Město světců a zlodějů

Město světců a zlodějů https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/367552/bmid_mesto-svetcu-a-zlodeju-WHH-367552.jpg 4 63 15

Nejlepší young adult detektivka roku 2017! V temných uličkách města Sangui se pohybuje stín. Tím stínem je dívka, která trpělivě čeká, až nastane ten správný čas. Čas na pomstu a odhalení vraha její matky… Tina patří k nejschopnějším zlodějům pouličního gangu Goondů. Na ulici žije čtyři roky – přesně od té doby, co slyšela výstřel, který zabil její mámu. Tehdy jí bylo dvanáct let. Když se jí naskytne možnost vloupat se do domu prominentního obchodníka, v jehož vile k vraždě došlo, neváhá ani na chvíli. Má v plánu pomstít se a Ronalda Greyhilla naprosto zničit. Místo toho ale začne o své pravdě pochybovat. V domě totiž dojde k nečekanému setkání, které ji zavede na zcela novou stopu. Zpět do nebezpečného Konga, odkud před lety s matkou uprchly, aby si zachránily holý život…... celý text

Detektivky, krimi Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

City of Saints & Thieves , 2017


více info...

Přidat komentář

ciaram
01.10.2023 3 z 5

Je znát, že je to literatura pro mládež. Vybráno silné téma, ale vyprávěno optikou 16tileté dívky, plné vzteku, domněnek a v zajímavém prostředí afrického Konga a zřejmě Keni.
Zápletka a pozadí bylo zajímavé - útěk před milicemi, vražda maminky, gang, přátelství s tím správným kamarádem (hacker a trans gay - ale kupodivu to nebylo na sílu), vyšetřování, válka v Kongu atd. Byla jsem zvědavá, ale ne tak, abych knihu neodkládala. Bylo to takové zjednodušené, ale čtivé a dlouhé tak akorát.

Aprilek
31.03.2022 5 z 5

Přestože se v téhle knize jednalo hlavně o akci, zaujal mě přesah do oblasti lidských a ženských práv.


strana394
16.09.2021 4 z 5

Po celou dobu příběhu nechybí napětí. Hltala jsem každou stránku a pořád měnila hlavního podezřelého. A musím říct, že konec mě dost překvapil, tohle jsem nečekala.
Hlavní hrdinka je trpělivá, cvičí, zlepšuje své dovednosti. Je odhodlaná zjistit pravdu o své minulosti. Popisuje nám život v gangu a situaci v zemi, kde žije a pravidla, kterými se řídí.
Příběh je založen na základě skutečných událostí a výpovědí. Prostředí, ve kterém se tento příběh odehrává, je velmi originální. Zavede nás do chudých ulic afrických měst a konžské džungle. Prostřednictvím střípků z minulosti Tiny a její matky nám autorka zprostředkovává, jaké hrůzy způsobuje občanská válka v Kongu na svých obyvatelích.
Navíc se v knize objevují svahilská slovíčka, která dodávají příběhu věrohodnost. Na konci knihy je i slovníček Svahilštiny.

Adele02
28.04.2021 4 z 5

Tak tohle byla jízda! Naprosto nečekané skvělé překvapení. Bavila jsem se od začátku do konce.

Gabusza
09.01.2021 3 z 5

Je hodně akční...ale mě bavila jen zčásti. Téma hodně dobré. Dívka co hledá vraha své matky.
Ty Svahilské slovíčka mě teda dostaly!
Spíše bych se podívala na film, kniha se moc nevyvedla, ale dočetla jsem.

Delphín
29.11.2020 5 z 5

Ke knížce jsem se dostal úplnou náhodou a velmi mile mě překvapila. Děj z počátku působí trochu zmateně, jako byste začali sledovat seriál v půlce série. Autorka však svým dobrým stylem psaní postupně vše vysvětlí ale zároveň přidá nové otazníky. Samotné finále jsem očekával velkolepější, ale vzhledem k jinak naprosté spokojenosti po všech stránkách za to hvězdičku srážet nebudu.

Elka252
15.04.2020 5 z 5

Kniha se mi velice líbila. Není pro slabší povahy. Hrdinové jsou vězněmi, zrádci, uprchlíci i vrazi. Knihu mohu doporučit vášnivím detektivům ...Děj byl komplikovaný se spoustou zápletek. Nejlepší postava - Tina - odvážná, sebevědomá, tvrdohlavá hlavní hrdinka...Naopak se mi nelíbila postava Kečupa jednoho s členů Goondů.

soupik2012
11.03.2019 4 z 5

Kniha negraduje. Začátek knihy je mnohem zábavnější a věrohodnější než její samotný závěr. Především díky faktu, že je kniha určena především pro mládež, tak je samotný závěr příběhu příliš předvídatelný. Přesto jsem se u poslechu nenudila a díky výbornému podání paní Šikové jsem si poslech užívala.

sadlo
23.01.2019

Pro mládež i pro dospělé. Nejenom dobrodružné,ale i poučné. Stavěno na pravdivém příběhu a skvělém vyprávěním. Rozhodně jsem se nenudila, těšila jsem se , až po návratu z práce si sednu a zahloubám se do příběhu.

A.K.A.R.
02.01.2019 5 z 5

Má zajímavý nádech dobrodružství

šneki
11.12.2018 4 z 5

Příběh mě pohltil hned ze začátku a postavy byly sympatické, ale pro čtvrtou hvězdičku jsem se rozhodla po přečtení závěru autorky. Skvělá young adult detektivka založená částečně na pravdivých příbězích.

GinaKicaid
07.09.2018 3 z 5

Znáte ten pocit, když jdete do čajovny pro černý čaj a místo toho dostanete zelený? Není to špatné, ale není to ono. Rozhodně jste to nečekali... A přesně takový pocit mám z této knihy.

Veronicess
09.08.2018 3 z 5

Taká priemerná kniha. Nič na nej nebolo vyslovene zlé, ale zase ani nič extra výnimočné.

Prostredie deja a problémy nastolené v knihe mi prišli veľmi dôležité a som rada že som sa zase dozvedela niečo nové, o čom som nemala predtým ani tušenia. Žijem si celkom pohodlne v Európe a tu často zabúdame alebo nechceme myslieť na to, ako zle sú na tom ľudia v Afrike. Ale to bolo tak všetko čo mi táto kniha dala. Nebavilo ma to a často som preskakovala celé paragrafy, kde sa nič nedialo. Postavy mi prišli veľmi ploché a ani super zlatý BoyBoy nemohol zachrániť nie až tak zaujímavý dej.

LilianaFalcon
29.06.2018 4 z 5

Hodně zajímavá kniha. YA které se točí okolo milic, krvavého zlata, znásilňování. Dobře zvolený styl vyprávění, i když občas zdlouhavý.
Michael byl roztomilý, Tina nebyla špatná, ale pan Greyhill se vážně nevyvedl :-D

Reniee
01.05.2018 4 z 5

Docela pěkná knížka, která se odehrává v Africe, kde nahlédneme do gangu zlodějů-dětí, kteří žijí na ulici a na druhou stranu do bohaté rodiny. Jedná se tu o pomstu za vraždu matky a hledání pravdy. Napínavý příběh a plno nebezpečných situací.

Štítky knihy

pro děti

Autorovy knížky

2018  77%Město světců a zlodějů

Kniha Město světců a zlodějů je v

Přečtených76x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených3x
Knihotéce45x
Chystám se číst49x
Chci si koupit9x
dalších seznamech2x