Dae Dae komentáře u knih

☰ menu

Po stopách ztraceného syna Po stopách ztraceného syna Petr Hugo Šlik

Čteme s juniorem a moc nás to bavilo oba. Výborný příběh od nápadu až po vyvrcholení.

01.01.2023 5 z 5


Jako dech Jako dech David Jan Žák

Fantastická prázdninová dětská pohoda (zajímavá i kontrastem zájmů různě starých dětí) se ve druhé polovině knihy temně láme a získá až psychologický rozměr. Výborně napsané!

01.01.2023 5 z 5


Anděl smrti Anděl smrti Vlastimil Vondruška

K téhle knize by měl existovat přehled postav a jejich provázání (jednak jich je hodně a ještě mají stejná jména). Vůbec by nebyla špatná ani přehledová mapka (hodně se cestuje po kraji mezi mnoha místy). Kdybych to nečetl na jeden zátah, asi bych ji nakonec odložil, protože bych se ztrácel. Byť jinak se to četlo tradičně dobře.

01.01.2023 3 z 5


Královražda na Křivoklátě Královražda na Křivoklátě Vlastimil Vondruška

Pro mě rozhodně jedna z lepších, vyhovovaly mi dvě dějové linky i spád. Chápu, že konec je takové řešení neřešení a nemám s tím problém.
Text z konce: "Vítězná válka znamenala posílení moci a bylo jedno, kolik poddaných to odnese svými životy. Vždyť šlo jen o poddané a ti byli přeci panovníkův majetek." pěkně sedí i na to, co se děje v těchto dnech...

15.04.2022 5 z 5


Zkáza Jezerní kotliny Zkáza Jezerní kotliny Petr Hugo Šlik

Ano, měl jsem pocit, že zase po mnoha letech čtu neznámou foglarovku a moc za to děkuju. Jediná věc, která mě při čtení trochu vadila bylo to, že ilustrace většinou nekorespondují přesně s dějem (nesedí na nich menší i větší detaily, jak kdyby si jejich autorka knížku ani nepřečetla a ilustrovala jen podle informací sdělených někým jiným). Za to ale samozřejmě autor textu nemůže, takže za mě maximální hodnocení.

23.01.2022 5 z 5


Ztracený na Nevděku Ztracený na Nevděku Petr Hugo Šlik

Četl jsem s juniorem a musím říct, že nás to bavilo oba. Pěkná dětská detektivka.

23.01.2022 5 z 5


Do černého Do černého Dick Francis (p)

Dick Francis dokáže vytvořit prostředí, ve kterém se prostě cítím dobře (dokonce i když v něm probíhají vraždy). Na konci knížky pak mám bohužel smutný pocit, jak kdyby člověk opouštěl dobré přátele, které už nikdy neuvidí. Tahle knížka není výjimkou, hlavní postavu by bylo dobré mít vždy někde poblíž. :-)

11.09.2021 5 z 5


Smrtící bílá Smrtící bílá Robert Galbraith (p)

Dlouho jsem tuhle knížku odkládal (700 stran mě podvědomě asi trochu odrazovalo), ale nakonec jsem se začetl a bavila mě od začátku do konce. Ale i přesto bych řekl, že by rozsah kolem 500 stran naprosto stačil...

01.08.2021 4 z 5


Bílá komnata Bílá komnata Vojtěch Matocha

Pro mě ze tří dílů nejslabší. Ale na rozdíl od jiných pokračování různých sérií nepovažuju tuto za "nastavovanou kaši", ale uzavření celé série. Četla se každopádně opět dobře, jen mi ty předchozí prostě přišly lepší (hlavně pak první díl).

26.07.2021 3 z 5


Spiknutí oběšenců Spiknutí oběšenců Vlastimil Vondruška

Pan Vondruška umí bramboračku z událostí míchat až do konce. Možná byla u tohoto dílu opravdu hustější něž obvykle, ale i tak se mi to četlo dobře a kniha mě bavila.

25.04.2021 4 z 5


Petr Modlitba Petr Modlitba Vladimír Prokop

Komentar bohuzel jen kratky, ale jinak se jedna o moc pekny obrazovy prurez tvorbou Petra Modlitby.

29.03.2020 5 z 5


1938 Neporaženi 1938 Neporaženi Jan Drnek

Po přečtení 1. dílu jsem celkem věděl, co čekat. V první polovině knihy jsem si říkal, že by to sice byla klika, ale pořád mi ty události přišly uvěřitelné a jako pro vlastence byla pro mě podobná alternativa dějin pohlazením po duši. V druhé polovině bylo ale kombinace náhod a štěstí a neschopnosti Němců tolik, že jsem už kroutil hlavou. Za alternativní minulost to prostě považovat nemůžu, tohle už byla utopie. Nicméně následný epilog považuji za pozoruhodný i z dnešního pohledu. Celkově knížku hodnotím rozhodně kladně, četlo se to velmi dobře.

25.01.2020 4 z 5


Mstitel z Jenštejna Mstitel z Jenštejna Vlastimil Vondruška

Musím konstatovat, že mám poslední dobou raději Adama než Oldřicha. A nestěžuju si, mě se tento díl opravdu líbil a dobře četl.

13.01.2020 5 z 5


Právo první noci Právo první noci Vlastimil Vondruška

Ještě tak padesát stran před koncem jsem byl přesvědčen, že jí dám 5 hvězd. Závěr mě ale natolik zklamal, že jsem se nakonec rozhodoval mezi třemi a čtyřmi. Ne samotným rozuzlením, ale způsobem, jak k němu došlo. Pravda, částečně je to i tím, že moc nemusím detektivky ala Columbo, kdy je předložena reálná verze ještě před tím, než na ni detektiv přijde. Ale nejvíc mi vadilo, že jak Ota, tak nezávisle i Oldřich zjistí ze dvou až tří menších indícií až neskutečné detaily celého dávného i nedávného příběhu.

20.10.2019 3 z 5


Zmizení Edwina Lindy Zmizení Edwina Lindy David Jan Žák

Chvíli jsem váhal mezi čtyřmi nebo pěti hvězdami, ale nakonec dávám pět! Souhlasím, že příběh je napsaný čtivě a čte se jedním dechem. Těžko posoudit, zda pro mladého čtenáře není místy jazyk trochu komplikovaný (už mi není 10), takže to nechám na nich. :o) Jestli se něco podobného na dnešních školách děje, tak jsem rád, že už nejsem školou povinný. :o)

07.09.2019 5 z 5


Pražský případ doktora Maye Pražský případ doktora Maye Jaroslav Moravec

Nahlédnutí do zákulisí vydávání mayovek a nakladatelské činnosti obecně před více než 100 lety - nejen v češtině. Pro většinu lidí to asi nebude moc zajímavé čtení, ale pro mě jako bibliofila a milovníka dobrodružné literatury to zajímavé čtení rozhodně bylo. Docela by mě zajímalo, jak by to hodnotil samotný Vilímek. :o)

25.08.2019 4 z 5


1938: Věrni zůstaneme 1938: Věrni zůstaneme Jan Drnek

Chápu knihu jako možný paralelní svět podložený mnoha dějinnými souvislostmi. Právě pro ty souvislosti má pro mě největší cenu, byť i jako čistá zábava rozhodně taky není k zahození. Autor má bezesporu obdivuhodný přehled v tématu a dozvěděl jsem se mnohé věci. Bohužel jsem si je vždy musel ještě ověřovat zvlášť, protože komentáře realita vs. fikce chybí (ale což, tak jsem si to našel, no :o) ). Celkový výborný dojem z této knihy pro mě ale trochu kalí zaujatý pohled autora (opravdu v textu nezapře, že je zastáncem monarchie a Beneše teda fakt nemusí). Věřím, že se to dalo napsat i bez něj (nejde zase o tolik pasáží) a kniha by působila ještě o stupeň věrohodněji. Celkově ale každopádně palec nahoru a do druhého dílu se určitě pustím!

25.06.2019 4 z 5


Duch znojemských katakomb Duch znojemských katakomb Vlastimil Vondruška

Už jsem se bál, že se mi vondrušovky přestávají líbit, ale jak Jičínské pole mrtvých, tak i Duch znojemských katakomb mi zase sedly. Krev tu tedy stříká nadprůměrně :o), ale děj má spád a nemám co vytknout.

08.05.2019 5 z 5


Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět Jonas Jonasson

Pro mě je tohle spíše samostatná kniha, nevnímám to úplně jako pokračování Stoletého staříka. Netvrdím ale, že je špatná. Je to v mnoha ohledech zajímavý pohled na současnou světovou politiku. Nicméně zcela určitě ne nezaujatý. Názor autora je zde velmi patrný, což určitě nemusí každému sedět (já s ním vesměs souhlasím, takže mi to problém nedělá :o) ). Za přečtení podlě mě každopádně stojí, už pro ten autorův přehled.

28.04.2019 4 z 5


Jičínské pole mrtvých Jičínské pole mrtvých Vlastimil Vondruška

Pro mě po delší době zase "stará dobrá vondrušovka", která se četla jedním dechem. Určitě doporučuju.

13.01.2019 5 z 5