Právo první noci

Právo první noci https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410512/bmid_pravo-prvni-noci-EYj-410512.jpg 4 344 89

Během cesty po Moravě se panoš Ota setká se svou vzdálenou sestřenicí Miladou ze Zástřizlí. Je zoufalá a prosí ho o pomoc. Žije s rodiči na Krakovci nedaleko Prostějova, kde se v poslední době stalo několik podivných událostí, které vyvrcholily vraždou jejího snoubence. Co je však nejhorší, z jeho smrti podezírají ji. Panoš Ota se obrátí na svého pána, ale ten nemá chuť a ani pravomoc tu vyšetřovat. Jenže pak dojde k pokusu unést Miladu. To Oldřicha z Chlumu přesvědčí, že nejde o obyčejný zločin. Společně začnou rozplétat neuvěřitelný příběh, jehož nitky vedou hluboko do minulosti.... celý text

Přidat komentář

MAIXNER
13.01.2024

Historická kratší detektivka od Vondrušky s mnoha zápletkami, pro mnohé možná zbytečně moc zapletená, ale mně se opět líbila. Mám rád cestování panoše Oty středověkým Českem a Evropou. Tentokrát od Krakovce nedaleko Prostějova. Rozplétat příběhy minulosti mě s Vondruškou prostě baví..

Maki229
28.12.2023 5 z 5

Zase jedna odpočinková detektivka ze středověkého prostředí věrně vylíčeného. Místy mrazivá, nejen počasím. K Vondruškovým knihám se vracím a po opakovaném přečtení tam vždy najdu něco dalšího, co jsem napoprvé nezachytila, protože jsem se soustředila na zápletku příběhu.


Anavi8912
24.08.2023 4 z 5

Zajímavá, čtivá detektivka z pera pana Vondrušky. Oddychovka vhodná na dovolenou.

Maraiser
28.05.2023 3 z 5

Vodrušku mám rád, ale tohle bylo takové přeplácané, překombinované. Jako kdyby nevěděl co napsat a vytáhl ze šuplíku pár nápadů, které "splácal" dohromady.

PREBURDA
04.06.2022 4 z 5

Pěkná detektivka, klasika od pana Vondrušky. Nechybí "tradiční" opakující se popis hlavních postav. :o(( V tomto díle je velmi zajímavé rozuzlení vražd, tohoto detektivního příběhu. Moc mne mrzí, že postavy se stále dále nevyvíjí, při tolika již vydaných knih, této série.

PierRe Vesper
26.03.2022 2 z 5

Úplně klasický Vondruška, ale až moc.

Nechybí zde klasický popis charakterů postav, kdo jaký je a proč, vysvětlení která byla v přechozích knihách a pro mě už jsou prostě otravná. Ota je prostopášník, Diviš tvrdý voják a Oldřich zástance rozumu. Stále dokola ten stejný popis z jiných knih.
Prosté ctrl-c a následně ctrl-v.

Začátek má ohromit, ale všem je jasné, že tohle by Vondruška prostě neudělal.

Zločinec známý od prvních stran knihy a s přibývajícím koncem je jen zřetelnější.
Jediné na co čekáte je teda shrnutí jak to provedl, abyste si potvrdili, jak se to stalo.
Druhý pachatel dobře zasazený i s dobrým motivem a zápletkou.

Hodnotím tentokrát dvěma hvězdami, jelikož si opravdu tento díl ničím extra nezaslouží takto vysoké hodnocení.

DámaMáma
18.03.2022 4 z 5

Skvělá kniha před spaním…

zdenaR
11.01.2022 3 z 5

Klasický Vondruška - dobře se čte, trocha napětí, poněkud překombinované, ale vcelku pohoda. Jako audiokniha dobré před spaním.

olívoil
15.10.2021 5 z 5

Opět skvělá kniha..........na začátku ve mě hrklo, ale pak mě napadlo to, co jsem se dočetla v závěru knihy, uf.
Každá kniha má v sobě schované něco jiného, i když systém je stále stejný. Těším se na další knihu.

kopeceli
25.09.2021 4 z 5

Nečetla jsem mnoho detektivek pana Vondrušky, ale ty, které ano, byly stejné. Dobře se četly, snažily se s ohledem na historii být přístupné současníkovi a byly složitě kombinované, přičemž královští vyšetřovatelé vše nakonec uhodli naprosto zázračně. Ale to neznamená, že je to špatné čtení, je jen jiné, přesto odpočinkové, nevyžadující od čtenáře mnoho námahy. Vzhledem k podzimnímu chladu venku a teplu kachlových kamen doma, jsem přesně v tom rozpoložení.

Art82
19.09.2021 4 z 5

Další pěkná detektivka. Co dodat prostě klasika Vondrušky taková lepší.

evelýny
31.07.2021 1 z 5

Audiokniha: čte Jan Hyhlik, zastřeně, ukolébavě

,,Štěstí si nevybírá podle tváří lidí, ale podle jejich srdcí."

Štěstí si mě při výběru této knihy tentokrát nevybralo.
Dvě detektivní záhady v jedné, známé postavy ,,kriminalistů" z příběhů pana Vondrušky: Oldřich z Chlumu, který vždy a za všech okolností chrání čest krále, Ota ze Zástřizlí, kterému neodolá žádná žena. Ze zadu vše jistí přítel Diviš.
Děj překombinovaný, zmatečný, zdlouhavý, nudný. Konec parodie.
Jediná zajímavá byla zápletka se stříbrný medailonem. Trochu málo na 80% v této databázi.
Audioknihu jsem poslouchala dlouho. Obsah této detektivky a hlas pana Hyhlíka mě vždy přesvědčil, že je lepší spát.

,,Pocit viny dělal z křesťanů lepší lidi, protože krokem k nápravě bylo, aby si člověk své chyby uvědomoval. Hříšníkům je třeba odpouštět, pokud se hodlají upřímně napravit."

Tak snad někdy příště.

P.S.: Tímto uděluji panu Vondruškovi a panu Hyhlíkovi ,,Řád uspávače hadů." (Princezna Lada)

Alma-Nacida
18.06.2021 3 z 5

V další středověké detektivce se trochu obracejí role a ženských půvabů si užívá Diviš, v závěru jsem se zasmála nelogičnosti s roubíkem. Nechci spoilovat, tak jen napíšu, že s roubíkem v puse se mluví dost těžko. :)
Jinak je to zase klasická oddychovka a jistě půjdu i do dalších dílů.

š.m.i.k
21.05.2021 4 z 5

Bavilo mě počáteční pošťuchování a vtípky mezi Otou, Divišem a Oldřichem. Samotná pointa příběhu mě tentokrát až tolik "nevcucla", bylo to hodně překombinované, ale jako oddechovka dobrá. Na další knihu v sérii to určitě v brzké době vidím ;)

malýčtenář
10.04.2021

Nevím, ale od autora jsem již četla několik knih,které zaujaly. Bohužel o této knize to nemohu říci. Nějaké zdlouhavé a stále nic neříkající děj. Musela jsem knihu odložit, možná někdy jindy.

Standa24
05.04.2021 4 z 5

Pokud čtete již 25. díl z této série, tak už víte, co můžete od Oldřicha z Chlumu a jeho pomocníků čekat. Tento příběh se mi líbil a hodnotím ho jako lehký nadprůměr v celé sérii.

hana4834
02.02.2021 5 z 5

Tenhle příběh me dostal nejvíc se mi libilo, když je muž bez sexu tak chrape ????

mcabr
30.12.2020 5 z 5

Pěkné, jen občas zdlouhavé.

Jaruš7
08.10.2020 5 z 5

Audiokniha ve skvělém stylu Vondruškiády.
Případ nedecentního tématu ze známých míst našeho kraje.
Bohatý příběh se zápletkou dokonale zamaskovanou falší a zradou.
Tohle" " Právo první noci" mi v mysli jako cejch na tom hradním místě zůstane.

Historie kterou fantazie ztvárnila do příběhu se v mysli usazuje a dovedu si představit, že by opět, už ze sympatií k autorovi, mohl být hostincem "U bezhlavého Tatara" ozdoben štít soudobého kiosku v lesoparku, už za tu úžasnou historku.
Z patriotismu v NEJ co chci.

Hotovson
10.09.2020 4 z 5

Vzal jsem si to v knihovně jako oddechovou četbu a nebyl jsem zklamán. Dlouho jsem od Vondrušky nic nečet a tohle mi přišlo jako takovej standard, co se Oldřicha z Chlumu týče. Akorát mi teda přišlo, že dost věcí tu záviselo na štěstí a náhodě.