký, ale hluboký příběh, nádherné ilustrace. Příběh o síle člověka, o naději a o tom dobrém v nás.

13.11.2016 4 z 5


Hausfrau Hausfrau Jill Alexander Essbaum

Na knihu jsem všude v metru viděla reklamu, tak jsem si ji ze zvědavosti půjčila v knihovně. Měla jsem pocit, že to bude kniha dobrá. Před přečtením jsem si přečetla několik recenzí zde na "Databázi". Podle všech komentářů ta kniha ani nestojí za přečtení, což mě dost překvapilo. Váhala jsem, zda knihu rovnou nevrátím zpět do knihovny, ale nakonec jsem jí dala šanci a přečetla jsem ji za 2 dny.

Upřímně...nechápu, proč je ta kniha v edici "BS", ale úplná hrůza to zase není. Zpočátku to vypadá na nepovedený erotický román pro ženy, ale naštěstí se příběh postupně trochu prohloubí a hlavně dostatečně potemní, což přidává na uvěřitelnosti. Ve chvíli, kdy se hlavní hrdinka alespoň pokouší vzít svůj život do vlastních rukou, mi byla Anna svým způsobem sympatická. Kniha podle mě spád má, ale chápu, že někoho může nudit.

Srovnání s Annou Kareninovou či s Paní Bovaryovou si podle mě kniha rozhodně nezaslouží.

Přesto nakonec dávám 3 hvězdy. Knihu vnímám jako jakési memento...

29.10.2016 3 z 5


Příběhy z jiného vesmíru Příběhy z jiného vesmíru Marek Orko Vácha (p)

Krásná a niterná kniha. Fascinuje mě, jak je v této knize autor otevřený a zranitelný. Některé pasáže jsou velmi dojemné...a básnické (i když Loď to není). Mám autora velmi ráda a obdivuji jeho rozsah vědomostí, ale nejvíc oceňuji jeho neskutečnou lidskost a pokoru k Životu. V této knize se to jen potvrzuje. Vydání této knihy chtělo hodně odvahy, pomyslně smekám...

30.05.2016 5 z 5


Duši, tělo opatruj Duši, tělo opatruj Eda Kriseová

Moudrá, meditativní kniha, ke které se rozhodně budu vracet. Ne všechny kapitoly mě zaujaly stejně a ne vždy mi vyhovovalo řazení, ale pokud autorka přibližovala vlastníma očima východní filozofii, jógu..., v tu chvíli jsem nedokázala knihu odložit a měla jsem pocit nepopsatelné harmonie a ne-náhody. Podle mě kniha, která si zaslouží opakované a pozorné čtení.

Jedna z mnoha myšlenek, o kterých po dočtení přemýšlím:

"Štěstí je, zdá se mi, schopnost a umění ovládat svou mysl. Kontrolovat ji a nedovolit, aby byla negativní. Štěstí je milovat láskou, která všechno dává a nic za to nechce."

28.05.2016 4 z 5