bl4in bl4in komentáře u knih

☰ menu

1984 1984 George Orwell (p)

Všechny záznamy byly zničeny nebo zfalšovány, všechny knihy byly přepsány, každý obraz přemalován, každá socha, ulice, budova přejmenovány, každé datum změněno. A tenhle proces pokračuje den za dnem, minutu za minutou. Dějiny se zastavily. Neexistuje nic kromě nekonečné přítomnosti, v níž má Strana vždycky pravdu.

01.09.2022 5 z 5


Smrt v podání černé díry Smrt v podání černé díry Neil deGrasse Tyson

Příjemné čtení, které vás donutí po každé kapitole na chvíli zastavit a přemýšlet.
"Keep looking up."

18.01.2022 4 z 5


Rybář Rybář John Langan

Rybář mě absolutně pohltil svou atmosférou a tajemnem. Byl jsem jak ryba na háčku, dokud jsem knihu se smutným srdcem, že už je konec, naposledy nezavřel.

02.09.2021 5 z 5


Silmarillion Silmarillion J. R. R. Tolkien

Nemám slov. Snad jen toto: kdybych chtěl knihu spravedlivě ohodnotit, tak bych musel všem knihám, které jsem kdy na databázi knih hodnotil 5/5 ubrat jednu hvězdu na 4/5, protože tohle bylo prostě něco víc. Nenechte se odradit, vyhledejte si mapy, rejstřík jmen a při čtení je pečlivě sledujte.

19.05.2021 5 z 5


Astrofyzika pro lidi ve spěchu Astrofyzika pro lidi ve spěchu Neil deGrasse Tyson

Neil deGrasse Tyson se pokusil vmáčknout úvod do astrofyziky do pouhých dvou set stránek a povedlo se mu to na výbornou! Poslední kapitola je naprosto dechberoucí. "We do not simply live in this universe. The universe lives within us".

20.01.2021 5 z 5


Vetřelci komplet - svazek 4 Vetřelci komplet - svazek 4 Yvonne Navarro

Prokousat se Koncertem Zla bylo opravdu náročné. Jediné plus bych dal za originální nápad, jinak nuda. Druhý příběh byl čistý vetřelčí masakr. Tým odsouzenců zkracující si trest odstraňováním vetřelčí hrozby. Všechny postavy se mi líbily a bavily mě, hlavně berserker Max alias mašina na smrt. Kyselina poteče proudem, až vás budou z jejích výparů oči štípat!

11.09.2020 4 z 5


Písek Písek Hugh Howey

Svět písku je brutální, nehostinný, nelítostný, a přesto v něm přežívají lidé. Další atmosférická jízda od tohoto skvělého autora. Nemůžu jinak než dát pět z pěti rezavých a pískem oprýskaných hvězd.

27.08.2020 5 z 5


Pět neděl v baloně Pět neděl v baloně Jules Verne

Má úplně první Verneovka! Náramně jsem si toto putování Afrikou užil. Původně jsem chtěl dát 4 hvězdy, ale díky krásným obrázkům v knize a možnosti porovnávat cestu se skutečnou mapou bylo mé nadšení ještě umocněno! Díky za doporučení táto.

21.08.2020 5 z 5


Vzpomínky na Sherlocka Holmese Vzpomínky na Sherlocka Holmese Arthur Conan Doyle

S úsměvem a klidným srdcem přidávám do svého seznamu doporučených knih. Oblíbená povídka: Námořní smlouva.

19.08.2020 5 z 5


Žena v kleci Žena v kleci Jussi Adler-Olsen

Hledal jsem knihu od dánského autora do čtenářské výzvy, tak mi má drahá polovička doporučila Ženu v Kleci. Má první reakce: "ale to nééé, severské krimi... divná jména a nekonečné vyšetřování." Reakce po dočtení: *tleskám autorovi a sám sobě si klepu na čelo* - "Byl jsem to ale hlupák, kde máš ten druhý díl?" :D

10.07.2020 5 z 5


Prach a stín Prach a stín Lyndsay Faye

Kniha o skutečných vraždách a já se u ní náramně bavil, dvojka Sherlock Holmes a Dr. Watson prostě nezklame :) Plusové body autorce za výbornou atmosféru Londýna roku 1888 a za novou postavu Mary Ann Monkovou, která skvěle zapadla mezi všechny staré známé.

09.07.2020 5 z 5


Noční rasa Noční rasa Clive Barker

Zpočátku tajemný a atmosférický horror vystřídá pohled do světa temného společenství, a jejich konflikt s lidským racionálním myšlením a xenofobií. Kdo je tu opravdový "netvor"?

26.06.2020 4 z 5


Protiteroristické operace na záchranu rukojmích Protiteroristické operace na záchranu rukojmích Milan Kovář

Kniha obsahuje přesně to, co slibuje obálka. Stručné popisy operací a vývoj protiteroristických jednotek - zřídka v knížce naleznete mapy, fotky nebo i plány budov pro konkrétní operace. V závěru je stručné vysvětlení Stockholmského syndromu, i s popisem bankovního přepadení, kde byl tento jev poprvé zaznamenán. Kdo se o tuto tématiku zajímá, určitě zklamaný nebude.

18.06.2020 5 z 5


Rick a Morty - Třetí svazek Rick a Morty - Třetí svazek Tom Fowler

Třetí díl pokračuje ve stejně bláznivém tempu, které nasadily svazky předchozí. Bohužel až na poslední příběh "Velký zápas", který ho trošku táhne dolů.

17.04.2020 4 z 5


Ajťák vrací úder Ajťák vrací úder Lukáš Pavlásek

"Koblihy, pepsiny, hry, seriály, koblihy, pepsiny, hry, seriály, koblihy, pepsiny, hry, seriály, koblihy, pepsiny, hry, seriály, zavolala uživatelka, nastavil jsem jí nové heslo, a zase koblihy, pepsiny, hry, seriály, koblihy, pepsiny, hry, seriály, pak domů, nakrmit kocoura a koblihy, pepsiny, hry, seriály" - život ajťáka jak se patří a opět skvělá zábava :-D

16.04.2020 5 z 5


Vetřelci komplet - svazek 3 Vetřelci komplet - svazek 3 Kristine Kathryn Rusch

Ve třetím svazku jsem našel to co mi hrozně chybělo v předchozím - atmosféru a napětí! Dva příběhy a dvě stanice hrůzy, u obou vám dojde, že vetřelci nemusejí být těmi největšími zrůdami ve vesmíru.

02.04.2020 5 z 5


Hvězdy, můj osud Hvězdy, můj osud Alfred Bester

Gully Foyle mi přirostl k srdci, vývoj jeho postavy je nepopsatelný. Je to sci-fi jak řemen, určitě doporučuji.

20.03.2020 4 z 5


Prach Prach Hugh Howey

Rád bych citoval pana F. Nietzscheho „Naděje je nejhorší zlo, protože prodlužuje lidské utrpení.“ myslím, že sem patří... nebo ne?

18.03.2020 5 z 5


Turnus Turnus Hugh Howey

Výborně napsaný prequel, všechno do sebe skvělé zapadá. Autor opět zachází do hlubokých detailů. Některé pasáže ze života v silu už mě tolik nenadchly (příběh Missiona), už mi v nich chyběl ten "wow!" efekt z prvního dílu. Tak a jde se do finále...

05.03.2020 5 z 5


Sestupová dráha Sestupová dráha Arthur Charles Clarke

AC Clarke patří k mým oblíbencům, byl jsem tedy velmi zvědavý jaké bude jeho jediné dílo nespadající do science fiction. Bral jsem to hlavně jako pohled do autorova života za dob působení v Royal Air Force. Závěr knihy ji pro mě o jednu hvězdičku vyzdvihl.

02.03.2020 4 z 5