Seznam smrti

Seznam smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/200486/bmid_seznam-smrti-RgB-200486.jpg 4 391 67

Ve Virginii sídlí agentura TOSA, jejímž úkolem je hledat a zabíjet ty, kteří jsou pro Spojené státy natolik nebezpeční, že se ocitli na takzvaném Seznamu smrti. Právě na něm přibylo nové jméno: terorista přezdívaný Kazatel, který radikalizuje mladé muslimy a nabádá je k vraždám. Bohužel pro něj zabijí i vysloužilého generála námořní pěchoty, jehož syn patří k nejlepším lovcům lidí ve službách TOSA. Ten se své práci věnuje už šest let. Nezná jméno, podobu ani místo pobytu nového cíle. Kazatel z toho však udělal osobní záležitost. Hon začíná… Nový román Fredericka Forsytha, mistra politického thrilleru, předvádí autora opět ve skvělé formě!... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Kill List , 2013


více info...

Přidat komentář

jana277
30.11.2023 3 z 5

Myšlienka zaujímavá, ale veľa dejových línií, niekedy sm sa strácala v postavách.

Radimka
30.09.2023 3 z 5

Tak tohle mě moc nechytlo. Naopak jsem přemýšlela, jestli neodložit, pletly se mi postavy, nechápala jsem souvislosti. Ke konci už to bylo lepší, ale vlastně už teď ani nevím, jak to dopadlo.


Rihatama
22.04.2023 4 z 5

Starý dobrý Forsyth už desetiletí vládne světu špionáže, přinejmenším literárnímu. Seznam smrti je z doby novější a FF evidentně neměl problém přejít ze studenoválečnického modu operandi zpravodajských služeb do doby moderních technologií a internetu, přičemž pro označení mobilních telefonů užívá výhradně iPhone. Terorismus je totiž věčný, stejně jako nepřátelé Ameriky nebo Západu vůbec. A tak právě seznam smrti je vcelku realistická projekce stíhání blízkovýchodních nepřátel USA a západního stylu života. I tady si FF našel správného adepta a zabijáka pro projekt Seznam smrti, který má příhodný životopis, schopnosti, vědomosti a jazykovou vybavenost, a i tady proniká pečlivě zvolený agent do nitra nepřátel. Ano, připomíná to Afghánce. A ano, na Afghánce to nemá. Tady FF tak trochu vykrádá sám sebe, a navíc Seznamu smrti v tomto srovnání chybí trošku drive. Ale stejně je to pořád starý dobrý Forsyth.

ThomasRuhe
13.03.2022 3 z 5

Celý příběh je popisovaný trochu dokumentárním stylem, ale to neznamená nějaký problém. Kniha se mi četla dobře a s výslednou formou jsem byl nakonec spokojený.

janina66
12.01.2022 5 z 5

Velmi dobře napsaná kniha o tajných službách a jejich pátrání po "kazateli". Od začátku zajímavý a svižný děj až do napínavého konce. Vyposlechla jsem ji audio.

radimch
06.08.2021 4 z 5

Skvělá. Faktografká. Jen škoda, že konec je vygradovaný jako z amerického filmu.

jan7760
26.04.2021 4 z 5

Autorova klasika, nechyba napatie, zapletka, koniec so stastnym koncom, ako by to bolo. Hviezdu dole za velmi rychly koniec a vyriesenie problemu...

mi-380
03.03.2021 5 z 5

Tradiční autorova informační smršť spojená s tajnými přesuny agentů, muslimských fanatiků a jednoho hlavního mstitele po polovině zeměkoule. Tenhle polodokumentární styl mě stále baví a vypadá to, že ještě hodně dlouho bavit bude, zvlášť s Forsythem, který umí psát a celou složitou morální, informační a nakonec i skutečnou krvavou bitvu dokáže skvěle vygradovat. Navíc s optimistickým poselstvím, že naše civilizace se jen tak nedá a díky špičkovým technologiím je zatím stále ještě neporazitelná.
90 % (aktuálně 330 hodnocení s průměrem 81 %).

davidurban1973
02.02.2021 3 z 5

V době vydání jsem četl a nyní poslouchal audioknihu.
Příběh zajímavý, napasovany tradičně na události z doby sepsání, takže islámský terorismus a somálské únosy lodi.
Nebylo to spatne, ale starší knihy jsou lepší. Zde opět strašně moc jmen a podrobnosti s jejich služebním zařazením apod.
(Před touto knihou jsem četl autorovu další knihu Liška a hned mě napadlo ze zde vytvořeny hacker Ariel mu posloužil jako vzor pro Lišku - vše v knize je uvěřitelné, ale ti hackeři, kteří dokazi vše, mi proste nesedí)

drakamena
25.12.2020 4 z 5

Viděla jsem spoustu lidí si stěžovat na to, že styl vyprávění této knihy je příliš odtažitý, že se skutečně nevžijete do postavy hlavního hrdiny či vedlejších postav. Mně to však v tomto případě vyhovovalo, vzhledem k tématu: zvrácenostem prováděným islámskými teroristy. Kdyby vyprávění bylo barvitější, asi bych tu knihu musela odložit, a to nejsem žádná křehotinka. Byla to moje první kniha od Forsytha a byla jsem naprosto spokojená.

zdenaR
14.11.2020 4 z 5

Knihy autora - to je dokonalá znalost prostředí a detailů, aktuální téma a napětí až do konce.
Kniha vás chytne a nepustí.

Marek.Sc
20.04.2020 3 z 5

Stopár. Plukovník, ktorý ide po teroristoch z celého sveta. Až sa dostane na zoznam smrti aj jeden veľmi nebezpečný Kazateľ. A stane sa z toho osobná záležitosť, z ktorej už nejde vycúvať. Dobrý špionážny román, v ktorom sa dajú nájsť aj paralely zo súčasného sveta a politickej situácie. Odporúčam.

technik1965
25.03.2020 3 z 5

Súhlasím, že je to slabší prípad.

Adapa
10.02.2020 4 z 5

Být to knížka od kohokoliv jiného než od Forsytha, zasloužila by si rozhodně pět hvězd. Ale protože jsem k dnešnímu dni přečetl od Forsytha již všechny jeho knihy (krom prvotině o Biafře), musím přiznat, že toto je jeden z jeho slabších románů. Chybí tu takový ten konečný zvrat, takový ten wau efekt, který člověka posadí na zadek a přinutí dlouho o knize ještě přemýšlet. Forsyth je mistrem takových zvratů, proto mi to tady chybí.
Seznam smrti je dost přímočarý román, od počátku si jde Stopař za svým. Ví, kde je terorista Kazatel, a jde ho ulovit. Je to dost podobné již jiným autorovým románům – například Afghánci.
Kniha stojí za přečtení, rád se k ní někdy opět vrátím, ale TOPovka od Forsytha to prostě není.

Poeta.kno
14.01.2019 3 z 5

Ulovit kohokoliv ze seznamu smrti není hračka. Všechno musí do puntíku vyjít a Stopař musí být vždy o několik kroků napřed. Přijde mi, že se autor nikde zbytečně nerozepisuje, děj pekně odsýpá, další kniha přečtená za pár dní.

BlackBlade
21.11.2018 3 z 5

Mistr románů, kde jsou hlavními hrdiny špioni a speciální bojové jednotky, opět nezklamal a napsal dobrý příběh.
Ale souhlasím s komentáři kolegů "cubeice" a "petrpospa", že tomu chyběl nějaký ten zvrat. Proto dávám jen lepší 3/5, autor napsal mnohem lepší romány.

kokosek
22.04.2018 4 z 5

Zajímavý děj, aktuální a velice děsivý. Takhle jednoduše to lze popsat. Forsyth opravdu zná zákulisí tajných služeb a ví jak je tento boj těžký. Asi brzy zase něco od něj přečtu, ale teď se chystáme na dovolené a bude lepší si představy o světě nekazit.

cubeice
11.04.2018 3 z 5

Hi-tech "napínák", řekl bych celkem klasický Forsyth, ale spíše jeho průměr, přestože se snaží, jako by to tentokrát postrádalo tu výživnou " vysoko oktanovou" šťávu. Chybí mi tu více napětí, vše plyne vlastně hladce a bez větších zvratů a zádrhelů, tím to ztrácí onu dynamičnost, kterou od autora očekávám. Těšil jsem se na to, že po souboji technologickém dojde i na nějaký souboj "intelektuální, ideologický, inteligenční", místo toho se to odbylo krátkou pasáží v rozsahu jedné strany soubojem na nože a je vyřešeno. Prostě žádná katarze, žádný přesah, žádná utkvělá myšlenka nebo vzpomínka. Škoda, potenciál to mělo.

kn23
24.02.2018

Od zaciatku sa citala velmi dobre takze u mna spokojnost

petrpospa
07.01.2018 3 z 5

Forsyth je kapitola sama pro sebe. Je zbytečné srovnávat ho s jinými spisovateli, smysl má porovnávat jeho jednotlivá díla. Vždy pečlivá příprava, přesné popisy, zřejmá snaha dozvědět se o daném tématu víc, než pak ve svém díle použije. Bohužel tady něco chybí. Snad kdyby byla kniha napsána v první osobě jednotného čísla, působila by přesvědčivěji jako příběh a ne jako reportáž o světovém terorismu. A o to lépe by se četla. Takto to na mne působilo odtažitě, jako bych četl denní tisk s poněkud mrazivým obsahem o tom, co se v dnešním světě děje.

Autorovy další knížky

Frederick Forsyth
anglická, 1938
1975  93%Den pro Šakala
2004  89%Boží pěst
2005  86%Ikona
2008  89%Vyjednavač
2014  81%Seznam smrti

Kniha Seznam smrti je v

Právě čtených6x
Přečtených569x
Čtenářské výzvě19x
Doporučených27x
Knihotéce182x
Chystám se číst73x
Chci si koupit32x
dalších seznamech4x