Skočný příliv

Skočný příliv https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/175915/skocny-priliv-v9p-175915.jpg 4 757 197

Ostrovní pláž v zátokách Hasslevikarna se stane němým svědkem nelidské vraždy. Obětí je neznámá těhotná žena. Píše se rok 1987, případ je po čase odložen jako nevyřešený. Po více než dvaceti letech ho znovu otevírá Olivia Rönningová, studentka Policejní akademie. Má k dispozici moderní metody a techniky, novinové články, spisy, svědectví, ale chybí jí to nejpodstatnější – Tom Stilton, který tehdy vedl vyšetřování, ale teď jako by se po něm slehla zem… Výjimečný debut, jehož tíživá severská atmosféra čtenáře okamžitě vtáhne do děje a odmění je nečekaným závěrem; vychází ve 22 zemích.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Springfloden , 2012


více info...

Přidat komentář

gabriel375
16.03.2024 2 z 5

majtrovsky napísaný napínavý hnusný príbeh. A tým to končí. Nikdy človek nepocíti túžbu uložiť si ho do knižnice tých hodnotných, ak mi rozumiete. Uzná, že to bolo dobré a posunie knihu ďalej.

NoraHudecová
05.03.2024 5 z 5

Všeobecne k sérii:
Keď som začala túto sériu čítať po prvý krát, nenadchla ma. Dokonca som ju na niekoľko mesiacov odložila naspäť do mojej knižnice. Teraz som veľmi rada, že som sa k nej napokon vrátila.
Rozbeh bol pomalší (práve to ma pri prvom pokuse odradilo), ale autori to vykompenzovali zaujímavými a podrobne vykreslenými charaktermi postáv. Tak, ako je typické pre severské kriminálky, je tu mnoho postáv s komplikovanými menami a je potreba trochu času na to, aby sa v nich čitateľ zorientoval, ale rozhodne to stojí za to. Zápletky sú pútavé a niektoré vás priam pohltia. Z príbehov srší nebezpečenstvo, napätie a urputná snaha celého tímu, za akúkoľvek cenu prípady vyriešiť. Táto naliehavosť často pramení z osobnej zainteresovanosti do jednotlivých prípadov. Niektoré pasáže sú naozaj neuveriteľné a trošku odtrhnuté od reality, mne to však vôbec neprekážalo. Každé vyšetrovanie poukazuje aj na mnoho sociálnych konfliktov, s ktorými bojuje nie len Švédsko, ale celý svet. Možno práve preto, sa autori rozhodli dej čiastočne situovať aj do iných krajín, napr. Rumunsko či Thajsko.
Knihy na seba nadväzujú, preto odporúčam čítať v poradí v akom vychádzali. Séria má svoje pre aj proti, ale vo všeobecnosti sa mi veľmi páčila a môžem ju odporučiť. Tento rok by malo vyjsť ďalšie pokračovanie tejto série, to si určite nenechám ujsť.

Skočný príliv:
Nevyriešený prípad sadistickej vraždy mladej tehotnej ženy z roku 1987 sa po viac ako 20 rokoch stáva témou seminárnej práce študentky policajnej akadémie. Okrem toho polícia vyšetruje fyzické útoky na ľudí bez domova a vraždu spojenú s významným podnikateľom, ktorý sa pohybuje v tej najvyššej politike.


ArwenAragorn
27.02.2024 5 z 5

85%

Úžasný thriller. Je velice čtivý, napínavý, v některých místech hodně, s mnoha překvapeními a zvraty. Například to, co jsem se dozvěděla v závěru knihy o Olivii mi vyrazilo dech.
Je tady hodně postav, ale žádná tu není zbytečně. Postupně se všechno propojuje, vše je objasněno, popsáno a vysvětleno. Olivie se do všeho hrne po hlavě, ale tím je mi sympatická a Tom je prostě svůj. Postavy jsou tady vůbec bravurně vykresleny, z těch dalších, co se mi líbili můžu jmenovat třeba Abbase a Norka.
Už se těším na další thriller s dvojicí Olivia + Tom a tento vřele doporučuji.

ViolettaCh.
20.02.2024 3 z 5

Jedná se o prvotinu autorů - švédského manželského páru, která pro mě byla k rozmyšlení, zda se podívám ještě na další knihy této série. No, jsem poněkud na rozpacích. Starý a nový případ vyšetřuje velmi podivná dvojice - studentka a bezdomovec. To je tedy síla. Zápletka je celkem zajímavá, ale to extrémní množství náhod, to je fakt hustý. No, možná tomu ještě dám šanci. Knihu jsem měla ve formě audioknihy, na poslech je to celkem příjemná zábava ve výtečné interpretaci pana Stránského a paní Krausové.

namornice
23.01.2024 4 z 5

Vcelku slušná severská detektivka od dvojice autorů. Nejdřív jsem z toho měla malinko obavy, protože například Lars Kepler mě až tak moc nebavil, a tak jsem se s obavou pouštěla do další série, kterou napsala dvojice. Musím ale říci že mě tato detektivka chytla a bavila. Audio verze v podání dvou interpretů se mi velice zamlouvala, oba hlasy a styly přednesu se navzájem dobře doplňovaly. Všechny hlavní postavy byly dobře a věrohodně popsány. Dám sérii šanci a určitě se pustím i do dalších dílů.

kaca1530
30.09.2023 4 z 5

Možná trochu moc náhod, ale i tak se mi to líbilo. Těším se na další knížky od autorů. A mám ráda nečekané konce.

Čmeláček
04.09.2023 5 z 5

Tak jsem dal na komentáře svých oblíbených a začal číst tuhle sérii. A zrovna tenhle první díl nebyl vůbec špatný, takže toho určitě nelituju :))). Od začátku až do konce výborné počteníčko, takže už mám nachystané pokračování a hned na něj jdu :).

Timkim
25.07.2023 3 z 5

Mám připravenou celou sérii a doposlechl jsem první knihu. No, nic moc. Mozna to bude tím, že jsem nasosán jinými severskými autory, ale tohle mi přišlo opravdu slabé. Bez šťávy, bez nápadu. Potloukání se od ničeho nikam a pár nečekaných náhod. Hrozně složité, zdlouhavé, občas absolutně nezajímavé. Bylo tam pár akčních míst, ale to tu šeď a průměrnost nevyváží. Dnes to bude max 65%.

Margerite
29.06.2023 5 z 5

Kdysi viděno jako seriál, teď posloucháno jako audiokniha. Obojí skvělé, naštěstí jsem pachatele zapomněla, i když hlavní twist jsem si pamatovala, ale nevadí. Zasloužených 5*. Jsem zvědavá na druhý díl, ten mám ze seriálového zpracování uložený v hlavě jako poněkud slabší.

harena
28.06.2023 3 z 5

Další severská detektivka, kde se řeší dvě vraždy. Jedna se stala před dvaceti lety a jedna v současnosti. Nesedl mi styl psaní, krátké věty, přeskakování mezi liniemi vyšetřování a z jedné postavy na druhou, ale závěr se povedl a překvapil. Za mě "dobrý".

bumble
03.06.2023 4 z 5

Velmi slušná série. Pravda, Olivie mi někdy připadá až neuvěřitelně naivní, na to, že je považována za začínající výbornou vyšetřovatelku, ale nahradí to jiní. Orientovat se ve jménech a názvech ulic dá chvilku práci, ale postupně, jak se začtete do příběhu a vyšetřování, už Vám to ani nepřijde. Nejen tato kniha, ale i ostatní v této sérii mají spád a rozhodně nebude nouze o překvapení a zajímavá odhalení.

work
31.05.2023 1 z 5

Tak ne. Tahle knížka na mě vůbec nefungovala. Nedočkal jsem se překvapivého konce, který ostatní zmiňují a mrzí mě to, ale musel bych se dál stránku po stránce prokousávat nudnou šedí spousty postav, bloumajících od ničeho k ničeho. Došel jsem do třetiny a nebavilo mě to, přemluvil jsem se do poloviny a nebavilo mě to. Je mi líto.

Dada077
23.05.2023 5 z 5

(audiokniha, číta Stránský a Krausová, 15 hodín výborného počúvania)
Temný švédsky krimi príbeh, miestami zahmlený prvkami takmer špionážneho charakteru. Dal by sa aj stručnejšie... ale koniec koncov - neva.

ZuK1
16.05.2023 3 z 5

Neobjasněná krutá vražda neznámé těhotné ženy a studentka Policejní akademie, která se o mnoho let později snaží díky novým vyšetřovacím metodám vraha v rámci studentské práce vypátrat. Skupinka bezdomovců se svými traumaty z minulosti a dvojice mladíků, která na ně brutálním způsobem útočí a jejich napadení si natáčí a zveřejňuje. Devítiletý chlapec, plný modřin ze zápasů v kovové kleci v tajné touze přinést domů nějaké peníze, aby se jeho maminka nemusela živit prostitucí. Pasáže, které na mě působily opravdu depresivně a bezútěšně. Mnoho postav a do toho prolínání spousty dalších dějových linek, které zpočátku nejsou úplně jasné koho se týkají a o co v nich přesně jde. V druhé polovině ale knížka nabere spád, je čtivější, jednotlivé linky se začínají postupně rozplétat a její závěr je neočekávaný.

BlackBlade
12.05.2023 4 z 5

Líbil se mi závěr, který jsem sice někde v pozadí tušil, ale vše krásně propojil a zacelil příběh. Těším se na další díly. Posloucháno jako audiokniha, namluveno dvojhlasně a velmi kvalitně.

Mayaotzin
27.04.2023 4 z 5

Audio v podání Stránského a Krausové skvělé. Určitě se těším na další díl.

m_martina
22.04.2023 5 z 5

Na tuto knihu mne nalákaly komentáře mých oblíbených zde a tímto všem děkuji. Četla se dobře, ani chviličku jsem se u ní nenudila, proto dávám pět hvězd a v této řadě budu určitě pokračovat.

šipek
13.04.2023 5 z 5

Tak za mě plný počet hvězdiček. I když ze začátku to vůbec tak nevypadalo. Měl jsem problém s jmény a jednotlivými názvy, tak jsem se trošku ztrácel. Kolikrát jsem se musel i vrátit. Ale jak děj plynul tak jsem se chytil a byla to paráda. No a ten šokující závěr jsem vůbec neočekával. Takže nakonec velká spokojenost.

Atanone
06.04.2023 5 z 5

Moc různých postav. Moc dějových linek. Moc nesouvisejících osudů.
Ale pokud vás to nechytí hned zkraje a třeba jste se, jako já, narodili bez trpělivosti, zkuste tomu dát šanci. Někde kolem první třetiny se ty nesouvisející nitky začnou proplétat a pak už to jede. Pro mě odhadovaný počet hvězdiček narůstal postupně s počtem přečtených stránek a nakonec jsem hodně spokojená. Závěrečné překvapení jsem tušila, ale i tak tam překvápek bylo dost. Autory si ukládám do mentálního šuplíčku "dobré, zkusit další", protože mě například opravdu zajímá, cože to ta matka řekla Tomovi na smrtelné posteli.

Šárka88
27.03.2023 4 z 5

Audiokniha
Opět hlas Martina Stránského byl dokonalý , začátek byl fakt super, když mění hlas na ženskou. Od srdce se zasměju. Plně souhlasím s uzivatel6305, nenapsala bych to jinak. Opět mnoho postav a musíte dávat pozor a soustředit se na poslech a konec vás překvapí.