BlodyFox BlodyFox komentáře u knih

☰ menu

Pouta z pavučin Pouta z pavučin Markéta Harasimová

Přečíst jako oddechovku na dovolené? Možná ano, ale spíše ne. Moc nenadchne. Spisovatelka je patrně silně nadržená, nebo neukojená nymfomanka, ale budiž. To bych jako závadu neviděl. Nicméně opět tradiční chyba českých spisovatelů detektivek: Absolutní neznalost policejní práce. Nechci psát spoiler, nebudu se vyjadřovat k podrobnostem. Nicméně alespoň základ systému trestního řízení by si nastudovat mohla. Kdo koho v jakém stádiu vyslýchá, jak se provádí ohlášení trestného činu a prvotní úkony na místě. Kdo vysílá policisty na místo spáchání, kdo rozhoduje a jakým způsobem o dalších postupech atd.. Takhle je z toho naprosto nesmyslný guláš a v oblasti vyšetřování, které by mělo být stěžejní linií celé knihy, se jedná o důkaz neznalosti autorky. Je to pohádka, naprosto nereálná. Přizvat k vyšetřování soukromou osobu (i když se jedná o bývalého kolegu)??? Neprostý nesmysl. Jako celá kniha. Autorce bych vřele doporučil přečíst si "Desatero pátera Knoxe" a podle těchto bodů postupovat při psaní další rádoby detektivky. Protože v této knize porušila několik bodů z tohoto desatera a tím dobrou detektivku opravdu nenapíše.

13.08.2018 2 z 5


Tma Tma Jozef Karika

Dobré, není to na 5, ale má to šťávu, napětí a pro někoho nečekaný konec. Autor je zřejmě posedlý zimou (viz Strach), ale to není na škodu. Doporučuji k přečtení. Nesmíte si ovšem přečíst komentář inteligentní čtenářky zuzana3434, která nesmyslně vyzrazuje děj a hlavní pointu knihy. Tupost některých čtenářů nezná mezí.

16.05.2018 4 z 5


Oběť bez tváře Oběť bez tváře Stefan Ahnhem

Docela dobré a napínavé čtení. Nicméně těch nelogičností, řekl bych přímo nesmyslů tam bylo dost. Zejména jedna věc je zarážející. Já jsem 36 let ze základní školy pryč. Do dnešního dne umím vyjmenovat všechny spolužáky, byť většinu jsem od konce školy neviděl. Pokud tohle nezvládají ve Švédsku, je tam něco divného. Konec moc urychlený, jako by autor chtěl mít psaní za sebou. Na pět to není, ale neurazí a pobaví.

15.03.2018 4 z 5


Špinavý kšefty na North Ganson Street Špinavý kšefty na North Ganson Street S. Craig Zahler

Přečteno za dva večery. Některé akce dle mého názoru trochu přitažené za vlasy, to, jak se hlavní hrdina vyrovnal s jistou tragédií (nechci psát spoiler) bylo asi trochu zlehčené, já bych to takhle nedal. Ale za přečtení to opravdu stojí, je to drsné a hodně syrové čtení. V českém prostředí je to asi jako převelet policistu ze seriálu Policie Modrava do seriálu Pustina, prostě ho šoupnout z malebné Šumavy do Chánova...

07.11.2017 5 z 5


Cela číslo 17 Cela číslo 17 Dominik Dán

Zatím jsem od něho přečetl (resp. vyposlechl) právě tuto jednu knihu. Nemohu, než konstatovat, že je to poprvé, co jsem za téměř 50 let četby našel knihu, kde je policejní práce popsaná přesně tak, jak je to ve skutečnosti. Ať už se to týká práce na místě činu a jeho okolí, vzájemných rozhovorů mezi policisty, služeb na domácím dosahu apod. Je to opravdu přesně tak, jak DD píše a říkám to z pohledu člověka, který 20 let pracoval jako vyšetřovatel Policie, mj. i na "oddělení vražd". Jsou tam jen mírné rozdíly mezi Slovenskem a ČR, ale opravdu jen mírné (v SR prokurátor, v ČR státní zástupce) a nemají na knihu žádný negativní vliv. Krásně se poslouchá ve slovenském jazyce, je to naprosto autentické a za mne bezchybné.

02.05.2017 5 z 5


Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

K této knize není co dodat. Lidskost, nenásilný humor. Po přečtení si člověk uvědomí, jak moc miluje své blízké a jak si jich musí vážit, dokud je má. Jedna z nejlepších knih, jaké jsem kdy četl (poslouchal).

05.04.2017 5 z 5


Tma Tma Bernard Minier

Blesecka: Díky za spoiler. Neuvěřitelné, jak někteří čtenáři uvažují...Nebo neuvažují.

14.11.2016


Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Tak nebylo to špatné, i když hlavní hrdinka byla někdy dost otravná. Chlast je prostě svinstvo. Kdo má na svědomí to, co se stalo, to je zřejmé nebo spíše domyslitelné vcelku brzy. Poslouchal jsem jako audioknihu a musím konstatovat, že všechny vypravěčky vytvořily ze svých postav trošku přihlouplé dámy. A to jedna, druhá i třetí. Manipulovatelné, bez vlastního názoru, hysterické. V knize jsem postrádal větší napětí, je to spíš psychologické dílko. Ale přečíst se dá a myslím, že si tuto knihu čtenář bude chvíli pamatovat.

13.07.2016 3 z 5


Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

kachnch: Opravdu je potřeba všem vyzradit, kdo je kdo? Nestačil by jen názor na knihu. Takže děkujeme, už víme, jak se věci mají.

07.07.2016 3 z 5


Anglická dívka Anglická dívka Daniel Silva

Knihy o Gabrielovi mám rád a mám je přečtené všechny. Tahle mne ale trochu zklamala, první část ještě dobrá, je akční a má spád. Druhá část, odehrávající se v Rusku je téměř bez akce a bez napětí. Co se z toho všeho vyvine, to bylo zřejmé zhruba od půlky knihy. Nejvíce mne zaráží autorův popis Ruska, kdy negativům věnuje téměř každou stránku druhé poloviny. Z této části vyplývá jeho nenávist ke všemu ruskému a připadá mi, že se více zabývá negací Ruska, než samotným příběhem, který je ve své druhé části jen tak nějak dopsaný, aby tam prostě něco bylo...Pro mne mírné zklamání, ale není to zas tak, že by se kniha nedala dočíst. Nicméně, už napsal lepší...

23.05.2016 3 z 5


Stopy v písku Stopy v písku James Patterson

Díky Kuliš42, tak je to lepší.

09.03.2016 5 z 5


Stopy v písku Stopy v písku James Patterson

Kuliš42 Asi by bylo vhodné tvůj příspěvek upravit, protože po jeho přečtení již nemá smysl číst knihu. Vyzradil jsi pointu.

03.03.2016 5 z 5


Šachové figurky Šachové figurky Peter May

Vzhledem k dlouhým pracovním jízdám poslouchám jako audioknihu. Z celé trilogie si mi poslouchala nejlépe. Byť si myslím, že autor z hlavního hrdiny udělal tak trochu geniálního detektiva ala Poirot nebo ještě lépe Holmes. Ale to nevadí. Nebylo to tak složité a kombinované jako předchozí díly a byla to jedna z těch lepších knih. Zamrzel mě jen ten konec, tedy úplný konec, pokud autor bude pokračovat v této sérii, bude mi tam někdo chybět. Bylo mi po tom konci trochu smutno. Ale knihu jednoznačně doporučuji. Oceňuji, že se děj vymyká složitým postupům amerických detektivů a alkoholickým úletům severských detektivek.

19.02.2016 5 z 5


Seznam smrti Seznam smrti Frederick Forsyth

No, Mistr klamu a třeba Čvrtý protokol byly dle mého názoru kvalitnější. Tato kniha sice jasně postihuje asi nejzávažnější problém dnešní doby, obsahově tedy trefa do černého a za obsah zasluhuje pět hvězdiček. Nicméně zdá se mi napsaná trochu urychleně, tedy zejména druhá polovina a konec. Pirátská zápletka postrádá v kontextu knihy smysl, jen přidává stránky. I když možná tím chtěl autor poukázat na propojení islámských teroristů s další formou terorismu a tedy na to, že vše špatné souvisí s dalším špatným. Nicméně je to Forsyth, za přečtení určitě stojí.

11.01.2016 3 z 5


Analytik Analytik John Katzenbach

Velice, velice zajímavý námět a poměrně kvalitně zpracovaný. Nejprve jsem se nemohl začíst, prvních 50 stran jsem četl týden. Pak to přišlo a zejména druhá část je strhující. Co dokáže člověk na pokraji svých možností. Jedno poučení z knihy: Nikdy nic nevzdávej. Těším se na další dílo, už ho mám připravené na stole - Co bude dál...

21.10.2015 5 z 5


Tajná kniha Tajná kniha Grégory Samak

Kniha docela dobře napsaná, ale taková hodně naivní sci-fi. Trochu jakoby horkou jehlou. Má spád, myšlenka je zajímavá, ale dle mého málo rozvedená. Asi by se s tímto tématem opravdu dalo pracovat více. Základní myšlenka knihy: "Všechno už tu jednou bylo a zase bude...."

15.09.2015 3 z 5


Lovec Lovec Jeffery Deaver

Slabší, hodně slabší Deaverova kniha. Přišlo mi to tak nějak bez napětí, kdo je "primář" mi bylo jasné od první zmínky o této postavě, jen jsem čekal, proč tomu tak je. Záplatka slabá, děj těžko uvěřitelný. To není ani detektivka, ani thriller, jen takové povídání aby člověk zahnal nudu. Deaver má mnoho lepších a čtivějších knih. Dočetl jsem silou vůle.

09.09.2015 3 z 5


Stopy v písku Stopy v písku James Patterson

No, musím říci, že mne ten závěr dostal. Myslím, že kniha opravdu popisuje skutečné chování, myšlení a postavení černošské populace v USA. Byť jsem měl zpočátku problém se začíst, ale po dvaceti stránkách už jsem byl v tom. Přečetl jsem ji za jeden dovolenkový den u moře, což u Pattersona zas není velký problém. Nějaký popis knihy zde není vůbec možné uvádět, protože by se musel prozradit děj. Nicméně rozuzlení této knihy bylo pro mne velice překvapivé a musím konstatovat, že v průběhu čtení mne takový závěr ani jednou nepřišel na mysl. Vřele doporučuji, dle mého jedna z lepších knih tohoto autora.

31.08.2015 5 z 5


Pohlednice smrti Pohlednice smrti James Patterson

Přečetl jsem od Pattersona hodně knih, tahle rozhodně není špatná, naopak. Čte se dobře, děj má spád, trochu mi vadilo vyřešení některých vražd (nebudu se rozepisovat, abych neprozradil děj), protože mi to přišlo jakoby utnuté, ať to mám jako spisovatel rychle za sebou. Prostě děj skvělý, konec z mého pohledu jaksi urychlený. Ale celkovému dojmu z knihy to zas tak neuškodilo. Kdo má rád dobrou detektivku, tomu doporučuji.

18.08.2015 4 z 5


Bůh pouště Bůh pouště Wilbur Smith

Jak psáno níže. Asi nejslabší, ale číst se dá. Je to pohádka o jednom metrosexuálovi, který si o sobě myslí, že je nejhezčí, nejchytřejší, nejinteligentnější a ještě ke všemu je nejlepším bojovníkem a taktikem. Co ještě nebylo vymyšleno, to vymyslí a co vymyšleno bylo, to vymyslel a vyrobil on. A ještě je nejlepším chirurgem. První díl vynikající, druhý také, ostatní má už jen klesající úroveň. Ale je to opravdu o tom, že kdo tuto sérii začal, bude číst dál. Od Wilbura dobrý marketingový tah.

08.01.2015 3 z 5