Rybář

Rybář https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468495/bmid_rybar-mYo-468495.jpg 3 231 73

Na severu státu New York vytéká z přehradní nádrže Ashokan potok, o kterém se mnoho neví – vlastně ani to, jak je tam dlouho. Dutchman’s Creek je prudký a zrádný, má strmé břehy, a za příslib hojného úlovku v něm už údajně nejeden sportovní rybář zaplatil cenu nejvyšší. A pak kolují mezi místními ještě jiné příběhy – tak fantastické, že snad ani nemohou být pravdivé. Abe a Dan, kolegové stižení krutými ranami osudu, kteří v rybaření hledají lék na své ztráty, je nejdříve považují jen za další historky, jakými se to kolem vody odjakživa hemží. Brzy jsou však i oni vtaženi do příběhu staršího než samotná přehrada, do příběhu o tajných úmluvách, dlouho skrývaných tajemstvích a záhadné postavě známé jako Der Fischer, Rybář. Každý z nich se musí znovu vyrovnat s tím, co už jednou ztratil, a s cenou, jež se platí za šanci získat to zpět.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Romány

Vydáno: , Fobos
Originální název:

The Fisherman , 2016


více info...

Slezadav
Slezadav
04.03.2024 3 z 5

Zajímavá hororová knížka v Lovecraftovském stylu. Členěna je na 3 části, přičemž prostřední část reprezentuje vyprávění příběhu, který se údajně udál v minulosti.
Oceňuji pěkně vykreslenou atmosféru, slušné napětí v některých částech a aspekty hororu kosmických rozměrů. Bavila mě i první část, která by pro někoho mohla být jako úvod příliš rozsáhlá.
Naopak nepříjemné bylo podivné střídání používání přítomného a minulého času. Zejména vyprávění minulosti v přítomném času mi moc nesedlo. Líbilo by se mi, kdyby závěrečná část byla méně chaotická a o trošku mysterióznější. Možná mi trochu scházelo zpochybňování vlastního vnímání reality, které je dle mého zcela na místě, když někdo zažije to, co Abe. Bylo i pár scén, jejichž smysl mi unikl nebo připadal marginální(např. nalezený kámen, nebo erotická scéna).
Myslím, že tato kniha nijak zvlášť nevybočuje z kvality, na jakou jsem v tomto žánru zvyklý. Považuji ji za mírný nadprůměr, ale ke čtvrté hvezdičce něco málo chybělo. Možná malinko lepší forma vyprávění v prostřední části by dokázala s celkovým dojmem udělat hodně. Každopádně Rybář není špatný a Langanovi se nebráním dát v budoucnu ještě šanci.

Rosse
Rosse
02.01.2024 4 z 5

Ačkoli se v knize nachází část, kterou jsem si nedokázala moc živě představit (hlavně z toho důvodu, že to bylo absolutně nereálné a přitažené za vlasy - ano, beru v potaz, že se jedná o smyšlený horor, ale i tak), hodnotím knihu velmi pozitivně. Četla se jedním dechem a má představivost jela na plné obrátky!
.
Ať už jste fanoušky Stephena Kinga, Jennifer McMahon nebo zkrátka dobrých temných příběhů, vřele vám Rybáře doporučuji. Jsou tam sice pasáže u kterých budete mít chuť knihu odložit, ale za dočtení tento příběh opravdu stojí. :-)


Rihatama
Rihatama
04.10.2023 4 z 5

Rybář symbolizuje děsivá, temná zákoutí lidské duše. Samotná hlavní dějová linka sama přitom jakoby ustupuje do pozadí před strašidelným příběhem dávno zapomenutého rybáře z 19. století a německého profesora, který přijede do Ameriky budovat přehradu. Příběhem, pověrou, mýtem... který má odradit případné současné zájemce/rybáře od hledání tajemného místa, Dutchman`s Creek. Až na to, že, že ten děsuplný příběh si v onom bistru nevyslechne ta správná osoba, ten správný pozůstalý, zastrašovací metoda se tak jaksi míjí účinkem, protože past sklapne nad úplně jiným návštěvníkem... Počátek tohoto příběhu přibližující život dvou mužů ve fázi života, kdy tragicky přišli o svou rodinu, mě přes veškeré autorovo úsilí příliš nevtáhl. To spíš onen strašidelný, hororový příběh rybáře zahalený do metafyzična, zdá se představuje vzhledem ke svému rozsahu těžiště příběhu. Posun v čase a volné navázání v době současně pak osvětluje řadu otázek, které Rybář v oné mysteriózní fikci nadhazuje. Langan nabízí atraktivní souboj křesťanské racionality, pohanství a prastarého čarodějnického umění. Jenom jeho vyprávěcí schopnosti by potřebovaly vylepšit. Obálka je ovšem bez chybičky.

puml
puml
26.08.2023 3 z 5

K Rybářovi jsem se dostal přes Lairda Barrona, kterého jsem předtím četl, a jenž Langana uvádí jako svého spisovatelského souputníka. Nemám příliš v oblibě tento typ "lovecraftovského" hororu, ale napsané je to velmi dobře a čtivě. Kniha má tři části z čehož první a třetí je příběh Abea a Dana a druhá je vyprávění jedné hodně dlouhé a zamotané historie místa zvaného Dutchman´s Creek.

První část je asi nejlepší, to když ještě nevíme, o co přesně půjde. Navíc truchlení a psychologie obou hlavních protagonistů vystihl autor dost hodnověrně. Druhá, historická část, je podstatně slabší, a to jak stylem vyprávění, tak celkovou pozvolna notně béčkovou atmosférou. Tahle část má okolo 150 stran, ale mě přišlo, že i 50 by bylo až až. Skoro bych chtěl napsat, že kdyby tam tahle část nebyla, nebo jen pár stránek z ní, tak by to bylo jen ku prospěchu věci. Třetí část se vrací k našim hrdinům a uzavírá tenhle hororový spektákl.

V rámci žánru asi velmi dobré. Já se ale řadím spíše k občasným čtenářům hororů, a když už horor, tak preferuji spíše kratší a zhuštěné příběhy, jaké píše třeba Brian Evenson, které nejsou tak spektakulární. Ti kdo mají rádi HPL ať si přidají hvězdu navíc. Za mě jsou to jen silnější tři hvězdy.

Boruvka22
Boruvka22
14.08.2023 3 z 5

První část knihy mě hodně bavila a nemohla jsem se odtrhnout a čekala jsem, co z toho vyleze. Druhá část, tak to šlo pomalu dolů a říkala jsem si, co to sakra čtu. Třetí byla zase opět čtivá. Celkové pozadí příběhu bylo absurdní, jak se ale dá očekávat u hororu.

nhima
nhima
23.07.2023 odpad!

Tragédie! Jak po stránce řemeslné, tak i obsahové. Souvislost s Lovecraftem je patrná, to souhlasím. Ale jinak, než čekáte. Jde totiž o vykradené Lovecroftovy povídky Barvy z kosmu a Stíny nad Innsmouthem. Obě doporučuji, narozdíl od Rybáře.

Lovecraft se obecně soustředil na povídky a kratší rozsah jeho dílu svědčí, zatímco Rybář je rozvleklý a i děj je nesmyslně zamotaný, nelogicky vystavěný. V typickém Lovecraftově rozsahu se tohle prostě nemůže stát.

Strašně mi vadilo nepochopitelné využití přítomného času pro vyprávění toho, co bylo v nejhlubší minulosti, narozdíl od přítomnosti / nedávné minulosti, která je v čase minulém.

Kapři nejsou dravci, takže se nechytají na přívlač. I když je v závěru poděkováno hned několika lidem z rybářského prostředí za revizi, jak mohlo něco takového proboha uniknout?

Není poprvé, co lituji, že celou knihu nenapsal autor anotace.

ka.dudk
ka.dudk
16.04.2023 2 z 5

Čekala jsem tedy lepší příběh.
Je v letošním roce teprve třetí knihou. Kvůli téhle jsem si dávala velké přestávky. Nutila jsem se do jejího dočtení, ale mám ji konečně za sebou.
Styl psaní mi asi nějak nesedl a příběh neoslovil.

david8843
david8843
08.03.2023 3 z 5

Tak trochu Lovecraft z Lidlu. Všechny suroviny tam jsou, akorát ne ve vrcholné formě. Monstra a skutky tak hrůzné, že se vymykají lidskému chápání, nejsou popsané dost působivě, abych si z nich sedl na zadek. Temná magie překračuje hranu horroru a cachtá se ve vodách fantasy a skoro soubojích čarodějů. Navíc je to podivně napsané. Nikoliv komplexně a náročně, jen divně. Často se lítá v ději sem a tam, nejdřív se popíše konec, pak začátek, následuje střed a pak se pokračuje v začátku. K tomu neintuitivní střídání časů, za které asi může 13 let psaní, během nichž se autorův styl zákonitě vyvíjel.

Přes to všechno je Rybář v dnešní době, kdy se za horor považují pohádky od Darcy Coates, nadprůměrná a vybočující kniha. Sice mi z ní nespadla čelist, ale nelituji.

DuSiČíst
DuSiČíst
24.01.2023 5 z 5

Horor podle mého gusta - atmosféra plíživého čehosi skrývající se za oponou všedních dní, temné legendy maloměsta, prokreslené postavy a dokonce i popisy, které dost prozrazují o kvalitě spisovatele, mi nijak nevadily.

Poslouchal jsem tedy jako audioknihu v originále, tak překlad nehodnotím.

Atanone
Atanone
20.11.2022 4 z 5

Přirovnala bych tuto knihu k matrjoškám. Začnete číst příběh a najednou je v něm další příběh a v tom příběhu další příběh. Musím uznat, že dobře napsaný. Jak už tu někdo přede mnou zmínil, popis duševních stavů člověka, který prožil osobní tragédii, je hodně intenzivní. Ono vůbec popisy všeho ( a že jich je) jsou intenzivní.
Líp, než Lenka.Vílka to stejně nenapíšu, takže přidám své 4 a odkážu k jejímu komentu

ZuzanaZ83
ZuzanaZ83
15.11.2022

Ačkoli jsem přečetla 200 stran, knihu jsem odložila. Nechytlo mě to, zkusím za pár týdnů znovu....

see_sawandrew
see_sawandrew
13.10.2022 3 z 5

Obří potenciál čerpající z lovecraftovského vesmíru, ale bohužel ho pohřbívá autorova neschopnost vystavět dramatický děj. Škoda, že se před vydáním nedostal román do ruky přísnějšímu editorovi.

emilieselden
emilieselden
10.10.2022 3 z 5

Kniha je rozdělená do tří částí. První nám představuje hlavní hrdiny, v druhé se odvíjí příběh z minulosti a ve třetí současnost. Minulost se mi líbila nejvíce a kdyby celá kniha byla jen o ní, tak by nebylo co vytknout. První část byla příliš zdlouhavá, třetí ušla ale úplný závěr byl zklamáním. Ale i tak dávám 3,5*.

terimila
terimila
23.09.2022 4 z 5

Hodně dobré setkání s mně dosud neznámým autorem. Lovecraft je v mých očích otcem toho nejlepšího druhu hororu, takže odkaz na Lovecrafta na obálce... to byl v knihovně impuls popadnout a už nepustit. :)

No, tu lovecraftovinu jsem tam hledala dost dlouho, vlastně až do poslední části, tam se nějaké stíny mihly. Do té doby mi nejlovecraftovatější přišlo jméno vypravěče děsivého příběhu o potoku. Spíš jsem tam viděla motivy faustovských evropských čarodějnických příběhů, případně Kingovo To... anebo ještě spíš Simmonsovo Temné léto. Tahle část mě celkem trápila, byla psána jaksi nečtivě, divně, starobyle, měla jsem s ní co dělat a říkala jsem si, že to bude na tři hvězdy, a to ještě kdoví jestli.

První a poslední část to ale vytáhly o hvězdičku výš. První je výborná, poctivá sonda do smutku opuštěného staršího chlapíka a jeho snahy žít dál. A poslední.... musím přiznat, že tam jednoznačně vidím Stephena Kinga, a to je skoro vždy záruka kvality. Motiv zoufalých pozůstalých, kteří pro "návrat" svých blízkých udělají skoro cokoli, vede na Řbitov zviřátek. Obrovská prastará entita, ukrývající se pod slupkou reality, občas prosakující ven, k níž můžou dojít jen ti, kdo mají dost odvahy nebo zoufalství... to je To. A nemůžu si pomoct, ale bezvěkého mytického Rybáře na nekonečném břehu černého oceánu, toho jsem viděla jako Rolanda z Temné věže.

Tohle je hodně, hodně zajímavá věc. Myslím, že si to pořídím do své knihovničky inspirativních hororů, které by se daly spříst do super-fantasy-hororové teorie všeho. :-)

Kelderek
Kelderek
31.08.2022 4 z 5

Skvělá kniha - orignální příběh i nápad - ale dost mě rušil nepovedený a kostrbatý český překlad - doporučuji raději číst v originále, pokud máte možnost

evickakyticka
evickakyticka
25.08.2022

Nedocteno. Neseděl mi styl psaní a od příběhu jsem čekala něco jiného. A Lovecrafta jsem tam nenašla, i když jsem to vzdala v půlce knihy.

stanislav0373
stanislav0373
24.08.2022 4 z 5

Kniha je rozdělena do tří celků, přičemž závěrečný je logickým vyústěním prvních dvou. A čtení je to příjemné... celkem pomalu plynoucí, ale o to vtíravější atmosféra a líčení myšlenkových pochodů hlavního hrdiny. Jako netradiční prázdninové čtení úplně skvělé...

Johny van M.
Johny van M.
04.08.2022 4 z 5

1. kapitola nijak zvlášť hororová není, zato je to řádná depka. Ve druhý, která by mohla stát sama o sobě jako skvělá novela, se toho uděje asi nejvíc a úžasně vtáhne. Závěr, kterej má prolínat předchozí dvě části už mi přišel trochu nevěrohodnej a v závěru možná i natahovanej, přesto je Rybář vynikající lovecraftovský čtení.

7Lů7
7Lů7
01.08.2022 5 z 5

Knihu jsem přečetla během chvíle. Místy je nudnější, místy napínavá, ale při troše fantazie si v hlavě odehrajete při čtení knihy celý příběh a vlastně i po přečtení. Asi jí nemám co vytknout a ráda si jí přečtu ještě jednou, někdy. :-) Btw nedoporučuji vášnivým rybářům. :-D

MartinProtschke
MartinProtschke
02.07.2022 4 z 5

Ke knížce jsem přistupoval s nedůvěrou, protože ji někdo hrozně vychválil na jisté skupině na fb a jinde má zase hrozně nízké hodnocení.
Začátek pozvolný, ale druhá část skvělá a třetí pokračuje ve stejném duchu.
Ze začátku si člověk musel zvyknout na styl vyprávění ve vyprávění, ale musím říct, že se mi líbila a napínavá byla až do konce