ciaram ciaram komentáře u knih

☰ menu

Ostrov šedých mnichů Ostrov šedých mnichů Michaela Klevisová

Pořád platí, že na detektivku od paní Klevisové musím mít náladu, porochňat se v lidských emocích, tajnostech, lžích, věrnosti, lásce, bolesti atd. Pořád mi není žádná postava sympatická natolik, abych jí držela pěsti. Všechny mají v sobě tolik dobrého jako toho špatného. Děkuji autorce, že všechny linky pro mě dotáhla do konce, uspokojila mou zvědavost. Opět jsem neodhalila, kdo je vrah. Tentokrát tu máme více detektiva Bergmana v trochu nezvyklé roli, a možná proto tu máme více prostoru poznat ho z osobnější stránky. Nehraje si na supermana, buldočí urputností se pídí za informacemi, aby pomohl své dávné známé. Myslela jsem si, že ostrov je obydlen pár obyvateli, ale chyba lávky :) Jsem spokojená, ale zase si dám chvilku pauzu.

24.04.2024 5 z 5


Dům na samotě Dům na samotě Michaela Klevisová

Knihy od paní Klevisové si dávkuji postupně. Pořád je nemohu označovat za detektivky, ale spíš za romány s detektivní zápletkou. Vyšetřování prostě není na prvním místě. Co ale začínám milovat a čím mě vždycky přiková ke knížce, je ta plejáda postav s nezaměnitelným charakterem, nečernobílé situace, dávná historie, co nás ovlivňuje do současnosti. Tempo je pomalejší, ale zase je dost času na přemýšlení, kdo že to vlastně vraždil a jaké spojení má s vesnicí. Jediné minus je za nedořešení linky se zmizením syna místního hospodského.

10.03.2024 4 z 5


Povídky A-Ž (Encyklopedie Jiřího Suchého, 1. sv) Povídky A-Ž (Encyklopedie Jiřího Suchého, 1. sv) Jiří Suchý

Musela jsem si počkat, až trochu povídky vstřebám. Z mého pohledu tam bylo humoru jako šafránu. Přehlídka lidských podivností, hlouposti, jednoduchosti a negativních vlastností. Pobavila mě žárlivá kulka, co netrefila svůj cíl a s trochou nadpřirozena Mrtvé ruce pianisty. Ostatní povídky nebyly špatné, prostě to bylo něco jiného, než jsem čekala. Jsou originální, jen nečekejte dobré konce :)

26.02.2024 4 z 5


Srdce času Srdce času Natalja Ščerba

(SPOILER) Moc se mi líbí vymyšlený svět. Líbí se mi, že se děti opravdu chovají jako děti, nejsou zaměnitelné, každé je osobité. Jen mi trošku vadilo směřování děje. Jsou na dětském táboře, v noci mají chodit do Zmijulanu, ale prakticky se nic moc neděje, nemyslím si, že je využitý potenciál. Vasilisa se moc ve svých dovednostech neposouvá, na to, že se má účastnit největší události v osudu Eflary a Ostaly. U otce stále není jisté, na čí straně stojí. Finále je odbyto strašně rychle a abych řekla, měla jsem v něm nakonec trochu zmatek. Pak jsou tam ale zajímavá místa, např. setkání s Eflariem (Eflariusem?). Nemůžu dát ale plný počet, naopak se to více blíží k 3,5*. Paradoxně to ale čtivé je, proto ty 4*.

14.02.2024 4 z 5


Kočka, která uměla číst pozpátku Kočka, která uměla číst pozpátku Lilian Jackson Braun

Kraťoučký příběh na němž byly nejzajímavější interakce mezi J.Q. a siamským kocourem Koko. Jim přijímá místo v kulturní rubrice, ačkoliv o umění ví prd. Neustále naráží na nevraživost vůči kritikovi píšícím pro stejný plátek, až se s ním nakonec setká a dokonce se k němu nastěhuje. Poznává místní umělce, seznamuje se s pozadím a vztahy. Sice dojde ke třem úmrtím, ale neoznačila bych příběh jako detektivku. K Jimovi se dostávají informace, ale nepřišlo mi, že by sám nějak důsledně pátral. Čte se to samo, to ano, ale nejsem si jistá, že mi v paměti utkví dlouho.

02.02.2024 3 z 5


Klíč k času Klíč k času Natalja Ščerba

Vasilisa do zlomového dne, kdy její "babičku" odvezli do nemocnice, žila poměrně jednoduchý život. Milovala moderní gymnastiku, čas trávila se svým kamarádem a ochráncem Leškem a těšila se na letní tábor. Z ničeho nic jí do života vstoupí otec a převrátí její dosavadní život vzhůru nohama. Co převrátí, odnese ji do úplně jiného světa, kterému absolutně nerozumí, neví, komu věřit a chybami se učí. Není to hrdinka, která okamžitě všemu rozumí, okamžitě ovládne svoje schopnosti a chová se jako dítě. No vždyť je jí třináct! Více méně v celé knize působí jako figurka na šachovnici, kterou hýbají motivy ostatních. Uvidíme, co se z ní vyklube v dalších dílech. Je to čtivé, jednoduché a zajímavé čtení. Jdu do dalšího dílu.

27.01.2024 4 z 5


Nyxia povstává Nyxia povstává Scott Reintgen

Já jsem velmi spokojená. Opět akční jízda od začátku do konce, jako kdyby to bylo psané pro filmová plátna. Banda dětí, která byla donucena rychle dospět a krýt si navzájem záda, bojovat o holé přežití, spolupracovat s mimozemskou rasou. Planeta a Babylon jim pod nohy hází obrovské klacky. Se vším se statečně perou i za cenu ztrát. A čtenář dostane šťastný konec.
Na celé sérii se mi líbí, že nemá hluchá místa. První díl je o výcviku, druhý není vycpávkový - odhalování plánů Babylonu a třetí je boj o návrat domů.

06.01.2024 5 z 5


Nyxia nespoutaná Nyxia nespoutaná Scott Reintgen

Pěkná jízda od začátku do konce. Čte se to samo. Některé hlavní postavy se musejí vyrovnávat se svými činy, odhalují další tajemství Babylonu a konečně vyjde najevo, co s Genesis plánovali. Adamité (alias Imago) ale také nehráli úplně čistou hru, jsou však nakonec upřímnější. Genesis si musí vybrat, na kterou stranu se nakonec postavit. Mají stejný cíl, dostat se domů.

02.01.2024 5 z 5


Smrtící volání Smrtící volání Angela Marsons

Vždycky když otevřu knihu Angely Marsons, tak se ocitnu "doma". S celým týmem se cítím v pohodě, fandím jim, zápletky jsou uvěřitelné i po takové době. Už se moc těším na další díl, ještě že v originále má autorka několik dílů náskok :)

31.12.2023 5 z 5


Dvojitý zásah Dvojitý zásah Mariana Zapata

Já prostě Zapatu miluju. Je to vtipné, nabité jiskřením, nádhernými mezilidskými vztahy. Její knihy mi strašně rychle utečou. Už teď se těším na další!

07.11.2023


VAMPS: Čerstvá krev VAMPS: Čerstvá krev Nicole Arend

Myslím, že v žánrech chybí určení pro mládež. Zajímavý svět podaný takovým čtivým a jednoduchým, přímočarým způsobem. Konečně se postavy chovají na svůj věk. Výjimečný dhampír, komu věřit, nevěřit, kdo je Dillonova tajemná máti? Odpovědi ale nejsou zase až tak nečekané, ale dala jsem to na jeden zátah, bavilo mě to.

04.11.2023 4 z 5


Město světců a zlodějů Město světců a zlodějů Natalie C. Anderson

Je znát, že je to literatura pro mládež. Vybráno silné téma, ale vyprávěno optikou 16tileté dívky, plné vzteku, domněnek a v zajímavém prostředí afrického Konga a zřejmě Keni.
Zápletka a pozadí bylo zajímavé - útěk před milicemi, vražda maminky, gang, přátelství s tím správným kamarádem (hacker a trans gay - ale kupodivu to nebylo na sílu), vyšetřování, válka v Kongu atd. Byla jsem zvědavá, ale ne tak, abych knihu neodkládala. Bylo to takové zjednodušené, ale čtivé a dlouhé tak akorát.

01.10.2023 3 z 5


Pomiluj smrt Pomiluj smrt Veronika Fiedlerová

(SPOILER) Byla jsem zvědavá na nové dílko autorky, Klausnera mám ráda. Luisa mi ale k srdci nepřirostla. Neobsahovalo to žádné napětí, temnotu duše asi ano, ale bylo mi to lhostejné. Čekala jsem prostě něco jiného a ne že na vraha nejenom narazíme, ale hned i vyřešíme.

23.09.2023 2 z 5


Marco Marco Marcy Jell

Kniha si na nic nehraje. Jednoduchá erotická jednohubka, která při čtení pobaví, ale nejsem si jistá, jestli si na její děj vzpomenu třeba za rok.

23.09.2023 3 z 5


Kolonie Kolonie Sam Marsden

Hrozně nerada dávám nějaké knize nízké hodnocení, protože za tím stojí autorovy naděje a práce (srdce). Mám ráda sci-fi, ale tento svět na Marsu byl tak neuchopitelný a nepochopitelný (proč? proč to dělá, proč ostatní reagují zrovna takhle). Prostě mi sežerte všechno, co vám předložím a moc se v tom nerejpejte. Vše stojí a padá na prezidentce a jejím černobílém jednání a činech. Nemohla jsem se začíst od začátku, ale po kouskách jsem to dala. Nesympatický svět, nesympatické postavy, námět zajímavý, ale absolutně nedotažený. Tahle kniha mi v knihovně nezůstane. 100% se k ní nevrátím.

14.09.2023 2 z 5


Zlodějka příběhů Zlodějka příběhů Michaela Klevisová

Líbilo se mi to více jak první díl. Autorka rozhodně vymyslí zajímavou zápletku, líbí se mi i její vyjadřování a styl. Ale asi jednou za čas. Nebylo to takové, že bych neodložila napětím knihu, jak to dopadne. Sice se zde vraždí, ale pořád to nepovažuji za detektivku. Na to je moc popisované očima účastníků než vyšetřovatelů. Autorka má pro každou postavu nezaměnitelný charakter, s tím si opravdu vyhraje a je to uvěřitelné. U Anny se mi sice občas otevírala kudla v kapse, až mi Agáty bylo líto. Ale všechno mi přišlo takové moc chladné, rozumné. Pořád hledám výstižné slovo. Chybí mi tu postava, které bych fandila a měla ji vysloveně ráda, abych kvůli ní rychle otevřela další díl.

10.09.2023 4 z 5


Dokonalá lítost Dokonalá lítost Helen Fields

Nejdřív jsem poslouchala, ale děj byl tak zběsilý, že jsem pak přešla na papír. Maximálně drsná jízda hned od první kapitoly. To Avino sebemrskačství a spasitelský komplex mi v těch prvních kapitolách lezlo opravdu na nervy. Ale dobře, tentokrát je omluvou truchlení. A ohledně konce nemám vůbec obavu, že to dopadne tak, jak má. Což ale trochu kazí autorský záměr vycukat čtenáře, což? Čtivé je to ale neskutečně.

01.08.2023 5 z 5


Hon na střízlíka Hon na střízlíka Mary Watson

Kniha má rozhodně zajímavý námět, ale bohužel mě nijak neuchvátila - neurazila ale ani nenadchla. Augurové a soudci - dříve spojenci - nyní nepřátelé. Kameny s magickou silou. Ale prakticky se s magií v celé knize moc nesetkáte. Jen se o ní mluví. Upřímně nevím, co napsat. Žádná z postav mi k srdci nepřirostla. A vlastně to ani nijak neskončilo.

25.07.2023 3 z 5


Pozdravy záhrobí Pozdravy záhrobí Veronika Fiedlerová

Velmi milé překvapení. České reálie Moravského Brodu a na pozadí záhrobí, nekromant, řešení případů, duchové. Ze začátku jsem měla problém, že to na mě působilo jako povídková kniha, což vlastně tak trochu je. Benedikt totiž řeší různé případy, ale ten první se táhne přes všechny ostatní jako červená nit. Je to čtivé, zajímavé, postavy Benedikta a Zuzany se mi líbí. Takže rozhodně jdu i do dalšího dílu. Mimochodem jsem si místa v příběhu vyhledávala na netu :), tak mě to chytlo. Jen jsem je nenašla. :o))

15.06.2023 5 z 5


Šachmat Šachmat R. L. Mathewson

Normálně čtu knihy v sérii popořadě, ale v tomto případě to naštěstí nevadilo, že jsem omylem sáhla až po třetím dílu. Dá se to číst jako samostatný díl, kde si postavy z předchozích dílů střihnou malou roličku. Vzhledem k tomu, že si Mathewsonová připravila zásobu (bratři a zbylí bratranci) možných kandidátů na lásku, materiálu na další knihy má vážně dost.
Příběh Connora a Rory se mi líbil, jeden druhému opláceli stejnou mincí, a někdy ty nápady byly tedy hodně drsné :))). Vážně jsem se bavila. Autorčin styl se mi líbí, takže se určitě pustím i do předchozích dílů a vlastně i do následujících, protože v angličtině to vypadá, že je vydáno 13 příběhů.

03.06.2023 5 z 5