Děti z Bullerbynu

Děti z Bullerbynu https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11902/bmid_deti-z-bullerbynu-6EP-11902.jpg 5 4582 628

Pokaždé, když se na našem knižním trhu objeví tato knížka Astrid Lindgrenové, nositelky Ceny H. Ch. Andersena, udělá radost malým i větším čtenářům. Šest dětí – Lisa, která všechno vypravuje, její dva bratři Lasse a Bosse, sestry Anna a Britta a kamarád Olle – v ní prožívá veselé či méně zábavné každodenní příhody na švédském venkově. Ve třech částech knihy strávíme s dětmi celý rok: jaro s koťátky, léto s prázdninami, podzim se školou, zimu s vánočními svátky. A protože jsou to příběhy, které v různých podobách může zažít každé dítě, těší se stále neutuchajícímu zájmu čtenářů na celém světě.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro děti a mládež , Příběhy

Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Alla vi barn i Bullerbyn, Mera om oss barn i Bullerbyn, Bara roligt i Bullerbyn , 1947


více info...

simca9342
simca9342
10.03.2024 5 z 5

" Z pravěku"

Jako malá jsem je mohla číst pořád. Ale stále vychází nové a pěkné knihy, takže není čas se neustále zastavovat u jedné. Přece o téhle dětské knize napíšu pár slov.

Děti, rodiče a jejich domácí mazlíčci žijící v jedné malé vesnici ve Švédsku vypráví svůj příběh. Dohromady ano , ale hlavním vypravěčem je Lisa - malá sedmiletá holka na svůj věk chytrá tak, že by mohla psát knihy.
To jak se Anna s kamarádem Lassem často hádá nebo jak Annina sestra Britta chystala s kamarády útěk, který se nepovedl. Také ale poznáme oslavy známých svátků (Vánoce, Velikonoce,...) a švédský způsob života.
Výhoda kamarádství je bydlet poblíž. Ve Švédsku jsou domy tak blízko sebe, že můžete přeskočit plot a jste u kamaráda. Takhle žijí děti v celém Švédsku a prostřednictvím života v této zemi nám autorka ukázala nejenom typickou rodinu, ale taky tradiční švédské zvyky.

mario.nette
mario.nette
05.03.2024 5 z 5

Tohle jsem četla na základce - někdy v sedmé třídě. O prázdninách na chatě a milovala jsem to. Moc krásná knížka :)


Emik87
Emik87
13.02.2024 5 z 5

Můj nejoblíbenější příběh od autorky. Takové pohlazení po duši. :)

elexmil
elexmil
26.01.2024 5 z 5

Nechápu jen 92 procent, jedna z mála knih, kdy bych předpokládala, že bude mít stoprocentní oblíbenost. Milovaná kniha mého dětství.

mila2411
mila2411
17.01.2024 5 z 5

Klasika. Obrázky co mě přenesli do školy někdy v roce 1984. Děj vonní venkovem, bezstarostností a kamarádstvím. Teď v době, kdy je všechno jinak a NE zrovna lepší je to milý návrat o velký kus zpátky.

girdi
girdi
13.01.2024 5 z 5

To je tak perfektní se s dětmi vrátit do vlastního dětství. Jedna z knih, které si syn zamiloval díky předčítání ve školní družině. Takže jsme z knihovny u rodičů vytáhli salátové vydání a znovu si užili všechny příhody dětí z Bullerbynu. Nadčasové!

LenkaStr
LenkaStr
07.01.2024 5 z 5

Kdyby se mě někdo zeptal na oblíbenou knihu mého dětství a směla bych vybrat jen jedinou, byla by to tahle. Četla jsem ji tolikrát, až už sotva držela pohromadě, měla jsem to brožované vydání z osmdesátých let, jehož obálka je tu vyobrazená (jo, jsem stará větev a nestydím se za to). Jistě, po letech si vybavuju už spíš jen střípky, ale stejně pořád cítím tu atmosféru, jak vyprávění poklidně plynulo, žádná velká dramata a zvraty, prostě pohoda, milé postavy, soudržnost té pidikomunity stranou od civilizace. Achjojo. Těžko říct, zda bych knihu po těch letech vnímala jinak, nejspíš jo, takže to nebudu pokoušet. A ilustrace Heleny Zmatlíkové? Luxus!

PinkBunny
PinkBunny
02.01.2024 5 z 5

Krásná dětská knížka, kterou jsem jako malá moc milovala a četla ji opakovaně. Bonusem jsou navíc krásné ilustrace. Opravdu moh doporučit.
Čteno jako kniha

Venda32
Venda32
17.11.2023 5 z 5

Bravurně napsáno tak, jako by vedle vás seděla sedmiletá holčička a vyprávěla vám příběh sama. Přesto v knize najdete i úsměvné historky, kdy se pousměje i větší čtenář.
Bullerbyn je v knize popsán s takovou láskou a krásou, že mě při předčítání dceři před spaním kolikrát napadlo, jak ten tehdejší život byl někdy i přes obrovské těžkosti krásný.
Nádherné ilustrace jen doplňují pětihvězdičkové hodnocení.
Tohle se prostě bude líbit všem.

Zemlja
Zemlja
04.10.2023 3 z 5

Všechny děti kolem mě ji měly, a četly ji. Mně přišla trochu nudná. Pippi je zábavnější.

Ayla767
Ayla767
11.09.2023 5 z 5

Opět jedna z nejoblíbenějších knížek z mého dětství. Dostala jsem ji pod vánoční stromeček :-) . Tyto a jiné příběhy mi připomínají naše vlastní malá dobrodružství ( Gabra a Málinka, Pohádky kocoura Moura ) .

elenai
elenai
03.09.2023 5 z 5

Milovaná knížka z dětství. Jak strašně jsem chtěla být v Bullerbynu a být součástí dobrodružství se všemi šesti dětmi. A i teď, ve svém věku, s nimi zase a znovu prožívám ty jejich prosté, ale intenzivní radosti. Ale vždycky mi bylo trochu líto Britty, přišla mi taková trošku odstrčenější od děvčat, přitom byla rozumově úplně někde jinde. Prokazovala i jistou moudrost na rozdíl od ostatních. To kluci spolu tvoří bezva trio. 95%,

Pebra
Pebra
26.08.2023 5 z 5

Všem těm dětem jsem záviděla báječnou pohodu, která z knihy čiší. Ale nikdy jsem nepochopila tu fintu s vypínačem na zdi! :)

marierachel
marierachel
23.08.2023 5 z 5

Jedna z nejmilejších knih mého dětství. Hřeje mě u srdce, že si ji zamilovaly i moje děti. Dcera i syn, každý si v ní našel to svoje. U většiny dětských knih to mají tak, že k ní více tíhne jeden z nich, ale tuto milují oba stejně. Děti z Bullerbynu čteme při každé dětské nemoci. Je to poetická a veselá knížka s milou atmosférou. Vytváří pocit blízkosti.

Sarah01
Sarah01
22.07.2023 5 z 5

Moje nejvíc oblíbená dětská knížka, přečteno bezpočtu krát, snad i víckrát než Vítek od pana Říhy. :-)

Vendula897
Vendula897
28.06.2023 5 z 5

Kouzlu této knihy jsem propadla někdy ve třetí třídě a láska z toho byla na celý život. Nejenže provázela dětstvím mě, moji kluci u ní usínali až do věku, kdy už dávno uměli číst ,ale jakákoli nemoc u nás začínala větou..."budeš mi číst o beranovi?"...
Hodně mě mrzí, že vnučka poslední dobou knihy vyměnila za nový mobil a už po knize takřka nesáhne... virtuální svět však nabízí vše bez čekání, ale to, že okrádá o fantazii, to už je kapitola jiná...

EmillyT
EmillyT
11.06.2023 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších knih z dětství. Vrátila jsem se k ní v rámci čtenářské výzvy a moc mě to potěšilo. Tenhle příběh je klasika, jen se trochu obávám, že dnešní děti už ho moc neocení.

Rup
Rup
08.06.2023 4 z 5

Takové roztomilé povídání spíše pro předškoláky, leč kdo na tom nevyrostl, tomu to nic neřekne. Pro cílovou skupinu doporučuji.

Drakobrouk
Drakobrouk
03.06.2023 5 z 5

Je to o dětech, které žijí na samotě v lese, asi hodinu cesty pěšky od vesnice. Líbí se mi na tom, že tam není žádný celkový příběh, ale je to o tom, co postupně zažívají. Nejvíc se mi líbilo, když šli lovit raky a museli si na noc postavit domečky a kluci dělali rámus, aby to vypadalo, jako že tam je vlkodlak.
Zažívat věci jako oni bych nechtěl, protože chodit do školi a ze školi každý den 2 hodiny by byla otrava. Moje 20 minutová cesta do neškoli autobusem bez kamarádů mi stačí :).

Forestwalker
Forestwalker
30.05.2023 5 z 5

Přečtení knihy jsem velice dlouho odkládal a dostal jsem se k ní teprve teď, kdy ji v rámci rodiny musíme posunout zase o dům dál. V době mého dětství to byla kultovka, kterou kromě mne četl každý a o které se neustále mluvilo ve škole. A musím uznat, že ta knížka je výborná, příjemná a že chápu, proč se dětem líbí. Ohlédnu-li se zpátky, vlastně jsme v té době měli hodně podobné dětství jako hrdinové knížky, snad byla trochu jiná forma, ale obsah ne. A tak chápu, že se v ní tehdy leckdo dokázal najít.